Baronie beroofd van overwinning op Hollandia

Arbitrale beslissingen vallen dit seizoen nadelig uit voor Baronie. De landskampioen van vorig jaar werd gisteren in de 83e minuut van winst beroofd op Hollandia. Yureck Persoon scoorde uit een door het invallersduo Willemse/De Vet verlengde ingooi van Rudy Aerts. Baronie vierde de bevrijdende treffer, totdat scheidsrechter Kusters ingreep. Hij zag een handsbal van De Vet.

De Vet zelf sprak van een 'borstbal'. Daarmee kreeg hij na afloop zelfs tegenstander Hollandia op zijn hand. "In zo'n positie maak je geen hands, is het zelfs onmogelijk om de bal met hand of arm te raken", beweerde een verongelijkte De Vet. "Baronie werd een glaszuivere goal onthouden." Kevin de Vet baalde en hij niet alleen. Graag had hij samen met Roel Willemse de beslissing geforceerd in een aantrekkelijk duel, waarin de productie aan beide kanten onder de maat bleef. Baronie dicteerde grotendeels en schiep zich de meeste kansen.
Counters van Hollandia bleken net zo gevaarlijk. "Slagvaardigheid aan twee kanten had ook een eindstand van 7-4 op kunnen leveren", vond Baronie-trainer Ad van Seeters. "Dit duel was er aanzienlijk boeiender door geworden." Hollandia-Baronie 1-0, de replay Baronie-Hollandia 0-0: opgeteld leverden de scores Hollandia vier punten op. Genoeg voor Hollandia om met verwachting naar een KNVB-bekerticket uit te kijken. Baronie is zo ver nog niet.
Donderdagavond bekert de landskampioen bij Geldrop om via Zuid 1 bij de laatste acht te geraken. Een bekerronde, die aan belang wint, omdat Baronie zich in het gedrang bovenin van de hoofdklasse A nog niet echt kan mengen. Een vijfde plaats op de ranglijst, die KNVB-bekervoetbal garandeert lijkt nog ver weg. En met geen enkele prijs kan de Bredase hoofdklasser bij sponsors en aanhang moeilijk aankomen.
Baronie-Hollandia over 90 minuten gemeten had de afgekeurde treffer van Persoon in feite niet nodig. Met fraaie kansen voor tweemaal Bierstekers, Eikelenboom en Persoon had een beter Baronie voor rust in ieder geval de leiding moeten nemen. De uitstekende Hollandia-doelman Heiblok stond een Bredase treffer in de weg. Hollandia, dat zich slim tot countervoetbal beperkte, had het duel via middenvelder Hes en spits Rijkhoff zelfs kunnen keren. Obstakel was Baronie-doelman Van der Heyden. Weinig kreeg hij te doen, maar op beslissende momenten bleek hij foutloos.

De pal voor rust gemiste kansen gaven direct na de pauze zelfs een beter Hollandia te zien. Een kwartier lang had Baronie het moeilijk. Vanaf de 60e minuut tot in blessuretijd domineerde de thuisclub opnieuw. Eikelenboom, Aerts en invaller Willemse lieten de 1-0 liggen. De afgekeurde treffer van Persoon in de 83e minuut zorgde daarom voor extra frustratie. Ergernis, die Baronie-verdediger Lekewael duur kwam te staan. Vijf minuten voor tijd torpedeerde hij, een halve meter buiten het Bredase zestienmetergebied, de vrijgespeelde Martijn Veltmeyer. Arbiter Kusters gaf terecht rood aan Lekewael. Daarna liet een numeriek gekortwiekt Baronie nog een opgelegde kans op 1-0 via Johan GabriŽls liggen.

Opstelling Baronie: Van der Heyden, Lekewael, Hol, J. GabriŽls, Rombouts, A.GabriŽls, Bierstekers, Aerts, Persoon, Sep (70. Willemse), Eikelenboom (78. De Vet).