Club- en Competitienieuws

Fries Kampioenschap 2019

FK snelschaak

Open FK rapid in Drachten

Snelschaak Snakkerburen

 

24/05                 Afgelopen woensdag is de derde ronde van het FK gespeeld. Wisselend succes voor de mannen van SCL. Voor Jaap blijft het afzien in de A groep. Puntloos onderaan, maar ik verwacht dat hij zeker drie punten gaat halen. 3 uit 7 is zo slechts nog niet in deze groep. In de B groep speelde Johan remise en moet de koppositie delen met vier andere spelers. Michiel haakt aan met 2 uit 3 door te winnen van Auke van der Zee, er staat een “F” achter de uitslag. Misschien kan Michiel even uitleggen wat dat betekent? Komende dinsdag de ALV. Tijdens deze vergadering wordt het afgelopen seizoen besproken, een voorbeschouwing op het komende seizoen, de prijzen uitgereikt, een woord van de penningmeester, (hoe florerend de club is), maar ook een nieuwe voorzitter geïnstalleerd, voorgedragen door het bestuur en vervolgens gekozen door de ALV. Deze vergadering is dus zeker belangrijk, jullie komst is zeer gewenst. Aanvang is 8 uur. De prijswinnaars zullen vereeuwigd worden en de foto zal op de site verschijnen. Overigens zoekt het bestuur nog een fotograaf. De broer van Douwe zal aanwezig zijn om de Douwe Sijtsma Bokaal uit te reiken. Kom dus allen om dit succesvolle seizoen waardig af te sluiten! (met een hapje en drankje, ook dat nog) Na afloop van al het voorgaande kan er uiteraard nog geschaakt worden.

 

22/05                 Met een instroom van maar liefst 15 (!!!) nieuwe leden en iedere week een uitstekende opkomst, kan gesproken worden van een uitermate goed seizoen. Vooral de laatste weken kwamen er bijna wekelijks aanmeldingen binnen. Uiteraard ga ik ervan uit dat bij aanvang van het nieuwe seizoen zij fris en fruitig plaatsnemen achter het bord om een volledig schaakjaar bij SCL te beleven. Peter Leus schrijft aan het eind van het seizoen altijd een stukje, dus ik wacht even af hoe zijn tekst eruit zal zien alvorens ik het seizoenoverzicht geef. Dubbelop hoeft nu ook weer niet. Volgende week is de ALV beste mensen en iedereen heeft hiervoor een uitnodiging gekregen. Zo niet, laat me dit dan weten en je krijgt er alsnog één. Tevens is die avond de prijsuitreiking en kan er na afloop daarvan geschaakt worden. Door verandering van bestuur is jullie komst meer dan gewenst. Hier de prijswinnaars: Kampioen 2018-2019: Wietse de Jong, 2de Jaap Bleekveld, 3de Zahid Dzaferspahic. De B groep: 1ste: Conrad Hendriks, 2de Peter Leus, 3de Siep Hoeksma. De C groep: 1ste: Roelf Oving, 2de Rinze Hettema, 3de Tjeerd Popma. Snelschaakkampioen: William Cornelissen. Winnaar Douwe Sijtsma Toernooi: Wim Ykema. De prijswinnaars zullen extra in het zonnetje worden gezet en trek je mooiste kleren aan want de groepsfoto zal op de site prijken! Inmiddels is de eeuwige ranglijst bijgewerkt. Vanaf de oprichting van Schaak Combinatie Leeuwarden bijgehouden.

 

21/05                 Vanavond is de laatste ronde gespeeld en daarmee de prijzen verdeeld. Uitslagen en eindstand staan op de site. Morgen schrijf ik een uitgebreid verslag en nu hierbij de eindstand van de derde periode. Later volgt dan ook de eeuwige ranglijst van de interne competitie. Let nog even op zondag 16 juni! Snelschaak in Snakkerburen. Dinsdag 28 mei is de ALV en hier zal dan ook nog de nodige aandacht aan geschonken worden.

 

21/05                 Vanavond de laatste ronde beste mensen. Het kampioenschap is beslist, mede daarom en in overleg, heb ik de kampioen gekoppeld aan Jonathan. Zahid, Michiel en in mindere mate Wesley maken een kans op de derde plaats. In Jaap heeft Zahid de moeilijkste tegenstander. Helaas moest Peter Leus wegens ziekte afmelden waardoor Conrad aan remise genoeg heeft om kampioen te worden van de B-groep en te promoveren naar de A klasse. In de C groep is Roelf niet meer te achterhalen, Rinze en Tjeerd gaan uitmaken wie hem volgend seizoen vergezeld naar de B klasse. Vanavond komt Andries van der Schuit een proefavondje schaken. Ik heb hem vrijgesteld van noteren. Indien het hem bevalt dan gaat ‘ie volgend seizoen deel uitmaken van Schaak Combinatie Leeuwarden. Overigens overweegt mevrouw Root ook een lidmaatschap bij de club. Dit geldt niet voor Jefta, die zijn lidmaatschap beëindigde, jammer uiteraard.

 

17/05                 De tweede ronde van het FK, wat gehouden wordt in Damwoude, is gespeeld. In de A groep wil het niet echt vlotten met Jaap. Ook zijn tweede partij ging verloren. In de B groep gaat het voor Johan crescendo. Hij versloeg de als nummer één geplaatste Bauke Vroom, een prima prestatie van Johan die na twee ronden een 100% score kent. Voor Michiel waren de druiven zuur. Hij verloor van een lager gerate speler, maar is positief omtrent het toernooi en gaat nog hoge ogen gooien, althans da’s zijn insteek. Wordt vervolgd. Komende woensdag d derde ronde. Morgen het FK snelschaak welk onze club organiseert en dat zal doorgang vinden. De aanmeldingen stromen binnen, schakers houden ervan om zoiets spannend te houden waarschijnlijk, “last minute” werk. Voor informatie, klik op bovenstaande link, FK snelschaak.

 

15/05                 Een vermakelijke avond met maar liefst 22 borden, degenen die denken/zeggen dat het seizoen te lang duurt…….door het merendeel wordt het tegendeel bewezen. Volgende week de laatste ronde en behalve het kampioenschap, opgeëist door Wietse, is nog niet alles beslist. Okee, Jaap een goede tweede, de laatste weken haperde de motor, maar de derde plaats is nog alles behalve duidelijk. Zahid heeft de beste papieren en aan remise genoeg. Michiel, die een prima seizoen beleeft, ligt op de loer om te profiteren van een eventuele misstap van de snelste speler van onze club. In de B-groep is er een verwoede strijd gaande tussen Conrad en Peter. Slechts drie puntjes scheiden de heren om uit te maken wie de eerste plaats gaat bezetten na 30 gespeelde ronden. Roelf zal de eerste plaats gaan bezetten in de C-groep, Rinze en Tjeerd gaan vol voor de tweede plaats. Overigens misten beide heren geen enkele clubavond. Vanavond de tweede ronde van het FK. Jaap speelt in de A-groep met de zwarte stukken tegen Gerben van der Heide. In de B groep hanteert Johan Cnossen de witte stukken tegen Bauke Vroom en mag Michiel Takkebos het opnemen tegen Bert Hassing.

 

14/05                 Ja beste lezer/es, alles weer gepubliceerd, omdat ik dan ook het één en ander opmaak, zelfde lettertype enzovoort duurt het soms iets langer, maar het ziet er dan fraaier uit. Wietse, van harte gefeliciteerd met het kampioenschap, een prima prestatie! Top!. Eerst de uitslagen, stand en derde periodetitel, de tussenstand, morgen meer……geef je op voor het FK snel 2019!! Komende zaterdag!

 

14/05                 Vanavond de voorlaatste speelronde. De strijd om de eerste plaats en daarmee het kampioenschap is nog volop, maar kan vanavond beslist zijn. Daarnaast strijden Zahid, Michiel en Wesley nog om de derde plaats. In de B-groep gaat het tussen Conrad en Peter en stevig daarachter Johan Cnossen. De C-groep zal een prooi worden voor Roelf die op een prima 15de plaats staat in de ranglijst. Rinze en Tjeerd volgen op eerbiedige afstand. Belooft een mooie avond te worden. Tijdens het FK hebben Michiel Takkebos en Johan Cnossen hun eerste punt binnen. Beide speelden dan ook tegen spelers van wie ook gewonnen dient te worden. Jaap speelde prima in de A groep, maar moest uiteindelijk het hoofd buigen voor de sterke Maarten Etmans. Morgenavond is de tweede ronde. Ik wijs iedereen nog even op het FK snelschaak wat onze club komende zaterdag organiseert in het wijkcentrum. Alle informatie vinden jullie op de FK snelschaakpagina (zie de link rechtsboven op de pagina), alwaar je je ook kunt aanmelden. Een mooi prijzenfonds en een mooie middag, wat wil een schaker nog meer? Dus, twijfel niet en meld je aan zodat dit toernooi doorgang kan vinden.

 

08/05                 De eindstand van het Douwe Sijtsma Toernooi. In Wim Ykema heeft het toernooi een waardig opvolger van William Cornelissen die de bokaal een jaar in zijn bezit mocht houden. Bijna 60 deelnemers deden er mee aan het gebeuren wat een groot succes mag heten. Belangrijk ook dat iedereen zich prima vermaakte gedurende de drie avonden. De B groep werd een prooi voor Rudolf Spijkerman, de man kende een prima eindsprint de laatste avond. Roelf Oving legde beslag op de C groep en Johan Greuter deed de laatste sessies prima zaken en won de D groep.

 

07/05                 Zo, eerst de uitslagen ingevoerd. De eindstand verschijnt morgen, spannend is het geweest 100%. Daarbij een prima opkomst van 43/44 spelers. Verslag volgt morgen ook.

 

06/05                 Vanmiddag de beide ronden ingedeeld die morgen worden gespeeld in het kader van de Douwe Sijtsma Competitie. Het is de laatste avond van dit gebeuren en de eerste ronde is ingedeeld aan de hand van de ranglijst na de tweede speelavond. Een mooi aantal van veertig deelnemers, tien vierkampen dus. De indeling van de tweede turnus is ingeloot met behulp van mijn lieftallige vriendin. Volg de indeling van de derde speelavond en zie ook even naar de tussenstand.

 

01/05                 Zojuist alle leden een mail gestuurd met de waarschijnlijke oplossing om een eind te maken dat sommige pagina’s niet bereikt kunnen worden op de laptop, i-phone of mobiel. Als alles goed is en je de tip (verwijderen van de s in https://) kan iedereen de site via genoemde apparaten weer bereiken. Overigens heb ik, velen met mij, nooit problemen ondervonden. Hylke, bedankt voor de zeer nuttige tip, zojuist telefonisch bevestigd door Irfan. Mocht je toch nog problemen ondervinden dan hoor ik dat graag. Zowel Irfan als mijn persoontje steken veel tijd in de site en dan is het vervelend dat mensen deze moeilijk of niet kunnen doorbladeren. De beide koplopers zaten deze avond stevig naast elkaar en hielden elkaars bord goed in de gaten. Voor Wietse pakte dit beter uit dan voor Jaap. Abe wist de lijstaanvoerder op remise te houden, terwijl Jaap het onderspit delfde tegen Michiel. Een mooi resultaat van “Tak” die uitzicht blijft houden op de derde plaats. In de onderste regionen heb ik de indeling vlak voor aanvang iets aangepast. De beide heren uit Bergum heb ik laten spelen tegen de heer Root en Jalt, met twee succes voor Harm en Ronald. Johan Greuter maakte een einde aan een mindere periode en wist te winnen van Renee. Volgende week het Douwe Sijtsma Toernooi, lees voor informatie en de deelnemerslijst, staat er nog geen ja/nee achter je naam, mail of app me dan deze week even of je meedoet.

 

30/04                 De uitslagen en stand, inclusief die van de derde periode zijn gepubliceerd. Morgen meer over deze avond en de internetperikelen van sommige leden om dit alles ook op de mobiel/i-phone or whatever te kunnen bewonderen.

 

30/04                 De indeling voor de 28ste speelronde is gepubliceerd. Van meerdere kanten verneem ik dat bepaalde pagina’s op de site niet te openen zijn. Hoewel ikzelf geen problemen heb ben ik zeer benieuwd wie daar wel problemen mee hebben? Ik zal vanavond tijdens mijn inleidend gesprekje even polsen. Irfan heb ik inmiddels geïnformeerd en hij zal bekijken of er “fouten” zijn opgetreden toen de site er een maandje geleden uitlag. Enkele leden lieten vorige week doorschemeren vanavond de championsleaguewedstrijd Tottenham – Ajax te prefereren boven een avondje schaken. Degenen die dit deden, willen die nog even op de reguliere manier afmelden. Dus, via mail, app of messenger. Overigens is in de kantine een tv aanwezig, dit ter zijde……

 

27/04                 Het is Irfan bijna gelukt…..negen remises tijdens het jaarlijkse snelschaak evenement ….Echter een verliespartij tegen Siep gooide roet in het eten. William had in de laatste ronde genoeg aan remise om zich te kronen tot snelschaakkampioen. Gezien dat tegen mij was, de man die nog nooit een partij van hem won, bleek dat geen onoverkoombare hobbel te zijn. Gefeliciteerd William. Bewondering is er voor Hylke die slechts tweemaal verloor, de eerste twee ronden, en daarna onverslaanbaar bleek. Overigens deed de oude garde goed van zich spreken. Gedurende de eerste pauze deed iedereen zich tegoed aan het drankje aangeboden door de club, een geste die altijd prima valt. Komende dinsdag de 28ste speelronde en op 7 mei de derde avond in het kader van het Douwe Sijtsma Toernooi, hierbij de deelnemerslijst en meer informatie. Sta er nog niets achter je naam ja/nee, geef je dan vandaag nog op. Stuur mij daartoe een mailtje of “appje”.

 

24/04                 Met maar liefst 40 deelnemers is gisteren een geslaagd snelschaaktoernooi gehouden. Peter Leus en Irfan Nijemcevic dragen zorg voor het plaatsen van de uitslagen en eindranglijst, die zal in de loop van de dag te bewonderen zijn. Een speciaal dankwoord aan diezelfde Peter, een vlekkeloos verlopen toernooi. Later meer, vanmiddag oppasmiddag bij de kleinkinderen.

 

18/04                 De externe competitie is voorbij. Daarom tijd om de eeuwigdurende ranglijst bij te werken. Jullie scores vanaf het ontstaan van de club zijn keurig verwerkt in een ranglijst.

 

17/04                 Inmiddels heb ik het snelschaaktoernooi gepubliceerd. Gisteren heeft iedereen een mail gehad met daarbij het verzoek een ja/nee aan mij te mailen, oftewel doe je mee of niet? Tevens een verzoek dat wanneer je niet meedoet, maar wel zorg wilt dragen voor het verzamelen van de uitslagen na elke gespeelde ronde. Wie o wie?? Staat je naam nog niet op de deelnemerslijst beantwoord het mailtje met een JA.

