Club- en competitienieuws

 

17/06           Wim was als enige speler van SCL vertegenwoordigd tijdens de laatste ronde in de A-groep. Sjoerd Hoekstra was een maatje te groot. Zahid en Wim eindigden op een 2,5 score, met daarachter Jaap die 1,5 punt scoorde. Toch ietwat teleurstellend, maar moet gezegd, de A-groep was loodzwaar. In de B-groep waren we met meer spelers vertegenwoordigd. René en Michiel waren geheel uit vorm en leverden beide een fiks aantal ratingpunten in. Als je hun partijen naspeelt weet je dat ze beter kunnen, maar het zat er dit FK gewoonweg niet in. Johan verzamelde net als beide genoemde spelers 3 punten en de drie heren vinden zich terug op de plaatsen 21, 22 en 23. Wesley doorstond in de laatste ronde een aanval van Dennis Pieck. Die miste de winnende zet, Wesley bleef een pion voor en wist zich, door te winnen, te scharen naast Chris Draijer en mijn persoontje. 5,5 punt en daarmee gedriëen de eerste plaats opeisend. Ik had tegen Chris aan remise genoeg en de vrede werd na luttele zetten dan ook getekend. Voor Wesley en Peter een geslaagd toernooi, waar ik vooraf 5 uit 7 wilde halen, het werd een halfje meer, dus zeer tevreden. Nu even een kleine pauze v.w.b. de website. Ik wens iedereen een fijne vakantie en zie jullie allen op de tweede dinsdag in september.

12/06           Terwijl mijn kompanen het wel een beetje gehad hebben met dit FK, gaat het mij voor de wind. Na vijf speelronden alleen aan kop met een score van 4,5 uit 5. Nog 1,5 uit 2 erbij en ik ben zowaar kampioen van de B-groep, wie had dat gedacht. Ik zeker niet. Echter, niet te vroeg gejuicht, er is nog een redelijk peloton achter mij dat slechts op één punt staat. In de A-groep hebben onze clubgenoten het zwaar te verduren. Wim heeft 2 uit 5, terwijl Zahid en Jaap komende woensdag onder elkaar mogen uitmaken wie op 2,5 punt komt. Wordt vervolgd dus. Aanvang 19.30 uur. Het deed me ook goed enkele clubgenoten te ontwaren in de vorm van Peter Leus en Rudolf Spijkerman. Beetje support kan nooit kwaad. Top

08/06           René heeft weer een “Wolfverslag” aangeleverd. De laatste van dit seizoen. Het FK 2018 leverde Jaap zijn eerste volle punt op en hij doet een gooi naar een 50% score. Wim en Zahid zitten daar net onder. In de B-groep gaat het crescendo voor Wesley en Peter. De onderlinge partij werd remise, waardoor zij Pieter Postma naast zich moeten dulden met een score van 3,5 uit 4. Michiel won zijn partij, maar onderweg zagen we René sneuvelen. Johan won zijn partij en komt op 1,5 uit 4. Vanavond de vijfde speelronde, aanvang 19.30 uur.

04/06           De derde ronde van het FK 2018, leverde de onzen redelijk wat punten op. In de B-groep trakteerde Wesley Remco Heite op een vloeiende partij, die hem na 21 zetten een vol punt opleverde. Mooie prestatie van Wesley. Peter volgt in zijn voetspoor. Hij had daar wel meer dan het dubbele aantal zetten voor nodig, 48, maar het eindspel was in een eerder stadium al gewonnen. Op de 45ste zet had Pieter het middels Lf8+ i.p.v. Kd3 nog enigszins kunnen redden. René had een vloeiende aanvalspartij tegen Jan Anne Hogendorp en volgt de koplopers, Wesley en Peter, op een punt. Takkebos klaagde na afloop over gemiste kansen en foute afruilen. Hij blijft op een 50% score. Johan gaf een Dame weg, maar op dat moment was het dreigende mat al niet meer te pareren. Het matbeeld wat Renske Hania dacht te zien tegen Wim, was er niet, Wim kon met zijn koning ontsnappen, waardoor de volle winst een feit was. Positief denkend…..Wim staat maar een halfje achter regerend kampioen Migchiel de Jong. Jaap en Zahid speelden beide remise in de A-groep. Komende woensdag de vierde ronde, aanvang 19.30 uur. Van Micha Jans ontving een positief antwoord omtrent de verwerking van jullie resultaten in april en mei t.b.v. de ratinglijst per 1 augustus. Deze zijn verwerkt dus.

31/05           De eeuwige ranglijst v.w.b. de interne competitie is gepubliceerd. Door te klikken op extern, vind je ook die van de externe competitie.

29/05           En zo is het vijfde seizoen ten einde. Feestelijk, 100% zeker weten. Wat een genoegen om genodigde gasten te zien, familie van leden die voor onze club belangrijk zijn/waren. Ontvallen leden die we nooit mogen vergeten. Mevrouw Drost opende de avond waarvoor ik, en zeker het merendeel c.q alle leden, haar zeer erkentelijk voor zijn. Ze werd nog verrast met een bos bloemen, waarvoor dank “Tak”. De speech van de broer van Douwe Sijtsma, tijdens de naar Douwe vernoemde cup ( een zeer fraai paard en de winnaar kan daar best trots op zijn, in de geest van Douwe), Bert was buitengewoon mooi. We bedanken Bert en Bianca voor hun aanwezigheid en respect voor Bert. Mag ik hopen dat hij volgend jaar weer de cup komt uitreiken. Het chinees buffet viel in lege buiken die daarna goed gevuld waren. Hulde aan de mensen die zo mooi op tijd waren en het geheel prima verzorgd hebben. Top!! Daarna de ALV, die via enkele hamerslagen eindigde. Niet te lang en niet te kort. Belangrijkste van de vergadering, maar da’s persoonlijk, is dat we Irfan Nijemcevic, in de zon zetten, door hem te benoemen tot Lid van Verdienste. Terecht, want het onderhouden en actueel houden van een site (de man doet het al ruim 20 jaar) is zeer belangrijk en houdt een club florerend. Hij werd verrast met een plaquette, een bon voor drankje naar keuze en een bos bloemen voor de vrouw, want ja, ze zal hem toch wel missen al die tijd die hij steekt in de website. Ik bedank alle mensen die zich hebben ingezet voor de club en jij als lid ook, je bent zeer belangrijk. Op naar 2018-2019. Elke medaillewinnaar, ja ook jullie spelers van het eerste (had ik jullie toch nog even te pakken, maar de foto verschijnt op de site) van harte gefeliciteerd, jullie moeten trots zijn op datgene wat je wint. Als een rode draad verliepen de kaarttrucs van Dawid gedurende de avond. Hij deed velen verstomd staan van verbazing, want hoe hij het elke keer weer voor elkaar krijgt…….niemand snapt het. Fijne zomer allemaal, ik speel, en meerdere leden van de club, nog een paar ronden FK, daarna, elke dag twee uur schaak studeren. Groet allemaal!!! Ook namens het bestuur. Tot 11 september! O ja, ik heb even gewacht tot kwart over elf, samen met Matijs opgefietst en mooi droog overgekomen. (smile)

27/05           De tweede ronde van het FK leverde onze clubgenoten weinig punten op. Wim en Zahid gingen onderuit in de A-groep. Jaap liet verstek gaan en ook Herman was afwezig. In de B-groep waren het Wesley en Peter die de volle winst pakten. Beide heren delen de eerste plaats met Remco Heite (komende vrijdag tegen Wesley) en Pieter Ploeger die René versloeg. In de derde ronde staat Pieter Peter te wachten. Michiel kent een moeizaam toernooi en scoorde een halfje tegen Femke Koning. In het late eindspel liet Conrad remisekansen glippen, waar Chris Draijer  handig gebruik van maakte. Johan speelde remise tegen Henk Breimer, die in de eerste ronde “Tak” ook wist te bedwingen. Komende vrijdag, 1 juni, is de derde ronde, aanvang 19.30 uur.

25/05           Met dank aan Marinus Woudstra, die zich de moeite getroost heeft dit uit te werken, hierbij de eindstanden per groep.

22/05           De laatste speelronde van 2017-2018. Met argusogen bekeken de concurrenten de partijen van hen die nog speelden. Je zag het cijferwerk door hun koppies heen en weer vliegen. Remise genoeg (?), voor de winst gaan (?), het was in de groepen B en C, dan ook zeer spannend. Maarrrrr, degradatie, daar viel ook genoeg rekenwerk te noteren. Ja, beste mensen, het seizoen zit erop. Hier de prijswinnaars en de degradanten….. Groep A: Kampioen Wietse de Jong, nummer 2 Jaap Bleekveld, ternauwernood gevolgd door nr. 3 William Cornelissen. Chapeau! Groep B: 1. Rudolf Spijkerman, 2. Paul Cladder en 3. Johan Cnossen. De nummers 1 en 2 promoveren naar de A groep, maar wat was het allemaal “close”. Matijs staat op een zeer keurige vierde plaats. Net niet. De C groep: 1. Lieuwe de Jong, 2. Ton van Spanje en op een derde plaats eindigde Henk Kunnekes. Nu moet gezegd dat Ton het vereiste aantal van 20 gespeelde partijen nipt redde met een oneven beurt. Lees het reglement er maar eens rustig op na. De degradanten: Van A naar B: Martijn Heere en Peter Leus, van B naar C: Sjoerd van der Bij en Roelf Oving. Uiteraard telt het indelen van Conrad en Ernst in de B-groep niet mee, zij werden tegen het eind van het seizoen lid en gezien hun rating was een indeling in de B-groep logisch, maar heeft geen invloed op hun eindrangschikking v.w.b. degradatie. Proficiat iedereen, op weer een geslaagd seizoen!!!! Ik zie degenen die kunnen graag volgende week dinsdag om 19.00 uur, een lekker buffet, ALV en prijsuitreiking en vluggeren. Sowieso verwacht ik alle spelers van het eerste team. Surprise heren!!

22/05           Vanavond de laatste speelronde van 2017-2018. In de groepen B en C staan er nog enkele belangen op het spel. Ik wijs jullie ook nog even op volgende week, wanneer er een uitgebreide catering met chinese hapjes en maaltijden is, waarna aansluitend de Algemene Leden Vergadering gehouden wordt. Deze avond begint om 19.00 uur, ook is er de prijsuitreiking en kan er door de liefhebbers gevluggerd worden.

18/05           Donderdag 17 mei is het FK 2018 begonnen. Na een onderhoudend openingswoord van Eddie Scholl, maar ook de zoon van Haije Kramer, naar wie dit FK is vernoemd, werd het geheel met 60 deelnemers, verdeeld over twee groepen, geopend. De te kloppen man is Migchiel de Jong, maar ik vraag me af wie hem gaat stoppen in zijn jacht “vijf op een rij”. SCL levert vier spelers in de A-groep. Jaap, Zahid, Wim en Herman zullen in dit brute geweld tevreden zijn met een 50% score. Daar staan na de eerste ronde alleen Herman (bye) en Zahid, knappe remise tegen Oene Schriemer, op. Jaap speelde een zeer onderhoudende partij tegen Dolf Wissman, maar deze “GM probleemoplossen”, maakte na lang spelen zijn faam waar. Wim zag een mat aankomen en besloot op te geven. In de B-groep is de situatie anders. Het merendeel van de spelers is redelijk aan elkaar gewaagd en vooraf een winnaar voorspellen is onmogelijk. Veel “jonkies” in deze groep en mijn ervaring, maar ook die van mijn clubgenoten, is dat dat lastig spelen is. René en Peter wisten hun partij te winnen, zij het niet zonder slag of stoot. Michiel sleepte een zwaar bevochten halfje ophet droge (half 12!!!). Wesley zat schuin tegenover mij en smaakte het genoegen als eerste klaar te zijn (het punt razendsnel “in the pocket”) in de eerste ronde van het FK. Volgens mij was ‘ie half 9 thuis. Johan moest de eer laten aan de man met de hoogste rating in de B-groep. Conrad had een bye genomen. Binnenkort, binnen twee dagen na afloop van een ronde, volgen de partijen. Volgende week vrijdag, 25 mei, is de tweede ronde, aanvang 19.30 uur.

