Club- en Competitienieuws

 

Eindstand:  Jan van der Veen toernooi

Donderdag 17 januari de eerste ronde van het  FK 60+

16/01                 Peter Leus heeft een geanimeerd verslag geschreven omtrent het treffen tegen Franeker. Antwoord op een door hem gestelde vraag in het verslag is: Dubbele aanval. Behandeld in stap 2 beste Peter (smile). Ook de gedetailleerde uitslagen van dit treffen vind je op die pagina. Een opmerkelijke avond. Dan doel ik niet op het feit dat Wim en Herman meer tijd verbruikten van huis naar de speelzaal, dan achter het bord, nee zeker niet. Corina presenteerde de meest opmerkelijke act. Net na mijn praatje vooraf, lanceerde ze de vraag waarom haar mobieltje na elke twee uur een geluid voortbracht. Oeps, wauw. Ik adviseerde om dat vooral aan Remco, haar tegenstander, te vragen, jonge jongen, dus die weet het vast wel. De zaal waarschuwde ik toch maar even dat er om tien uur een piepend geluid zou afgaan en dat ze van eventuele sancties verschoond zou blijven. Het is Remco gelukt, want op dat tijdstip was het stil.

15/01                 De vijftiende ronde is gespeeld en behalve de reguliere ranglijst vind je ook de stand in de 2de periode. Het tweede verloor nipt van Franeker. Volgende week kan er revanche genomen worden via de bekercompetitie. Morgen, dat zal in de namiddag zijn, meer over deze avond

15/01                 De vijftiende speelronde, hetgeen betekent dat we op de helft van de competitie zitten. Een thuiswedstrijd van ons tweede team en dus een goed gevulde speelzaal.

13/01                 De gedetailleerde uitslag van de afgelopen vrijdag gespeelde wedstrijd Lasker – SCL. Gisteravond een invasie schakers in huize Leus. Acht spelers bekampten elkaar in 2x10 minuten partijtjes. De aanwezigheid van oud Knudde lid Jaap Tulp liet zien dat ‘ie nog steeds een prima speler is, dit bewees hij temeer door beslag te leggen op de eerste plaats. Een gezellig treffen deze avond, met een dankwoord aan Peter Leus voor de gastvrijheid. Komende dinsdag speelt het tweede tegen Franeker, een team wat ze de week erop weer treffen in de bekercompetitie.

11/01                 Het eerste team verloor met 4-0 van Emanuël Lasker, zo liet “Tak” me zojuist weten middels een appje. Zaterdag volgt de gedetailleerde uitslag

10/01                 Inmiddels heb ik Jense van der Kooi, per 8 januari, officiëel lid gemaakt van de club en de KNSB. Daarbij is hij ook opgenomen in de ranglijst.

09/01                 De druiven waren zuur gisteravond, maar toch ook weer zoet. Een klein variantje in het Frans leverde mij groot voordeel op tegen René. Zo groot, dat ik teveel winstvarianten had. Edoch, lichtzinnigheid bracht mij toch een verlies. Door dit op dit moment te schrijven, merk ik ook dat de gevoelens na de partij (en nu nog ietwat), van me afvallen. Het ruimt op, binnenkort zal ik de partij publiceren. Aan het belendende bord zullen de druiven voor Rudolf ook zuur zijn geweest. Oei, oei, wat stond die man een potje gewonnen. De winst van René Huisman op Henk Kunnekes toont aan dat ‘ie zijn weg op de club gevonden heeft en vast meer zeges gaat boeken. Wietse haalde Jaap in door de onderlinge partij te winnen. Het blijft spannend in de bovenste regionen. Het zoet was er in de vorm van Jense van der Kooi. Op aanraden van Remco besloot hij eens langs te komen en om 7 uur kreeg ik een telefoontje of ‘ie kon spelen. Henk Hartsuiker was oneven, dus ja een “testpotje”. Vooraf vroeg Henk of de partij meetelde voor de ranglijst. Als ‘ie lid wordt wel antwoordde ik. Jense besloot inderdaad lid te worden, echter omdat ‘ie geen notatieplicht had (nog nooit genoteerd liet ‘ie weten) kan ik hem het gewonnen punt niet geven uiteraard. In overleg met de heren is besloten Henk oneven te geven en Jense 100%. Welkom Jense, 50 leden nu, voorwaar een goed begin van 2019. In de loop van de dag volgen de gedetailleerde uitslagen van Philidor 4 – SCL 3. Verbazing alom, bij de partij Siem van Eijk – Matijs van der Bij stond een 0-1 reglementaire uitslag voor de onze. Even gebeld met Siem en wat blijkt: Het betreft een externe wedstrijd tegen Philidor 4, een wedstrijd waarin Siem niet had mogen invallen gezien zijn rating. Klaarblijkelijk is de tc van Philidor 4 niet op de hoogte van deze regel (nu wel mag ik aannemen) en had Siem opgesteld. Zodoende wint het derde met 1-3. Proficiat mannen!!