 

17/04                 Zowel het eerste als het vierde team verloren met 1-3, frappant, het is de uitslag die ik voorspelde bij de wedstrijd Juventus – Ajax. Dat was natuurlijk een kraker van jewelste en maak je niet vaak mee. Het was dan ook niet vreemd dat na 21.00 uur de kantine meer bezet was dan de speelzaal. Hier en daar kabbelde nog een partij door, maar ook bij hen kon je merken dat het schaken voor heel even op de tweede plaats kwam. Overigens was dit niet het geval bij Conrad versus Paul, zij maakten er een marathonpartij van, met als resultaat 1-1, waarbij eerstgenoemde het meest in zijn nopjes was.

Vanavond een bijeenkomst van de FSB. Een werkgroep is twee jaar bezig geweest (één jaar eigenlijk, er waren opstartproblemen) om het friese schaakgebeuren nieuw elan in te blazen. Een uitgebreid spreadsheet met speerpunten is het resultaat en het schijnt dat dat vanavond toegelicht gaat worden. Persoonlijk ben ik wars van meerjaarprojecten. Ooit is er een vijfjarenplan ontwikkeld, maar dat is inmiddels een vijftienjarenplan, nooit meer iets van gehoord tot nu toe. Wat zijn de knelpunten? Denk het grootste zorgenkindje: Terugloop van leden. Oplossing: De clubs waar dit plaatsvind dienen geen praters, maar doeners binnen hun gelederen te hebben. Ga “flyeren”, zoek contact met je wijkvereniging, dorpsvereniging, zorg dat je je schaaksite “up to date” hebt, zorg voor een link op de site van dorpsbelang of je wijkvereniging. Ik maak me daarbij grote zorgen dat de mensen die de werkgroep bestieren een site hebben die al geruime tijd op het kerkhof ligt. Oftewel hun eigen club kunnen ze niet eens aan of leven inblazen, het is maar wat je wilt. Is het moeilijk om een competitieleider te hebben die adrem is met het publiceren van uitslagen en stand. Elke vereniging herbergt wel iemand die die taak op zich kan/wil nemen. Onderschat het belang niet van een site die de leden op de hoogte stelt van de laatste nieuwtjes en feiten. Schaken is tegenwoordig niet een sport waar ladingen mensen warm voor lopen. Altijd vist men (de clubs) in hetzelfde schaakvijvertje terwijl door een leuke “flyer” in elkaar te frutselen en die te verspreiden “door to door”, je mensen moet raken om interesse in schaken aan te wakkeren. Een link op een externe site, niet een schaaksite dus, doet ook wonderen. Daarbij moet je als club uiteraard wel een levende site hebben. Enkele leden erbij en achterover leunen? Niet doen. Ik kan rustig meer punten aanstippen, maar laat het hier eerst bij. Ik zit vol ideeën, maar spendeer die energie liever aan de club. Daarbij heb ik mensen nodig die mijn plannen ondersteunen en eraan mee willen werken deze te doen slagen. Het is simpel! Ik heb geen spreadsheet nodig, maar ideeën. Zoals ik vind dat schoolschaak belangrijk is. Binnen onze club zijn Renee en Jaap daar druk mee en ook Remco heeft grote belangstelling hieraan mee te doen. Een goede ontwikkeling. Schaakles op school en kinderen die gemotiveerd zijn buiten schooluren extra les te geven op de club. Geen kinderen die door de ouders een uurtje worden gedropt zodat ze rustig boodschappen kunnen doen. Zal ik gaan vanavond? “Niet doen”, is mij door meerdere mensen ingefluisterd, het heeft geen nut. Aan de andere kant is het hoog tijd om iedereen wakker te schudden. Nee, ik ga niet!

 

16/04                 Uitslagen, stand en stand derde periode staan op de site. Morgen een aangenaam te lezen verslag en nieuwtjes. Hier alvast het eerste nieuwtje…..het eerste verliest met 1-3, morgen meer

 

16/04                 De 27ste speelronde vanavond. Een eerste en vierde dat een externe wedstrijd heeft. Beide spelen een thuiswedstrijd, maar in het kader van een gezamenlijke slotronde spelen zij bij respectievelijk Philidor en Bakkeveen. Een hele waslijst aan afmeldingen met als veelvoorkomende reden Ajax. Uiteraard wens ik mijn cluppie vanavond veel succes en reken stiekem op een

1-3 uitslag. Ik volg het wel in de kantine van het wijkcentrum hoewel ik Jaap een niet al te makkelijke overwinning beloof! Sterker nog…….Ik heb iedereen een mail gestuurd omtrent deelname aan het snelschaken volgende week. Al enkele antwoorden binnen, dus beste mensen: “Check de mail en antwoord er even op”. Morgen verschijnt een voortschrijdingstabel met deelnemers en meer info omtrent deze avond.

 

10/04                 De gedetailleerde uitslag van het tweede team is binnen. Een mooie 2-2 beklonk het seizoen waardoor ze volgend seizoen weer in de eerste klasse uitkomen. Een ragfijne prestatie gezien ze qua rating  het laagstgerankte team waren. Van harte mannen en een pluim voor Peter Leus die andermaal zijn team wist te inspireren tot grootse daden. Jonathan heeft zich prima vermaakt, een welkome aanwinst bij de club en hij is zeker van plan te blijven. Met het oog op volgend seizoen meer spannende partijen in de top van de competitie. Het was niet mijn notatieboekje ontdekte ik dinsdagavond om kwart over zes. Gezien de laatst geschreven partij met als tegenstander Michiel Takkebos bleek het van Ernst te zijn. Diezelfde Ernst heeft zijn vermeende notatieboekje vorige week ook achteloos aan de kant gelegd, want hij had de mijne. De spanning is in haar geheel terug. Jaap is daarvoor verantwoordelijk door Wietse te verslaan. Hij heeft nu een minimale voorsprong. In de strijd om de derde plaats wist Wim te winnen van Michiel, die net als vorige week als laatste achter het bord zat. “Tak” krijgt waar voor zijn contributie! Zahid moest zijn meerdere erkennen in Wesley, die zich plots ook meldt in de strijd “best of the rest”. Conrad, Peter (L) en Johan (C) bezetten de plaatsen 1 t/m 3 in de B groep. Roelf gaat aan kop in de C groep (zeer content met zijn winst op Auke), maar ziet Tjeerd nader en nader komen. Het blijft verbazingwekkend, het optreden van Tjeerd. Petje af. Rinze staat op een derde plaats en daarmee keurig in de middenmoot. Had je niet gedacht Rinze, of wel? Esther schreef haar eerste winstpartij bij, keurige prestatie. Het snelschaakgebeuren vindt plaats op 23 april. Meer info hierover volgende week. De leiding die avond is in handen van Peter Leus.

 

09/04                 Peter stuurde me een appje en verheugend dat het tweede zich middels een 2-2 uitslag heeft weten te handhaven!! Voor de interne competitie 19 partijen. Morgen een verslag omtrent deze avond, voor nu moeten jullie het doe met de uitslagen, stand en stand 3de periode. Frappant overigens dat enkel de uitslag van de organiserende club van deze slotavond gepubliceerd is. Ik vraag me dan af wie verantwoordelijk is voor het doorgeven van de uitslagen…..alle uitslagen, zodat een klasse in haar geheel kan worden verwerkt.

 

09/04                 De 26ste speelronde vanavond. Een tweede team welk haar thuiswedstrijd afwerkt op het Kalverdijkje. Dit in het kader van DE gezamenlijke slotronde. Toch leuk voor verenigingen om op die manier ook eens een volle speelzaal te hebben. Je moet een ander ook wat gunnen nietwaar? Voor ons 2de staat er nog wel iets op het spel. Handhaving in de eerste klasse. Eén matchpunt is genoeg om dat op eigen kracht gestalte te geven en daarbij verwacht ik niet echt dat de drie teams die onder hen staan allen winnen. Het viertal dat ons afgelopen zaterdag vertegenwoordigde tijdens het FK Rapid voor Clubviertallen presteerde zoals de gemiddelde rating deed vermoeden. Klik op de bovenstaande link voor de eindstand en de persoonlijke scores. Jaap scoorde een prima persoonlijk resultaat met onder meer een winstpartij op Marcel Vermaat. Jonathan de Kleuver is vanavond present en ik laat hem de laatste ronden tegen top-10 spelers uitkomen. Voor alle partijen het beste en leukste natuurlijk. Vanavond is de beurt aan Ernst omdat William verhinderd is. Mag je raden wie er volgende week aan de beurt is.

 

03/04                 Het is me wat, de site een dag uit de lucht. Gelukkig is het probleem verholpen en kun je maar weer raak bladeren. Als Irfan terug is zal ik hem eens vragen wat het probleem nu precies was. Ik heb de stand in de derde periode verwerkt. Degenen die zich in hun groep bevinden op de plaatsen 1 t/m 3 roodgekleurd. De zoon van Ernst, Felix, kwam even buurten en heeft zich prima vermaakt en zijn eerste (misschien ook laatste) partij opgeluisterd met een overwinning. Om acht uur besloot ik zijn tegenstander maar even te bellen: “Is het al acht uur”? Edwin had afgelopen weekend de klok niet een uur vooruit gezet. Felix had weinig moeite met Edwin, dit in tegenstelling tot Ernst die tot het gaatje ging om Michiel op zijn knieën te krijgen, iets wat hem niet lukte. Een andere zeer lange partij was die tussen Jaap en William die uiteindelijk ook in remise eindigde, maar zeker niet zonder slag of stoot. Net op het moment dat Johan Greuter zijn eerste verlies incasseerde stond ik er toevallig bij. Een aandachtig toeschouwer meende te moeten zeggen hoe Fedde mat kon zetten, terwijl de partij nog gaande was. Het was mat in één, maar niet weer doen, zolang een partij gaande is mag er niet over gesproken worden. Ditmaal werd het soepeltjes opgelost. Bewondering voor de manier waarop Tjeerd streed tegen Herman en notabene een vol punt mocht bijschrijven. Zijn eerste winst op iemand met een rating hoger dan 1800. Deze partij verschijnt binnenkort op de site, gepubliceerd door de sportieve verliezer. Rudolf meende een dolende toren te hebben. Dat was achteraf ook zo en er was dus geen sprake van een “dolle toren”. Ik neem aan dat iedereen weet wat de term “Dolle Toren” inhoudt. Mooi dat Johan er weer was een mee kon rijden met het duo Harm/Ronald. Prima opgelost. Overigens zorgt Henk van der Schuit er elke week voor dat Corina en Auke veilig op de club aankomen. Wat samenwerking al niet tot stand brengt. Het paassnelschaakgebeuren is verplaatst van 16 april naar 23 april. Dit omdat er op 16 april twee teams een externe wedstrijd hebben. Noteer deze datum!! In de loop van de maand volgt meer informatie! Komende zaterdag gaan we natuurlijk ons viertal aanmoedigen die deelnemen aan het “FK rapid voor viertallen”. Klik op bovenstaande link voor alle informatie. Met een luid: “De tafels kunnen opgeruimd worden”, betrad Ernst om 11 uur de kantine. Velen beenden direct achter hem aan. Wat samenwerking al niet teweeg kan brengen!!

 

30/03                 Gisteravond als gastspeler meegereisd naar St. Jacobiparochie om ons tweede team te vertegenwoordigen tijdens de wedstrijd tegen Lasker 2. Een zeer mooi wijkcentrum, dorpscentrum zoals je wilt, alwaar wij weggestopt werden in een ruimte voor de allerjongsten onder ons: Een peuterspeelzaal! Niet de meest voor de hand liggende zaal om een partij te spelen, maar wonderwel voelde ik me er prima. Voor mij overigens de eerste ervaring met een peuterspeelzaal want in mijn tijd waren die nog niet uitgevonden. Yep, zo oud ben ik inmiddels. Mijn kompanen keken overigens ook zelfvergenoegd om zich heen. Het moet ze goed gedaan hebben, “A blast from the past”. Aan de uitslag was dat niet te merken, er werd verloren met het kleinst mogelijke verschil. Irfan is gister naar Bosnië afgereisd. Zijn moeder is overleden. Hij zal enige tijd afwezig zijn, logisch uiteraard. Zeer veel sterkte Irfan. De club is een nieuw lid rijker: Jonathan de Kleuver, rating ruim 1900. Komende dinsdag heb ik hem gekoppeld aan William, uiteraard na overleg met laatstgenoemde.

 

27/03                 De stand in de derde periode is na vier gespeelde ronden flink door elkaar gehusseld. Verrassende namen in de bovenste regionen. Ondanks 16 (!!) afmeldingen toch 20 borden in de zaal, die onder constructie is overigens. Volgende week zijn de werkzaamheden klaar leerde mij nadere info. Zowel Esther als de familie Root hebben zich prima vermaakt. Esther is lid geworden en de heer Root heb ik dubbellid gemaakt, is noodzakelijk, dit i.v.m. de ratingverwerking, resultaten die ik deze week instuur t.b.v. de ratingverwerking op 1 mei. Mevrouw Root moet nog besluiten, vandaar dat ik haar partij tegen Edwin niet heb meegenomen in de uitslagen. Mocht zij besluiten lid te worden dan kan ik dat alsnog verwerken. Een rumoerige avond en de “lolbroek” die met veel bombarie de zaal betrad heb ik daarop aangesproken en uiteraard komt dit niet weer voor. Iedereen is van harte welkom om een kijkje te nemen, maar dient rekening te houden met de club/schaakregels. Het is tenslotte mijn taak iedereen een fijne schaakavond te bezorgen. Ik zou het daarbij vervelend vinden iemand de toegang te weigeren, iets wat ik in al die jaren nog niet heb hoeven te doen, maar ik schroom er niet voor om het wel te doen. Clubbelang staat voorop tenslotte. Volgende week toch nog maar weer eens melden dat gesprekken, analyses etc. toch vooral buiten de speelzaal dienen plaats te vinden. Ik dacht dat dit inmiddels bij iedereen al was binnengedrongen, maar toch, dus niet. Vreemd, zeer vreemd. Als we nu gewoon afspreken dat na mijn introductie iedereen in een serene stilte zijn/haar partij afwerkt…..Overigens kreeg ik meerdere klachten omtrent de rumoerkwestie. Dus mensen, denk aan/om je clubgenoten. Kleine moeite. Wim kon deze avond niet spelen omdat voor hem de entree niet toegankelijk was. Dit probleem is volgende week opgelost. Hem heb ik 2/3 punten toegekend. Jullie zien, ik ben zo transparant als het maar kan. Althans voor 99%. Zo heel af en toe schipper ik wel eens door de regels heen, maar nooit ten nadele van wie dan ook.

 

26/03                 Uitslagen en stand zijn gepubliceerd. Morgen uitleg en een verslag over deze avond die druk bezocht is.