17/05           De scores van de externe competitie zijn verwerkt. Kijk op de eeuwig lopende ranglijst wat jou score is na vijf jaar schaken in de FSB competitie. Vanavond begint voor meerdere spelers van onze club het FK 2018. Inschrijven/betalen tot 19.00 uur, om half acht begint de eerste ronde waarvan het schema op de site staat. Het kampioenschap is beslist, met als kampioen Wietse de Jong (proficiat), nummer twee is Jaap, met kort daarop William, die hem nog kan bedreigen voor de tweede stek. Zou mooi zijn wanneer die twee elkaar in de laatste ronde treffen. Hoe zit het in de andere groepen? Daar is nog niets beslist. In groep B heeft Rudolf de beste papieren, maar Matijs, Paul en Johan doen zeker nog mee voor de eerste plaats, er zitten maar dertig puntjes verschil tussen de vier kemphanen. In groep C is Lieuwe kampioen geworden, het verschil met Ton is te groot en bovenal heeft Ton de vereiste 20 partijen niet gehaald. (zie reglement) De beide Henken (Hartsuiker en Kunnekes) strijden ook nog om eremetaal.

16/05           Na een fraaie openingsspeech van de voorzitter werd het dan toch nog een zeer fijne avond. Wietse!!!!! Van harte gefeliciteerd met het kampioenschap!! De man die altijd komt en ach, een terechte kampioen! Meerdere resultaten in de diverse groepen laat ik morgen weten……het is laat. Ernst won zijn eerste partij bij de club.

15/05           De indeling voor ronde 29, de voorlaatste ronde, is gepubliceerd. Vanavond maakt Ernst ten Haaf zijn opwachting bij de club. Deze 58-jarige man heeft een tijdje niet geschaakt, maar een blik op zijn ELO verleden, leerde mij dat ‘ie destijds afscheid nam met een rating van 1740. Hij komt twee ronden spelen om zo een indruk te krijgen van de club en dan volgend seizoen eventueel lid te worden. Welkom!! Komende donderdag spelen meerdere leden van onze club het FK 2018. Ik zal regelmatig verslag doen van de verrichtingen van de SCL’ers. Vandaag is de laatste dag om je aan te melden.

09/05           De uitslagen en stand zijn gepubliceerd. Als je de ranglijst erop nakijkt….het blijft interessant en in geen enkele groep is er nog iets beslist v.w.b. een nummer één.

08/05           We bereiken de eindfase van de interne competitie. Na vanavond nog twee speelavonden. De spanning om het kampioenschap is weer enigszins terug na een mindere periode van Wietse. Leek hij zeker van de eerste plaats, daar is toch wat zand in de motor gekomen. Echter, nog steeds heeft hij de beste papieren. William en Jaap zijn genaderd tot op een kleine 100 punten, oftewel op 1,5 matchpunt van de koploper. In de B-groep gaat het tussen Rudolf en Matijs, op enige afstand gevolgd door Johan en Paul. Lieuwe lijkt het kampioenschap van de C-groep te bemachtigen, met ruim daarachter Ton, Henk K en Fedde. Het belooft weer een mooie avond te worden. Ik wijs jullie ook nog even op de Algemene Leden Vergadering welke op 29 mei gehouden wordt. Deze begint, i.v.m. een uitgebreide catering met chinese hapjes etc., om 19.00 uur. Die avond vindt ook de prijsuitreiking plaats en kan er door de liefhebbers gevluggerd worden.

08/05           De eindstand van de Douwe Sijtsma Competitie is berekend. Het is een succesvol geheel gebleken waaraan maar liefst 43 leden mee deden. Voor volgend seizoen had ik een echte rapidcompetitie in gedachten, 2 x 20 minuten, drie partijen per avond, verdeeld over drie avonden. Nu blijkt echter dat veel mensen het huidige systeem beter ziet zitten. Moeten we dus tijdens de ALV op 29 mei maar even over stemmen dus. Mij maakt het niets uit, maar inderdaad het feit dat je, mits je na 10 minuten al klaar bent, wel erg lang moet wachten tot de volgende partij en dat is nu niet aan de orde, tsja, een goeie reden om de huidige opzet te handhaven….Op 17 mei begint het FK 2018. Je kunt je inschrijven uiterlijk tot 15 mei. Het vindt plaats in Leeuwarden, Zaal Enzo aan het Kalverdijkje. Klik op de aangebrachte link om alle informatie tot je te nemen. Een ideale kans voor elke schaker die in Leeuwarden woont (op fietsafstand) mee te doen. Gezien het feit dat ik wat aan mijn rating wil doen is mijn deelname zeker. Ik moet me enkel nog inschrijven. De indeling voor speelronde 28 wordt, zoals gebruikelijk, om 17.00 uur geplaatst.

02/05           Met 36 deelnemers weer een geslaagde avond v.w.b. de Douwe Sijtsma Competitie. Iedereen die zich vorige week had aangemeld was ook aanwezig. Het laat weer zien dat er ook in de maand mei nog prima geschaakt kan worden. Nu, de uitslagen en eindstand (toch wel verrassend voor het ingaan van de avond) van de Douwe Sijtsma Competitie!! Later meer, bedankt iedereen voor een geslaagde competitie!!!

Voor volgend seizoen is er al een redelijk overzicht. Vanavond hebben veel leden hun voorkeur aangegeven, maar er zijn nog verschillende blanco’ s, die moeten ook worden opgevuld en wat schertst mijn verbazing……wij neigen naar een achttal v.w.b. de KNSB. Een ontwikkeling die enkel maar te prijzen valt. Ook voor de continuïteit van de club is dit belangrijk. Nu kunnen mensen van andere verenigingen bij ons aankloppen i.p.v. andersom. Ik zou zeggen, verspreid het woord. Tenslotte hebben we ook genoeg te bieden!

01/05           Vanavond de laatste avond van de Douwe Sijtsma Competitie. De indeling staat al een tijdje op de site en er zijn geen veranderingen in gekomen. Aanvang is 20.00 uur v.w.b. de eerste turnus, de tweede turnus begint om 21.30 uur de in rood aangemerkte spelers zijn verantwoordelijk voor het invullen en inleveren van de uitslagen

28/04           Jullie kunnen nu je voorkeur aangeven via de volgende voortschrijdingstabel. Ik inventariseer alvast jullie voorkeur voor volgend seizoen. Deze tabel print ik uit en belandt in de speelzaal, maar weet je het al, mail me dan. De huidige opzet van de Douwe Sijtsma Competitie wijzigt van speeltempo en indeling. Dit om tegemoet te komen aan degenen die moeite hebben met het speeltempo wat we afgelopen seizoen hanteerden. Ach, 2x20 minuten is natuurlijk het echte rapidtempo. Er zal worden ingedeeld volgens het zwitsers systeem en de indeling komt in handen van Peter Leus. Uiteraard maak ik het reglement nog bekend alsook de speelavonden want deze zijn weer afhankelijk van de externe competitie. Bij de externe competitie aanbeland…volgend seizoen bestaat de externe uit een viertallencompetitie. Het is belangrijk om voor het einde van het seizoen te weten wie hier aan mee willen doen en hoeveel leden willen deelnemen aan de FSB competitie. Je kunt natuurlijk een vriendenteam bedenken, maar let er daarbij wel op dat er minimaal één persoon is die een auto heeft (liefst twee). Er moet per team ook iemand als teamcaptain worden aangemerkt. Het conceptreglement van de viertallencompetitie FSB heb ik iedereen via de mail doen toekomen. Het eerste en tweede team hebben het recht uit te komen in de Hoofdklasse. Daarnaast is er vrije inschrijving, waarbij de teams op basis van gemiddelde rating worden geplaatst. Ik ben een jaar bezig geweest om te proberen een “zaterdagteam” te formeren, maar tot nu toe is de animo te gering. Daarbij moet je ook bedenken dat je het met precies acht spelers niet redt. Daarom, nu een laatste kans om aan te geven of je op zaterdag wilt/kunt spelen. Bij belangstelling van minstens 14 leden kan dan een achttal worden ingeschreven, met daarnaast genoeg mensen die bereid zijn in te vallen. Lees alles er even rustig op na en denk goed na over het externe gebeuren. Ik onderschat de animo om extern te spelen zeker niet, het betekent altijd een extra uitdaging uiteraard. Mijn voorkeur heb ik reeds ingevuld.

26/04           De indeling voor de laatste avond van de Douwe Sijtsma Competitie is gepubliceerd. De eerste turnus, aanvang 20.00 uur, is gebaseerd op de ranglijst (en inschrijvingen) na twee avonden. De tweede turnus is geloot door Henk Hartsuiker en mijn persoontje. Indien ik het goed heb treft niemand elkaar tweemaal op 1 mei. Kijk je schema er even rustig op na. Mocht ik abusievelijk toch spelers tweemaal tegen elkaar hebben ingezet laat me dit dan z.s.m. weten, ik ben tenslotte bijna foutloos, maar niet helemaal….smile

25/04           Zo, beste mensen, in afwachting om droog over te komen, toch iets later thuis en het droog over komen bleek een illusie, het druppelde gestaag door. Toch nog mooi op tijd om alles v.w.b. deze avond weer te presenteren. Uitslagen, stand en de stand in de derde periode zijn weer “up to date”. Verrassende uitslagen die zeker hun invloed hebben op de ranglijst. Wietse stelt het naderende kampioenschap nog even uit. Mooie prestatie van Jaap die de ogen naar boven heeft gericht. Ik denk dat ‘ie dit jaar net tekort komt, maar volgend seizoen…….Volgende week de Douwe Sijtsma Competitie. Aanmelders zijn bekend en donderdag vinden jullie de indeling op de site. De kijkcijfers, die zijn de laatste weken geweldig, vandaag alweer een nieuw record. Nu naar “Homeland”. Geweldige serie!!

24/04           Vanavond de 27ste speelronde. Indeling is gepubliceerd, helaas betekent het voor Siebolt “oneven”. Uiteraard van harte welkom, je weet maar nooit of iemand toch niet komt, of juist wel, heb je toch een partij, sfeerproeven is ook belangrijk eventueel. Volgende week….de laatste avond van dit seizoen van de Douwe Sijtsma Competitie. Morgen, zal ik met Henk Hartsuiker de loting verrichten voor de tweede turnus van die avond. De eerste turnus zal gebeuren volgens de ranglijst na de twee reeds gespeelde avonden. Woensdagavond vergadert het bestuur over enkele belangrijke zaken die uiteraard zullen worden teruggekoppeld aan alle leden.

18/04           Een zeer volle zaal met maar liefst 22 borden, mede te danken aan de finale tussen Sneek en Heerenveen. Zoals ik al voorspelde, twee teams die aan elkaar gewaagd zijn. Deze avond echter maakte Heerenveen toch duidelijk het verschil. Ging het qua score in eerste instantie gelijk op, twee remises, daarna wisten de mannen uit Heerenveen twee volle punten te scoren. Siebolt Visser verblijdde de kampioenen van de Berend Nauta Bokaal met een medaille, blijvend aandenken en ook de beker ging mee naar 30 kilometer verderop, geintje. Proficiat mannen en voor Sneek is het misschien volgend jaar wel raak, 3x is scheepsrecht tenslotte. Een mooie avond en voor Menno de eerste overwinning. Later meer over deze enerverende schaakhappening!! Oeioei, de derde periode, stand na de zesde ronde!!!!!!

17/04           De indeling voor speelronde 26 is gepubliceerd. Vanavond wordt de bekerfinale, net als vorig jaar, gespeeld in ons “honk”. De teams van Sneek (vorig jaar verliezend finalist tegen Philidor) en Heerenveen hebben zich kranig verweerd dit seizoen, hetgeen ertoe resulteert om in een onderling treffen te gaan uitmaken wie de Berend Nauta Bokaal een jaar in de prijzenkast mag bewaren. Ik ben vanavond arbiter tijdens dit treffen en zal zelf niet intern spelen. Nee beste concurrenten voor de 10de plaats, ik zet me niet “oneven”, maar gewoon 2/3 alsof ik een externe wedstrijd speel, doe ik eigenlijk ook, maar dan ook weer niet echt spelend (smile). Het belooft een mooie strijd te worden tussen twee teams die redelijk aan elkaar gewaagd zijn. De uiteindelijke kampioen zal op passende wijze geëerd worden. Henk Hartsuiker heeft een verslag aangeleverd welk jullie vinden op de “externe pagina”. Indien hij wint is Wietse de nieuwe kampioen en lost daarmee regerend kampioen William af. Overigens staat er gedurende de laatste vijf ronden in alle groepen nog wel het één en ander op het spel. Ik heb van niemand “memoires” ontvangen omtrent zijn/haar belevenissen v.w.b. het externe gebeuren c.q. de slotzaterdag. Kom, kom, in de pen beste leden. Een eigen impressie is altijd leuk om te lezen. Je kunt het me mailen, eenvoudiger kan het niet. Vanavond de rentree van Conrad.

