n
nn

 

naar de downloads

naar de startpaginabandsnaar gitaarlesnaar cd'slinkscontact...

vulblok rechts   vulblok rechts vulblok2
 

Biografie

Nick Vos (11 april 1956) leerde op 10-jarige leeftijd de eerste gitaaraccoorden van zijn vader. In 1968 trad hij op z'n twaalfde voor het eerst op in het plaatselijke jeugdhonk in Haarlem met z'n eigen band ‘Hels Sesssion', met – toen al – eigen repertoire. Op z'n 14 e (1970) kreeg Nick een jaar klassiek gitaarles op de Haarlemse Muziekschool.


First steps in the scene

In 1976, 20 jaar jong, won Nick prijzen met z'n eigen ‘Ritsband' in het Haarlemse DAC, het Amsterdamse Akhnaton en de ‘Prijs van Nederland'. Vele optredens volgen door heel Nederland waaronder de kernpodia Melkweg (Amsterdam) en het Paard van Troje (Den Haag). In 1977 ging Nick op tournee met de Silver Dollar (jive) Band en de beroemde percussionist Neppy Noya. Dit bracht hem op alle grote podia in Nederland, Duitsland en Zwitserland en al snel volgden de eerste videoclip-opnamen voor televisie. Daarna speelde Nick in de Heavy Smit Band en nam daarmee de single ‘Life Of A Fool' op. In 1978 ging hij naar het conservatorium in Den Haag en studeerde 1 jaar Lichte Muziek.


Nick's Ritsband

Met alweer een nieuwe eigen band ‘Shock' nam Nick in 1981 een demo op in Studio 150 Amsterdam. Via een optreden met deze band in De Melkweg kwam hij vervolgens terecht bij de Robert Rettich Fusion Funk Band (1982). Deze band opende de weg naar een plek in de band ‘Stormforce' van trompettist Jeff Reynolds waarmee Nick in 1982 een plaat opnam.


Hans Dulfer (Reflud)

In 1982 ging Nick naar het conservatorium in Hilversum en studeerde daar 1 jaar met de Nederlandse gitaarlegende Wim Overgauw. Via Jeff Reynolds werd hij eind 1982 gevraagd voor de band ‘Reflud' van Hans Dulfer, waarmee hij 6 jaar zou spelen, o.a. tweemaal op het North Sea Jazz Festival. Nick was inmiddels een veelgevraagde sessiemuzikant die met vele bekende artiesten optrad waaronder Herman Brood en de ‘Gigantjes' van zangeres Mieke Stemerdink. Daarmee speelde hij ook op het North Sea Jazz Festival en nam met hen de single ‘Bumble Bee' op.


Mieke 'De Gigantjes' Stemerdink

Na Dulfer en De Gigantjes werd Nick een veelgevraagd gitarist waardoor hij van 1989-1992 in diverse bands speelde waaronder de Freddie Cavalli Band, Nightshift, Wendy Sheridan's ‘Harlem Shuffle', Loose Bootie's (1989), de fusionband Catch 22 met o.a. Ton Dijkman, Ton Nieuwenhuyzen en Peter Groeneveld (1990), Jimmy's Gang van Jimmy Sterman (1991), Hit The Headline (1992) en de groep ‘Tex' waarmee hij onder andere voorprogramma's van Golden Earring verzorgde. Reden voor Earring-gitarist George Kooimans om Nick in 1990 uit te nodigen om in de Earring-studio zijn eerste solo-album ‘Heavy In The Peace' op te nemen. Vanaf dat moment tourde Nick met z'n eigen band ‘Heavy in The Peace' door Nederland en verzorgde o.a. gitaardemonstraties op muziekbeurzen in Nederland (Muzikantendag) en Frankfurt (Muzik Messe). Daarna stortte Nick zich in de wereld van studio- en sessiewerk en richtte met ex-Spargo-zangeres Lillian Jackson een soulband op (1994). Brigitte Kaandorp vroeg hem in 1997 voor de musical ‘Miss Kaandorp, The Musical' en hij trad in die tijd op met het orkest van de Kleinkunstacademie in Amsterdam. Ook speelde hij een CD in van Marlies Helder (1998).


Kiers & De Vries

In 2000 trad Nick toe tot de band van het tenorsaxduo ‘Kiers & De Vries' waarmee hij twee CD's opnam: 'Live in Burgerveen!' (2001) en ‘Superglued' (2003). In 2002 speelde Nick met de Kiers & De Vries Band op het North Sea Jazz Festival. In 2005 kwam er een eind aan de band Kiers & De Vries, waarop Nick met Ruud de Vries verder ging in diens nieuwe 'Beter R. de Vries Band'.


De Beter R. de Vries Band, Duke Leiden 2005
(foto: Harry Otto)

Met de Beter R. de Vries Band speelde Nick op vele podia van jazzfestivals en muziekcafe's. In oktober 2006 maakte hij met deze band de live-CD 'Upshot'. In 2007 startte Nick met saxofonist Ruud de Vries het inmiddels zeer gewilde 'Extra Lounge Concept'. Eind 2009 maakt hij met de Beter R. de Vries Band nog de studio-CD 'Gravy' waarna de band begin 2010 wordt opgeheven. In 2010 speelde Nick vooral met het jazz quartet Scoops, de gelegenheidsformaties 'Ruud de Vries & Funky People' en het Extra Lounge Concept'. Daarnaast begeleidde hij zeer regelmatig Amerikaanse fusion-artiesten on tour in Europa in de formaties van Jimmy Glasmacher.

Januari 2011 gaat Nick van start met een compleet nieuwe band, UNGAWA Roots, Rhythm & Jazz (www.ungawa.nl), een mix van Afrobeat, Latin, Funk, Soul, Kaseko en andere grooves uit de 'wereldmuziek'. Daarnaast continueert hij ook in 2011 het Extra Lounge Concept, jazz quartet Scoops en de fusion gigs van Glasmacher c.s.

Nick vos speelde o.a. met de volgende artiesten: Hans & Candy Dulfer, Rosa King, Herman Brood, Rinus Groeneveld, Ruud Brink, Harry Verbeke, Billy Brooks, Boris Vanderlek, Bertus Borgers, Jan Akkerman, Wouter Kiers, Ruud de Vries, Thijs van Leer, Eddy Conard, José Koning, Jimmy Glasmacher, Pierre van der Linden, Karel Boehlee, Loet van der Lee, Fred Leeflang, Martin van Duynhoven, Bert Ruyter, Cesar Zuiderwijk, Rinus Gerritsen, Sue Chaloner, Lils Mackintosh, Steve Glisby, Eddy Tailor, Simon Phillips, Rocky Harral, Defunkt, Sister Sledge.

Biografie bijgewerkt tot januari 2011.

Home