 

22/03                 Ja beste mensen, vanavond zullen jullie drie nieuwe gezichten ontwaren. Maandag belde Esther Coopmans me en zij ziet het schaken helemaal zitten. In het verleden heeft ze les gehad en schaken bij een schaakclub lijkt haar daardoor ideaal. Vanavond komt ze proefdraaien. Evenals de heer en mevrouw Root. Die zijn via Rinze Hettema in contact gekomen met SCL en ook zij spelen vanavond een partij. Hierdoor heb ik de indeling voor de 24ste ronde in de onderste regionen handmatig ietwat aangepast. Het kan zijn dat de hoofdingang niet toegankelijk is, althans vanmorgen leek het daar niet op, maar middels wat aangeplakte wegwijzers staat duidelijk aangegeven hoe je het wijkcentrum kunt binnentreden.

 

21/03                 Iedereen heeft het gemerkt, althans degenen die de afgelopen twee weken aanwezig waren op de schaakavond, het wijkcentrum wordt gerenoveerd. Tot nu toe hebben wij daar geen hinder van ondervonden, maar vanaf morgen zal men bezig gaan met de hoofdingang. Deze werkzaamheden duren enkele dagen en daardoor zal de hoofdingang tijdelijk even niet als hoofdingang in gebruik zijn. Het kan best zo zijn dat het allemaal vlugger gaat dan ingecalculeerd en dat we dinsdagavond het gebouw gewoon via de normale weg kunnen betreden. Ik fiets er maandag even langs en stel jullie op de hoogte omtrent de voortgang van de renovatie. Op de site van de wijk staat omschreven wat er allemaal gebeuren gaat, klik op bovenstaande link.

 

20/03                 De eerste aanmelding voor het FK snelschaak is binnen. De deelnemerslijst zal regelmatig, bij verdere aanmeldingen, worden bijgewerkt. Uiteraard reken ik op ruim meer dan dertig deelnemers.

 

20/03                 Gisteren heb ik gebeld met Jense, jullie weten nog wel, de man die begon met 3 uit 3. Door een verandering van werktijden is hij voorlopig herhaaldelijk verhinderd te schaken. Ik heb met hem afgesproken, indien hij in staat is te schaken op dinsdag, mij dit voor 4 uur te laten weten. Jaap heeft als taak op zich genomen de nieuwe leden te trainen. Een prima initiatief en ik hoop dat zij er veel van opsteken en dat ze in rap tempo de top 10 bereiken. Het gaat dan vooral om degenen geboren net voor, maar ook na, 1990. “The Youngsters” zal ik maar zeggen. In mijn toespraakje repte ik over het snelschaaktoernooi op 16 juni en dat die dag vaderdag is. Persoonlijk heb ik er geen moeite mee om die middag te verblijven in Snakkeburen en enkele uren te verpozen achter het schaakbord middels een leuk en gezellig snelschaaktoernooitje. Als je dezelfde gedachte hebt als ik, stuur me dan een mailtje en bevestig daarmee je deelname. Aanvang is 1 uur en het toernooitje zal om 5 uur afgelopen zijn, deelname is het luttele bedrag van 5 euro, dit om de huur van het gebouwtje “Dorpstuun” te dekken. Een prima idee van Ernst, top. Als het aangenaam, warm, weer is zal buiten geschaakt worden. Daarnaast verzorgd Ernst enkele prijsjes. Overigens wist deze man als enige speler uit de top tien te winnen.

 

19/03                 Uitslagen,standen en ook de derde periode, alles compleet, morgen een verslag over deze avond

 

19/03                 De 23ste speelronde vanavond en een nagenoeg volle bak, maar liefst 22 borden. De indeling die ik even voor vijven plaatste komt te vervallen, een late afmelding van Pravin. Gisteravond ben ik bij Ernst geweest om de organisatie omtrent het “Snakkeburen Open Snelschaak” op poten te zetten. De datum is sowieso zondag 16 juni, aanvang 13.00 uur. Meer informatie binnenkort, maar liefhebbers mogen zich uiteraard alvast inchecken. Stuur mij daartoe maar even een mailtje. Maximaal aantal deelnemers is 30, vol is vol. De operatie om de staar aan Johan’s oog te verhelpen is prima gelukt, nu eerst maar zorgen dat het zicht van 50 naar 100% gaat, maar dat gaat helemaal goedkomen. Beterschap Johan. Herman heeft een kwetsuur aan de elleboog, een zwevend botje, een mri scan moet uitwijzen wat de behandelprocedure wordt, uiteraard ook de beterschapswensen naar Herman.

 

15/03                 Het derde team verloor met 3-1 van DTK spelend in Buitenpost, dank je Matijs. Voor het derde is het seizoen afgelopen, de laatste ronde hebben ze een vrije ronde. De gedetailleerde uitslag staat inmiddels op de site. Mocht Philidor 4 in die ronde weten te winnen van Bakkeveen 2 dan eindigt het redelijk roemloos op de laatste plaats. Echter, dat, die winst van Philidor 4, zie ik niet één, twee, drie gebeuren. Ditzelfde doemscenario kan ook ons tweede team overkomen, vermits zij niet minimaal één matchpunt uit twee wedstrijden halen. Peter Leus stuurde me woensdag een appje omtrent een zekere handhaving, maar door de onverwachte winst van Westergoo 2 op Jurjen Tolsma is het nog even billenknijpen.  Ik ga er echter vanuit dat de concurrentie voor de laatste plaats ook nog wel een steekje laat vallen. Een verblijf in de eerste klasse zal zeker een feit zijn.

 

13/03                 Zahid zorgt, door een overwinning op Wietse, ervoor dat de competitie en dan kijk ik naar de strijd om het kampioenschap weer spannend wordt. Daarbij wist Jaap te winnen van, de immer moeilijk te verslaan, Ernst. Zelf is Zahid verwikkeld in de strijd om de derde plaats en deed dus goede zaken. Tot en met René, plaats 12, is er een peloton kanshebbers voor deze klassering. Peter Leus en Conrad Hendriks maken de dienst uit in de B-groep, waarvan de nummers één en twee volgend seizoen promoveren naar de A-groep. Henk Droogsma en Rinze Hettema (speelden gisteravond een onderlinge remise) hebben in C de beste papieren om te promoveren naar de B-groep. Kort daarop gevolgd door de dit seizoen verrassend goed acterende Tjeerd Popma. Kijkend op het uitslagenformulier bij afmeldingen voor volgende week zie ik dat Johan Cnossen aangeeft dat ‘ie voorlopig afwezig is. Tijdje geleden liet hij het me al weten, hij ondergaat maandag een oogoperatie. Het herstel zal enige tijd duren en autorijden is voorlopig “uit den boze”. Na de operatie zal Johan de ogen van een “jonge God” hebben en is hij verlost van staar. Ik heb net telefonisch contact gehad en Johan heeft me uitgelegd wat de chirurgen gaan doen. Altijd “trickie” een operatie, veelal een fractie van een millimeter werk, maar dit gaat vast en zeker goed komen. Johan, namens de leden, sterkte en we hopen je op korte termijn weer bij de club te ontwaren.

 

12/03                 De uitslagen en stand zijn gepubliceerd, alsmede de stand in de derde periode. Morgen meer over deze enerverende avond

 

12/03                 De indeling voor de 22ste speelronde is gepubliceerd. Vanwege griep “en zich half voelen” toch weer redelijk wat afmeldingen. Dit mag de pret niet drukken voor de aanwezige 42 spelers. Een desastreuze nederlaag voor ons vierde team, met lege handen werden ze weer huiswaarts gestuurd, aldus zo appte Henk Hartsuiker me vannacht. Inmiddels is ook de gedetailleerde uitslag bekend.

 

09/03                 De werkgroep/organisatie FK snelschaak 2019 heeft de opzet van dit festijn grotendeels op poten gezet. Inmiddels heeft dat geresulteerd tot een zeer fraaie site die door Irfan vakkundig in elkaar geknutseld is, waarvoor mijn dank, prima werk. De werkgroep bestaat uit Wesley,  Wim, Irfan, Siebolt en mijn persoontje. Uiteraard beste lezer kun je je vanaf nu aanmelden via het aanmeldingsformulier welk je op die site vindt. Er zal nog meer informatie op geplaatst worden zoals het reglement, de organisatie etc. behalve dat Schaak Combinatie Leeuwarden het FK snelschaak organiseert, zal in juni het Snakkerburen Snelschaak Toernooi door ons in leven worden geblazen. Doordat ik het vrij druk had met het FK (contacten over en weer) bleef er enig clubnieuws op de plank liggen. Donderdag snoepte het eerste team 2 bordpunten en daarmee 1 matchpunt weg uit Damwoude. Een voortreffelijke prestatie, handhaving in de hoofdklasse is een feit!! Jaap heeft er een leuk verhaal over geschreven. De wedstrijd van het tweede is verschoven van vrijdag 8 maart naar vrijdag 29 maart. Beide teams kenden problemen met de personele bezetting. Wordt vervolgd dus. Maandag gaat het vierde DKV en het derde…..tsja het derde speelt komende vrijdag in Buitenpost tegen DTK. Echter……..de teamcaptain Matijs van der Bij heeft nog twee spelers nodig, dit moet toch kunnen beste mensen, laat Matijs dinsdag even weten dat je dat gebeuren niet aan je neus voorbij laat gaan!! We praten over twee spelers uit een groep van 20 potentiële kandidaten!!

 

06/03                 De reden van niet verschijnen van René Huisman is opgelost. Een opgesteld mailtje van hem naar mij bevond zich nog in de map concepten, niet verzonden dus. Kan gebeuren natuurlijk, maar mag niet gebeuren. Over het algemeen stuur ik degenen die een “af bericht” sturen een berichtje erachteraan met de tekst bijv. “tot volgende week of beterschap”. Gelukkig was Remco paraat, waardoor Ton alsnog een partij had. Ondertussen even nagekeken wie wit of zwart heeft, maar de heren zaten netjes achter de juiste stukken. Dus, beste mensen, check altijd even of je een opgesteld berichtje ook daadwerkelijk verzonden hebt. René is volgende week weer van de partij. De nieuwkomers hebben zich prima vermaakt en van hen kwamen Johan Greuter en Harm van der Meer tot winst. Ajax was prima op dreef deze avond, ik hoorde verschillende clubgenoten juichen en ze waren in een euforische stemming. Echter de puike prestatie van Ajax (1-4 tegen Real Madrid) kon ik niet volgen, want liet een stelling met een toren meer verzanden in remise. Echt in mijn nopjes was ik niet, maar kon de laatste 20 minuten van de wedstrijd nog even zien. De teamcaptain van het derde zoekt nog enkele spelers die bereid zijn volgende week vrijdag  in Buitenpost achter het bord plaats te nemen. Nu zijn er ca 25 leden die voor zo’n plek in aanmerking komen, dus kom beste mensen, doe eens gek en laat weten dat je dat wel wilt.

 

06/03                 De uitslagen en stand zijn gepubliceerd, alsmede de tussenstand van de derde periode. Voor de nieuwkomers, in elke groep is er een schaakboek naar keuze voor de winnaars per groep. Woensdag een uitgebreider verslag van deze avond.

 

05/03                 Vanavond de 21ste speelronde en daarmee de eerste ronde voor de 3de periode. Zeventien afmeldingen maar liefst, welke grotendeels zijn vanwege de griep en uiteraard zal ook Real – Ajax een reden zijn. Hoewel in de kantine ook een tv hangt….Remco is oneven, maar zijn komst is natuurlijk gewenst, je weet maar nooit of iemand onverhoeds niet komt opdagen, hoewel dit eigenlijk weinig is voorgekomen dit seizoen: Niet afmelden en niet komen. Afmelden of aanmelden voor 4 uur is nu eenmaal een “must”, temeer ook wij meer en meer leden krijgen die van buiten Leeuwarden komen en dan is zo’n loze trip natuurlijk helemaal frustrerend. Dus mensen houd je aan de afspraak, tijdig af- of aanmelden.

 

03/03                 De oplettende (nauwlettende) lezer is het natuurlijk allang opgevallen dat de ranglijst met vier deelnemers is toegenomen. Nee? Foei. Afgelopen week lieten Johan Greuter en Edwin Kuipers al weten aan de competitie te willen deelnemen en daarnaast toont Johan Cnossen zich een waar ambassadeur van SCL. Johan neemt naast de competitie van SCL op maandagavond deel aan het schaakfestijn in Bergum en op donderdag blaast hij zijn partijen mee bij Schaakwoude. Twee spelers van NEO werden door Johan getipt om op dinsdagavond meer gelijkwaardige tegenstanders te treffen en om op die manier hun schaakniveau omhoog te brengen. Prima zaak en top van Johan natuurlijk. Ronald van Buuren en Harm van der Meer zullen vanaf dinsdag aanschuiven en daarnaast uiteraard ook hun clubavond bij NEO blijven bezoeken, althans daar ga ik vanuit.

 

27/02                 Zowaar moest het podium gebruikt worden om alle schaakfanaten te bergen in de gezelligste speelzaal van Friesland. Liefst 47 spelers wisten de weg te vinden om op een dinsdagavond elkaar te bekampen tijdens een rapidtoernooi. Een toernooi opgedragen aan Douwe Sijtsma, maar tekenend voor alle leden van Schaak Combinatie Leeuwarden. De club die maar groeit en groeit, maar waarbij het overzicht niet verloren gaat. Zeven gastspelers en daarbij één die alvast te kennen heeft gegeven vanaf volgende week clublid te worden, welkom Johan Greuter. Daarbij de toezegging van Edwin Kuipers om ook lid te worden. Een gestaag groeiende, bloeiende vereniging. Ik kan jullie ook alvast verklappen dat we op zaterdag 18 mei het FK snelschaak gaan organiseren. Binnenkort meer informatie hierover. Was er de eerste avond enige commotie, deze avond verliep perfect. In december had ik nagelaten toch de regels (de belangrijkste) expliciet uit te lichten, ditmaal was ik me ervan bewust deze toch te belichten. Het schept een hoop duidelijkheid en voorkomt misstanden. Vandaar ook dat de avond uitstekend verlopen is. Inmiddels heb ik ook de stand verwerkt. Ik zit te dubben, vanwege een groot aantal deelnemers (verheugend nieuws natuurlijk!!!), om er een E-groep tegenaan te gooien. Een verslag van deze avond plaats ik zo tegen een uurtje of zes. Zo, beste lezer, een geweldige avond. Dat op een doordeweekse avond op dinsdag, een spektakelstuk Douwe Sijtsma!! 48 deelnemers, ik heb eerst maar de uitslagen ingevoerd. Dank aan alle deelnemers aan een geslaagde avond. Top!!

 

25/02                 De loting voor de tweede avond is verricht. De eerste turnus is ingedeeld aan de hand van de stand na de eerste avond en de tweede turnus handmatig in samenwerking met Henk Hartsuiker.  Update v.w.b. de deelnemers aan het Douwe Sijtsma Toernooi. De teller staat op 48. Een mooi aantal om vierkampen te spelen. Het gesprek dat ik gehad heb afgelopen woensdag met één van de gastspelers was constructief, prima verlopen dus en ons staat een leuke avond te wachten . Uiteraard, voorafgaand aan het schaakgeweld, zal ik de belangrijkste schaakregels nogmaals aan iedereen kenbaar maken, zodoende ontstaan er geen misverstanden. Aanvang is 20.00 uur, graag een kwartier eerder aanwezig.