08/01                 De uitslagen en stand zijn gepubliceerd. Hier laat ik het erbij want het balen van een gewonnen stelling compleet wegmodderen overheerst nogal. Tja, die 10 minuten verwerking zijn er toch iets meer geworden. Tussenstand 2de periode. Zojuist kreeg ik een appje van Matijs, het derde speelde een verdienstelijke 2-2 tegen Philidor 4. Proficiat mannen. Morgen meer beste mensen over deze avond!

08/01                 Vanavond de veertiende speelronde. Uiteraard keurig om 5 uur gepubliceerd. Henk Hartsuiker is dan wel oneven, maar toch graag komen, want Remco neemt een kandidaat lid mee. Gister lag de site even plat vanwege een probleem bij de webhoster. Wietse en Jaap waren actief tijdens het Kliffentoernooi. Positieve resultaten voor de mannen, terwijl fries kampioen Migchiel de Jong er met de eerste prijs vandoor ging met een 100% score. Matijs had voor de kerstdagen zijn derde team al rond. Zij spelen vanavond op het Kalverdijkje tegen Philidor 4. Komende vrijdag reist het eerste naar St. AnnaParochie om de strijd aan te binden met Emanuël Lasker. Ook dat team is hiervan al geruime tijd op de hoogte.

07/01                 Zo staan we alweer aan de vooravond van de tweede seizoenshelft. Ik mag hopen dat iedereen de feestdagen goed is doorgekomen en het nieuwe jaar iedereen veel voorspoed en geluk zal brengen. Toch ook de nodige externe wedstrijden, waaronder een bekerwedstrijd van ons tweede bekerteam. Bovenaan deze pagina vinden jullie vanaf nu een linkje naar toernooien. Deze blijven tot een week na het toernooi staan, zodat jullie tevens de gelegenheid hebben om te zien hoe de spelers het er vanaf gebracht hebben. Voor zover ik het heb gehoord nemen Zahid en Roelf deel aan het FK 60+. Mijn kijk op de eerste seizoenshelft was vrij summier, maar ik ben dan ook niet zo van het kijken wat is geweest, ik kijk liever vooruit. Het deed me echter wel goed dat o.a. twee oud-leden de weg naar het speellokaal weer wisten te vinden. Een welkome aanvulling, Abe en Conrad.