15/04           René heeft alvast een voorschot genomen betreffende de slotronde. 14 april hebben zowel het eerste als tweede met 2-6 gewonnen van hun opponenten. Een fraai seizoen werd afgesloten met een kampioenschap en een keurige tweede plaats voor het tweede team. Alle details vinden jullie op de info-extern pagina. Later plaats ik (of is er iemand anders die dit wil verzorgen???) een verslag. Misschien ook een leuk idee om van iedereen een korte impressie te krijgen omtrent de laatste speelronde, waarvan inmiddels duidelijk is dat de slotzaterdag “niet meer is”. Ik bundel alle ingezonden stukjes dan samen tot één verhaal. Dus, mail mij jullie ervaringen omtrent het afgelopen externe seizoen en de gezamenlijke slotzaterdag. Ook kijkers kunnen dit doen uiteraard.

11/04           De uitslag van Freddie – John heb ik moeten wijzigen in 2-0. Op het uitslagenformulier was toch echt 0-2 ingevuld. Check dus altijd even of de uitslag goed is ingevuld! Het derde ging toch wel fors onderuit tegen Bakkeveen 3. 1-3 was de eindstand. Henk Hartsuiker zal er vast en zeker nog een verslag over schrijven. Kijk eens wie de spectaculaire koploper is in de derde periode!!! Mede uiteraard door de fraaie winst van René op Wietse, maar dat mag de pret niet drukken. Toch ook weer meer verrassingen. Maar dat zien jullie als je de uitslagen erop nakijkt. Komende zaterdag dus de slotronde, alwaar Renee arbiter is, daarna massaal naar de Wok. Een mooie afsluiting van het externe gebeuren 2017-2018. Ik ben even achter de schermen bezig geweest en dat leverde op dat de bekerfinale van de FSB, evenals vorig jaar, bij ons wordt gespeeld. Deze finale zal worden gespeeld op het podium. Een mooi beeld weer en goeie reclame voor onze club. De prijsuitreiking zal gebeuren door Siebolt Visser, gezien zijn functie bij de FSB, de juiste man om dit te doen.

10/04           Ronde 25 wordt vanavond gespeeld en de indeling is bekend en gepubliceerd. Vanavond speelt het derde tegen Bakkeveen. Het is hun laatste wedstrijd van dit seizoen. Komende zaterdag de slotronde van het eerste en tweede team. Aanvang is 13.00 uur, graag 12.45 uur aanwezig. Daarna met meerdere leden wokken bij de chinees aan de Groningerstraatweg 10. Iedereen heeft van mij een mail daarover gehad, liefst het benodigde bedrag van 29,50 euro vanavond, maar in elk geval zaterdag voor aanvang van het “wokgebeuren”, betalen aan Wesley.

09/04           Van de ratingcommissaris inmiddels bericht gehad dat de behaalde resultaten in de interne competitie van januari t/m maart zijn verwerkt en zichtbaar worden op de ratinglijst die op 1 mei gepubliceerd wordt. Inmiddels is er meer bekend over het nieuwe competitiereglement van de FSB aangaande de viertallencompetitie die vanaf volgend seizoen plaatsvinden. Het is een concept die op de ALV van de FSB in september haar goedkeuring moet vinden. Het conceptreglement doe ik jullie per email toekomen. Inmiddels heb ik het zelf doorgenomen en kan me er wel in vinden. Vanaf volgende week leg ik een formulier neer in de zaal waar jullie kunnen aangeven wat je volgend seizoen gaat doen aangaande de in- en externe competitie.

04/04           Zeventien borden en dat leidt tot de volgende tussenstand v.w.b. de derde periode, zeer verrassend, zeker weten!! Rudolf deed goede zaken in groep B, door te winnen van”Tak”. Matijs, winst op Auke (!!), staat op nummer 2 in de derde periode. Daarnaast is ook de winst van Lieuwe op Piet een niet verwacht iets, maar niet minder knap. Ook Henk van der Schuit staat in diezelfde periode op een fraaie klassering. Verrassingen waren er weer ten over deze avond. 14 april is natuurlijk een feestdag. Het eerste kampioen en de kans voor het tweede om in diezelfde klasse op een tweede plaats te eindigen. Uniek. Daarna met een hele ploeg te wokken bij Jasmin Garden aan de Groningerstraatweg. Jullie krijgen daarover nog een mail. Conrad kwam langs en bleef de hele avond. Leuk om hem er weer bij te hebben en vanaf volgende week, mocht dat lukken qua werk, dan speelt ‘ie de laatste ronden mee. Ook aan het FK, waar hij vorig jaar met Michiel de eerste plaats deelde in de B-groep, wil hij deelnemen. Eenmaal besmet met het schaakvirus……Volgende week dinsdag speelt het derde team haar laatste wedstrijd van toch wel een fraai seizoen. “Voor het bed gaan toch nog maar even “Sluipschutters” op NPO3 gezien, een aanrader!!!

03/04           De indeling voor de 24ste speelronde is gepubliceerd.

01/04           Zaterdag 31 maart hebben Peter, Rudolf en mijn persoontje deelgenomen aan het FK rapid in Drachten. Na wat opstartproblemen, verkeerd ingevulde uitslagen en dus tot tweemaal toe een andere indeling gedurende de eerste twee ronden verliep het toernooi vlekkeloos. Zonder morren werd het toernooi gedurende zeven ronden afgewerkt. Peter en Rudolf sprokkelden gedurende de eerste vier ronden hun volle punten en ook halfjes bij elkaar. Vooral de remise van Peter tegen Jan Hibma, de winnaar van vorig jaar, was zeer opmerkelijk en ook knap. Ik trof de eerste drie ronden 1900+ spelers en kende een nul score in de ochtendronden. Daarna kreeg ik aansluiting met de andere twee SCL leden en kon in de laatste ronde tegen Rudolf op 50% komen. Peter Leus fluisterde me echter in dat Rudolf bij winst op mij in de prijzen kon vallen. Uiteraard doe ik daar niet moeilijk over, ik zat tenslotte in groep 1, stond zielloos onderaan en verleende hem alle medewerking. Helaas, het mocht niet baten. Ik had even niet in de gaten dat er in elke groep maar één geldprijs te verdienen was en daarop maakte Rudolf voor het ingaan van de laatste ronde toch echt geen kans meer op. Alla. Maakt het uit. Een gezellige dag was het zeker en voor mij en mijn beide vrienden uit Sneek, Wytze van der Zee en Jan Hans de Jong, viel de financiële schade ook mee. Flesje Amstel voor slechts € 1,30. De eindstand.

29/03           Gister zijn de uitslagen en eindstand van het paasnelschaaktoernooi op de site verschenen. Inmiddels heb ik daar ook een verslagje bij gemaakt. Komende zaterdag ga ik met Peter en Rudolf naar Drachten. Daar zal het FK rapid gespeeld worden. Liefhebbers kunnen zich aanmelden via de volgende link: DSC uit Drachten organiseert op 31 maart het FK rapid. Je vindt hier alle informatie.

28/03           Het snelschaakgebeuren was weer een succes. Later op de dag de eindstand en vervolgens een verslag. Iedereen werd verrast met een paashaas en uiteraard een drankje van de club. Peter Leus had alles prima voor mekaar. Top.

27/03           Vanavond het jaarlijkse Paassnelschaaktoernooi. Aanvang 20.00 uur, aanwezig 19.45 uur. Negen ronden Zwitsers, 2x5 minuten, Blitz….”the real thing” dus. De leiding is in handen van Peter Leus. Bij calamiteiten behoudt de toernooileiding zich het recht voor het aantal ronden in te perken, maar ach wat kan er gebeuren…..Mocht je dit speeltempo echt niet zien zitten mail me dan even, niet meedoen en langskomen kan natuurlijk ook altijd. Voor aanvang maak ik de belangrijkste regels bekend en uiteraard zal er van tijd tot tijd een kleine pauze worden ingelast, kun je even stoom afblazen. Tot vanavond en graag, zoals eerder vermeld, uiterlijk 19.45 uur aanwezig.

26/03           Rijs – SCL 2 gedetailleerd en een verslag door Peter Leus

23/03           Het tweede team wist Rijs te verslaan met 3-5. Geen verliespartijen en daartegenover winstpartijen van Irfan en Theo. Peter Leus zal er vast een leuk verslag over schrijven en zodra bekend, zal ik de gedetailleerde uitslag plaatsen. Verslag van de wedstrijd van afgelopen maandag Mid Fryslan 4 – SCL 3. Inmiddels is de partij Dick Stavast – Herman de Vries gepubliceerd.

21/03           De lente is begonnen beste lezer. 21 maart tenslotte. Op naar warmer weer. Het koude weer heeft veel leden niet tegengehouden de clubavond te bezoeken. Kampioenschap beslist? Wietse zei vooraf dat het nog acht ronden duurt, maar na zijn winst op William staat hij er goed voor. Jaap….een zeer fraaie winst op Zahid, kan hij Wietse bijbenen? Gezien zijn leeftijd en ontwikkeling…kampioen voor de toekomst. Mooie winst van Matijs op Roelf en goeie zaken voor de 3de periode. Volgende week, ik was het vergeten bij “het praatje vooraf”, Paassnelschaaktoernooi. Negen ronden 2x5 minuten, wedstrijdleider als altijd Peter Leus. Wordt weer een fijne avond, prijzen “all around”. Dan nog even onderstaand, openheid van zaken tenslotte, een mail die ik op 3 maart verzond. Gericht aan de competitieleider van de FSB. Inmiddels heeft hij toegezegd dit begin april kenbaar te maken…Overigens lijkt mij dit het normale terrein wat je moet bewandelen.

Beste Henk,

Alvorens mijn medeclubgenoten te polsen omtrent deelname aan de viertallencompetitie  voor volgend seizoen, ben ik zeer benieuwd naar het vernieuwde competitiereglement. Ik mag aannemen dat je daar al mee bezig bent. In een eerder bericht liet je weten dit in september voor te leggen aan de ALV, hetgeen ik persoonlijk te laat vind. Stel er zitten enkele knelpunten in en de vergadering gaat niet akkoord? Je hebt dan een probleem want de competitie begint vlak daarop. Het lijkt me daarom redelijk t.a.v. alle deelnemende teams om eerder, het liefst voor eind maart, een conceptreglement te overleggen. Aan de hand van dat reglement zal ik belangstellende leden van onze club informeren omtrent deelname aan de viertallencompetitie. Je begrijpt, een reglement waar wat haken en ogen aan zitten, daar sta ik niet achter, ik dien het belang van onze leden tenslotte.

Uiteraard, ik ga ervan uit dat je capabel genoeg bent om een vernieuwd reglement te publiceren, maar ik ben daarnaast zeer benieuwd hoe dat eruit gaat zien.

Ik verneem graag op korte termijn je antwoord

Vriendelijke groet

Peter Brouwer

Competitieleider Schaak Combinatie Leeuwarden

 

20/03           De 23ste speelronde is gepubliceerd. Gisteravond toog het derde team naar Akkrum en wist met een 1,5-2,5 huiswaarts te keren. Gedetailleerde uitslag staat inmiddels op de bekende pagina. Na een langdurig verblijf in Afrika is Siep Hoeksma vanavond weer aanwezig. Het kan haast niet anders of het moet een schitterend en boeiend verblijf zijn geweest. De ziekenboeg stroomt langzamerhand leeg. Weinig afmeldingen (elke afmelding is er overigens één teveel, knipoog). Komende vrijdag reist het tweede naar Rijs met de bedoeling daar twee matchpunten aan over te houden. Teamcaptain Leus heeft het team inmiddels rond. Er staan weer mooie partijen te wachten, in elke groep staan er weer belangen v.w.b. de eerste t/m derde plaats op het spel. Henk Hartsuiker is oneven, het is altijd wenselijk toch te komen, je weet maar nooit tenslotte.