 

20/12                 Daar zat Jaap te wachten op Pravin. Die verscheen niet. Klaarblijkelijk had hij me zaterdag, tijdens het Snerttoernooi, toegefluisterd niet aanwezig te zijn deze avond. Kansloze missie bij mij, afmelden tijdens een middagje schaken, ik ga dat niet onthouden. Je hebt vier manieren om af te melden; Mail, app, messenger of een sms-je, zie reglement. Een telefoontje omdat je op het laatste moment niet kunt schaken pruim ik ook nog wel. In elk geval, alles is als volgt opgelost: Jaap NGBS (100%) en Pravin dan toch maar 1/3. Niet conform de regels, ik weet het, maar de regels zijn een leidraad en een volgende keer zal ik ze wel op de juiste manier toepassen. Ach, ik heb dit seizoen vaker mensen gematst. Schakers voelen zich niet echt thuis op een bouwplaats, dat bleek dinsdagavond. Het podium bezaait met klusdingen en een steiger in de zaal. Kwart over tien konden de tafels worden opgeruimd. Een zichtbaar aangeslagen Oscar. Een remise weigerend omdat ‘ie winst zag en dan vervolgens toch verliezen. Het betekende zijn eerste nul dit seizoen en dat is uiteraard best even slikken. Ik heb dat probleem niet, sta op drie verliespartijen tenslotte. Van spelers die meer dan tienmaal aanwezig zijn geweest staat in de kolom verlies enkel bij Irfan en William nog een 0. Edwin Kuipers heeft zich prima vermaakt deze avond en is van plan lid te worden. Hij speelde meerdere partijtjes in de kantine tegen Jan Willem, die gelukkig weer present is. Na de partij Cladder-Droogsma bleek dat Henk twee zetten achter mekaar deed. Lees, na de partij. Je kunt dan niks meer claimen en ook, alsnog de partij verloren laten verklaren zoals Henk voorstelde. De uitkomst was remise en blijft remise. Reclameren doe je tijdens de partij en als je na een aantal zetten ontdekt dat je tegenstander een onreglementaire zet heeft gedaan, herleid je de stelling naar dat moment. De overtreder krijgt een waarschuwing c.q. tijdstraf. Bij herhaling van dit feit tijdens de partij wordt de partij verloren verklaard voor de overtreder. Ook dit is prima opgelost.

 

19/02                 De uitslagen, stand en eindstand 2de periodetitel, waarvan ik verklap dat Wietse, Auke en Jense volgende week voorafgaand aan het Douwe Sijtsma Toernooi een boek mogen plukken uit de schaakbibliotheek. Dit boek kan doorgegeven worden aan iemand waarvan je denkt: “Die kan dit exemplaar gebruiken”. De “upload” van genoemd toernooi vindt maandagavond plaats. Morgen een verslag omtrent deze avond.

 

19/02                 Vanavond de 20ste speelronde en daarmee de laatste van de tweede periode. Het schaakboek, volgende week, in de C groep is voor Jense van der Kooi. In A en B is die strijd nog open en gaat in A tussen Wietse en Pravin en in B zijn Auke, Siep en Matijs nog kanshebbers. Volgende week de tweede avond van het Douwe Sijtsma Toernooi. Morgenavond heb ik een gesprek met de vier gastspelers en zal hen nader informeren over het clubschaak en haar regels. Zodoende voorzie ik volgende week een wonderschone avond zonder problemen. Er staan nog enkele toezeggingen al dan niet open, maar die spreek ik vanavond even aan of ze meespelen. De heer Kuipers komt vanavond kennis maken met de club. Op het moment van dit schrijven en de publicatie die zo volgt heb ik geen partij voor hem, maar na vanavond zal hij vast besluiten vanaf volgende week mee te spelen.

 

18/02                 Afgelopen zaterdag heb ik me prima vermaakt tijdens het Snert toernooi in Bergum, hierbij de eindstand. Breekpunt om dit toernooi te voorzien van een prijs in mijn schoot was het verlies tegen Pravin in de vierde ronde. Je weet dan al dat je, éénmaal 2,5 uit 4 gescoord, dat je buiten de prijzen valt. Toen maar aan “de klok” gegaan, ik had nog nooit van dat merk bier gehoord, maar ze smaakten prima. De aangeboden snert met roggebrood met spek gingen er in als koek. Ook de broodjes en koffie was prima verzorgd en dat allemaal voor slechts € 10,=. Een prima verzorgd toernooi en een heel leuk deelnemersveld. Zo tegen kwart voor zeven werden de prijzen uitgereikt, maar voor de 10 afgevaardigden van SCL lag er geen klaar. Zeker voor herhaling vatbaar en ik begin te wennen aan een speeltempo van 2x20 minuten. Er is inmiddels begonnen met de verbouwing van het wijkcentrum. Vandaag telefonisch contact gehad met Dick Bootsma, de beheerder, maar voor de clubavonden heeft deze verbouwing geen impact. Ik heb een vervolgafspraak gemaakt om eens gedachten uit te wisselen om het schaken overdag (voor wijkbewoners en senioren) een “boost” te geven. Wordt vervolgd.

 

14/02                 Henk Hartsuiker heeft een verslag geschreven omtrent de wedstrijd SCL 4 – Bakkeveen 4. Komende zaterdag een invasie SCL spelers tijdens het Snert toernooi, opgeven kan vrijdag nog, tot 17.00 uur, klik op de bovenstaande link.

 

13/02                 Mistroostig stapten de mannen van het tweede in een vroeg stadium van de avond één voor één achter het bord vandaan. Er was dan ook totaal geen sprake van een eerlijke strijd tegen de koploper uit de eerste klasse A. Ruim 300 ratingpunten verschil. Als één der onzen een remise had weten weg te kapen zou het al ratingwinst voor het gehele team betekenen. Het mocht niet zo zijn, 0-4. Daarentegen deed het vierde het niet veel beter, slechts een halfje gescoord aan bord één door Henk Hartsuiker. Voor dit seizoen zijn er nog wel thuiswedstrijden, maar die worden tijdens de slotronde gespeeld op andere locaties. Zo spelen het eerste en tweede in april in het domein van Philidor hun thuiswedstrijden. Het derde is de zevende ronde vrij en het vierde speelt haar thuiswedstrijd in Bakkeveen. Het fenomeen, de slotronde gezamenlijk in hetzelfde lokaal verspelen, wordt aan het eind van het seizoen geëvalueerd en ik ben zeer benieuwd naar de mening van de tc’s en spelers. Intern was er enige commotie aan het bord Takkebos – Cladder. Laatstgenoemde speelde een stuk, liet het los en zag het vervolgens belanden in het bakkie van takkie. Niet slim natuurlijk. Jaap bouwde secuur zijn stelling op, maar moet ergens geblunderd hebben.  Wesley  snoepte dan wel twee pionnen van Wietse af, maar verloor toch. Johan, toch veelal goed voor minimaal een remise, verloor van Siep. Niet echt verrassende uitslagen deze avond. Mijn remise tegen de hoogst gerate, William, dat was hard en secuur werken en naderhand was ik er meer dan tevreden mee. De avond werd opgefleurd door de aanwezigheid van de immer sympathieke Catharinus Mulder. Volgend seizoen een versterking voor de interne competitie.

 

12/02                 Druk bezochte avond tijdens de 19de speelronde. Voor de teams viel er weinig eer te behalen, slechts een halfje gescoord door de voorzitter aan bord één in de wedstrijd tegen Bakkeveen 4. Uiteraard morgen een verslag en alle “ins and outs” en nieuwtjes. De tweede periode is zeer interressant, als ook de uitslagen en ranglijst

 

12/02                 Vanavond de 19de speelronde. Een thuiswedstrijd voor het tweede en vierde, tegen respectievelijk Philidor 2 en Bakkeveen 4. Over twee weken de tweede avond van het Douwe Sijtsma Toernooi. Volgende week wordt hier meer aandacht aan besteed op de clubavond. Komende zaterdag reist een peleton SCL-ers af naar Bergum om deel te nemen aan het Snert Toernooi. Meer info, klik op bovenstaande link “snert”.

 

08/02                 Afgelopen woensdag even bij de vijfde ronde van het FK 60+ geweest. Een tijdje terug verzocht ik om dispensatie om aan dit toernooi mee te doen, gezien het feit dat ik komend jaar 60 hoop te worden. Dit werd, voor mij jammer, maar terecht, niet gehonoreerd. Direkt al bij binnenkomst: “Nou Peter, heb je wel in de gaten dat je nu één van de jongsten in deze zaal bent”. Zeer smeuïg Erik, maar inderdaad, ik ben nog geen 60+ en al de deelnemers wel. Op verjaardagen ben ik overigens vaak wel de oudste aanwezige. Hoe vliegen de jaren voorbij. Tot mijn vreugde (bier) zag ik mijn grote vriend uit Sneek, Wytze van der Zee, maar ook Catharinus Mulder zijn aanwezigheid deed me goed. Hij en Tak hadden al enkele biertjes genipt en ach, ik doe daar niet moeilijk over en heb de mannen redelijk bijgehaald, ook genoemde Wytze deed op dat gebied goed van zich spreken overigens. Het werd een leuke middag met verhalen over en weer over lang vervlogen tijden. Het schaken heb ik zijdelings gevolgd. Roelf en Johan hadden toen ik binnenkwam om half 3 al remise en Zahid bracht om half 4 zijn score op 3,5 uit 5. Voorwaar een mooi resultaat voor de mannen van SCL. Uiteraard kwam ik ook nog even te spreken over mijn hoogste rating ooit, 1847, daar werd ik jaren geleden al eens fijntjes op gewezen door Theo en inderdaad, het oprichtingsjaar van Philidor. Nu weet iedereen dat ik daarmee mijn schaakcarriere niet wil afsluiten. Gezien ik wil meedoen aan het FK 2019 in Damwoude dien ik tot aan die tijd beneden de 1800 grens te blijven om in de B-groep te belanden en dan het FK als springplank te gebruiken om die 1847 uit de boeken te helpen. Michiel Takkebos liet droog weten daar wel aan mee te willen werken, niet boven de 1800 dus. Ja, het was een prima middag vol gein, gelach, humor en……..bier.

 

06/02                 Een enerverende avond met maar liefst 24 partijen. De interne gaat een spannende periode tegemoet want Jaap en Wietse geven elkaar geen duimbreedte toe. Oscar en Peter, de beide kemphanen in de B-groep, zien Johan Cnossen dichterbij komen. Henk Droogsma is de ongekroonde koning in C en moet een eind terugzien om zijn achtervolgers, Rinze en Tjeerd, te bespeuren. Vorige week is Jan Willem met redelijke spoed opgenomen geweest in het MCL. Trombose bleek de boosdoener te zijn en hij heeft een tijdje op de IC verbleven. Operatief ingrijpen was gelukkig niet nodig, maar er is een “stand” geplaatst om het bloed beter te doen doorstromen. Inmiddels is hij thuis en ik (wij) hoop je binnen afzienbare tijd te zien op de club. Voorafgaand aan de externe wedstrijden was er wat gesteggel omtrent het speeltempo. De tc van Sneek had liever gezien dat eerder te weten dan tijdens het praatje van mij voorafgaand aan de wedstrijd. In het reglement staat nergens hoeveel tijd je dit vantevoren moet laten weten, enkel dat je het de tegenstander laat weten. Misschien heeft hij een punt, maar ik heb er nooit bij stilgestaan een team dat bij ons op bezoek komt een mail te sturen omtrent het door ons gehanteerde speeltempo, welk door de FSB is goedgekeurd. In elk geval, alles in der minne geschikt en de partijen konden beginnen. Jaap bleek de beslissende factor te zijn om de overwinning op Sneek gestalte te geven. Een zeer fraaie winst op Tjitze Schram, toch zeker niet de eerste de beste. Zahid versloeg Erwin Denissen en met een remise van Tak op Renske Hania hield het eerste de beide matchpunten in Leeuwarden. Voor het derde bleek er deze avond niets te halen. Siep moest verstek laten gaan en invaller Jense kon zijn FSB debuut niet opluisteren met een winstpartij. Slechts de altijd degelijke Auke wist een halfje uit het vuur te slepen.

 

05/02                 De uitslagen en stand zijn gepubliceerd, inclusief de 2de periode. Een winst voor het eerste, wat handhaving in de Hoofdklasse betekent (2,5-1,5), daar tegenover een verlies voor het derde (0,5-3,5). Morgen meer over deze avond.

 

05/02                 Vanavond een goeie bezetting in de speelzaal. Het eerste en derde spelen een thuiswedstrijd tegen respectievelijk Sneek en Heerenveen 2. De indeling voor speelronde 18 is gepubliceerd.

 

01/02                 Jullie rating per 1 februari is bekend. Klik daartoe in het bovenste kader op “rating”. Door te klikken op je naam zie je waar je winst c.q. verlies hebt geboekt. Op diezelfde pagina, jou resultaten dus, kun je doorklikken hoe de ratingverwerking nu precies tot stand komt. Ook leuk om te weten tenslotte. Ik ga de grootste stijgers of dalers niet apart noemen. Het is zo dat René Huisman en Jense van der Kooi hun rating terugvinden op de 1 mei lijst. René speelde te weinig partijen en Jense is vanaf januari lid geworden. De verwerkte resultaten zijn van september t/m december. Voor de meilijst komen de resultaten van januari t/m maart in aanmerking. Pas ik deze tussentijdse rating ook aan in het keizersysteem? Je weet wel, het systeem waarmee ik werk voor de interne competitie. Nee. Zou ik dat doen dan verwerkt keizer alle gespeelde partijen (september t/m december) t.o.v. de 1 februari rating opnieuw en krijg je een wel heel krom beeld. Hoe weet ik dat? Door het ooit zo wel eens te hebben gedaan. Het FK 60+ is ongemerkt alweer over de helft. Een toernooi gespeeld over zeven ronden. Zahid staat op 2,5 punt, één punt van koploper Stavast. Drie keer winnen nog en hij zou zomaar eens kampioen kunnen zijn. Roelf deed prima zaken in de vierde ronde door te winnen van Jan Meijer en staat in de middenmoot met 2 uit 4. Voor Johan zijn de druiven nog wat zuur. Een loting die hem stevige tegenstanders bracht is hier debet aan. Hij wacht nog op zijn eerste winstpartij.

 

30/01                 De strijd om het kampioenschap lijkt te gaan tussen Wietse en Jaap, de achtervolgers Wim, Zahid en William volgen op ruime afstand. Vorig jaar gedegradeerd naar de B-groep lijkt Peter Leus het verloren gegane terrein te willen heroveren. Gezien de scores van de achtervolgers zal dit zeker gaan lukken, temeer omdat Oscar, zijn naaste belager, regelmatig verstek moet laten gaan vanwege zijn werk. Nieuwkomers Henk Droogsma en Tjeerd de Jong maken de dienst uit in de C-groep kort daarop gevolgd door een andere nieuwkomer, Rinze Hettema. Laatstgenoemde liet ik middels een belletje om 6 uur weten dat ‘ie oneven zat. Toch kwam hij langs, je weet maar nooit of iemand onverhoeds niet komt opdagen, maar “anders zit ik maar wat thuis”, is uiteraard een prima reden om je toch maar te laten zien in de schaakarena. Hij heeft zich prima vermaakt. Met rappe schreden schaakt Jense zich omhoog op de ranglijst, drie gespeeld drie gewonnen. Een prima resultaat. Datzelfde avontuur leek René Huisman ook te gaan beleven maar daar hapert de motor ietwat. Volgende week twee externe wedstrijden, het lijkt een drukke schaakavond te gaan worden.

