De meeste Portugezen ontbijten niet of nemen een klein hapje een boterham met kaas zoals wij die kennen , eten ze niet.
Rond half een stopt bijna iedereen voor een uitgebreide middagpauze. Veel Portugezen nemen een lunch buiten de deur, je ziet dan ook de kleinste cafés eetgelegenheden hun tafeltjes indekken voor de lunch, zelfs in een Koffieshop kun je soms een lunch bestellen.
De lunch is niet zoals bij ons een broodmaaltijd maar een warme hap. Uitgebreide groenten bij de maaltijd zoals wij die kennen serveren ze niet.
Meestal is het een salade vooraf of bestel je deze extra bij de maaltijd. Bij de meeste restaurant krijg je wel rauwkost of een tomatensalade bij de maaltijd, verder worden er frietjes of gekookte aardappelen/in schil geserveerd, en rijst. De belegde broodjes zoals wij ze kennen serveren ze mondjesmaat, soms staan er tosti's op het menu
De restaurant prijzen zijn over het algemeen redelijk, kijk vooral bij de Portugese restaurants!!! Deze serveren lekkere gerechten en niet duur.
Kijk voor je besteld eens om je heen, soms zijn de porties groot en het is in Portugal niet raar als je een gerecht voor 2 personen besteld of vraagt naar een kleine maaltijd(meia-dose/mini pratos)
Proef vooral de Portugese soepen. Visliefhebbers kunnen hier goed eten, wij hebben dan ook diverse gerechten geprobeerd.(pexia fresco/verse vis)
Veel gerechten worden bereid in olijfolie.
De gerilde vleesschotels zijn ook een aanrader of een stoofpotje.
Wij genoten bijna van iedere maaltijd en soms was het een verrassing wat we kregen.
In sommige restaurants serveren ze een toeristen menu: soep/hoofdgerecht/koffie of toetje toe. Deze hebben wij niet genomen , we wilden diverse gerechten uit proberen.
In Portugal is het wel zo dat alles wat op tafel komt, ook voor betaald moet worden.
Standaard worden broodjes met bakje vis paté , boter en olijven geserveerd, als je dat niet wilt, gelijk mee laten nemen.
Wij namen wel brood met olijven vooraf, omdat het vaak wat langer duurt voordat je gerecht gebracht word, en de olijven zijn daar heerlijk, vooral met knoflook! Je betaald hier voor tussen de 1 a 2 euro afhankelijk van het restaurant en de plaats. ( kleine dorpjes betaal je 1 euro) behalve in Portimão daar betaalden we 4,50 euro!! en het brood was nog droog ook......
Als je om de rekening vraagt en je zegt a conta krijg je de rekening.
De bediening in Portugal is vriendelijk , maar wel een beetje traag, houd daar gewoon rekening mee en vraag op tijd naar de rekening, kijk niet raar op als je dan nog 10 minuten moet wachten. Een tip/fooi geven hoort er eigenlijk bij in Portugal, voor de bediening zijn dit extra inkomsten op hun toch wel lage lonen.
Bezoek ook eens een Portugese koffieshop ze serveren vooral espresso, maar koffie evt. met warme melk is er ook te verkrijgen en diverse gebakjes en koekjes, zelf neem ik er graag een pastel de nattes bij, een rond cakeje met pudding vulling, heerlijk!

Op de camping was het een waar genoegen om er 's avonds rond te wandelen, want de Portugezen eten vaak na 9 uur.
Allerlei soorten barbecues komen te voorschijn , er word van alles opgelegd, vlees, kip, sardines,vis,aardappelen in folie,groetenspiesjes.
Soms hebben ze een kleine tv op de motorkap van de auto staan en zitten zelf in de auto naar de film te kijken en te eten. tijdens het bereiden van het eten speelden ze muziek en sommigen zongen er bij.