18/03           Onze stadgenoot is opgericht in 1847 en schijnt, maar daar hebben ze elders in het land een andere mening over, de oudst nog in leven zijnde club te zijn. Behalve deze wetenswaardigheid hebben ze een piepjonge, hernieuwde site en wordt de 24ste competitieronde , gespeeld op 27 maart 2018, alvast ingevuld. Het staat er alsof die ronde gespeeld is. Philidor is haar tijd ver vooruit. Er is geen sprake van tijdsgeest. Ze blijven in elk geval niet hangen in het verleden. Knipoog

17/03           Herman is door twee opeenvolgende nederlagen geëindigd op 4 uit 7. Een mooie reeks van vijf ronden zonder nederlaag werd jammer genoeg verstoord. Zahid scoorde een half punt meer uit zeven wedstrijden. Johan had net als Herman 4 uit 7 en zal daarmee zeer tevreden zijn. Er schijnt een barrage te volgen tussen Auke van der Heide en Dick Stavast om uit te maken wie zich kampioen mag noemen. Wordt vervolgd. Inmiddels is bekend dat Dick, omdat hij de onderlinge partij heeft gewonnen, wederom kampioen FK 60+ is geworden.

16/03           Vanmiddag de laatste ronde van het FK60+. Herman wist de voorlaatste ronde niet te stunten tegen Dick Stavast. Ik ben zeer benieuwd naar de partij Herman en zal hem graag plaatsen op de site. Laatstgenoemde gaat alleen aan kop en zal vast en zeker vanmiddag gekroond worden tot kampioen. Zahid won, zoals verwacht, van Leo van Maanen. Johan kreeg een punt cadeau omdat Douwe van der Meulen, net als vorige week, niet kwam opdagen. Heeft de organisatie na zijn verstek vorige week geen contact opgenomen met Douwe omtrent het hoe en waarom? Indien niet, het zou beter zijn geweest, want wie weet is ‘ie wel ziek en kan niet meer spelen, zodoende hoef je hem niet weer in te delen en hebben de aanwezigen wel een partij. Vanmiddag dus de slotronde. Herman speelt met wit tegen Tinus Fleur, Zahid met zwart tegen de nummer twee, Etmans en Johan met wit tegen Wietse Wiersma. Douwe is buiten de indeling gelaten, hetgeen verstandig is en misschien onvermijdbaar.

14/03           Uiteraard, eerst het belangrijkste………middels een 7-1 (!!!) overwinning is het eerste team kampioen geworden. Na vier jaar dan eindelijk een zeer verdiend kampioenschap. Van harte gefeliciteerd mannen!!! Top! Zaterdag, 14 april, na het einde van de slotronde gaan we dat zeker vieren, hoe en wat, ach, komt wel goed. De uitslagen en stand na speelronde 22 staan er weer op. Siebolt? Wat is dit? Je had zwart en wil het liefst zwart. Volgende week dan toch maar weer wit. Marinus deed het prima tegen Wietse, enkel het slotakkoord, tsja, zeer jammer. Ton kwam niet opdagen hetgeen voor Matijs een loze avond betekende. Ik neem contact op waarom. Het invoeren van de uitslag SCL – Westergoo lukte niet, de bewuste pagina lag eruit, maar middels scannen heb ik de competitieleider en webmaster het wedstrijdformulier toegezonden. Inmiddels is mij toegezegd dat de uitslag z.s.m. verwerkt wordt. Komende donderdag en vrijdag vinden de slotronden plaats van het FK 60+. Herman staat op een prima derde plaats, Zahid en Johan zullen vast van zich laten horen. Ik ben er vrijdag bij!! Jullie toch ook? Stand derde periode na de tweede ronde.

13/03           De indeling voor de 22ste speelronde is gepubliceerd. Het eerste team kan bij winst op Westergoo 1 dan eindelijk het welverdiende kampioenschap van de eerste klasse binnenslepen. Gezien het tweede enkele maanden geleden wist te winnen van dat team zie ik dat ook de mannen van tc Takkebos wel doen. Vanavond is Wim afwezig wegens externe verplichtingen namens Sneek. Bij winst op Mid Fryslan komen ze in matchpunten gelijk met koploper Emmeloord. Wim heeft inmiddels een 50% score aan bord één, waarbij vooral de winst op Derk Drukker in de 5de speelronde opvalt. Ook in de beker doet het team van Wim het goed, ze hebben de halve finale bereikt. Wie weet treedt SCL weer op als gastheer v.w.b. de finale. Johan speelt extern bij NEO en heeft 2 uit 3, terwijl Wietse bij Schaakwoude zijn punten bij elkaar speelt in klasse 3B KNSB, hij kent een score van 3,5 uit 7, Schaakwoude bezet een keurige 4de plaats en hoeft zich geen zorgen te maken v.w.b. degradatie. William speelt buiten Friesland (OSBO, bij Oefening en Ontspanning). Inmiddels op een 50% score gekomen met 3,5 uit 7, het team bezet een plaats in de middenmoot, geen kans op promotie of degradatie. Wil je een echte schaakvakantie beleven? Iedereen heeft inmiddels de mail ontvangen van Siebolt. Ik zal de eigenaar een “link” vragen zodat jullie eens op je gemak het één en ander kunnen doorlezen, hoewel ook in de mail voldoende informatie staat.

09/03           Toch nog even gekeken om 2 uur of de uitslagen er inmiddels op staan en zie….Beide SCL spelers, zowel Herman als Zahid wisten hun partij te winnen. Op het moment dat ik woensdag wegging, zo tegen vieren, leek het remise-achtig. Mooie prestatie van de mannen. Volgende week donderdag mag Herman het opnemen tegen koploper Dick Stavast. Een loodzware opgave. Zahid heeft wel winstkansen tegen Leo van Maanen en Johan speelt met wit tegen Douwe van der Meulen, die overigens afgelopen woensdag afwezig was.

08/03           Gister ben ik wezen kijken bij het FK 60+. Een toernooi waar ik, gezien mijn leeftijd, over twee jaar mag meedoen. Denk niet dat ik dat doe trouwens, hoewel veel deelnemers uitkijken naar mijn deelname zo vernam ik uit meerdere monden. Herman zei het zeer treffend: “Bij deelname bevestig je dat je oud bent”. Helemaal goed. Ach, wie weet ben ik er over twee jaar wel klaar voor. Op het moment van weggaan, had Johan verloren van Tinus Fleur, die een doeltreffend offer pleegde en vervolgens dwars door Johan’s stelling heenwalste. Herman en Zahid speelden op dat moment nog. Geen uitslagen echter, die zullen binnenkort wel verschijnen en dan stel ik jullie daarvan op de hoogte. Je weet, mij is dat een doorn in het oog, maar ik heb me erbij neergelegd om een pleister te leggen op een wond die toch niet hersteld. Het bezoek aan het 60+ gebeuren wierp me terug in de tijd want wat heb ik daar vele maandagavonden gestreden en mooie klasseringen daarbij gehaald. Qua niveau waren mijn beste prestaties gedurende de jaren 90 t/m 2010. Daarna ging en gaat het nog steeds, allemaal wat bergafwaarts. Plezier in het spel heb ik nog wel en dat is toch wel wat telt. Ook herinneringen kwamen boven aan mensen/vrienden die inmiddels zijn overleden. Het zalencentrum Priyas is ook al niet meer. “Zaal enzo” heet het tegenwoordig. Qua locatie was het indertijd perfect, maar ook daar is alles veranderd. Massaler, koel, nee, dan is de locatie waar we ons nu bevinden beter en gemoedelijker. Toch perfect dat de fusie uit de voormalige clubs De Burght en Knudde zo goed is uitgepakt.

06/03           Het begin van de derde periode. Veel remises deze avond, echt strijdlustig waren de meeste deelnemers niet. Wim won vrij snel, Herman verslikte zich in de opening, Wietse wist uiteindelijk dan toch te winnen van Pravin, die beslist goed tegenstand bood en remise (minimaal) binnen handbereik had. Lees de uitslagen en stand er rustig op na. Volgende week de wedstrijd SCL 1 – Westergoo 1. Eindelijk dan toch het dik verdiende kampioenschap sinds de oprichting, want wat waren we er elk seizoen vlakbij. Dawid zal tijdens de slotavond zijn magnifieke kaartrucs tonen. Respect, hoe ‘ie dat doet. “Mindfuck”? Geen idee, maar wanneer ik een schoppen vrouw in de hand heb en hij vraagt daarna om die kaart weer om te draaien en het is harten 4. Poeh, dan gaan bij mij de lampjes uit, geweldig. Morgen ga ik naar het FK 60+.

06/03           De indeling voor speelronde 21 is gepubliceerd. Nog steeds heerst het griepvirus. Vandaar toch nog enkele afmeldingen. Iedereen beterschap en hopelijk tot volgende week. DSC uit Drachten organiseert op 31 maart het FK rapid. Misschien is het mogelijk dat onze club twee auto’s afvaardigt? Dat zou natuurlijk mooi zijn! Op de clubavond maar even kortsluiten met belangstellenden. De tussenstand, incl. de gemiddeld weerstandspunten, voor de Douwe Sijtsma Competitie is “up to date”. Vanaf vanavond kan iedereen zich inschrijven voor de derde avond die zal plaatsvinden op 1 mei. Enige wat jullie op de lijst moeten aangeven is een ja, dan wel, nee. Vanavond kunnen de nrs. 1 uit elke groep, eindstand 2de periode, een boek uitzoeken die op een tafel liggen uitgespreid. Dit betreft, Wietse, Rudolf en Lieuwe. Van harte heren, vanavond tevens de start van de derde periode. De indeling voor vanavond zal ik omstreeks vijf uur plaatsen. Een minimaal aantal afmeldingen, laat dat zo blijven.

28/02           Inmiddels zijn ook de uitslagen na de tweede avond van de Douwe Sijtsma Competitie gepubliceerd. Ik heb tenminste de tussenstand geplaatst, alle uitslagen “ins and outs”, vinden jullie woensdagmiddag op de site. Ik ga plat. Morgenvroeg eerst oppassen, dus de volgende “upload” is tegen vier uur in de middag

27/02           Door enkele afmeldingen, maar daarentegen ook aanmeldingen is het speelschema ietwat gewijzigd. Voor de eerste ronde is er door een afmelding doorgeschoven aan de hand van de tussenstand na twee ronden. Zowel in de eerste- als tweede turnus is er één poule van drie personen. Voor de niet gespeelde partij ontvangen die spelers twee punten.

23/02           De scores van SCL 3 – De Donger 3 zijn gepubliceerd. Tijdens het FK 60+ ging Zahid verrassend onderuit tegen Willem Kuiper. Herman wist te winnen van Hette van Popta en Johan deed 100% zaken tegen Kees van Straten. Na vier speelronden bevindt Herman zich op een keurige zesde plaats. Twee winst/twee remise, Zahid zakt terug naar de vijftiende plaats na twee nederlagen op rij. Johan staat daar één plaatsje boven met 2,5 uit 4. Woensdag 7 maart is de volgende ronde waarin Herman het mag opnemen tegen Willem Kuiper, Johan met zwart tegen Tinus Fleur en Zahid mag het geschonden blazoen opvijzelen tegen Pieter Ploeger. Rudolf heeft zich moeten terugtrekken uit het Douwe Sijtsma Toernooi wat komende dinsdag haar tweede avond beleeft. Vervangers zijn welkom, indien noodzakelijk zal geschoven worden v.w.b. de indeling van de eerste turnus. Ik heb dus nu twee plaatsen open.

21/02           Dinsdag 27 februari de tweede avond in het kader van de Douwe Sijtsma Competitie. Enkele nieuwe deelnemers. De eerste ronde is op basis van de tussenstand na zes gespeelde ronden tijdens de eerste avond. De tweede ronde is afgelopen middag ingeloot met behulp van Henk Hartsuiker. De spelers in de poules zijn ingedeeld op rating, de ratinglijst per 1 februari. Er is tenminste nog één plaats vrij voor een speler. Om dus op 36 spelers uit te komen zal ik de komende week “lobbyen”. Zijn/haar naam zult u dan terugvinden in de betreffende poules die uit drie mensen bestaan. Indien er meer mensen (tenminste drie) zijn die zich bedenken zal een poule worden toegevoegd. De indeling van de poules zal dan minimaal veranderen. Alle informatie vinden jullie door te klikken op de linkjes die ik heb aangebracht.