 

29/01                 Na de 17de speelronde alles weer “up to date”, zoals uitslagen, stand en de 2de periode. Morgen meer over deze avond

 

29/01                 De indeling voor speelronde 17 is gepubliceerd. De komende weken staan in het teken van externe wedstrijden, te beginnen volgende week met een thuiswedstrijd voor het eerste en derde en de week daarop het tweede en vierde.

 

26/01                 Het gaat niet echt van “hoi hoi piepelooi” voor onze spelers tijdens het FK 60+. Zahid doet het met 2 uit 3 goed en staat op 1 punt van koploper Stavast die een abonnement lijkt te hebben genomen op dit kampioenschap. Roelf en Johan hebben beide 1 punt. Johan had de eerste ronde een bye en snoepte een knap halfje van Willem Kuiper af. In de derde ronde bleek de competitieleider van de FSB, Henk van Dijk, een obstakel, 1 uit 3 aldus. Roelf speelde wel alle ronden, verlies tegen Baars en Fleur, maar een nette winst op Pieter Ploeger. Net als Johan een klassering in de langgerekte middenmoot. Overigens is deelname aan het FK 60+ ook de reden dat Roelf gedurende die periode niet de clubavonden bezoekt. Hem zien we na dit toernooi weer. Ik wens alle drie heren succes!!

 

23/01                 Na de zaal speelklaar te hebben gemaakt zou ik de map met reglementen etc. pakken. De hele kast doorzocht, spoorloos, ook bij de afdeling gevonden voorwerpen niks te vinden. Ik baalde als een stekker uiteraard omdat we net vanavond een extern gebeuren hadden en dan dienen de reglementen nu eenmaal aanwezig te zijn. Het zal een mysterie blijven waar die map is en ze zal vast ooit wel weer eens boven komen drijven, temeer geen hond, behalve de schaakclub, er iets mee kan. Inmiddels Koos Stolk al gemaild v.w.b. het FIDE reglement en de rest maar weer uitprinten, inclusief wedstrijdkaartjes.

Iedereen was mooi op tijd aanwezig, het bevreemde me dat de interne keurig om 19.45 had kunnen beginnen, echter het wachten was op de deelnemers aan het bekergebeuren, deze had om 19.45 moeten beginnen i.v.m. de kans op vluggeren bij een 2-2 stand. Achteraf gebeurde dit ook en was dit spektakel om half 12 aan de kant, maar dit kwam omdat de reguliere partijen op tijd waren afgelopen. De snelschaakpartijtjes bracht Franeker de winst, 1-3, het is ook wat, een partij afraffelen in 3 minuten en 2 seconden per zet erbij. Vandaag spelen Johan, Roelf en Zahid tijdens het FK 60+. Belangstellenden vinden de informatie door te klikken op de link boven dit verslag.

S.C.L. 2

1666

Franeker

1756

2

2

1.

Pravin Kumar

1763

Cees Banning

1838

½

½

2.

René Wolfslag

1715

Evert Woudstra

1800

1

0

3.

Peter Leus

1598

Willem Kuiper

1797

½

½

4.

Rudolf Spijkerman

1589

Theo Tops

1588

0

1

 

22/01                 De uitslagen, stand extern…..alles weer, inclusief periode 2. Beetje later dan gewoon, want heb even genoten van het sneeuwgebeuren en ben met Wesley opgewandeld. V.w.b. extern, tsja, het bekergebeuren is voor SCL voorbij. Het tweede team speelde dan wel 2-2 tijdens de reguliere partijen, het vluggeren was aan de mannen uit Franeker besteed. 1-3. Morgen meer over deze avond, inclusief gedetailleerde uitslag van de bekerwedstrijd.

22/01                 Vanavond de 16de speelronde. Gezien de winterse omstandigheden is het verstandig eerder dan normaal van huis te gaan richting ons schaakdomein. Dit is zeker aan te raden, omdat de klokken om stipt 19.45 uur lopen. Waarom? Nou, ons tweede bekerteam gaat op herhaling tegen Franeker en bij gelijk eindigen dient te worden gevluggerd. Vorige week was de laatste partij in dat treffen pas om 23.15 uur klaar en dat kan zo weer gebeuren en daarna dient dan nog te worden gevluggerd. Dus, graag allen op tijd aanwezig. Fedde is oneven, maar bel ik sowieso om 6 uur nog even, je weet immers maar nooit, dus graag “stand by” Fedde.

16/01                 Peter Leus heeft een geanimeerd verslag geschreven omtrent het treffen tegen Franeker. Antwoord op een door hem gestelde vraag in het verslag is: Dubbele aanval. Behandeld in stap 2 beste Peter (smile). Ook de gedetailleerde uitslagen van dit treffen vind je op die pagina. Een opmerkelijke avond. Dan doel ik niet op het feit dat Wim en Herman meer tijd verbruikten van huis naar de speelzaal, dan achter het bord, nee zeker niet. Corina presenteerde de meest opmerkelijke act. Net na mijn praatje vooraf, lanceerde ze de vraag waarom haar mobieltje na elke twee uur een geluid voortbracht. Oeps, wauw. Ik adviseerde om dat vooral aan Remco, haar tegenstander, te vragen, jonge jongen, dus die weet het vast wel. De zaal waarschuwde ik toch maar even dat er om tien uur een piepend geluid zou afgaan en dat ze van eventuele sancties verschoond zou blijven. Het is Remco gelukt, want op dat tijdstip was het stil.

15/01                 De vijftiende ronde is gespeeld en behalve de reguliere ranglijst vind je ook de stand in de 2de periode. Het tweede verloor nipt van Franeker. Volgende week kan er revanche genomen worden via de bekercompetitie. Morgen, dat zal in de namiddag zijn, meer over deze avond

15/01                 De vijftiende speelronde, hetgeen betekent dat we op de helft van de competitie zitten. Een thuiswedstrijd van ons tweede team en dus een goed gevulde speelzaal.

13/01                 De gedetailleerde uitslag van de afgelopen vrijdag gespeelde wedstrijd Lasker – SCL. Gisteravond een invasie schakers in huize Leus. Acht spelers bekampten elkaar in 2x10 minuten partijtjes. De aanwezigheid van oud Knudde lid Jaap Tulp liet zien dat ‘ie nog steeds een prima speler is, dit bewees hij temeer door beslag te leggen op de eerste plaats. Een gezellig treffen deze avond, met een dankwoord aan Peter Leus voor de gastvrijheid. Komende dinsdag speelt het tweede tegen Franeker, een team wat ze de week erop weer treffen in de bekercompetitie.

11/01                 Het eerste team verloor met 4-0 van Emanuël Lasker, zo liet “Tak” me zojuist weten middels een appje. Zaterdag volgt de gedetailleerde uitslag

10/01                 Inmiddels heb ik Jense van der Kooi, per 8 januari, officiëel lid gemaakt van de club en de KNSB. Daarbij is hij ook opgenomen in de ranglijst.

09/01                 De druiven waren zuur gisteravond, maar toch ook weer zoet. Een klein variantje in het Frans leverde mij groot voordeel op tegen René. Zo groot, dat ik teveel winstvarianten had. Edoch, lichtzinnigheid bracht mij toch een verlies. Door dit op dit moment te schrijven, merk ik ook dat de gevoelens na de partij (en nu nog ietwat), van me afvallen. Het ruimt op, binnenkort zal ik de partij publiceren. Aan het belendende bord zullen de druiven voor Rudolf ook zuur zijn geweest. Oei, oei, wat stond die man een potje gewonnen. De winst van René Huisman op Henk Kunnekes toont aan dat ‘ie zijn weg op de club gevonden heeft en vast meer zeges gaat boeken. Wietse haalde Jaap in door de onderlinge partij te winnen. Het blijft spannend in de bovenste regionen. Het zoet was er in de vorm van Jense van der Kooi. Op aanraden van Remco besloot hij eens langs te komen en om 7 uur kreeg ik een telefoontje of ‘ie kon spelen. Henk Hartsuiker was oneven, dus ja een “testpotje”. Vooraf vroeg Henk of de partij meetelde voor de ranglijst. Als ‘ie lid wordt wel antwoordde ik. Jense besloot inderdaad lid te worden, echter omdat ‘ie geen notatieplicht had (nog nooit genoteerd liet ‘ie weten) kan ik hem het gewonnen punt niet geven uiteraard. In overleg met de heren is besloten Henk oneven te geven en Jense 100%. Welkom Jense, 50 leden nu, voorwaar een goed begin van 2019. In de loop van de dag volgen de gedetailleerde uitslagen van Philidor 4 – SCL 3. Verbazing alom, bij de partij Siem van Eijk – Matijs van der Bij stond een 0-1 reglementaire uitslag voor de onze. Even gebeld met Siem en wat blijkt: Het betreft een externe wedstrijd tegen Philidor 4, een wedstrijd waarin Siem niet had mogen invallen gezien zijn rating. Klaarblijkelijk is de tc van Philidor 4 niet op de hoogte van deze regel (nu wel mag ik aannemen) en had Siem opgesteld. Zodoende wint het derde met 1-3. Proficiat mannen!!

08/01                 De uitslagen en stand zijn gepubliceerd. Hier laat ik het erbij want het balen van een gewonnen stelling compleet wegmodderen overheerst nogal. Tja, die 10 minuten verwerking zijn er toch iets meer geworden. Tussenstand 2de periode. Zojuist kreeg ik een appje van Matijs, het derde speelde een verdienstelijke 2-2 tegen Philidor 4. Proficiat mannen. Morgen meer beste mensen over deze avond!

08/01                 Vanavond de veertiende speelronde. Uiteraard keurig om 5 uur gepubliceerd. Henk Hartsuiker is dan wel oneven, maar toch graag komen, want Remco neemt een kandidaat lid mee. Gister lag de site even plat vanwege een probleem bij de webhoster. Wietse en Jaap waren actief tijdens het Kliffentoernooi. Positieve resultaten voor de mannen, terwijl fries kampioen Migchiel de Jong er met de eerste prijs vandoor ging met een 100% score. Matijs had voor de kerstdagen zijn derde team al rond. Zij spelen vanavond op het Kalverdijkje tegen Philidor 4. Komende vrijdag reist het eerste naar St. AnnaParochie om de strijd aan te binden met Emanuël Lasker. Ook dat team is hiervan al geruime tijd op de hoogte.

07/01                 Zo staan we alweer aan de vooravond van de tweede seizoenshelft. Ik mag hopen dat iedereen de feestdagen goed is doorgekomen en het nieuwe jaar iedereen veel voorspoed en geluk zal brengen. Toch ook de nodige externe wedstrijden, waaronder een bekerwedstrijd van ons tweede bekerteam. Bovenaan deze pagina vinden jullie vanaf nu een linkje naar toernooien. Deze blijven tot een week na het toernooi staan, zodat jullie tevens de gelegenheid hebben om te zien hoe de spelers het er vanaf gebracht hebben. Voor zover ik het heb gehoord nemen Zahid en Roelf deel aan het FK 60+. Mijn kijk op de eerste seizoenshelft was vrij summier, maar ik ben dan ook niet zo van het kijken wat is geweest, ik kijk liever vooruit. Het deed me echter wel goed dat o.a. twee oud-leden de weg naar het speellokaal weer wisten te vinden. Een welkome aanvulling, Abe en Conrad.

26/12                 De tweede dinsdag van september begon het seizoen als vanouds met de ledenvergadering. De week daarop de competitie. Enkele leden hadden zich gedurende de zomer afgemeld en het is altijd weer afwachten wie er op de eerste speelavond op komen dagen. Het is altijd een lange zit, van eind mei t/m begin september, een lange zomerstop en afgelopen zomer is het geruime tijd bloedheet geweest, nu eenmaal niet het type weer dat je aan schaken denkt. Mooi dat er gedurende de eerste speelhelft nieuwe leden bij zijn gekomen. Heel, heel even zaten we zelfs op de magische 50. Nu, aan het eind van 2018 is dat één minder. Voorwaar voor Friese begrippen een grote club, qua ledental en een opkomst die iedere keer ruim voldoende is. Een teken dat toch vrijwel ieder lid de dinsdagavond vrijhoudt om te schaken. Intern weer het “klassieke” schaak v. w.b. het speeltempo. Dit seizoen bedraagt het aantal ronden 30, daar tussendoor heb ik een periode over 10 ronden ingebouwd, om alles toch weer ietsjes aantrekkelijker te maken. De winnaars van de diverse groepen mogen aan het eind van zo’n periode een boek uitzoeken uit onze schaakbibliotheek. Overigens is deze weer uitgebreid met boeken aangeboden door Hein van der Meulen en Wim Ykema, maar ook anderen denken aan de club als ze afstand doen van schaakboeken. Ach, en zo kan ik uiteraard nog een heel verhaal maken van de eerste seizoenshelft, maar ik bedenk me nu: “Ik maak immers wekelijks al een verslag omtrent de clubavond”. Ik zou zeggen, lees dat op je gemak even terug. De ratingresultaten heb ik inmiddels gemaild en je nieuwe rating is op 1 februari bekend. Iedereen een fijne jaarwisseling en tot 8 januari, de avond dat het derde op het Kalverdijkje de strijd aanbindt met Philidor 4.

19/12                 Maanden hebben we er op moeten wachten, maar daar is ‘ie dan. Op de valreep van 2018 een Wolfverslag. Een echt tot tranenroerend kerstverhaal.

19/12                 Uitslagen en de tussenstand van het Douwe Sijtsma Toernooi. Koffiehuisschaak en clubschaak. Het is een wereld van verschil natuurlijk en heeft de gemoederen tijdens de avond wel beziggehouden. Onze vier gastspelers moesten wennen dat het er bij een schaakclub toch net even anders aan toegaat dan tijdens hun wekelijkse onderlinge partijen. Schaken bij een club doe je volgens de schaakregels en dat zijn er nogal wat en worden geacht door iedere clubspeler te worden nageleefd. Persoonlijk heb ik weinig meegekregen, maar van verschillende leden toch enkele klachten heb gehoord, die ik zeker zal terugkoppelen aan de mannen. Alles is tenslotte op te lossen. Dan, het verdere verloop van de avond. In Herman kent de ranglijst een trotse aanvoerder met een 100% score en gezien de poules waarin hij deze score opbouwde een geweldige prestatie. Veel partijen en alles verliep in gemoedelijke sfeer. Aan mensen die ondermaats gescoord hebben het advies om de dagen voorafgaand aan het rapidtoernooi toch vooral 10 minuten partijtjes te spelen om te wennen aan het speeltempo. De indeling in groepen A t/m D is gebeurd op basis van de ELO.