26/12                 De tweede dinsdag van september begon het seizoen als vanouds met de ledenvergadering. De week daarop de competitie. Enkele leden hadden zich gedurende de zomer afgemeld en het is altijd weer afwachten wie er op de eerste speelavond op komen dagen. Het is altijd een lange zit, van eind mei t/m begin september, een lange zomerstop en afgelopen zomer is het geruime tijd bloedheet geweest, nu eenmaal niet het type weer dat je aan schaken denkt. Mooi dat er gedurende de eerste speelhelft nieuwe leden bij zijn gekomen. Heel, heel even zaten we zelfs op de magische 50. Nu, aan het eind van 2018 is dat één minder. Voorwaar voor Friese begrippen een grote club, qua ledental en een opkomst die iedere keer ruim voldoende is. Een teken dat toch vrijwel ieder lid de dinsdagavond vrijhoudt om te schaken. Intern weer het “klassieke” schaak v. w.b. het speeltempo. Dit seizoen bedraagt het aantal ronden 30, daar tussendoor heb ik een periode over 10 ronden ingebouwd, om alles toch weer ietsjes aantrekkelijker te maken. De winnaars van de diverse groepen mogen aan het eind van zo’n periode een boek uitzoeken uit onze schaakbibliotheek. Overigens is deze weer uitgebreid met boeken aangeboden door Hein van der Meulen en Wim Ykema, maar ook anderen denken aan de club als ze afstand doen van schaakboeken. Ach, en zo kan ik uiteraard nog een heel verhaal maken van de eerste seizoenshelft, maar ik bedenk me nu: “Ik maak immers wekelijks al een verslag omtrent de clubavond”. Ik zou zeggen, lees dat op je gemak even terug. De ratingresultaten heb ik inmiddels gemaild en je nieuwe rating is op 1 februari bekend. Iedereen een fijne jaarwisseling en tot 8 januari, de avond dat het derde op het Kalverdijkje de strijd aanbindt met Philidor 4.

19/12                 Maanden hebben we er op moeten wachten, maar daar is ‘ie dan. Op de valreep van 2018 een Wolfverslag. Een echt tot tranenroerend kerstverhaal.

19/12                 Uitslagen en de tussenstand van het Douwe Sijtsma Toernooi. Koffiehuisschaak en clubschaak. Het is een wereld van verschil natuurlijk en heeft de gemoederen tijdens de avond wel beziggehouden. Onze vier gastspelers moesten wennen dat het er bij een schaakclub toch net even anders aan toegaat dan tijdens hun wekelijkse onderlinge partijen. Schaken bij een club doe je volgens de schaakregels en dat zijn er nogal wat en worden geacht door iedere clubspeler te worden nageleefd. Persoonlijk heb ik weinig meegekregen, maar van verschillende leden toch enkele klachten heb gehoord, die ik zeker zal terugkoppelen aan de mannen. Alles is tenslotte op te lossen. Dan, het verdere verloop van de avond. In Herman kent de ranglijst een trotse aanvoerder met een 100% score en gezien de poules waarin hij deze score opbouwde een geweldige prestatie. Veel partijen en alles verliep in gemoedelijke sfeer. Aan mensen die ondermaats gescoord hebben het advies om de dagen voorafgaand aan het rapidtoernooi toch vooral 10 minuten partijtjes te spelen om te wennen aan het speeltempo. De indeling in groepen A t/m D is gebeurd op basis van de ELO.

18/12                 Eén afmelding gekregen, dus toch een minimale wijziging. Daardoor in beide sessies een poule van drie spelers.

17/12                 Een onverwacht lange oppassessie is er debet aan dat de indeling in vierkampen van het Douwe Sijtsma Toernooi om 6 uur gepubliceerd is. De goede lezer ontwaard vier vreemde namen. Het zijn gastspelers, ik repte daar enkele weken geleden al over, die op termijn misschien de stap naar clubschaker gaan nemen. Het belooft een mooie, goed bezette avond te worden. Lees het deelnemersveld en de opzet van het toernooi er nog even rustig op na. Mochten er zich onvoorziene feiten voordoen (aan- afmeldingen) dan behoud ik me het recht voor de indeling (minimaal) te wijzigen.

16/12                 Vanmorgen alweer vroeg wakker en mijn ogen ontwaarden een lichte sneeuwval die tussen 1 en 7 heeft plaatsgevonden. Noteer deze datum mensen, want als er over drie maanden een discussie volgt over wanneer de eerste sneeuw viel……u weet het antwoord. Peter Leus heeft er gister een latertje van gemaakt en mailde mij een verslag omtrent de wedstrijd DTK – SCL 2, zo zag ik vanmorgen in de mailbox. Ook de gedetailleerde uitslag kun je erop nalezen. De loting voor het Douwe Sijtsma Toernooi is inmiddels verricht en plaats ik maandag omstreeks 5 uur. mijn toezegging, een verslag over de eerste seizoenhelft stel ik een weekje uit omdat ik ook het bovenvermelde toernooi even mee wil nemen.

