Baronie beetje landskampioen

Baronie beetje landskampioen Met een 5-2-zege op FC Kranenburg voelde Baronie zich gisteren weer een beetje landskampioen. Terecht, de dit seizoen door blessures en schorsingen geteisterde Bredase hoofdklasser, speelde voortreffelijk tegen de runner-up van de hoofdklasse A. Twee goals van Rudy Aerts, twee van een opgeleefde Yureck Persoon en een treffer van invaller Ronald Willemse, het kon niet op voor Baronie.

Slechts één 'baron' beëindigde het duel in mineur. Johan Gabriëls liep in blessuretijd tegen een onnozel gegeven halve gele kaart op. Genoeg voor weer drie duels schorsing. Praten bleek zinloos na afloop van de pot. Scheidsrechter Franssen had echt de handsbal van Gabriëls gezien. Niet zijn reflex om staande in de muur het gezicht te beschermen bij een loeihard genomen vrije trap van Edwin Grünholz. De toegekende penalty kon Baronie bij een verkregen 5-1-voorsprong billijken. Niet de kaart met het voor Gabriëls zo noodlottige gevolg. Verbaal protest van spelers en trainer plus complete technische staf mocht niet baten. Als een scheidsrechter gelijk heeft, heeft hij dat voor eeuwig.
Toch floot Franssen verder een prima wedstrijd. Negentig minuten lang hield hij de zaken kort. Pas in blessuretijd kwam het kaartwerk, dat haaks stond op dit duel, er aan te pas. FC Kranenburg-speler Roerade kreeg binnen een minuut geel en rood. De aanzet voor de prent van Gabriëls was gegeven.

Behendig

Baronie voetbalde eerder tegen FC Kranenburg, in Den Haag nog koploper, de beste wedstrijd van het seizoen. Baronie won met 0-2, maar kwakkelde ervoor en erna. De replay leek anders uit te pakken. Een behendige Persoon en een aan vertrouwen gewonnen Bierstekers groeiden in vorm. Verdedigers als de broertjes Gabriëls en nog opvallender 'man of the match' Ronald Rombouts lieten een uitstekende indruk achter. Baronie, feitelijk zonder zwakke schakels, voetbalde zich met de 5-2-zege een stuk uit de zorgen. Zelfs een plaats, die recht geeft op KNVB-bekervoetbal, werd weer een reële mogelijkheid.
"We gaan nog vijf duels winnen", voorspelde een strijdbare trainer Ad van Seeters. "Winnen bij SO Soest, deze week van het beloftenteam van Willem II en nu van FC Kranenburg kan geen toeval zijn." Van Seeters vond, dat een aanvankelijk sterk openend FC Kranenburg vooral tactisch was geklopt. "We wisten, dat ze met de broertjes Grünholz aanvallend sterk waren. Het tweetal is ook de zwakte van de ploeg. Omdat ze geen meter meeverdedigen, ontstond bij ons de ruimte, die we nodig hadden. Rudy Aerts met name profiteerde ervan."
Met Aerts noemde de Baronie-trainer de maker van goal nummer één en twee. Nadat Edwin Grünholz, het duel was precies twintig seconden oud, een 0-1-voorsprong had gemist, schoot Aerts in de tweede en 21e minuut loepzuiver binnen. Beide keren was hij de vrije ruimte ingestuurd door Barry Bierstekers. Omdat de ex-RBC'er na 47 minuten ook het passje voor zijn rekening nam, waaruit Persoon fraai 3-0 maakte, kreeg royaal voor tijd een applauswisseltje van zijn trainer.

Simpel

Persoon prikte net als Aerts ook een tweede goal binnen. Pas bij 3-1, omdat John Grünholz in een fase dat Baronie even achterover leunde, simpel tegenscoorde. De wijze, waarop Persoon 4-1 maakte, deed denken aan zijn overtuigende rol van eind vorig seizoen. Pas bij 5-1, gemaakt door Roel Willemse na voorbereidend werk van het duo Van der Stelt/Johan Gabriëls, bleek Baronie uitgeraasd. Edwin Grünholz schoot in de 93e minuut de door Franssen toegekende penalty binnen, 5-2.

Opstelling Baronie: Van der Heyden, Lekewael, Lankers, J. Gabriëls, Rombouts, A. Gabriels, Bierstekers (81. Van der Stelt), Aerts, Persoon, Sep (74. De Vet), Eikelenboom (57. Willemse).