18/12                 Eén afmelding gekregen, dus toch een minimale wijziging. Daardoor in beide sessies een poule van drie spelers.

17/12                 Een onverwacht lange oppassessie is er debet aan dat de indeling in vierkampen van het Douwe Sijtsma Toernooi om 6 uur gepubliceerd is. De goede lezer ontwaard vier vreemde namen. Het zijn gastspelers, ik repte daar enkele weken geleden al over, die op termijn misschien de stap naar clubschaker gaan nemen. Het belooft een mooie, goed bezette avond te worden. Lees het deelnemersveld en de opzet van het toernooi er nog even rustig op na. Mochten er zich onvoorziene feiten voordoen (aan- afmeldingen) dan behoud ik me het recht voor de indeling (minimaal) te wijzigen.

16/12                 Vanmorgen alweer vroeg wakker en mijn ogen ontwaarden een lichte sneeuwval die tussen 1 en 7 heeft plaatsgevonden. Noteer deze datum mensen, want als er over drie maanden een discussie volgt over wanneer de eerste sneeuw viel……u weet het antwoord. Peter Leus heeft er gister een latertje van gemaakt en mailde mij een verslag omtrent de wedstrijd DTK – SCL 2, zo zag ik vanmorgen in de mailbox. Ook de gedetailleerde uitslag kun je erop nalezen. De loting voor het Douwe Sijtsma Toernooi is inmiddels verricht en plaats ik maandag omstreeks 5 uur. mijn toezegging, een verslag over de eerste seizoenhelft stel ik een weekje uit omdat ik ook het bovenvermelde toernooi even mee wil nemen.

15/12                 Voor de late/vroege lezer. Het tweede verloor met nipte cijfers van DTK: 2,5-1,5, maar het had ook andersom kunnen zijn. Later meer

12/12                 Nog voor ik aanwezig was zag ik Remco in de zaal die mij vervolgens heeft meegeholpen alles schaakklaar te maken. Een prima geste van de man!! Sinds de oprichting (fusie) kweet Hylke zich altijd van die taak, maar een val met als gevolg een gebroken heup gooide daarna roet in het eten voor de 90+er. Toch ben ik iedere dinsdag weer vol bewondering als ik hem zie aankomen. Hij mist zowat geen avond. Overigens waren er dinsdagavond maar weinig mensen die hun wekelijkse avondje schaken moesten missen. Maar liefst 44 van de 49 leden kwamen opdagen. Een opkomstrecord. Ik kreeg om half 6 een telefoontje van een vermoeide, half zieke Conrad, en besloot dat diens tegenstander dan maar oneven moest, de indeling was al openbaar gemaakt en die pas ik dan niet meer in haar geheel aan. Een half uur later een afbericht van Jalt. Tsja, nu kan ik Wesley tegen Corina laten spelen, maar het verschil op de ranglijst is dermate groot dat ik besloot een hernieuwde indeling te maken om kwart over zes. Prima opgelost op deze manier, maar sommigen keken toch vreemd op, althans die mensen die om 5 uur gekeken hebben welke tegenstander ze zouden en treffen. Commotie aan het bord Matijs-Rinze. Eerstgenoemde opperde dat Rinze moest blijven noteren gedurende de laatste vijf minuten. Klok stilgezet en mij erbij gehaald. In tegenstelling tot externe wedstrijden behoeft tijdens de interne partijen niet genoteerd te worden door degene die minder dan vijf minuten op de klok heeft. Ook niet als je, door toevoeging van zoveel keer 15 seconden weer boven de vijf minuten komt. Degene die meer dan vijf minuten op de klok heeft blijft gewoon noteren. Het is maar dat iedereen het weet. Volgende week het Douwe Sijtsma Toernooi. Zie het deelnemersveld en lees ook de bedoeling en opzet van het toernooi even. De regels voor rapidschaak gelden en één daarvan is dat de koning niet geslagen mag worden. Hiermee heb ik alvast een vraag van gisteravond beantwoord. Het deelnemersveld is aanzienlijk en mocht ik een groep niet vol kunnen krijgen met een viertal, dan maar eens op “sneup” naar spelers van buiten SCL. Een verslag over de eerste competitiehelft vinden jullie dit weekend, ik ga er eens goed voor zitten om daar een smeuïg stukje van te maken.

11/12                 De uitslagen, stand en tussenklassement van de 2de periode zijn actief. Er hebben zich zeer veel leden opgegeven voor het Douwe Sijtsma Toernooi. Opgave is nog mogelijk, voor wie als nog twijfelt, t/m zondag. Maandag worden de eerste twee sessies ingeloot. Voor meer informatie klik op de bovenstaande link. Morgen, voor 12 uur, vind je een verslag over deze avond.

11/12                 Zojuist, 17.30 uur, kreeg ik een telefonische afmelding van Conrad en daarna van Jolt. Daardoor ziet de indeling en toch nog anders uit. Vanavond de 13de speelronde, die is te vinden door in het bovenste kader, intern en dan indeling te klikken. Het vierde team wist een knappe overwinning te boeken op DSC uit Drachten. Het team rukt op naar een keurige middenmootpositie. Een verslag van deze wedstrijd is geschreven door Henk Hartsuiker.  Deze week kun je je nog aanmelden voor het Douwe Sijtsma Toernooi. Liefst morgenavond, maar uiterlijk vrijdag. De mannen waar ik vorige week over schreef zullen naar alle waarschijnlijkheid (ik bel één van hen komende vrijdag) volgende week hun opwachting maken. Kunnen ze mooi aanschuiven tijdens het rapid gebeuren. Voor hen een ideale gelegenheid kennis te maken met de club.

05/12                 Goed gevulde zaal, 25 borden. Tijdens het gereed maken van de zaal werd ik gebeld met het verzoek of hij, samen met iemand, kon langskomen om eens te zien of een echte schaakclub iets voor hem en zijn schaakploegje is. Natuurlijk kan dat. Het gaat om een tiental personen die af en toe onderling schaken, maar overwegen om ook eens andere schakers te treffen. Dan zijn ze bij ons aan het juiste adres. Siebolt, die oneven was, heeft uitgebreid kennis gemaakt met de heren en maandag verneem ik telefonisch meer. Zou heel mooi zijn indien de heren besluiten lid te worden!! Geen excuus, maar dit leidde mijn aandacht af van mijn eigen partij waar ik om half 11 ernstig de fout inging. Het externe treffen van het eerste en derde leverde de onzen geen succes op. Moet gezegd worden dat het eerste zich kranig verweerde tegen Philidor. Drie remises en één verloren gegane partij. Jaap en Migchiel de Jong zaten nadien nog geruime tijd de beslissende stelling te analyseren. De gedetailleerde uitslagen. Volgende week dinsdag is de laatste kans je aan te melden voor het Douwe Sijtsma Toernooi. Henk Hartsuiker en mijn persoontje zullen de loting verrichten voor de eerste twee sessies die plaatsvinden op 18 december. De indeling voor die avond vind je maandag 17 december op deze site. Remco had de bus gemist en een telefoon die leeggelopen was. Vandaar zijn verstek laten gaan. Sneu voor Corina natuurlijk, maar zij vermaakte zich met de eerder genoemde gasten.

04/12                 Uitslagen etc. zijn gepubliceerd. Periodetitel 2. Het eerste team verloor met 1,5-2,5 van Philidor en het derde moest in Bakkeveen II haar meerdere erkennen. Morgen omstreeks 12 uur meer over deze druk bezette avond.

04/12                 De indeling voor de 12de speelronde is gepubliceerd. Siebolt is oneven. Het eerste en derde team spelen een thuiswedstrijd tegen resp. Philidor en Bakkeveen 2. Zoals afgesproken (om en om) bemand het derde team het podium. Met een gemiddelde rating van 1782 om 2034 doet ons eerste niet echt onder voor Philidor, een team dat Fries kampioen Migchiel de Jong in haar gelederen vindt. Ook voor het derde liggen er mogelijkheden 1504 om 1658. Het beloofd een spannende avond te worden. Vorige week woensdag smaakte ik het genoegen de tweede rapidpartij live te volgen, welke Carlsen een 2-0 voorsprong bracht. Ook de derde wist hij te winnen, waardoor hij weer tot wereldkampioen gekroond kon worden. Kom vanavond op tijd allemaal, om 19.45 uur starten de partijen.

28/11                 Een waslijst met afmeldingen, van ziekte naar vakantie naar Ajax etc. De meest uiteenlopende redenen, toch 15 borden en er gebeurde genoeg op die borden. Wietse had zich tijdens de partij al neergelegd bij verlies, maar Zahid bleek niet in staat het af te maken. Jan Willem verloor een dame in zijn partij tegen René (kreeg er een loper voor terug) en moest erkennen dat dat toch een groot gemis is. De beide mannen die in hun groep eerste werden in de eerste periode mochten deze avond tegen elkaar. Peter wist Jaap op remise te houden, een prima resultaat en handhaving in de top. Bij Hylke en Henk bleek er op een gegeven moment sprake van een “switch” van dames. Hylke verloor een dame, maar promoveerde direct daarop en zo kwam het op één na belangrijkste stuk weer in de strijd. Tjeerd verbaasde me weer. Een remise aanbod van Roelf werd afgeslagen, “Ik wil het toch nog even proberen”, zei hij. Lef, zeker weten, maar op die manier word je wel beter. Rinze speelde tegen Menno een moeilijke partij, waarbij Menno steeds de dadendrang van Rinze wist te bevechten. Lang, heel lang, hield hij stand. Nieuwkomer René Huisman speelde knap remise tegen Fedde. Ik heb René een link gestuurd alwaar hij het schaken beter onder de knie kan krijgen. Gezien ik dat graag bij meerdere mensen zie…..hierbij de link….leer (beter) schaken. De tweede periode is van start gegaan. Klik op de link in het verslag van 27/11. Henk en mijn persoontje hebben voorafgaand aan de avond alle stukken nagekeken op mankementen en verwijderd. Vandaar ook dat alle borden startklaar waren. Dit zal niet een wekelijks terugkerend iets zijn…haha. Vandaag beginnen de barragepartijen van het wereldkampioenschap schaken. In het verslag van 25/11 heb ik al een linkje aangebracht. Overigens moet je, eenmaal te hebben geklikt, nog een keer klikken alvorens je op de bewuste site komt.

27/11                 De 11de ronde is gespeeld en haar resultaten zijn verwerkt in de diverse tabellen, zoals ranglijst en elo-ranglijst. René Huisman heeft besloten lid te worden en zodra hij mij zijn gegevens heeft gemaild meld ik hem aan bij de bond. Ook de ranglijst van de tweede periode is geplaatst, de eerste speelronde laat een verrassende koploper zien. Morgen verhaal ik meer over deze avond.

27/11                 Later dan gepland, maar hierbij de indeling voor ronde 11. Een bezoek aan de tandarts om 1 uur en een doorverwijzing naar de kaakchirurg zijn debet aan het late publiceren. De plaaggeest is om 5 uur verwijderd. Pffff.

25/11                 Het WK schaken stevent af op een barrage. Na elf gespeelde partijen louter remises, waaruit je kunt concluderen dat de mannen aan elkaar gewaagd zijn. Belangstellenden hebben vast en zeker de site enige tijd geleden al ontdekt. Overigens is Carlsen ook in de categorie rapid- en snelschaak wereldkampioen. De beste papieren dus om zijn titel te consolideren. Dan beste mensen…..het Friese kende in het verleden ook een wereldkampioen. Probleem(schaak) oplossen. Dolf Wissman. Komende zaterdag kun je je vermaken in Tresoar om aan deze bekwaamheid mee te doen. Door te klikken op probleemschaak vind je alle informatie.

23/11                 René was zo vriendelijk te “appen” dat het tweede bekerteam de volgende ronde heeft bereikt. De beste man was op de fiets en bracht me later telefonisch (kwart over 12) de “ins and outs” over deze avond. Een hele prestatie op zichzelf trouwens, met dit gure weer visa versa Leeuwarden – Britsum. Ik kan me het ook wel weer voorstellen, want overdag brengt René door in een muffe ruimte vanwege zijn werk, dus elk stukje buitenlucht is welkom. De reguliere partijen eindigden in 2-2. Een winst van Pravin aan bord één, verlies René (sneu verlies, na een aanvankelijk betere stelling) en remise van de heren Siep en Matijs. Vluggeren dus. Ook daar werd het 2-2. Verlies Pravin en Siep, maar winst voor René en Matijs, waarbij laatstgenoemde een reglementaire overwinning boekte vanwege het feit dat iemand van Jurjen Tolsma zich bemoeide met de partij. Het schijnt dat Matijs zijn Koning meerdere malen schaak heeft gestaan zonder dat zijn tegenstander dit bemerkte, een toeschouwer kon het niet laten over dat geval zijn mondje te houden. Na aftrek van de uitslagen van de reguliere partijen gaat SCL 2 door, immers de winst aan bord één beslist uiteindelijk, althans in dit geval. Na de winst van vorige op Jurjen Tolsma weer een domper voor het team dat qua rating toch zeker beter zou moeten presteren. Proficiat mannen en op naar de tweede ronde in het bekercircus!!

21/11                 De periodetitel. In het leven geroepen om tussendoor mensen te belonen voor hun prestatie gedurende een periode van 10 ronden. De winnaars mogen een schaakboek uitzoeken uit onze schaakbibliotheek. De eerste periode is de stand na 10 ronden, maar jullie zullen zien dat de eindstand van de tweede en de derde  periode ook spelers uit de B en C groep in de top zullen herbergen. De tweede en derde periode zal ik wekelijks  uploaden. De winnaars mogen het boek ook doorspelen aan leden van wie zij denken: “Die kan wel een steuntje in de rug gebruiken”. Jaap is winnaar  geworden van de eerste periode, ook Peter Leus deed goede zaken en legt beslag op een boek door de B-groep aan te voeren. Henk Droogsma is er volgende week niet, maar kan in een later stadium zijn boek claimen door de eerste prijs in de C groep. Een volle zaal gister. Het podium werd bezet door het bekerteam wat de strijd aanbond met WES. Het werd een nipte nederlaag, maar een barrage met vluggerpartijtjes van 3 minuten en 2 seconden per zet toegevoegd heeft er zeker ingezeten. Mij werd door Joost van Dam een groot compliment aan Jaap ingefluisterd: “Jullie boffen maar met zo’n talent”. Ik kan dat slechts beamen, want Jaap maakt een prima ontwikkeling door. Blij dat ik hem twee jaar geleden een contract voor het leven heb gegeven. De interne competitie bestond uit negentien borden. Ondanks het gure druilerige weer een prima opkomst. Komende donderdag is er een vergadering namens de FSB om het schaken weer te doen opbloeien. Ik zou zeggen heren, leg jullie oor eens bij ons te luister. Deze vergadering vindt plaats in de Koepel, aan de overkant van ons speellokaal. Het jeugd- en schoolschaak zal behandeld worden. “De raad” bestaat uit een elftal personen. Een initiatief dat al anderhalf loopt (uh, in gedachten, maar nog geen daden) en in april haar vruchten moet afwerpen. Voor meer info verwijs ik jullie naar de FSB site. Sceptisch als ik af en toe ben verwacht ik er niet veel van. Er zijn teveel mensen die zich buigen over bepaalde zaken en dat brengt vaak oeverloos gewauwel met zich mee. Het is maar goed dat er een sluitingstijd is. Jaren geleden, mijn tijd als competitieleider van de FSB, is er een vijfjarenplan geopperd.  Gedoemd te mislukken uiteraard, sterker nog, dit plan ligt onder centimeters stof. En zo is de tiende ronde gespeeld. Later dan dat jullie gewend zijn, maar ik zat in dubio….Maar goed. Het bekerteam ging onderuit tegen WES. Miniem verschil en een barrage zat er zeker in! Mooi die winst van Zahid op Fokke en de remise van Jaap op bord één. Helaas gingen Michiel en Wesley onderuit. Morgen een verslag over deze avond. Lees de uitslagen en stand er op na.