21/02           Dat was de tweede periode. Een fijne en terechte winnaar die geen partij miste. Felicidad!!! Het derde werd er redelijk afgetikt door het team van de Donger 3. Zij gunden ons slechts een halfje. Ach….. Een koude fietstocht naar huis en als ik het nieuws mag geloven….Syberische omstandigheden. Haaaaa. In alle redelijkheid…de prijswinnaars van de tweede periode kunnen volgende week een schaakboek uitzoeken uit de collectie van Douwe, voor wie wij het Douwe Sijtsma Toernooi spelen. Ik zit qua indeling helemaal goed, dus we maken er weer een mooie avond avond van, vol mooie partijen. De indeling staat woensdagavond op de site. Vanavond weer heel veel spannende partijen, waar onze koploper het zeer moeilijk had om te winnen van Paul. Knappe remise van “Tak”. Mogen we verwelkomen Menno Dokter. Nieuw lid en ingepast in het Douwe Sijtsma Toernooi. Zijn schakende broer, Hans, woont en schaakt in Drachten, DSC, Menno is een welkome aanvulling bij Schaak Combinatie Leeuwarden. Nee René, googelen op schaken, betekent dat men ons als eerste vindt, terechte naam voor onze club. Smile

20/02           Een ware griepexplosie deze dagen. Veel leden hebben zich afgemeld met nagenoeg dezelfde klachten. Snel weer beter worden mensen, lekker onder de wol en veel slapen. Teamcaptain Hartsuiker heeft het druk gehad om zijn team weer vol te krijgen. Vanavond spelen zij tegen De Donger 3. Er komt vanavond een nieuw lid en daar wil ik wat meer aandacht aan besteden, vandaar dat mijn partij tegen Reitze om 20.15 uur begint.

18/02           Het viertal, Wim Jaap Pravin en René, spelend onder de naam “De Schaakcombi”, hebben beslag gelegd op de eerste plaats in de B-groep. Een prima prestatie gezien het sterke deelnemersveld. Van 10 uur in de ochtend tot 6 uur s’avonds werden 7 ronden gespeeld in het kader van FK viertallen rapid. Speeltempo 2x20 minuten. Zelf was ik vanaf 3 uur aanwezig alwaar ik ook andere clubgenoten ontmoette. Een prima georganiseerd FK en een zeer fraaie locatie, Tresoar. Voor cijfers en meer informatie verwijs ik jullie naar de site van de FSB. Proficiat mannen!! René heeft inmiddels weer een Wolfverslag vervaardigd.

16/02           Het eerste team wint met 2-6 van Lemmer. In de loop van vrijdag meer over deze wedstrijd en “het mysterie van het verdwenen notatieboekje”. Een verslag is inmiddels gepubliceerd op de “externe” pagina. Persoonlijke scores zijn inmiddels ook gepubliceerd. Morgen ga ik even kijken in het Tresoar om te zien hoe onze spelers het er vanaf brengen tijdens het “rapid FK viertallen”. Jullie toch ook? De ochtendsessie van 10 tot 12 en de middagsessie van 2 tot 5. Wim, Jaap, René en Pravin vertegenwoordigen de “Schaakcombi”.

15/02           Vreemd natuurlijk. Auke die afgelopen dinsdag niet kwam opdagen, zonder af te melden. Nou is dat in al die (ruim)dertig jaar nog nooit gebeurd. Ja, beste mensen, zolang gaat de geschiedenis tussen Auke en mij alweer terug. Henk van der Schuit, met wie Auke af en toe meerijdt,  liet dinsdag weten dat Auke te kennen had gegeven op bed te gaan wegens griep. Ik heb inmiddels telefonisch contact gehad met zijn vrouw en die liet weten dat ‘ie het zwaar te pakken heeft, een stevige griep met de bekende symptomen, gister zelfs de dokterswacht aan huis gehad. Goed uitzieken, hoewel dat hem zwaar zal vallen, bezige bij als ‘ie nog altijd is. Matijs en Sjoerd, nog bedankt voor de spontane invalbeurten afgelopen dinsdag. Vanavond reist het eerste naar Lemmer. Ook hier een team wat gebruik moet maken van twee invallers. Teamcaptain Peter Leus heeft weer een fabelachtig leuk verslag aangeleverd omtrent de externe wedstrijd van afgelopen dinsdag.

14/02           Een zeer aangename avond en ik denk voor vrijwel iedereen. Niet echt verrassende uitslagen, hoewel de winst van Jefta op Roelf toch wel opmerkelijk is. Jefta zal meer dan eens in de twee weken verschijnen, altijd prima. Hij ontwikkelt zich tot een goed schaker en een welkome aanvulling op de avond. Het tweede speelde 4-4 tegen Westergoo 2, terwijl eerder gewonnen werd van Westergoo 1. Kortom en kort door de bocht (smile), hun eerste is minder dan het tweede. Wie van de spelers schrijft een verslag? Inmiddels heb ik de scores gepubliceerd. Siebolt heeft te kennen gegeven enkel nog te willen spelen met zwart. Renee, bedankt dat deze avond weer perfect verlopen is, top, en Jan Willem, die door ziekte van Auke oneven was,….prima clubmentaliteit. Thanks. Tweede periode.

13/02           Maar liefst 10 afmeldingen, maar door de komst van Westergoo 2, toch weer 22 borden vanavond, een mooie volle zaal dus. Renee draagt zorg voor het arbitraire gedeelte. Mochten er nog mensen zich geroepen voelen zaterdag deel te nemen aan het viertallentoernooi, gehouden in het Tresoar te Leeuwarden, dan kun je dat vanavond nog kenbaar maken.

09/02           De derde ronde bracht wisselende successen voor de mannen van SCL. Zahid moest het hoofd buigen voor Auke van der Heide, Herman wist zijn eerste volle punt te boeken en Johan speelde knap remise tegen Pieter de Boer. Aan de top zijn het de drie mannen met een rating van boven de 2000 met een 100% score. Alle spelers hebben twee weken de tijd om zich voor te bereiden op de vierde ronde, want die wordt 22 februari verspeeld in zalencentrum Priyas. Zahid mag zich dan bewijzen tegen Willem Kuiper, Herman tegen Hette van Popta en Johan kruist de degens met Kees van Straten. Ik denk dat ik die donderdag eens een kijkje ga nemen.

08/02           Het FK 60+ leverde voor Zahid een tweede overwinning op in evenzoveel speelronden. Voor hem begint het FK in ronde 3 pas echt, want dan moet worden aangetreden tegen Auke van der Heide, op papier de hoogst “gerate” speler. Herman doet het met twee achtereenvolgende remises rustig aan en Johan bereikte ook de 50% status door zijn overwinning tijdens de tweede speelronde. In de derde ronde, die vandaag gespeeld wordt spelen ze achtereenvolgens tegen Anne van Streun en Pieter de Boer.

07/02           Veel spannende partijen waarbij de tijdnood haar/zijn woordje meesprak. Wim stond natuurlijk gewonnen (in een eerder stadium) tegen Wietse, maar vergaloppeerde zich in de tijdnoodfase en via een listig schaakje, matdreiging en vervolgens stukwinst moest Wim het hoofd buigen. Zo waren er meer voorbeelden, want de avond was kwart over elf pas ten einde, nou ja pas, voorheen duurden partijen langer. De top drie wint haar partijen, Wietse en Jaap na veel zwoegen en William bestreed het b6 van Irfan en was de enige van de top drie die weinig problemen kende. Roelf versloeg Reitze die een stuk cadeau gaf. Marinus bestreed lange tijd Zahid, maar een fout in het eindspel betekende een nul. Verder uiteraard is het leuk te melden dat zowel Siebolt als Dawid, na een lange tijd van afwezigheid, hun partijen in winst wisten om te zetten. De stand in de 2de periode is spannend in alle kleurgroepen. Volgende week een drukke avond wegens een thuiswedstrijd van het tweede tegen Westergoo 2, komt allen!!

06/02           Vanavond de 18de speelronde. De ziekenboeg stroomt leeg want  na een periode van afwezigheid maken Siebolt en Dawid vanavond hun opwachting weer. Verheugend nieuws dus. Helaas is Freddie aangemerkt als “oneven”.

03/02           In de loop van vrijdag verschenen dan toch de uitslagen van het FK 60+. Met een deelnemersveld van 37 een goed bezet toernooi. Zahid hoort qua rating bij de top 5 en hij begint voortvarend met een overwinning op Taeke Bergsma. Johan moest de degens kruisen met Auke van Urk en die was een maatje te groot. Herman de Vries verslikte zich in Albert van der Kloet en moest berusten in remise. (tactisch?) Woensdag volgt de tweede ronde in zalencentrum Priyas gelegen aan het Kalverdijkje te Leeuwarden.

01/02           Helaas, 22.00 uur en de eerste ronde was om 17.00 uur afgelopen, geen nieuws over het FK 60+. Nope, enkel dat je je nog kunt inschrijven. Mij wel goed, ik zie binnenkort wel weer eens. Persoonlijk ervaar ik dit als een irritant iets, alsof dit gebeuren niet belangrijk is en vrij stoffig. Wie is verantwoordelijk voor het “uploadgebeuren”?? WIE? Als ik beste lezer, nadat we op dinsdagavond onze competitieronde gespeeld hebben en ooit eens denk, kom, ik zal alles eens bijwerken, dan houdt dat in dat ik het geheel niet serieus neem en jij, als lezer, niet meer kijkt, want het nieuws wordt ooit wel eens bijgewerkt. Oftewel, je haakt af of kijkt eens in de zoveel tijd. Ik echter vind het belangrijk en heb dat altijd gevonden dat je direct je leden  c.q. belangstellenden moet informeren. Het lijkt misschien niet belangrijk, maar is dat wel degelijk. Technische problemen daarlatend.

01/02           Het derde team heeft met 3-1 klop gehad van Bakkeveen. Sjoerd wist een punt mee te nemen naar Leeuwarden, maar Henk, Fedde en Renee moesten de punten in Bakkeveen laten. Er zal vast en zeker een verslag verschijnen op de “externe” pagina. Hiermee lijken de kampioenskansen verkeken.

31/01           Zo diep in de nacht, 00.30, de site qua uitslagen en standen weer bijgewerkt. Inclusief de stand van de tweede periode. Goed bezette avond, welke voor mij duurde tot 23.05. Een hele kluif, die Paul Cladder, mijn eerste winst sinds oktober, intern. Hidde en Wim waren de enige zwartspelers die wisten te winnen. De ratinglijst per 1 februari is reeds gepubliceerd. Klik daartoe op de link op de site “rating”. Grootste stijger is Hindirk, puik werk van deze nieuweling, + 105!! + 79 was er voor Wietse en Jaap, hetgeen laatstgenoemde boven de 1800 brengt! Donderdag start het FK 60+. Johan en Zahid nemen hieraan deel en ik zal hun prestaties regelmatig uitlichten op de site.

30/01           De indeling voor de 17de speelronde is gepubliceerd. Naast de mensen die al een tijdje niet meer actief zijn, 10 afmeldingen, ziekte drukte etc. Toch staat er weer een leuke avond te wachten met enkele interessante partijen. Morgenavond speelt het derde tegen koploper, Bakkeveen 2. Bij een eventuele winst lost ons derde de koploper af. Voor het team van Henk Hartsuiker dus een “alles of niets” avond!

25/01           Ik heb even de scores van onze clubgenoten bekeken die extern spelen bij andere clubs. Zo is daar Wim Ykema die sinds jaar en dag uitkomt voor Sneek, hij speelt in de promotieklasse en bouwde daar de volgende score op: 1,5 punt uit 4 partijen, gezeten aan bord 1 met een hoge gemiddelde weerstand, niet slecht dus.  Wietse de Jong speelt bij Schaakwoude in de derde klasse B (KNSB) en scoorde uit 5 partijen 3,5 punten, een prima prestatie, vooral gezien zijn startrating van 1809. Hij begon met 0,5 uit 2, maar daarna volgden drie winstpartijen. William Cornelissen speelt promotieklasse bij de OSBO, bij Denk en Zet (Oefening en Ontspanning). Met een score van 2 uit 5 zal hij niet tevreden zijn, weerstand van zijn tegenstanders was 1952. Johan Cnossen verdedigt de kleuren van NEO, uitkomend in de FSB, klasse 1B. Met 1 uit 2 (2 remises) doet hij het goed. Een gemiddelde weerstand van 1630 en enkele ratingpunten rijker.

