Baronie gaat kopje onder

'Keep smiling' staat er op het bord, dat speelveld en kleedkamer bij AFC scheidt. Baronie deed het, maar als een boer met hevige kiespijn. Bij de deftige Amsterdam Footbal Club, waar volgens statuten shirtreclame verboden is maar wel jaarlijks aan 26 aangestelde trainers drie-en-een-halve ton wordt uitgekeerd, leed Baronie een nederlaag zonder weerga. AFC - Baronie eindigde na een bizar duel in 6-2.

Pas om kwart voor vijf 's middags werd Baronie uit zijn lijden verlost, omdat het treffen wegens onweer een kwartier lang was onderbroken. Daarvoor en erna geselden stortregen en hagel de ruggen van de spelers en arbitraal trio. AFC bleef op het eigen en soppige sportpark 'Goed Genoeg' - 'Na noest doch vreugdevol gezwoeg, ontstond hier sportpark Goed Genoeg' was de tekst, waar niet omheen te lopen viel - het best op de been. AFC was niet eens zo veel beter dan een door blessures en chaos geplaagd Baronie, maar schoot wel alle kansen binnen. Een half dozijn in totaal. Te machtig voor Baronie, dat na rust een ontredderde indruk achterliet. Baronie restte een 6-2-nederlaag, AFC een volledig omgeploegd veld, dat de nodige zwoeguurtjes voor de terreinknecht opleverde.

Rampzalig

"We werden compleet verrast door dit AFC", gaf Baronie-verdediger Sedat Siner na afloop volmondig toe. "Elke keer zetten die gasten net een stapje meer. Steeds werd ook de derde man gevonden die, rampzalig voor ons, ook nog eens scoorde." Siner zag ook de omzettingen in de Bredase achterhoede als oorzaak van de forse nederlaag. "Omzettingen, die door alle blessures noodgedwongen waren, maar wel voor de nodige aanpassingen zorgden", aldus Siner.
Stoorzender bij AFC was Ronald van de Meent, zoon van trainer Pim, die bij AFC sportparkbeheerder is geworden. Van de Meent, sneller en behendiger dan zijn directe belager Johan Gabriëls, leidde AFC binnen twintig minuten naar een 3-0-voorsprong.
De eerste scoorde hij zelf na een slim dieptepassje van linkeraanvaller Uli Landvreugd. AFC - Baronie was tien minuten oud. Honderdtachtig tellen na zijn goal manoevreerde hij Menno van Appelen in vrije positie voor het doel van Sander van der Heyden. AFC - Baronie stond op 2-0. Goal nummer drie, in feite het nekschot voor een geplaagde tegenstander, was opnieuw voor Van Appelen. Simpel profiteerde hij van een misstap van Siner. AFC - Baronie: 3-0.

Onwezenlijk

De kampioen van Nederland liep er onwezenlijk bij. Vooral, omdat Baronie bij 0-0 nog aardige kansen op succes via Arie Eikelenboom en Rudy Aerts had laten liggen. Pas bij de benutte strafschop van Barry Bierstekers (28e minuut), gegeven na een overtreding van Moumane op Aerts, ontstond er weer enige hoop in de Bredase gelederen. Hoop, die nog voor rust de grond in werd geboord door Maarten Stekelenburg. Hij mocht in de 35e minuut ongehinderd binnenkoppen uit een corner van Van Meer, 4-1.

Pressie

Met Dennis Sep als extra aanvaller voor Johan Gabriëls koos trainer Ad van Seeters na rust voor va-banque voetbal. De Bredase pressie, geïllustreerd met kansen voor Kevin de Vet en en afstandsschot van Bierstekers, bleek bedrieglijk. De eerste de beste Amsterdamse mogelijkheid werd na 53 minuten door Daniël van Meer verzilverd, 5-1. Met een goal van Rudy Aerts, hij kopte raak uit een vrije trap van Henny Hol en een wereldgoal van Robert Gehring (hij stiftte de bal over Van der Heyden heen) werd het modderballet AFC - Baronie afgesloten.
Vreugde was er aan Amsterdamse kant, omdat er met enige zorg naar dit duel was uitgekeken. Baronie likte haar wonden in de wetenschap, dat er gezien de barre omstandigheden niet eens zo slecht werd gevoetbald. Ongerustheid was er wel over het stijgend aantal blessures, dat de komende weken elk hoofdklasse-duel tot een razend moeilijke klus zal maken.

Opstelling Baronie: Van der Heyden, Hol, J. Gabriëls (46. Sep), Lankers (75. Van de Lindeloof), Siner, Rombouts, Bierstekers, A. Gabriëls, Aerts, De Vet (75. Tiniyali), Eikelenboom.