Hollandia: revanche op Baronie

Vorig jaar won Baronie dankzij een kopbal van Yureck Persoon met 0-1 van titelverdediger Hollandia. Gisteren waren de rollen compleet omge-keerd. Landskampioen Baronie, helemaal terug na de 0-2-zege bij FC Kranenburg van vorige week, verslikte zich in Hoorn in Hollandia. Met dezelfde eindcijfers werden nu drie punten ingeleverd, 1-0.

Ronald Rombouts in duel

Baronie domineerde de eerste twintig minuten, maar kreeg daarna een les in strijd en beleving. De enige treffer in dit duel viel in de 53e minuut. Calvin Blankendal werd matchwinnaar na een moment van complete desoriëntatie in de Bredase verdediging. Uit een ingooi, simpel teruggelegd door aanvaller Jacco Rijkhoff, schoof Blankendal binnen.

Baronie koos in verband met NAC - Feyenoord voor de omzetting naar Hoorn. In Hoorn kon Baronie niet de inspiratie opbrengen, die bij FC Kranenburg de zege bracht. Baronie begon wel sterk. In die eerste twintig minuten bleken Arie Eikelenboom met een schot op de vuisten van doelman Heiblok en een op de paal vollerende Johan Gabriëls niet in staat het overwicht uit te buiten.

"Daarna brachten we veel te weinig", stelde trainer Ad van Seeters met spijt vast. "Waar dat aan lag? Het is moeilijk te bevatten. De voorbereiding was goed, de waarschuwingen vooraf nauwkeurig. En dan zie je toch dat wegebbende zelfvertrouwen en de vasthoudendheid, waarmee de ballen verkeerd werden ingespeeld."
Van Seeters doelde op spits Dennis Sep, tegen FC Kranenburg uitblinker en gisteren in Hoorn volledig onzichtbaar. Van Seeters: "Sep werd compleet aan banden gelegd door de veel langere Jos van Veen. De ploeg volhardde erin om Sep in de lucht aan te spelen in plaats van de ruimte aan de zijkanten te zoeken. De passing was sowieso slecht vandaag en dan heeft Baronie een probleem."

Daardoor bleef het voor Baronie na die eerste hoopvolle minuten gokken op net dat metertje ruimte voor een treffer. In Hoorn bleek dat ook Hollandia de discipline op kon brengen om de landskampioen dat gaatje niet te gunnen. Hollandia scoorde zelf wel. Met hulp van een slapende Bredase defensie, die een simpele ingooi van Robert Aafjes liet lopen. Rijkhoff haalde ongehinderd de achterlijn, legde terug op Blankendal die dankbaar profiteerde, 1-0.

Daarvoor en na die dramatische 53e minuut was het krabben voor Baronie. Groeiende twijfel over de machteloosheid voorin, uitmondend in irritatie die eerst Henny Hol en later Arno Gabriëls een gele kaart opleverde. Meer schade liep Baronie op met een knieblessure voor Barry Bierstekers. Van Seeters: "Barry rekte in een persoonlijk duel zijn knieband op. Het lijkt erop, dat we even moeten missen."

Opstelling Baronie: Van der Heyden, Siner (82. De Vet), Hol, Lankers, Rombouts, A. Gabriëls, Bierstekers (46. Tiniyali), Aerts, Eikelenboom, J. Gabriëls, Sep