24/01           Zestien borden……slechts? Menig club zal daar trots op zijn. Veel afmeldingen, griep etc., drukdruk, het heeft natuurlijk invloed op de indeling, stand en clubavond. Mooie partijen en geen “huphup-remise”. Verrassende waren sommige uitslagen wel. Lees het er maar op na. Hoort er allemaal bij. Zo tegen elven waren alle partijen beëindigd. De wedstrijd Bakkeveen – SCL 3 is verplaats naar 31 januari, dit vanwege personele problemen bij de onzen. Wietse doet goeie zaken v.w.b. de 2de periode

23/01           De 16de speelronde. Morgenavond reist het derde naar Bakkeveen om het op te nemen tegen de koploper. Het team van Henk Hartsuiker is zeker niet kansloos en kan best eens voor een verrassing zorgen en daarmee meedoen in de strijd voor het kampioenschap.

22/01           René heeft een Wolfverslag aangeleverd.

19/01           De tussenstand van de tweede periode met als verdiende koploper Irfan Nijemcevic. Komende dinsdag eindelijk weer eens een volledige ronde in de “interne”. Geen externe interventies dus en da’s al weer een redelijke tijd geleden. Denkt iedereen er wel aan zich aan te melden voor de Douwe Sijtsma Competitie die op 27 februari een vervolg krijgt. De eerste ronde wordt ingedeeld op basis van de ranglijst, de tweede ronde wordt geloot, echter je kunt niet tweemaal dezelfde tegenstander ontmoeten.

17/01           Toch wel enkele verrassende uitslagen in de interne. Wat te zeggen van de winst van Irfan op Wietse, de koploper. Ook Theo liet zich van de goede kant zien en versloeg Martijn. Om half 11 was het merendeel van de partijen wel afgelopen. Op dat moment waren er nog twee partijen gaande. Beide partijen eindigden tegen een uurtje of 11 in remise. Het eerste team had Steenwijk 2 al heengestuurd….puntloos!! Voorwaar het gaat de mannen uitstekend. Een prima prestatie. Vandaag gebeld met Dawid. Hij heeft tijdens het kickboksen een rugblessure opgelopen en dat blijkt een hardnekkige te zijn. Beterschap en hopelijk tot een spoedig weerzien! Joram kan voorlopig het schaken niet combineren met werken en dat gaat uiteraard voor…werken dus. Mocht er verandering komen dan bezoekt ‘ie de clubavonden weer.

16/01           Vanavond de 15de speelronde, wat ons op de helft van de competitie brengt. Hindirk is “oneven”, maar uiteraard kan ‘ie altijd langskomen! Het eerste team speelt tegen Steenwijk 2 en mag proberen de koppositie te verstevigen. Vanaf vanavond zal er weer een inschrijfformulier aanwezig zijn voor de 2de avond van de Douwe Sijtsma Competitie. Vergeet dus niet je aan- of afwezigheid te vermelden.   Deze avond zal plaatsvinden op 27 februari 2018.

Hierbij tevens een publicatie uit de Bolswards Nieuwsblad: BOLSWARD – Enige jaren geleden zijn de Leeuwarder schaakclubs Knudde en De Burght gefuseerd met als resultaat een grote levendige en sterke vereniging. Het Bolswarder Westergoo ondervond dat deze week aan den lijve. Het tweede achttal van de Leeuwarder fusieclub bleek te sterk voor het vlaggeschip van Westergoo. De verschillen waren gering. Maar toch. De nipte overwinning 4.5-3.5 ging naar de Culturele Hoofdstad van Europa. Aan Westergoo-zijde werd er vol gescoord door Bergsma en Dijkstra. Halfjes waren er voor Nota, De Jong en Dölle. Leeverink, Stornebrink en Hageman nulden. Het kampioenschap lijkt nu wel erg ver weg te zijn voor de Bolswarders.”

10/01           Een uitwedstrijd tegen Westergoo 1 zorgt voor een late “upload” van de uitslagen en stand. Door alle spelers van het tweede werd danig gestreden in Bolsward en zie…..een mooie 3,5-4,5 overwinning, waarmee we het eerste een prima dienst hebben bewezen. De beer echter……etc. Een verslag van dit treffen lees je tegen de avonduren op woensdag. Jolt kwam langs en heeft te kennen gegeven weer te willen deelnemen aan de interne competitie. Goed nieuws dus. Welkom Jolt!!

09/01           Vanavond de veertiende speelronde. Het tweede team speelt uit tegen de concurrent van ons eerste, Westergoo 1. Wie weet kunnen wij, het tweede, ons eerste helpen om het kampioenschap op een eenvoudigere manier binnen te slepen. Afgelopen zaterdag behaalde Pravin een verdienstelijke derde plaats op het Kliffentoernooi georganiseerd door s.c. Rijs. Een verliespartij, één remise en vijf overwinningen bezorgden hem deze klassering. Proficiat!! Jaap deed het iets minder, maar kende met vier overwinningen en daarnaast drie nederlagen een positief resultaat. Op de site van Rijs (zie links op onze pagina) vinden jullie foto’s en de eindklassering. Minder goed nieuws is er voor onze secretaris, Siebolt Visser. Tijdens het sporten werd hij getroffen door een hartinfarct. Gelukkig is hij middels het inbrengen van een “stend” en veel rust aan de beterende hand. Schaken zit er voorlopig niet in, maar wel zal hij op korte termijn langskomen om toch weer wat sfeer te proeven. Beterschap Siebolt!! Daar ik vanavond in Bolsward schaak zal Henk Hartsuiker de honneurs waarnemen met Renee als wedstrijdleider.

31/12           Het is even zoeken, maar dan heb je ook wat. Michiel Takkebos speelde mee in het Groninger Schaaktoernooi. Compact C groep. Met een 50% score zal onze “Tak” niet echt tevreden zijn over zijn score. Hij verloor namelijk enkele ratingpuntjes. We ontkennen het bijna allemaal, maar stiekem kijken we toch altijd naar de nieuwe ratinglijst, iets gewonnen of verloren. Deze verschijnt op 1 februari. De cijfers van de interne competitie zijn inmiddels verwerkt, aldus de ratingcommissaris.

Iedereen een fijne en veilige jaarwisseling gewenst, alvast de beste wensen en op naar een gezond 2018

21/12           De tussenstand van de Douwe Sijtsma Competitie is geheel berekend en ook de groepsindeling is toegevoegd. Het betreft de groepen A t/m D, ingedeeld op basis van de ratinglijst per 1 november. 1 t/m 10= groep A, 11 t/m 20= groep B, 21 t/m 30 is groep C en de overigen=groep D. Behalve dat de winnaars een greep mogen doen uit de boekencollectie van SCL…..heeft er iemand nog een suggestie v.w.b. een prijs c.q. aardigheidje?

20/12           De eerste avond van de Douwe Sijtsma Competitie is gehouden. Ik heb de uitslagen ingevoerd. Het was de laatste schaakavond van het jaar en door iedereen zeer gewaardeerd. Drie consumpties en een aardigheid voor alle (aanwezige) leden. Iedere aanwezige kreeg een enveloppe met inhoud door Hylke uitgereikt, met de mededeling niet openen, vouwen of kreuken. Bij thuiskomst zag ik dat het om een puzzel gaat waar de diepere strekking nog even op mij moet inwerken. Wel een puik idee van ons oudste lid. De competitie verliep soepel en vooral spannend en gemoedelijk. De tussenstand heb ik inmiddels ook geplaatst. Er waren 35 deelnemers en diegenen die geen partij daardoor hadden kregen 2 punten toebedeeld. Voor wat betreft de stand bij gelijk eindigen….daar bereken ik de gemiddelde weerstand en degene met de hoogste gemiddelde weerstand eindigt hoger. 27 februari vindt de tweede avond plaats. Iedereen kan vanaf begin januari inschrijven op het formulier wat klaar ligt. De eerste turnus die avond brengt de nrs. 1 t/m 4, 5 t/m 8 etc. bij elkaar. De tweede turnus op 27 februari wordt een week voorafgaand ingeloot. Spelers kunnen elkaar deze avond niet tweemaal treffen.

Ik wens iedereen fijne feestdagen en op naar een topfit 2018!

19/12           Jefta van den Berg neemt de plaats in van Joram van Dijk, waardoor we toch weer op 36 spelers uitkomen.

17/12           Reitze neemt de plaats in van Martijn, die afgemeld heeft voor de Douwe Sijtsma Competitie. Nummer twee op de reservelijst is Jefta. Indien er nog een afmelding volgt, waar ik niet vanuit ga, zal hij de opengevallen plek innemen.

13/12           Vanmiddag heb ik met Henk Hartsuiker de loting verricht voor de eerste speelavond in het kader van de Douwe Sijtsma Competitie. Deze zal dinsdag 19 december gespeeld worden. Lees voorafgaand aan deze avond ook even de informatie, altijd nuttig natuurlijk. Er zijn zowaar “twee poules des doods”. 36 aanmeldingen, ideaal natuurlijk bij vierkampen. Als er toch nog iemand wil meedoen dan plaats ik diegene op de reservelijst, ook voor geval er toch iemand uitvalt. Behalve deze vierkampen te verspelen maken we er een leuke avond van met een hapje en drankje, de laatste schaakavond van 2017 tenslotte!!! Peter Leus heeft van de sportieve avond en strijd SCL 2 – Mid Fryslan 2 een fraai verslag geschreven. De aangeleverde foto’s zullen ook op de site verschijnen onder supervisie van Irfan, onze onvolprezen webmaster.

13/12           Zowel het eerste als tweede kenden externe perikelen. Het eerste, zoals ik vooraf voorspelde, won met 0-8!! Het tweede deelde gebroederlijk de punten met het tweede team van Mid Fryslan. Na plaatsing van de indeling kwam er een afmelding waardoor Wietse door mij te kennen werd gegeven dat ‘ie niet hoefde te komen, zijn tegenstander namelijk had afgemeld en na plaatsing gooi ik de indeling niet meer helemaal om . Afmelden kan tot vier uur, hetgeen mij dwong tot een impopulaire maatregel, vooral gezien de indeling al geplaatst was. Volgende week het Douwe Sijtsma Toernooi, deelnemerslijst heb ik al gepubliceerd, morgen volgt de loting i.s.m. Henk Hartsuiker. Dit plaats ik vervolgens op de site, dus morgen na 17.00 uur meer hierover. Ik, maar ook vele anderen, verwachten nog wel verslagen van zowel het eerste als tweede. Tussenstand tweede periode.

12/12           Vanavond de dertiende speelronde en daarmee ook de laatste van het jaar 2017. Steven van Muijden heeft zijn lidmaatschap moeten beëindigen. Hij volgt een studie en gaat daarna naar Afrika een mooi avontuur tegemoet. Heel veel succes Steven. Volgende week stuur ik de resultaten van de eerste 13 speelronden naar Micha Jans. Hij verwerkt dit voor de ELO lijst die op 1 februari verschijnt. Ik wacht derhalve met het uitschrijven van Steven tot het moment dat ik bericht heb van de ratingcommissaris. Volgende week is het Douwe Sijtsma Toernooi. Momenteel zit ik op 36 aanmeldingen, ideaal v.w.b. het indelen van de vierkampen. Henk Hartsuiker en ik zullen de loting verrichten en indien mogelijk dan zal dat morgen gebeuren.

06/12           Hoewel er een redelijk remisegehalte is, kwamen deze niet zonder slag of stoot tot stand. De ranglijst is weer redelijk door elkaar geschud. De tweede periode kent ook een mooie/verrassende tussenstand. Vanavond heb ik de lijst v.w.b. inschrijving voor de eerste avond van het Douwe Sijtsma Toernooi meegenomen. De loting wordt volgende week verricht in samenwerking met de voorzitter. Volgende week een eerste wat naar Bolsward reist en een tweede wat thuis tegen Mid Fryslan 2 speelt.

05/12           De twaalfde speelronde, op pakjesavond, een hachelijke avond om te schaken uiteraard, gezien het feit dat er dan ook nog wel eens stukken cadeau worden gedaan. Vanavond, voor degenen die dat nog niet hebben gedaan, de laatste kans om je aan te melden voor het Douwe Sijtsma Toernooi op 19 december. Ik kreeg te horen dat er op dinsdag 2 januari niet geschaakt wordt omdat het wijkcentrum dan dicht is.