15/12                 Voor de late/vroege lezer. Het tweede verloor met nipte cijfers van DTK: 2,5-1,5, maar het had ook andersom kunnen zijn. Later meer

12/12                 Nog voor ik aanwezig was zag ik Remco in de zaal die mij vervolgens heeft meegeholpen alles schaakklaar te maken. Een prima geste van de man!! Sinds de oprichting (fusie) kweet Hylke zich altijd van die taak, maar een val met als gevolg een gebroken heup gooide daarna roet in het eten voor de 90+er. Toch ben ik iedere dinsdag weer vol bewondering als ik hem zie aankomen. Hij mist zowat geen avond. Overigens waren er dinsdagavond maar weinig mensen die hun wekelijkse avondje schaken moesten missen. Maar liefst 44 van de 49 leden kwamen opdagen. Een opkomstrecord. Ik kreeg om half 6 een telefoontje van een vermoeide, half zieke Conrad, en besloot dat diens tegenstander dan maar oneven moest, de indeling was al openbaar gemaakt en die pas ik dan niet meer in haar geheel aan. Een half uur later een afbericht van Jalt. Tsja, nu kan ik Wesley tegen Corina laten spelen, maar het verschil op de ranglijst is dermate groot dat ik besloot een hernieuwde indeling te maken om kwart over zes. Prima opgelost op deze manier, maar sommigen keken toch vreemd op, althans die mensen die om 5 uur gekeken hebben welke tegenstander ze zouden en treffen. Commotie aan het bord Matijs-Rinze. Eerstgenoemde opperde dat Rinze moest blijven noteren gedurende de laatste vijf minuten. Klok stilgezet en mij erbij gehaald. In tegenstelling tot externe wedstrijden behoeft tijdens de interne partijen niet genoteerd te worden door degene die minder dan vijf minuten op de klok heeft. Ook niet als je, door toevoeging van zoveel keer 15 seconden weer boven de vijf minuten komt. Degene die meer dan vijf minuten op de klok heeft blijft gewoon noteren. Het is maar dat iedereen het weet. Volgende week het Douwe Sijtsma Toernooi. Zie het deelnemersveld en lees ook de bedoeling en opzet van het toernooi even. De regels voor rapidschaak gelden en één daarvan is dat de koning niet geslagen mag worden. Hiermee heb ik alvast een vraag van gisteravond beantwoord. Het deelnemersveld is aanzienlijk en mocht ik een groep niet vol kunnen krijgen met een viertal, dan maar eens op “sneup” naar spelers van buiten SCL. Een verslag over de eerste competitiehelft vinden jullie dit weekend, ik ga er eens goed voor zitten om daar een smeuïg stukje van te maken.

11/12                 De uitslagen, stand en tussenklassement van de 2de periode zijn actief. Er hebben zich zeer veel leden opgegeven voor het Douwe Sijtsma Toernooi. Opgave is nog mogelijk, voor wie als nog twijfelt, t/m zondag. Maandag worden de eerste twee sessies ingeloot. Voor meer informatie klik op de bovenstaande link. Morgen, voor 12 uur, vind je een verslag over deze avond.

11/12                 Zojuist, 17.30 uur, kreeg ik een telefonische afmelding van Conrad en daarna van Jolt. Daardoor ziet de indeling en toch nog anders uit. Vanavond de 13de speelronde, die is te vinden door in het bovenste kader, intern en dan indeling te klikken. Het vierde team wist een knappe overwinning te boeken op DSC uit Drachten. Het team rukt op naar een keurige middenmootpositie. Een verslag van deze wedstrijd is geschreven door Henk Hartsuiker.  Deze week kun je je nog aanmelden voor het Douwe Sijtsma Toernooi. Liefst morgenavond, maar uiterlijk vrijdag. De mannen waar ik vorige week over schreef zullen naar alle waarschijnlijkheid (ik bel één van hen komende vrijdag) volgende week hun opwachting maken. Kunnen ze mooi aanschuiven tijdens het rapid gebeuren. Voor hen een ideale gelegenheid kennis te maken met de club.

