Baronie laat de winst glippen

Twee rode kaarten, een strafschop waaruit Omniworld in de 87e minuut gelijk werd gemaakt en een hoop stampij richting arbiter Van Loen, die ook nog eens vijfmaal geel trok. Kortom, de confrontatie Baronie-FC Omniworld, die met 1-1 een terechte uitslag opleverde, zorgde voor spektakel.

Baronie-invaller Rick van der Stelt, die een jaar niet mocht spelen, omdat zijn transfer van PSV naar zijn oude club Zwaluwe mislukte, baalde nog het meest van de ontsnapping van de hoofdklasser uit Almere, die betaald voetbal nastreeft. Van der Stelt, na ruim een halfuur kwam hij in het veld voor de geblesseerd geraakte Arno Gabriëls, zorgde na 76 minuten met een verwoestende uithaal voor 1-0. Baronie, al een kwartier in numeriek voordeel na een rode kaart voor Omniworld-speler Donleben, leek met de treffer een uiterst moeilijk duel te beslechten. De benutte penalty van Plugboer bood FC Omniworld alsnog het resultaat, waar het op basis van een betere eerste helft recht op had. Van der Stelt: "Ik hoopte zo, dat die goal van mij de beslissende zou zijn. Alle gram en frustratie van een jaar pesterij van de KNVB en daarna dik drie maanden blessureleed zaten in dat schot. Het had dé goal moeten zijn, goed voor drie punten. Het zou mijn debuut in de hoofdklasse fantastisch hebben gemaakt."

Beoordelingsfout

Dat de 1-0 tegen tien spelers van Omniworld toch niet genoeg bleek, was te wijten aan een beoordelingsfout van verdediger Ronald Rombouts. In de 87e minuut stond hij klaar voor een ingooi, te lang en een metertje te ver volgens een toen al muggenziftende leidsman Van Loen. FC Omniworld nam over via invaller Strobbe. De verraste Rombouts kon pas corrigeren in zijn eigen zestienmetergebied. Van Loen legde de bal op de stip. Plugboer gaf Baronie-doelman Van der Heyden geen enkele kans, 1-1.
Baronie kroop in blessuretijd zelfs nog door het oog van de naald, toen de doorgebroken Maaikel Goossen alleen op Van der Heyden afging. Eric Lankers trok hem net voor de beruchte lijn aan het shirt. Het kostte hem een rode kaart, FC Omniworld de winst.
"Het zou de wedstrijd op zijn kop hebben gezet", vond trainer Ad van Seeters na afloop. "Voor rust speelden we dramatisch. In de tweede helft konden we het duel beslissen. Het zou ons een hoop gemekker richting de arbitrage hebben bespaard."
Van Seeters doelde op een fase net na rust, toen eerst Johan Gabriëls en daarna Sep en Aerts dikke kansen op 1-0 lieten liggen. Sep raakte daarbij de paal.
Vanaf de zestigste minuut moest FC Omniworld met tien man verder, toen Donleben na een tik op de achillespeees van Rombouts rood kreeg. Tegen tien Almere-spelers miste Baronie het geduld om toe te slaan. Met iets meer overleg waren mogelijkheden voor Sep, Aerts en Eikelenboom (tweemaal) productief afgewerkt.

Doffe knal

De goal van Baronie na 76 minuten mocht er zijn. Aan de doffe knal van Van der Stelt ging een fraaie actie van Yureck Persoon vooraf. Persoon, ook hij zat na maanden blessurepech bij de basiself, draaide weg van verdediger Van der Knaap en bood vanaf de achterlijn lotgenoot Van der Stelt zijn moment van glorie, 1-0. Dat het uiteindelijk niet de winnende treffer werd, was sneu voor Baronie, maar terecht. Trainer Ad van Seeters: "Pas na rust zag ik bij vlagen het oude Baronie terug. We schiepen ons weer kansen. Die winst putten we uit dit duel."