Onmachtig Baronie verspeelt winst in slotfase

Vorig seizoen startte Baronie met een 0-1-zege bij titelverdediger Hollandia. Gisteren kwam de kampioen van Nederland niet verder dan een teleurstellend gelijkspel. Westlandia, dankzij een vervangende periodetitel, redelijke kwaliteit en veel strijdlust gepromoveerd naar de hoofdklasse A, hield Baronie in Naaldwijk op 1-1.

Baronie kon tot de 88e minuut een voor rust genomen voorsprong, Rudy Aerts nam de treffer voor zijn rekening, vasthouden. Een ronduit slechte tweede helft aan Bredase kant leidde tot de gelijkmaker van invaller Johan Vis.
Vis zorgde met zijn treffer voor dolle vreugde op sportpark De Hoge Bomen. Westlandia, gesteund door 1500 steeds fanatieker wordende tuinderszonen, had er duidelijk niet gerekend dat het eerste hoofdklasse-puntje uitgerekend van de kampioen van Nederland zou worden gesnoept. En het gelijke spel van de Westlanders was niet eens onverdiend. Baronie-trainer Ad van Seeters was de laatste om dat te ontkennen.

Van Seeters: "We kregen hier, waar we om vroegen. Als je zo'n dramatische tweede helft speelt, roep je het onheil over je af. Niets klopte er meer. Het inspelen op je spitsen lukte niet. Daarnaast zag ik de ploeg op veel momenten de bal knullig verspelen. Aan de gelijkmaker van Westlandia ging een fout van Lankers vooraf. Maar ook daarvoor was elk slippertje aan onze kant gevaarlijk. We waren gewaarschuwd voor de vechtlust van dit elftal. Op een aardige openingsfase na konden we er weinig tegenover stellen."

Wat nog meer te denken gaf, was het totale gebrek aan elfvertrouwen, dat Baronie tegen Westlandia etaleerde. Zeker na rust, toen de Bredanaars steeds meer moeite kregen om een op drift geraakt Westlandia van zich af te houden. Baronie begon wel superieur. De eerste dertig minuten voetbalde Baronie als de kampioen van Nederland. In die fase scoorde Baronie ook. Rudy Aerts maakte een prima goal na uitgekookt voorbereidend werk van de inspelende Sedat Siner en de voorgevende Arie Eikelenboom. Mogelijkheden op 0-1 waren daarvoor al gemist door Eikelenboom en Roel Willemse.

Mogelijk, dat de blessure van de fysiek sterke Willemse (hij viel in de 23e minuut al uit met een gebroken middenvoetsbeentje) Baronie daarna parten speelde. Zelden werden daarna de Bredase spitsen meer in stelling gebracht. Toch kon Baronie tussen de 30e en 45e minuut nog tweemaal dreigen via invaller Kevin de Vet en Aerts. Met 0-2 zou dit openingsduel gelopen zijn. Westlandia dacht er na rust anders over.
Met opportunistisch voetbal wist de thuisclub Baronie gaandeweg de tweede helft in problemen te brengen. Toen de latere doelpuntmaker Johan Vis in het veld kwam, was er zelfs sprake van groeiende druk op de Bredase achterhoede. En dat was duidelijk wennen voor de kampioen. Vis was in de 87e minuut met een schot uit de draai al dicht bij de 1-1. Doelman Van der Heyden redde fraai. Nog geen zestig seconden later was het wel raak. Invaller Eric Lankers schoof op het middenveld de bal zo maar in de voeten van Westlandia-speler Jaco Raven. De omschakeling aan Westlandia-zijde verliep daarna razendsnel. Raven lanceerde Vis en zijn vrije baan richting Van der Heyden leidde tot succes, 1-1.

Opstelling Baronie:
Van der Heyden; Lekewael, Hol, J. Gabriëls, Siner (77. Tiniyali); Rombouts, Bierstekers, A.Gabriëls (85. Lankers); Aerts, Willemse (23. De Vet), Eikelenboom.