05/12                 Goed gevulde zaal, 25 borden. Tijdens het gereed maken van de zaal werd ik gebeld met het verzoek of hij, samen met iemand, kon langskomen om eens te zien of een echte schaakclub iets voor hem en zijn schaakploegje is. Natuurlijk kan dat. Het gaat om een tiental personen die af en toe onderling schaken, maar overwegen om ook eens andere schakers te treffen. Dan zijn ze bij ons aan het juiste adres. Siebolt, die oneven was, heeft uitgebreid kennis gemaakt met de heren en maandag verneem ik telefonisch meer. Zou heel mooi zijn indien de heren besluiten lid te worden!! Geen excuus, maar dit leidde mijn aandacht af van mijn eigen partij waar ik om half 11 ernstig de fout inging. Het externe treffen van het eerste en derde leverde de onzen geen succes op. Moet gezegd worden dat het eerste zich kranig verweerde tegen Philidor. Drie remises en één verloren gegane partij. Jaap en Migchiel de Jong zaten nadien nog geruime tijd de beslissende stelling te analyseren. De gedetailleerde uitslagen. Volgende week dinsdag is de laatste kans je aan te melden voor het Douwe Sijtsma Toernooi. Henk Hartsuiker en mijn persoontje zullen de loting verrichten voor de eerste twee sessies die plaatsvinden op 18 december. De indeling voor die avond vind je maandag 17 december op deze site. Remco had de bus gemist en een telefoon die leeggelopen was. Vandaar zijn verstek laten gaan. Sneu voor Corina natuurlijk, maar zij vermaakte zich met de eerder genoemde gasten.

04/12                 Uitslagen etc. zijn gepubliceerd. Periodetitel 2. Het eerste team verloor met 1,5-2,5 van Philidor en het derde moest in Bakkeveen II haar meerdere erkennen. Morgen omstreeks 12 uur meer over deze druk bezette avond.

04/12                 De indeling voor de 12de speelronde is gepubliceerd. Siebolt is oneven. Het eerste en derde team spelen een thuiswedstrijd tegen resp. Philidor en Bakkeveen 2. Zoals afgesproken (om en om) bemand het derde team het podium. Met een gemiddelde rating van 1782 om 2034 doet ons eerste niet echt onder voor Philidor, een team dat Fries kampioen Migchiel de Jong in haar gelederen vindt. Ook voor het derde liggen er mogelijkheden 1504 om 1658. Het beloofd een spannende avond te worden. Vorige week woensdag smaakte ik het genoegen de tweede rapidpartij live te volgen, welke Carlsen een 2-0 voorsprong bracht. Ook de derde wist hij te winnen, waardoor hij weer tot wereldkampioen gekroond kon worden. Kom vanavond op tijd allemaal, om 19.45 uur starten de partijen.

28/11                 Een waslijst met afmeldingen, van ziekte naar vakantie naar Ajax etc. De meest uiteenlopende redenen, toch 15 borden en er gebeurde genoeg op die borden. Wietse had zich tijdens de partij al neergelegd bij verlies, maar Zahid bleek niet in staat het af te maken. Jan Willem verloor een dame in zijn partij tegen René (kreeg er een loper voor terug) en moest erkennen dat dat toch een groot gemis is. De beide mannen die in hun groep eerste werden in de eerste periode mochten deze avond tegen elkaar. Peter wist Jaap op remise te houden, een prima resultaat en handhaving in de top. Bij Hylke en Henk bleek er op een gegeven moment sprake van een “switch” van dames. Hylke verloor een dame, maar promoveerde direct daarop en zo kwam het op één na belangrijkste stuk weer in de strijd. Tjeerd verbaasde me weer. Een remise aanbod van Roelf werd afgeslagen, “Ik wil het toch nog even proberen”, zei hij. Lef, zeker weten, maar op die manier word je wel beter. Rinze speelde tegen Menno een moeilijke partij, waarbij Menno steeds de dadendrang van Rinze wist te bevechten. Lang, heel lang, hield hij stand. Nieuwkomer René Huisman speelde knap remise tegen Fedde. Ik heb René een link gestuurd alwaar hij het schaken beter onder de knie kan krijgen. Gezien ik dat graag bij meerdere mensen zie…..hierbij de link….leer (beter) schaken. De tweede periode is van start gegaan. Klik op de link in het verslag van 27/11. Henk en mijn persoontje hebben voorafgaand aan de avond alle stukken nagekeken op mankementen en verwijderd. Vandaar ook dat alle borden startklaar waren. Dit zal niet een wekelijks terugkerend iets zijn…haha. Vandaag beginnen de barragepartijen van het wereldkampioenschap schaken. In het verslag van 25/11 heb ik al een linkje aangebracht. Overigens moet je, eenmaal te hebben geklikt, nog een keer klikken alvorens je op de bewuste site komt.