30/11           Henk Hartsuiker heeft een verslag gemaakt v.w.b. de afgelopen twee weken van de wedstrijden van het derde.

29/11           De tweede periode is ingegaan. Ik plaats de stand en jullie kunnen deze nalezen op deze link!! Het is er bijgebleven de boeken uit te reiken aan de prijswinnaars van de eerste periode, maar dat zal volgende week zeker gebeuren. Mooie volle zaal, mede door het toedoen van het team  uit Drachten, wat door de onzen verslagen werd met 2,5-1,5. Voorwaar, van harte gefeliciteerd. Ons derde strijd mee voor de topplaatsen. Veel remises, maar sommigen niet door strijd tot stand gekomen. Henk, helaas, zijn tegenstander kwam niet, da’s altijd balen en voor Henk in het bijzonder. Ik zal contact opnemen met Dawid.

28/11           De elfde speelronde en daarmee de eerste voor de tweede periode. Deze stand zal ik ook elke week publiceren en op deze pagina vind je vanaf vanavond de link daartoe. Degenen die zich nog niet hebben aangemeld voor het Douwe Sijtsma Toernooi kunnen dit doen t/m 5 december. Daarna verricht ik samen met de voorzitter de loting voor de eerste turnus die gespeeld wordt op 19 december. Een compleet overzicht van de te spelen ronden vinden jullie enkele dagen nadat de Sint weer richting Spanje is gekeerd. Het derde team verschijnt met dezelfde spelers als vorige week in de teamwedstrijd tegen DSC 3.

22/11           De tiende ronde is gespeeld en daarmee is de stand na de eerste periode bepalend wie er volgende week een greep mag doen uit een collectie schaakboeken. Wietze, Siep en Jefta mogen volgende week een schaakboek uitkiezen. Het staat hen vrij, indien er zelf geen belangstelling voor is, het uitgekozene boek door te spelen aan iemand anders. Daarnaast mag ook Hindirk een boek uitkiezen, dit als stimulatie om thuis wat zelfstudie te verrichten.  Vanaf volgende week publiceer ik naast de reguliere ranglijst ook de tussenstand van de 2de periode. Het derde team speelde een nette 2-2 tegen DSC 2. Volgende week mogen ze thuis aantreden tegen het derde uit Drachten.

21/11           Ik heb de om 5 uur gepubliceerde indeling moeten wijzigen. Om kwart over 5 belde Michiel me dat er iets mis is met de instellingen v.w.b. wit/zwart. Inderdaad, de instellingen waren om de één of andere reden teruggezet naar de basis. Vreemd, inmiddels heb ik de officiële indeling gepubliceerd. Druilerig weer. Ondanks dat gegeven vanavond weer een volle speelzaal. Met daarbij vier spelers van DSC 3 uit Drachten. Zij mogen de strijd aangaan tegen een viertal van de Leeuwarder Schaak Combinatie. Steven kan i.v.m. studie voorlopig niet deelnemen aan de competitie, maar hoopt toch op korte termijn zijn partij weer te kunnen mee blazen. Vanavond de tiende ronde een daarmee de laatste ronde van de eerste periode. Volgende week zullen een aantal mensen een greep mogen doen in de collectie schaakboeken.

17/11           Herman heeft een (zeer fijn om te lezen, doorspekt met een flinke vleug humor) relaas aangeleverd omtrent zijn ervaring tijdens de wedstrijd SCL 1 – Mid Fryslan 2. Daarbij heb ik zijn partij gepubliceerd op de partijenpagina. Het verslag van “Wolf” heb ik geplaatst op Wolfverslag.

Het tweede wint met klinkende cijfers, 2,5-5,5

16/11           René heeft inderdaad dat verlangde smeuïge stukje aangeleverd omtrent de wedstrijd SCL 1 – Mid Fryslan 2. Op de verjaardag van zijn zoon, reist pa vanavond af naar Lemmer. Uiteraard ben ik van plan deze speciale dag op te luisteren met een overwinning. Plaats van handeling is: Dienstencentrum, Wiepke Hofstraat 8, 8531 GJ Lemmer

15/11           Ik heb wat meer wetenswaardigheden toegevoegd omtrent het externe gebeuren…..extern

15/11           Een eclatante 6,5-1,5 winst op de, op dat moment, nummer twee, Mid Fryslan. Mooi werk van de mannen van tc Michiel Takkebos. Komende donderdag reist het tweede naar Lemmer om in diezelfde klasse ook punten te scoren. Alle spelers zijn ingelicht. Toch ook 14 borden voor de “interne”, waar sommigen hadden afgemeld omdat ze ook donderdag moeten spelen. Mooie opkomst dus, waarbij twee patstellingen te bewonderen waren….de partij tussen Lieuwe-Hindirk en Henk-Siebolt. Morgen meer over deze enerverende avond. Ik verwacht wel een publicatie van één van de spelers van het eerste team omtrent zijn impressie over deze avond. Dan….maar ook daarover later meer: “Jaap legde afgelopen weekend beslag op de gedeelde eerste plaats in de B-groep van het Waling Dijkstra Toernooi. Op weerstandspunten is Jaap eerste geworden, echter het prijzengeld moest gedeeld worden met drie andere spelers. Toch weer een bewijs dat Jaap in blakende vorm verkeert. Proficiat!!!

14/11           De indeling voor ronde 9 is gepubliceerd. Vanavond speelt het eerste team thuis tegen Mid Fryslan 2. Mocht de uitslag zo komen uit te vallen als vorig jaar dan zal er zeker geen reden tot klagen zijn. Onlangs heb ik een mail laten rondgaan omtrent het schaken op zaterdag vanaf seizoen 2018/2019. Slechts drie personen gaven aan hiervan gecharmeerd te zijn. Geen aantal om een team af te vaardigen om deel te nemen aan de KNSB competitie. Animo om vanaf volgend seizoen deel te nemen aan de viertallen competitie is er ook niet echt, echter deze vraag leg ik iedereen in april voor om dat vervolgens terug te koppelen aan de bond. Het Douwe Sijtsma Toernooi. Ik heb besloten dat de speeldatum voor de eerste twee turnussen 19 december wordt. Gezien de externe perikelen is er geen andere mogelijkheid. Dit houdt wel in dat we een extra speeldag hebben v.w.b. de interne competitie. Een snelschaaktoernooi zal de dinsdag voor Pasen gehouden worden. Wel zal 19 december opgeluisterd worden met de jaarlijkse lekkernijen. Vanavond kunnen jullie je reeds inschrijven voor het Douwe Sijtsma Toernooi.

08/11           De uitslagen en stand na ronde acht zijn gepubliceerd. Een nagenoeg volle zaal, maar liefst 19 borden. Hindrik wist zijn eerste winstpartij te verzilveren en koploper Wietse ging onderuit tegen Zahid. Meer mensen raakten hun ongeslagen status kwijt. Marinus werd gedurende de avond op de hoogte gesteld dat ‘ie voor de tweede maal opa is geworden, PROFICIAT. Een jarige Oscar luisterde zijn dag op met een overwinning. PROFICIAT. Jaap was reuzetrots dat zijn offer werd beloond met winst, publiceren maar, we zijn zeer benieuwd naar deze offerdrang. Kortste partij was die tussen Herman en Wesley, een miniatuurtje mag ook op de site verschijnen heren.

07/11           Vanavond de achtste speelronde. Na de eerste periode, die over tien ronden gaat, ben ik van plan de eerste ronde van het Douwe Sijtsma Toernooi te laten verspelen. Vanaf volgende week kunnen jullie je daarvoor aanmelden op een formulier wat in de speelzaal ligt. Voor meer info omtrent dit toernooi…klik

01/11           Een verslag van de voorzitter omtrent de wedstrijd Hynstesprong – SCL 3

01/11           Een zeer leuke avond met verrassende uitslagen. Kijkend langs enkele borden werd de uitslag anders dan op dat moment deed vermoeden. Steven bijv. gaf een totaal gewonnen stelling uit handen tegen “good old” Piet Vlieg. Zo ook Pravin, die moest berusten in remise tegen Siep, die een betere eindstelling kende. Corina versloeg toch verrassend Lieuwe de Jong. Begin van de avond trof ik Paul buiten die in paniek was, zijn beurs, met daarin geld en passen had ‘ie vermoedelijk laten liggen bij de Lidl. Tuurlijk moet je dan terug en hopelijk hebben ze daar zijn beurs gevonden……Jammer voor Jefta, die echter, stelde zich sportief op, klasse. Jefta heb ik oneven gegeven en Paul afwezig. Puur overmacht en ik hoop echt dat de portemonnee weer terecht is. Nieuws over de uitwedstrijd van het derde publiceer ik later op woensdag

31/10           De indeling voor speelronde zeven is gepubliceerd. Het derde team speelt vanavond tegen Hynstesprong (paardensprong) in St. Niek. Aanvang van de partijen is 19.45 uur.

30/10           Michiel is geëindigd op een 50% score (4 uit 8)tijdens het toernooi in Hoogeveen. Wel ratingpunten winst, hetgeen inhoudt dat de gemiddelde weerstand hoger was dan verwacht. Zo is die 50% een prima prestatie van “Tak”. Jammer natuurlijk dat na die 3 uit 4 er nog één punt werd toegevoegd uit de overige vier partijen. Hindirk heeft besloten lid te worden van SCL. Na twee avonden te hebben proef gedraaid is hij een welkome aanvulling in onze competitie.

25/10           De zesde ronde is gespeeld en uitslagen en actuele ranglijst zijn gepubliceerd. Een enerverende avond. Onze clubgenoot “Tak”, als nummer 47 gepositioneerd in “groep amateur 2”, doet het met een score van 3 uit 4 voortreffelijk tijdens het toernooi in Hoogeveen. Het levert een gedeelde achtste plaats op. René heeft de kans op succes, winnen van William, laten liggen. Een foutieve afruil was de oorzaak. Dat was ook het geval bij Pravin-Auke. Zahid liet in de analyse zien hoe Auke had kunnen winnen.

24/10           De indeling voor de zesde speelronde is gepubliceerd. Na een verlies in de eerste ronde heeft Michiel Takkebos zich hersteld door twee winstpartijen tijdens het toernooi in Hoogeveen. Het toernooi duurt t/m 28 oktober.

18/10           Toch wel enkele verrassende uitslagen. Koploper Michiel incasseerde zijn eerste nederlaag en daar leek het lange tijd niet op. Vanuit de opening stond ‘ie prima, maar daarna….concentratie? Zijn tegenstander Jaap neemt de koppositie over! Joram speelde verdienstelijk remise tegen Wesley. Renee weigerde het remise-aanbod van Corina, zelfs na “drie maal dezelfde stelling”. “Ze staat gewonnen”, zei Renee, hoewel Corina remise claimde na zetherhaling (3x). Tsja, dat is remise Renee en anders moet je opgeven. (Smile). Remise dus. Toch ook verrassend hoe Lieuwe verloor van “youngster” Steven. Lees de cijfers er rustig op na. O ja, Hylke kwam niet opdagen. Ik ben naar zijn huis gelopen, maar het bleek dat zijn zoon Sybe op visite was en Hylke geheel vergeten was dat dinsdagavond schaakavond is. Ik hoop dat de heren een leuke avond hebben gehad en zie Hylke volgende week graag weer.

17/10           De vijfde speelronde vanavond, waarmee we op de helft komen van de eerste periode. Aan het eind van die periode mogen de nrs. 1 uit elke groep een schaakboek uitzoeken uit onze schaakbibliotheek. Hindirk Schotanus, een beginnend speler, komt vanavond langs. Hij mag het opnemen tegen Hylke Bron. Hindirk heeft voorheen een tijdje bij Philidor gespeeld en wil het nu wel eens bij Schaak Combinatie Leeuwarden proberen. Mij bereikte het nieuws dat Rudy Jasper maandag is overleden. Leden van het voormalige “De Burght” kennen hem nog wel. Rudy is in het verleden Fries Kampioen geweest bij de jeugd.

15/10           Er is weer een “Wolfverslag”. Een impressie van Herman v.w.b. het treffen tussen SCL 2 en 1.

