Rol Baronie uitgespeeld

Door met 2-1 te verliezen bij koploper Tonegido is de kans op prolongatie van de titel voor Baronie definitief bekeken. Baronie rest deze competitie een stekkie in de subtop van de hoofdklasse A, goed voor deelname aan de KNVB-beker.

Maar zelfs voor die plaats zal de landskampioen van vorig seizoen nog alles uit de kast moeten halen. Baronie, met de beste bedoelingen en zonder de geschorsten Siner, Johan GabriŽls en Lankers gestart, kwam opnieuw agressie en overtuiging tekort. Voetballend bleek men gelijkwaardig, bij vlagen zelfs beter dan kampioenskandidaat nummer ťťn Tonegido. Toch stond de hoofdklasser uit Voorburg na 67 minuten voetbal comfortabel op 2-0 tegen Baronie. Invaller Roel Willemse liet Baronie kort voor tijd nog wel aansluiten tot 2-1. De tijd die restte, was tekort voor minimaal een gelijkspel.
"En dat hadden we minstens verdiend", vond Ad van Seeters. "Ongelooflijk, dat je hier verliest. Het was weer het oude liedje. Wij misten de kansen, de tegenstander maakte de goals. Dat tweede doelpunt van Tonegido was trouwens dik buitenspel." Emotie voerde de boventoon bij de trainer van Baronie. Ergernis ook, omdat hij zijn ploeg opnieuw de nadruk op mooi verzorgd voetbal zag leggen. "Dat alleen is niet voldoende. Voorin moet je veel meer afdwingen. In dit soort duels is oorlog voeren in het zestienmetergebied noodzakelijk. Dan dwing je geluk af. Tonegido deed dat beter."

Afgestraft

Van Seeters trok zijn conclusie al eerder. Baronie liet zich in een reeks van wedstrijden eerder afbluffen. Voor de objectieve toeschouwer kwam daarom de nederlaag in Voorburg niet als een verrassing. De landskampioen kampt met een gebrek aan improductiviteit. Bepalende spelers zoeken naar hun oude vorm en fouten achterin worden afgestraft. Tonegido profiteerde pas na 43 minuten. Mark Moen schoot van dichtbij in. Keeper Van der Heyden pareerde, de rebound was voor de attente Brian Moen, 1-0.
Met de treffer deelde de koploper een psychologisch tikje uit, dat aankwam. Prompt na de 1-0 lieten achtereenvolgens Eikelenboom, Aerts en Bierstekers dotten van kansen op de gelijkmaker liggen.
Van Seeters: "Dat soort ballen moeten er gewoon in. Je bent beter in zo'n fase. Laat het dan ook zien." Pas na de verdubbeling van de voorsprong, Brian Moen lobde Tonegido na 67 minuten al of niet in buitenspelpositie fraai naar 2-0, kon Baronie eindelijk Tonegido haar wil opleggen. Met invaller Willemse voorin in plaats van middenvelder Van der Stelt en later De Vet voor Eikelenboom dreigde Baronie wel in het Voorburgse strafschopsgebied. Willemse scoorde 2-1, nadat Persoon de lat raakte. Schoten van Hol en Aerts leverden op een haar na de 2-2 op. "Te laat", was het commentaar van Van Seeters. "Tegen dit Tonegido had de agressie er eerder moeten zijn." Henny Hol liep een gele kaart op tegen Tonegido en is tegen SO Soest geschorst. Ronald Rombouts, de beste man bij Baronie, kreeg een prent voor praten.

Opstelling Baronie: Van der Heyden, Lekewael, Hol, Bierstekers, Rombouts, Aerts, A. GabriŽls, Van der Stelt (67. Willemse), Eikelenboom (82. De Vet), Sep, Persoon.