27/11                 De 11de ronde is gespeeld en haar resultaten zijn verwerkt in de diverse tabellen, zoals ranglijst en elo-ranglijst. René Huisman heeft besloten lid te worden en zodra hij mij zijn gegevens heeft gemaild meld ik hem aan bij de bond. Ook de ranglijst van de tweede periode is geplaatst, de eerste speelronde laat een verrassende koploper zien. Morgen verhaal ik meer over deze avond.

27/11                 Later dan gepland, maar hierbij de indeling voor ronde 11. Een bezoek aan de tandarts om 1 uur en een doorverwijzing naar de kaakchirurg zijn debet aan het late publiceren. De plaaggeest is om 5 uur verwijderd. Pffff.

25/11                 Het WK schaken stevent af op een barrage. Na elf gespeelde partijen louter remises, waaruit je kunt concluderen dat de mannen aan elkaar gewaagd zijn. Belangstellenden hebben vast en zeker de site enige tijd geleden al ontdekt. Overigens is Carlsen ook in de categorie rapid- en snelschaak wereldkampioen. De beste papieren dus om zijn titel te consolideren. Dan beste mensen…..het Friese kende in het verleden ook een wereldkampioen. Probleem(schaak) oplossen. Dolf Wissman. Komende zaterdag kun je je vermaken in Tresoar om aan deze bekwaamheid mee te doen. Door te klikken op probleemschaak vind je alle informatie.

23/11                 René was zo vriendelijk te “appen” dat het tweede bekerteam de volgende ronde heeft bereikt. De beste man was op de fiets en bracht me later telefonisch (kwart over 12) de “ins and outs” over deze avond. Een hele prestatie op zichzelf trouwens, met dit gure weer visa versa Leeuwarden – Britsum. Ik kan me het ook wel weer voorstellen, want overdag brengt René door in een muffe ruimte vanwege zijn werk, dus elk stukje buitenlucht is welkom. De reguliere partijen eindigden in 2-2. Een winst van Pravin aan bord één, verlies René (sneu verlies, na een aanvankelijk betere stelling) en remise van de heren Siep en Matijs. Vluggeren dus. Ook daar werd het 2-2. Verlies Pravin en Siep, maar winst voor René en Matijs, waarbij laatstgenoemde een reglementaire overwinning boekte vanwege het feit dat iemand van Jurjen Tolsma zich bemoeide met de partij. Het schijnt dat Matijs zijn Koning meerdere malen schaak heeft gestaan zonder dat zijn tegenstander dit bemerkte, een toeschouwer kon het niet laten over dat geval zijn mondje te houden. Na aftrek van de uitslagen van de reguliere partijen gaat SCL 2 door, immers de winst aan bord één beslist uiteindelijk, althans in dit geval. Na de winst van vorige op Jurjen Tolsma weer een domper voor het team dat qua rating toch zeker beter zou moeten presteren. Proficiat mannen en op naar de tweede ronde in het bekercircus!!