12/10           Ik ben begonnen invulling te geven aan het externe gebeuren van onze club. Het is de bedoeling dat hier wedstrijdverslagen, persoonlijke impressies en uitslagen komen te staan. Iedereen is vrij een stukje aan te leveren. Dit kun je doen door mij zo’n verslag/impressie te mailen. Ik plaats het dan wel op de bewuste pagina. Hoe meer inzenders hoe leuker te lezen!! Ik zou zeggen: “Neem plaats in de zetel van een schrijver/dichter.”

11/10           Een stevig pak slaag. Ik had gerekend op 2-6, maar het werd een zevenklapper, met knappe remises van Theo en Auke. Het eerste op koers om een klok in de wacht te slepen en dat zal ook de laatste zijn, gezien er weinig tot geen animo is om een uitgeholde FSB competitie op te luisteren met wat viertallen volgend seizoen. Cijfers vind je vanaf woensdag op de FSB site. Ik zal deze week een pagina aanmaken met onze externe gebeurtenissen.

10/10           De tiende van de tiende. Vanavond het treffen tussen het tweede en eerste team. Een spektakelstuk van de bovenste plank. Dit jaar is het laatste jaar waarin met achttallen wordt gespeeld, dus een herhaling zit er niet in. Dawid heeft via de mail zijn excuses aangeboden, aan Henk Kunnekes in het bijzonder, vanwege zijn afwezigheid vorige week. Rugklachten hielden hem van de clubavond, maar vanavond zal hij er weer zijn. De indeling voor de vierde speelronde is gepubliceerd.

03/10           Achtendertig van de vierenveertig spelers waren aanwezig in een loeihete speelzaal, klimaatbeheersing is meer dan wenselijk. De meeste partijen waren tegen een uurtje of tien wel afgelopen. Pravin en Zahid waren tot elf uur druk bezig met een eindspel, welk door Pravin (toch een pionnetje minder) keurig, maar wel spannend, remise werd gehouden. Dawid kwam niet opdagen, jammer voor Henk Kunnekes. Ik heb Henk “oneven” gegeven, heeft ‘ie dat alvast maar gehad. Morgen bel ik Dawid wat de reden was van “verstek laten gaan.”

03/10           De indeling voor de derde speelronde is gepubliceerd. Afgelopen zaterdag heb ik me kostelijk vermaakt in De Friese Club. Daar was een rapidtoernooi voor dubbels georganiseerd door Jan Hibma. Wietse de Jong vormde een koppel met achternaamgenoot Migchiel. Een bondig verslag van Jan Hibma vind je hieronder. Kijken naar schaken, althans als jezelf op dat moment niet actief schaakt, daar vind ik niets aan. Maar lekker aan een tafeltje hangen met een biertje en praten over schaak des te meer.

Zaterdag, 30 september - De “skaakstikken” vlogen er zaterdag letterlijk en figuurlijk af tijdens het rapidtoernooi voor duo’s. In zowel het sfeervolle Grand Café als ook op het balkon van de historische biljartzaal bonden 10 duo’s in 7 ronden de strijd met elkaar aan. Het werd vooral een strijd tussen Philidorianen en Laskerianen hetgeen extra pikant was met het oog op de wedstrijd tussen Philidor 2 en Lasker 1 aanstaande zaterdag. Het was echter tegen de klok van 18.00 uur het Groninger duo Lucas van Foreest en Stefan Colijn dat er met de hoofdprijs vandoor ging met een score van 13 uit 7. De strijd om de tweede plek was ongemeen spannend en het waren uit eindelijk De Jong en De Jong (Migchiel en Wietse) die met 9 punten een drietal achtervolgers een punt voor bleven.
De tweede ratingroep werd een prooi voor Maarten Etmans en Siegbert de Jong (8 punten) die het trio Rienk Sijbesma, Abe Douwe Willemsma en Jan Hibma nipt achter zich lieten. Lucas, Stefan en Migchiel scoorden alle drie 6 uit 7 en de prijs voor de beste persoonlijke score in de B-groep ging met 4,5 uit 7 naar Siegbert. Uit de analyse na afloop kon worden opgetekend dat het een zeer geslaagd toernooi was en zeker voor herhaling vatbaar. 
Door Jan Hibma.”

27/09           Een zeer geslaagde dinsdagavond, met hier en daar een verrassing. Lees het er zelf op na bij uitslagen en stand. Jan Hibma was aanwezig voor promotie en nieuwsgierigheid of wij werkelijk zo’n volle zaal hebben. Mensen die interesse hebben om duoschaakrapid te doen zijn van harte welkom zaterdag bij de Friese Club. Opgeven uiterlijk donderdag. Ik ga zeker kijken!!

26/09           Vanavond de tweede speelronde, indeling volgens het keizersysteem. Helaas heeft Andry zijn lidmaatschap moeten opzeggen, dit vanwege het zeer vroeg opstaan op woensdag, hetgeen voor hem niet te combineren is met een (lange, late) schaakavond. Ik heb Andry uit de deelnemerslijst gehaald. Zijn tegenstander van vorige week, Wim, krijgt een NGBS score. (niet gespeeld buiten schuld). De indeling is inmiddels gepubliceerd.

21/09           René is “back on track”. Oftewel, DE schrijver van de club heeft weer een Wolfverslag aangeleverd. Soms met een serieuze ondertoon, maar veelal doorspekt met een dikke vette knipoog naar het schaakgebeuren. Ook velen buiten onze club genieten van zijn pennenvruchten op onze site. Gisteren de vergadering van de FSB bezocht. Met een ruime meerderheid is besloten vanaf volgend seizoen enkel nog met viertallen uit te komen. Ik vind het nogal wat een voorstel te lanceren en verenigingen die met achttallen willen spelen dit recht te ontzeggen. Ik conformeer me totaal niet in de beweegredenen hiervoor. De afgelopen jaren is er totaal niet een fatsoenlijke indeling geweest voor achttallen (behoudens de promotieklasse). Dit echter, mag de indeler zichzelf aanrekenen. Het is mij verder wel prima, ik zie dat externe gebeuren toch niet meer zitten. In belang van onze club zal ik komende dinsdag jullie enkele voorstellen doen om ons te beraden op de toekomst. Jullie belang, clubleden, staat voorop en niet dat van een bond die puur preekt voor eigen parochie.

20/09           Verheugend te zien dat Martijn Heere weer aanwezig is. Top!! Siep Hoeksma heeft te kennen gegeven deel te nemen aan de competitie. Welkom Siep!. Vanaf volgende week een automatische indeling die vanaf 16.45 uur te bewonderen is. Denk wel aan de afmeldregel, deze vind je door te klikken op het reglement. Niet afmelden is altijd beter natuurlijk, maar doe het op tijd.

19/09           Veel leden hebben gereageerd op mijn mail van vorige week omtrent het al/dan niet verschijnen vanavond. Het levert een volle speelzaal op. Ik neem dan ook aan dat iedereen gebrand is op weer een nieuw seizoen vol met mooie partijen, vreugde, teleurstelling, maar altijd terugkijkend op een leuke avond, waar gezelligheid een zeker niet te onderschatten factor is. Voor ieder wat wils. Siep Hoeksma komt vanavond kennis maken met de club en wie weet speelt ‘ie direkt een partij mee. Siep heeft een verleden bij De Donger (1612) en woont nu in Leeuwarden. Een logische keuze dat je dan bij SCL belandt. Gezien zijn rating zal hij zich bij ons als een “vis in het water voelen”. Vanavond dus een handmatige indeling op basis van opkomst en rating. Bijv. 1-20, 2-21 etc. Ik raad iedereen aan het reglement even door te lezen, want sinds de ALV van vorige week zijn er enkele dingetjes veranderd. Roelf heeft vorige week een auto-ongeluk gehad. Behalve wat kneuzingen en spierpijn is hij er redelijk goed vanaf gekomen. Roelf, beterschap, we hopen je snel weer te zien op de club. De indeling voor de eerste klasse is gepubliceerd. 10 oktober speelt SCL 2 tegen SCL 1. Een historisch moment, want echt veel vaker zal dat waarschijnlijk niet gebeuren. (smile). Vanavond graag om 19.30 uur aanwezig, zodat het startschot op tijd kan worden gegeven.

14/09           Ik heb de ratinglijst en groepsindeling geplaatst. Iedereen heeft een mail gehad omtrent zijn/haar aanwezigheid komende dinsdag. Graag, voor degenen die dit nog niet gedaan hebben, even reageren of je komt/of niet komt.

13/09           Gister is het startschot gegeven voor weer een nieuw seizoen. Een druk bezochte ALV, met enkele mutaties in het bestuur. Na vele jaren te hebben samengewerkt met Theo Jellesma besloot onze voorzitter van het eerste uur te stoppen met zijn functie. Theo was vanaf 2000 voorzitter bij De Burght en daarna bij Schaak Combinatie Leeuwarden. Hij werd in de bloemetjes gezet door zijn opvolger Henk Hartsuiker. Tevens werd Theo gekroond tot “Lid van Verdienste”, een titel die hij zeer zeker verdiend heeft. De functie van secretaris wordt na het vertrek van Conrad ingevuld door Siebolt Visser. Wegens drukke werkzaamheden moest Conrad besluiten te stoppen met schaken. Jammer uiteraard, want er zat grote progressie in zijn schaakspel. Ook was hij een welkome deelnemer aan de schaakdinsdagavond. Michiel Takkebos is algemeen bestuurslid en zal tevens de taak van teamcaptain van het eerste team op zich nemen. Andry Gontsjarenko is nieuw bij de club. Enig zoekwerk op het www leerde me dat hij drie jaar geleden een rating had van 1350. Welkom Andry!!! Er hebben enkele veranderingen plaats gevonden in het reglement. Zo bestaat een nul na acht afmeldingen niet meer. Je behoudt ook na acht afmeldingen 1/3 van je waarde. Wel is aangenomen dat er minimaal 20 partijen (incl. extern) moeten worden gespeeld wil je in aanmerking komen voor promotie c.q. een prijs. Een prima bestuur weer welk de club zeker tot grote hoogten gaat brengen.

29/08           Ik ben begonnen met het invoeren van de deelnemers(sters) aan de interne competitie 2017/2018. Daarbij is Herman de Vries een welkome aanvulling. Zodra ik iedereen heb ingevuld publiceer ik dit op de site. Iedereen heeft inmiddels een uitnodiging gekregen voor de ALV op 12 september. Niet? Laat me dit dan z.s.m. weten dan krijg je alsnog een uitnodiging en agenda. Kennen jullie mensen die overwegen lid te willen worden bij een schaakclub, SCL natuurlijk!!!

21/08           Iedereen heeft uiteraard haar/zijn rating per 1 augustus er al even op nagekeken. Dit is de rating die ik voor jullie invoer voor de interne competitie. Per 1 november verschijnt de volgende ratinglijst. Hier zal de interne niet in verwerkt zijn, immers, we hebben dan nog maar enkele wedstrijden gespeeld. Ik dien de gespeelde partijen van september dan door te mailen en dat zijn er twee. De resultaten van de interne competitie doe ik de ratingcommissaris toekomen in de maand december en die kunt u nakijken wanneer de ratinglijst per 1 februari verschijnt. Vervolgens stuur ik de resultaten van januari t/m maart. Die “update” verschijnt vanaf 1 mei. Volgend jaar augustus verschijnen dan de resultaten van april en mei. Komende woensdag vergadert het bestuur. Dit ter voorbereiding op de ALV. Een uitnodiging en benodigde informatie ontvangen jullie tijdig in de mailbox, maar noteer alvast dinsdag 12 september.

11/07           Zoals jullie zien heb ik de naam van de pagina aangepast. Immers, ik publiceer niet enkel competitieperikelen, maar van alles wat de club en haar leden aangaat. Verheugend is te melden dat Herman de Vries komend seizoen de gelederen van de Combinatie komt versterken. Zowel in- als extern! Via de mail heb ik iedereen op de hoogte gesteld omtrent de gezondheid van ons aller Anne de Jong. De vooruitzichten lijken goed, maar hij heeft nog een lange weg te gaan. Uiteraard zal ik jullie via de mail op de hoogte blijven houden. Het is alweer halverwege juli, de vakanties moeten nog beginnen in het noorden, maar over een kleine twee maanden hebben we de ALV alweer, dinsdag 12 september. Ik wens iedereen een fijne vakantie en mocht er zich iets voordoen op schaakgebied aangaande onze leden, dan lezen jullie dat op deze pagina.