20/11                 Vanavond de 10de speelronde, waarna 1/3 van de competitie erop zit. Tevens is vanavond de afsluiting van de eerste periode. Voor de nieuwe leden zal ik hier in het verloop van de week op terugkomen. Het eerste bekerteam speelt vanavond tegen WES. De klokken worden om 19.45 uur in werking gesteld, daarom….graag allen op tijd aanwezig. Jalt de Boer is vanavond “oneven”. Ik bel hem om 18.00 uur nog even om hem dit persoonlijk te laten weten (voor de zekerheid zeg maar). Komende donderdag speelt bekerteam 2 tegen Jurjen Tolsma, daar gaan de klokken om half acht tikken. Overigens hebben zij een nieuw onderkomen in Britsum gevonden.

16/11                 Henk Hartsuiker heeft een verslag aangeleverd omtrent SCL 4 – NEO 2. Gisteren meldde ik dat twee leden helaas hun lidmaatschap moesten beëindigen. Inmiddels heb ik hen uit de competitie genomen en daarmee is de ranglijst ietwat veranderd. Beide heren hadden nog geen partij gespeeld. Komende dinsdag speelt het bekerteam 1 een wedstrijd tegen WES. De klokken worden om 19.45 in werking gesteld. Net als afgelopen dinsdag zie ik graag dat iedereen tenminste voor 19.45 uur aanwezig is.

15/11                 Peter Leus heeft een geanimeerd verslag aangeleverd over de afgelopen dinsdag gespeelde wedstrijd SCL 2 – Jurjen Tolsma. Dinsdagavond kreeg ik het nieuwste nummer van de wijkkrant onder ogen en daar stond een zeer fraai stuk over onze schaakclub in. Prima werk van Henk Hartsuiker en nu stiekem hopen dat er in de wijk Bilgaard zich mensen bevinden die zich voelen aangetrokken om de stap te wagen om lid te worden van de club. Jullie zijn overigens allen lid van de wijkvereniging, dus neem dinsdag gerust een exemplaar mee. En omdat je lid bent mag je ook aan andere activiteiten meedoen! Deze staan in de wijkkrant. Ook op de website van wijkvereniging Bilgaard staat prima reclame voor de club. Twee leden hebben zich om uiteenlopende redenen moeten afmelden. Jan Kempenaar en Reitze van der Veen.

14/11                 Een hele klus gisteravond, 26 tafels klaarzetten. Toch doe ik het iedere keer met liefde. Henk was even na zevenen al aanwezig en heeft de stukken op de borden “extern” opgezet en zo tegen kwart over zeven druppelden de eerste spelers binnen. De zaal was inmiddels speelklaar. Altijd zit ik dan even buiten en ook ditmaal was ik een aandachtig toeschouwer bij Rinze die het op slot zetten van de fiets tot een ware kunst heeft verheven. “Thumbs up”. Nog even met Tjeerd gesproken over het Douwe Sijtsma Toernooi, hetgeen hem niet helemaal duidelijk is. Daarom, voor iedereen ….vind allemaal de broodnodige informatie door nevenstaande link te volgen: Deelnemers. Op die pagina word je doorverwezen naar de informatiepagina. Het tweede bezette het podium en boekte een verrassende winst op Jurjen Tolsma. Vooral de overwinning van Rudolf baart opzien want diens tegenstander won in de eerste ronde van Jeroen Weggen (2192) De tpr van Rudolf….2622. Als laatste zat Oscar te zweten (want oei, wat werd het gedurende de avond “bloody hot”). Een ingewikkelde, maar voor hem voordelige, stelling werd in winst omgezet en door de eerder geboekte remise van tc Leus, een fraaie 2,5-1,5. Ook het vierde deed van zich spreken. De dames wonnen hun partijen van spelers die toch beduidend hoger staan op de ratinglijst. Proficiat. De gedetailleerde uitslagen vinden jullie op de pagina extern. Siep heeft navigatieproblemen tijdens een bezoek aan de site. In het bovenste kader (uitklapmenu) vind je alle ter zake doende linkjes. Door op één van de vier teams (extern) te klikken vind je op zo’n pagina een linkje wedstrijdverslagen, hopelijk is met deze tip het probleem opgelost.

13/11                 De uitslagen en stand zijn bijgewerkt. Verheugend is te melden dat zowel het tweede als het vierde wisten te winnen en dat met het kleinst mogelijke verschil 2,5-1,5. Prima werk en morgen volgt zowel voor de interne als externe een verslag. Memorabel is dat de beide dames Renee en Corina hun partijen in winst omzetten……

13/11                 De negende speelronde is gepubliceerd. Een echt volle bak vanavond, in totaal 26 borden. Het tweede viertal speelt tegen Jurjen Tolsma en het vierde mag zich bewijzen tegen NEO 2. Voor de interne competitie meerdere interessante partijen. Let wel allemaal; Omdat er externe wedstrijden zijn worden de klokken om 19.45 uur in werking gesteld, dus graag tijdig aanwezig. Denken jullie er ook om je aan te melden voor het Douwe Sijtsma Toernooi. De lijst ligt op de bekende tafel.

 

11/11                 Iedereen snoepjes, fruit “or whatever” in huis? Sint Maarten vandaag, hoewel bij mij gister de eerste kindertjes al aanbelden. Ik had er geen rekening mee gehouden, maar snoepgoed heb ik altijd wel…..kleinkinderen he. Het Waling Dijkstra Toernooi bracht mij niet waar ik op hoopte. Je voelt dit eigenlijk tijdens de eerste ronde, een moeizame remise tegen Kees van Straten, een overwinning, verlies en een winstpartij. Pauze en denkend: “Vanmiddag dan maar 3,5 uit 4 scoren”. Tegen beter weten in, pendelend tussen de borden 6 en 12 werd het één uit vier. Mijn kompanen in de B-groep deden het fors beter. Wesley had lange tijd uitzicht op een goede klassering, maar scoorde de laatste drie ronden te weinig. Nee, dan Pravin. Die sprokkelde de punten regelmatig bijeen en sloot het toernooi af met een keurige tweede plaats. Proficiat!! Zahid speelde in de A-groep en verzamelde drie punten. Een goed resultaat in een zwaar bezette groep. Wim was verantwoordelijk voor de indeling en daarmee was de inbreng van SCL wel bekeken. Ik heb de eindstand nog niet kunnen ontwaren op de toernooisite, maar die zal zeker nog volgen.

07/11                 Tjeerd blijft verbazen. Ditmaal bond hij Wesley aan de zegekar. Extern gaat het laatstgenoemde voor de wind, maar intern wil het (nog) niet echt vlotten. Ernst beging een enorme blunder in de opening in zijn partij tegen Wim. Het ontlokte hem de woorden: “Zo, ben ik even vroeg thuis vanavond”. Hij toonde echter een tegenstander te zijn van wie je niet zomaar wint en laat op de avond, na een verkeerde ruil van Ykema, kon hij zowaar een vol punt bijschrijven. Het toont maar weer eens aan: “Gewonnen staan en winnen is een verschil”. Zelf had ik het moeilijk tegen Theo, maar een foutieve pionzet bracht mij de winst. Pravin speelde lang door tegen Herman, maar moest uiteindelijk toch capituleren. Herman wist een eindspel met toren en 2 pionnen tegen toren tot winst te voeren. Een waarlijk mooie partij speelde Henk Droogsma tegen Paul Cladder, de moeite waard om het aan de lezers te presenteren. Dat zal dan wel door de overwinnaar moeten gebeuren, want schakers hebben er een broertje dood aan verliespartijen aan het publiek te laten zien. Remco leende twee boeken uit onze bibliotheek en zal zich openingen bekwaam maken. Jullie zijn gewaarschuwd! Abe heeft zich prima hersteld van zijn verlies vorige week en liep als eerste door de zaal na Ton te hebben verslaan. Overigens dat vroege thuis zijn van Ernst liep even anders. Beide heren, ja ook Wim, zaten als laatsten nabij de bar. Volgende week spelen het tweede en vierde een thuiswedstrijd, graag tijdig aanwezig, om 19.45 uur starten de partijen.

06/11                 Uitslagen en stand zijn verwerkt en gepubliceerd. Morgen een verslag over deze toch verrassende avond

06/11                 De indeling voor de 8ste speelronde is gepubliceerd. Siebolt is “oneven”. Je kunt je nu alvast aanmelden voor het Douwe Sijtsma Toernooi. Deze zal verspeeld worden over drie avonden. Aanmelden kan via mail of op het formulier welk jullie vanaf vanavond in het speellokaal zullen vinden. Door te klikken op bovenstaande link kun je op die pagina doorklikken naar het reglement c.q. meer informatie omtrent dit fenomeen. De deelnemers zal ik invoeren op de voortschrijdingstabel. Hier vinden jullie tevens de speeldata. Met wisselend succes keerden het eerste en derde gisteravond (laat) terug uit Akkrum. Er werd gespeeld tegen resp. het eerste en derde team van Mid Fryslan. Ons vlaggenschip won met 1,5-2,5 terwijl het derde de punten in Akkrum moest laten 3-1. Op de pagina extern vind je de gedetailleerde uitslagen en binnenkort zullen de teamcaptains een smeuïg verslag over deze avond aanleveren. Tegen vijven vind je de indeling voor de achtste speelronde.

01/11                 De ratinglijst per 01/11 is bijgewerkt. Voor enkelen heeft dit een negatief gevolg. Ik heb de resultaten van de interne niet verstuurd. Immers dat betreft slechts twee ronden in de maand september. Ik mis ook nog enkele namen en zal navragen waarom zij niet zijn opgenomen in de ratinglijst. De resultaten die wel verwerkt zijn komen door een externe wedstrijd bij de KNSB en het deelnemen aan een toernooi. Klik in het bovenste kader op “rating”. Eind december stuur ik de resultaten in de interne competitie in en die zullen dan verwerkt zijn op de ratinglijst die op 01/02 gepubliceerd wordt.

31/10                 Dinsdag 30 oktober liet de herfst zich van haar beste kant zien. Althans in de avonduren en tijdens de fietstocht naar huis. Regen, harde wind en vele natte bladeren op het wegdek. Toch weer 38 spelers die de weg naar het clublokaal wisten te vinden. Tijdens het zien van de indeling zal hij me vast (heel even) vervloekt hebben…..toch Johan, een prima prestatie door Herman een half af te snoepen, met zelfs een betere stelling. Jan Willem kent een prima seizoen, nu bedwong hij Pravin. Nieuwkomer Remco vermaakte zich prima deze avond en luisterde dat gevoel op met een winstpartij op Menno. Remco heeft te kennen gegeven lid te worden en uiteraard heb ik hem inmiddels aangemeld bij de bond. Paul was de koning te rijk met zijn overwinning op Abe, temeer opmerkelijk omdat hij aan het begin liet weten zeer vermoeid te zijn.

31/10                 Net op de valreep van dinsdag/woensdag staan de uitslagen en stand op de site. Jullie weten inmiddels dat je daartoe in het bovenste kader moeten wezen….intern….Morgen een verslag en ik kan verklappen dat de 50 officiële leden gehaald zijn. Remco…van harte welkom!! Voor leden die kunnen duimdraaien, hier de link van de WK match, de klok tikt, nog negen dagen vanaf nu.

30/10                 Vanavond de zevende speelronde. Lieuwe is “oneven”. Remco Keizer maakt zijn opwachting bij de club en ik ga ervan uit dat ‘ie zich als een vis in het water zal voelen tussen al die schakers. Komende maandag reist zowel het eerste als het derde naar Akkrum om de plaatselijke club te bestrijden. De teamcaptains hebben inmiddels hun teams rond.

28/10                 Onze clubgenoten zullen niet met een tevreden gevoel terugkijken op hun prestaties tijdens het in Hoogeveen gehouden toernooi. Michiel scoorde dan wel 50% maar levert verscheidene ratingpunten in. Jaap speelde niet alle wedstrijden….werk? Beide mannen kwamen uit in de Amateur 1- groep. De groep waar spelers de voorkeur aan gaven indien ze in de middaguren wilden spelen. Er was ook een ochtendsessie namelijk. 65 spelers tijdens de ochtendeditie en 90 gedurende de middagsessie. Daarnaast was er ook een open-groep (82 spelers), “de toppers” zeg maar en een vierkamp, alwaar slechts één partij in winst werd omgezet. Uiteraard kun je alles nalezen op de site van het schaaktoernooi. Komende dinsdag komt Remco Keizer om eens sfeer te proeven en een partij te spelen. Remco is een “online” speler, maar zet nu de stap om bij een club te schaken. Indien hij lid wordt staan we dan eindelijk op 50 leden. Sinds de oprichting zitten we qua ledental ieder jaar net onder de “50 leden grens”.

24/10                 Steevast krijg ik eens in de twee weken van het barduo Hennie/Jan de vraag: “Hoeveel mensen komen er?” Elke keer als ik net onder de veertig personen meld (gisteravond was dat 38), steevast het antwoord: “Da’s niet veel”. Ach, zij kennen de schaakwereld niet en weten niet half hoe de opkomst bij andere verenigingen is. Overigens kan ik mij niet aan de indruk onttrekken dat andere activiteiten in het wijkcentrum nou niet echt overlopen van een bruisende opkomst. Neem onze buren “de jokeraars”. Jaren geleden meer dan vijftig leden, aldus één van de dames en nu nog slechts zo’n achttal. Iedere week wel vleesprijzen overigens……Mijn cluppie speelde gisteravond een wedstrijd in het kader van de Champions League. Redelijk afgeleid als ik was liet ik uiteindelijk een “te houden stelling” verzanden…dat moet je nou net tegen Zahid niet doen. Van Jan Willem kreeg ik de toezegging dat hij mij de partij die hij vorige week speelde tegen Jaap mailt. Deze zal binnenkort op de site verschijnen. Zeer zeker de moeite waard om na te spelen. Oscar deed weer eens van zich spreken en bond Hylke aan de zegekar. Eigenlijk weinig verrassingen, of denkt iemand daar anders over? Mail gerust een impressie over jou partij of hoe jij zo’n schaakavond beleeft. Vandaag speelt Michiel (in Hoogeveen) tegen Stef van Kesteren. Stef is voorheen lid geweest bij De Burght en staat bekend als een goed schaker. Van Jaap verwacht ik dat hij wint van een 1600+ speler.

23/10                 De uitslagen en stand na de zesde speelronde zijn zichtbaar. Uiteraard schrijf ik woensdagochtend een verslag over deze avond!

23/10                 De indeling voor speelronde zes is gepubliceerd. In Hoogeveen gaat het voor Jaap en Michiel niet helemaal volgens verwachting, maar er zijn nog vier/vijf ronden te spelen. Na een drukke periode maakt Oscar vanavond zijn opwachting op de club. Nu maar eens zien of ‘ie nog even scherp speelt als eind vorig seizoen! Misschien speel ik mee, 90% kans, maar indien er meerderen zijn die willen spelen op het Waling Dijkstra, klik voor meer informatie…..

21/10                 Jaap en Michiel spelen deze week in Hoogeveen in de amateur 1 groep, een groep die in de middaguren haar wedstrijden speelt. Michiel boekte een overwinning in de eerste ronde die zaterdag verspeeld werd, terwijl Jaap onderuit ging tegen een lid van de schaakfamilie bij uitstek, Nanne van Foreest. Succes heren bij het verdere verloop van dit toernooi!

17/10                 Oei, oei, wat heeft Jan Willem een kans gemist om de eerste plaats van Jaap over te nemen en wat een mooie partij. Jaap in hevige tijdnood, een oppermachtige stelling van JW, poeh, menigeen zou hebben opgegeven indien in Jaap’s schoenen staande. Zo niet Jaap, stoïcijns voerde hij de zetten uit, (z)wetende dat het bijltje zou vallen, 9 seconden op de klok, 15 erbij, zo ging dat gedurende vijf zetten en zijn tegenstander had toch zeker vijf minuten meer, maar verslikte zich in de winstvarianten, die waren er legio, zelfs damewinst, De vlag van JW viel als eerste……Sta je even buiten en kijk ik toe hoeveel tijd Rinze nodig heeft om zijn fiets van het slot te doen. Eén ding is zeker, die stelen ze echt niet. Tegen elven kwam er een bericht uit Bolsward dat ons tweede een waar huzarenstukje had uitgehaald, winst op Westergoo, voorwaar een prima resultaat in een loodzware klasse. Peter Leus heeft er een leuk leesbaar stukje over geschreven. Dan, beste mensen, we zijn een bloeiende club met een volle speelzaal. Probeer rekening te houden met anderen en als de partijen begonnen zijn, hou je dan aan de regels en start een gesprek bij de bar “or whatever”, maar niet in de speelzaal. Ook analyseren kun je in de belendende ruimte doen. Respect naar elkaar dus. Okidoki?

17/10                 Nacht, alweer, om jullie de nieuwste stand en uitslagen te doen zien. Maarrrrrr, voorwaarrr…., het tweede wist de volle buit te pakken in Bolsward. Eén winst en drie halfjes. Proficiat mannen!!! Goed, alles staat weer op de site, de cijfers, morgen, uuuuh, deze dag eigenlijk, verhaal ik over de dinsdagschaakavond.

16/10                 De indeling voor speelronde vijf is gepubliceerd. Helaas, een oneven paring ditmaal, Henk Kunnekes valt “de eer” te beurt. Toch, van harte welkom, het kan zijn dat er iemand onverhoeds niet komt opdagen. Het tweede team reist naar Bolsward om te spelen tegen Westergoo. Niet echt kansloos, maar het zal geen gemakkelijke avond  worden voor de mannen van Leus. Inmiddels heeft HH een verslag aangeleverd over hun treffen met het vierde van Mid Fryslan. Vorige week heb ik Koos Stolk gevraagd mij het herziene reglement (1 januari 2018) van de FIDE te sturen en zie, één dag later had ik het in huis. Dit dient, conform de reglementen, aanwezig te zijn tijdens een avond met externe wedstrijden. Inclusief het reglement van de FSB zijn we weer bepakt en bezakt.

15/10                 Ik ben bezig geweest de pagina “externe verhalen” etc. te verfraaien. Overzichtelijker maken zeg maar. Daarnaast is het leuk te vermelden dat de leden hun partijen bezig zijn het daglicht te doen zien. Zo gaat het de goede kant uit. Meer partijen zijn welkom. Michiel is de eerste die een verslag heeft aangeleverd omtrent het eerste.

12/10                 Op zaterdag 10 november a.s. organiseert KSC Philidor 1847 voor de 36e keer het Waling Dijkstra rapidtoernooi, weer in de prachtige speelzaal in de Friese Provinciale Bibliotheek Tresoar. Alle informatie over het toernooi is te vinden op de toernooisite www.philidor-tresoar.nl. Het toernooi is geschikt voor schakers van alle sterkten.

10/10                 Het podium in gebruik, de plek waar het eerste team toch wel verrassend won van Steenwijk en achteraf lijkt het wel of dat met speels gemak gebeurde. Natuurlijk is dat niet zo want het uitspelende team vertegenwoordigde een macht ratingpunten meer. Een compliment voor de mannen van tc Takkebos. Inmiddels heb ik alle uitslagen verwerkt en deze vinden jullie op de pagina “extern”. Doordat ook het derde een thuiswedstrijd had, 0,5-3,5 tegen Schaakwoude 3 een speelzaal met maar liefst 48 schakers. Een ware weelde. Intern waren er teleurstellingen te bemerken, maar ook euforie. Een remise van Peter Leus op Wietse de Jong en eerstgenoemde liet doorschemeren te hadden moeten winnen, maar om van de kampioen te winnen moet je hem 3x verslaan. Herman liet vorige week weten vanaf gisteravond te beginnen aan een opmars en zie….hij wist te winnen en geeft dat gestaag gestalte. Snelste partij…..Theo – René…..kwart over acht, remise. Langste partij…..Abe – Marinus, waarbij Abe een laat eindspel wist te winnen. De beide dames zetten hun partij ook in een vol punt om. Conrad kwam laat binnen, een tukje na de genoten maaltijd was hier debet aan, dit fenomeen speelde ook achter het bord en Rinze maakte er dankbaar gebruik van. Rudolf’s eerste partij van het seizoen werd geen succes: “Goeie speler die Henk”, liet hij me weten. De ranglijst laat een verrassend beeld zien en misschien zijn dat de verhoudingen op dit moment…..Volgende week reist het tweede naar Bolsward

09/10                 Vanavond de vierde speelronde en meer dan 20 borden op de tafels. Mede door de komst van een viertal uit Steenwijk, dat ons eerste team ontmoet en een team uit Damwoude, dat ons derde team mag bestrijden, overigens is dat tegen het derde van de bezoekers. Mooi volle zaal alwaar, indien mogelijk, het eerste op het podium speelt.

03/10                 De derde ronde leverde een nieuwe koploper op. In navolging van Jan Willem en Wietse, mag Jaap zich nu de nr. 1 noemen. In een direct duel versloeg Jaap Wietse. Niet zonder slag of stoot, dat waren de heren het tijdens de analyse wel eens. Michiel wist René te verschalken. Laatstgenoemde liep nog een half uur te mokken na de partij, maar toen klaarde de lucht toch weer redelijk op. Theo snoepte middels een “offer” op f7 een halfje af van Zahid. Eeuwig schaak……”Corina speelde met  wit een prima partij tegen mij. Ik zweette peentjes maar had in het late eindspel geluk doordat Corina haar toren weggaf,” aldus Rinze Hettema. Daarmee is hij de eerste die een stukje aanlevert. Keurig. Een impressie van de avond op welke manier of schrijfwijze dan ook, kan natuurlijk ook.

02/10                 Uitslagen en stand zijn gepubliceerd. Beweeg daartoe de muis in het bovenste kader op intern en een uitklapmenu volgt. Meld het nu niet meer hoor….Morgen volgt een verslag van deze druk bezette avond. Overigens, mocht iemand zich genegen voelen…..lever zelf een verslag aan. Altijd leuk!!!

02/10                 De eerste avond in het kader van de Douwe Sijtsma Competitie zal plaatsvinden op 18 december. Begin november vinden jullie de intekenlijst alwaar je je deelname bekend kunt maken. Hou in elk geval 18 december vrij!! Vorig seizoen bleek het een waar succes te zijn, vandaar dat besloten is om de opzet “in viertallen” te handhaven. De indeling voor de 3de speelronde is gepubliceerd. Hidde is “oneven”. Uiteraard licht ik hem daar telefonisch nog over in.

26/09                 Uitslagen en stand na ronde 2 zijn gepubliceerd. Glijd de muis daartoe in het kader bovenstaand aan de pagina bij intern, dit is een “uitklaplink” . Uiteraard licht ik morgen de verrassingen er weer uit…..en die zijn er zeker. Verder ben ik bezig de teamcaptains de relevante gegevens te doen toekomen, maar ook dat komt goed. Verheugend…..Abe Willemsma komt weer spelen, vanaf volgende week kan ik hem indelen, hetgeen de (sub)top meer dan goed zal doen!! Liefst 20 borden, een mooi aantal voor de tweede speelronde. Verrassingen?? Nou, Tjeerd verraste zeker, met zijn winstpartij op Auke. Voor iemand die mij enkele weken geleden liet weten af en toe te hebben geschaakt een prima prestatie. Jaap heeft snode plannen dit seizoen en wil zich mengen in de strijd om het kampioenschap. Een ware bedreiging voor het duo Cornelissen en de Jong, die tot nu toe geen concurrentie duldden. Ernst boekte een overwinning op Herman en is een aanwinst om regelmatig tegen “top 10” spelers uit te komen. Hylke hield Paul op remise en was na afloop duidelijk tevreden daarmee. Rinze en Matijs speelden de langste partij, qua speelduur, waarbij laatstgenoemde de wedstrijdpunten binnensleepte. Henk Droogsma versloeg andere Henk, Kunnekes, daarmee is zijn eerste overwinning bij SCL een feit.

25/09                 De indeling voor ronde 2 is gepubliceerd. Een mooi even aantal, zoals jullie weten kan een speler maximaal éénmaal per seizoen “oneven” zijn.

21/09                 De externe competitie heb ik, in een overzichtelijk geheel, gepubliceerd. Het speeltempo wat we tijdens thuiswedstrijden hanteren is 1.15 uur, met daarnaast 30 seconden per zet toegevoegd. Tijdens uitwedstrijden is die 1.15 uur, 1.30 uur. De teamcaptains zijn: 1ste: Michiel Takkebos, 2de :Peter Leus, 3de :Matijs van der Bij en het 4de: Henk Hartsuiker. De deelnemende spelers vind je door te klikken op de link twee regels hierboven. Ik adviseer iedereen om het vernieuwde FSB reglement even door te lezen. Dit vind je uiteraard op de FSB site

19/09                 DE verrassing van de avond was natuurlijk de remise die Roelf boekte op William. Rinze deed het tegen Jaap prima en laatstgenoemde zat peentjes te zweten. In het late eindspel ging Rinze de fout in, tijdnoodfase, maar wat heeft ‘ie een kans gehad deze partij in winst om te zetten. Hylke hield Theo in bedwang en nieuwkomer Tjeerd lukte hetzelfde bij Siep. Voor het overige wisten de favorieten het droog te houden. Inmiddels heb ik de teamcaptains een voorzetje gegeven v.w.b. de indeling van de teams. Deze week informeer ik jullie daarover via deze rubriek. Overigens vinden jullie op de “info-extern pagina” een overzicht van de poules en het schema van de eerste speelronde. Dawid Sokalov heeft te kennen gegeven te moeten stoppen met schaken vanwege een druk studieschema. Ik wens onze “kaartvirtuoos” heel veel succes, daarnaast heeft Tjeerd Popma te kennen gegeven lid te worden.

19/09                 De eerste ronde is gespeeld hierbij de uitslagen en stand. Morgen licht ik de verrassingen eruit! Klik op de link “intern” boven deze pagina voor de cijfers. Het kan zijn dat je even functietoets F5 moet gebruiken, browsergeschiedenis verwijderen of met een muisklik vernieuwen moet, moest ik ook, maar dan komt de huidige stand in beeld.

18/09                 De eerste  speelronde van het nieuwe seizoen vanavond. Vorige week hebben we na een lange warme zomer hernieuwd kennis gemaakt tijdens de ALV. Daar kwamen geen schokkende elementen uit voort. Enkel het nieuwe speeltempo welk de FSB van plan is te gaan hanteren (1.30 uur en 30 seconden per zet erbij per persoon) en de klassenindeling van de FSB (enkel nog viertallen) is toch wel de grootste verandering. Tijdens de ALV van de FSB op 19 september zal ik dit aankaarten, gezien wij als gebruiker van de speelzaal de zaal hebben tot 23.30 uur (officiëel het tijdstip van de laatste ronde). Daarbij zijn we afhankelijk van de vrijwilligers of ze bereid zijn iets langer open te blijven, maar dit is geen zekerheidje. Tot nu toe doet het personeel niet moeilijk, maar we zullen er terdege rekening mee moeten houden. Ik heb de deelnemerslijst aangepast en in de laatste kolom vinden jullie de bereidheid om extern te gaan spelen. Hier staat een ja of nee, maar ook nog enkele lege plekken. Zij hebben vanavond nog de mogelijkheid zich aan te melden want deze week dien ik de teamsamenstellingen te mailen naar de cl van de FSB. Vanavond zoals je al onderstaand kunt lezen een handmatige indeling. Graag zie ik iedereen tussen 19.30 en 19.45 uur binnendruppelen, zodat de partijen op tijd kunnen beginnen.

11/09                 Vanavond vindt de ALV plaats. Ieder’s komst is uiteraard gewenst. Ik heb inmiddels elke deelnemer aan de interne competitie ingevoerd in het keizersysteem. Hierbij de voorlopige deelnemerslijst, inclusief de “startrating”. Nieuwe leden adviseer ik om het reglement van de club op hun gemak eens door te lezen. Deze vind je op de indexpagina door op de link “spelregels” te klikken die je bovenaan deze pagina vindt. Volgende week, ik begrijp dat iedereen weer brandt van verlangen, begint de eerste speelronde van seizoen 2018-2019. Deze ronde zal gewoontegetrouw handmatig ingedeeld worden op basis van de ratinglijst van 1 augustus. Bijv. 1-20, 2-21, etc. Vooraf wordt door de kampioen geloot met welke kleur hij speelt. Loot hij wit, dan heeft de nummer 2 zwart, de nummer 3 wit, enz.

31/08                 Voor degenen die geen mail ontvangen hebben (of de mailbox niet geopend hebben)  hierbij de uitnodiging en agenda voor de Algemene Ledenvergadering die gehouden wordt op 11 september, aanvang 20.00 uur. Lasker organiseert volgende week zaterdag het FK snelschaak 2018. Bij interesse kunnen jullie eerst de uitgebreide informatie lezen