21/11                 De periodetitel. In het leven geroepen om tussendoor mensen te belonen voor hun prestatie gedurende een periode van 10 ronden. De winnaars mogen een schaakboek uitzoeken uit onze schaakbibliotheek. De eerste periode is de stand na 10 ronden, maar jullie zullen zien dat de eindstand van de tweede en de derde  periode ook spelers uit de B en C groep in de top zullen herbergen. De tweede en derde periode zal ik wekelijks  uploaden. De winnaars mogen het boek ook doorspelen aan leden van wie zij denken: “Die kan wel een steuntje in de rug gebruiken”. Jaap is winnaar  geworden van de eerste periode, ook Peter Leus deed goede zaken en legt beslag op een boek door de B-groep aan te voeren. Henk Droogsma is er volgende week niet, maar kan in een later stadium zijn boek claimen door de eerste prijs in de C groep. Een volle zaal gister. Het podium werd bezet door het bekerteam wat de strijd aanbond met WES. Het werd een nipte nederlaag, maar een barrage met vluggerpartijtjes van 3 minuten en 2 seconden per zet toegevoegd heeft er zeker ingezeten. Mij werd door Joost van Dam een groot compliment aan Jaap ingefluisterd: “Jullie boffen maar met zo’n talent”. Ik kan dat slechts beamen, want Jaap maakt een prima ontwikkeling door. Blij dat ik hem twee jaar geleden een contract voor het leven heb gegeven. De interne competitie bestond uit negentien borden. Ondanks het gure druilerige weer een prima opkomst. Komende donderdag is er een vergadering namens de FSB om het schaken weer te doen opbloeien. Ik zou zeggen heren, leg jullie oor eens bij ons te luister. Deze vergadering vindt plaats in de Koepel, aan de overkant van ons speellokaal. Het jeugd- en schoolschaak zal behandeld worden. “De raad” bestaat uit een elftal personen. Een initiatief dat al anderhalf loopt (uh, in gedachten, maar nog geen daden) en in april haar vruchten moet afwerpen. Voor meer info verwijs ik jullie naar de FSB site. Sceptisch als ik af en toe ben verwacht ik er niet veel van. Er zijn teveel mensen die zich buigen over bepaalde zaken en dat brengt vaak oeverloos gewauwel met zich mee. Het is maar goed dat er een sluitingstijd is. Jaren geleden, mijn tijd als competitieleider van de FSB, is er een vijfjarenplan geopperd.  Gedoemd te mislukken uiteraard, sterker nog, dit plan ligt onder centimeters stof. En zo is de tiende ronde gespeeld. Later dan dat jullie gewend zijn, maar ik zat in dubio….Maar goed. Het bekerteam ging onderuit tegen WES. Miniem verschil en een barrage zat er zeker in! Mooi die winst van Zahid op Fokke en de remise van Jaap op bord één. Helaas gingen Michiel en Wesley onderuit. Morgen een verslag over deze avond. Lees de uitslagen en stand er op na.

20/11                 Vanavond de 10de speelronde, waarna 1/3 van de competitie erop zit. Tevens is vanavond de afsluiting van de eerste periode. Voor de nieuwe leden zal ik hier in het verloop van de week op terugkomen. Het eerste bekerteam speelt vanavond tegen WES. De klokken worden om 19.45 uur in werking gesteld, daarom….graag allen op tijd aanwezig. Jalt de Boer is vanavond “oneven”. Ik bel hem om 18.00 uur nog even om hem dit persoonlijk te laten weten (voor de zekerheid zeg maar). Komende donderdag speelt bekerteam 2 tegen Jurjen Tolsma, daar gaan de klokken om half acht tikken. Overigens hebben zij een nieuw onderkomen in Britsum gevonden.

16/11                 Henk Hartsuiker heeft een verslag aangeleverd omtrent SCL 4 – NEO 2. Gisteren meldde ik dat twee leden helaas hun lidmaatschap moesten beëindigen. Inmiddels heb ik hen uit de competitie genomen en daarmee is de ranglijst ietwat veranderd. Beide heren hadden nog geen partij gespeeld. Komende dinsdag speelt het bekerteam 1 een wedstrijd tegen WES. De klokken worden om 19.45 in werking gesteld. Net als afgelopen dinsdag zie ik graag dat iedereen tenminste voor 19.45 uur aanwezig is.

15/11                 Peter Leus heeft een geanimeerd verslag aangeleverd over de afgelopen dinsdag gespeelde wedstrijd SCL 2 – Jurjen Tolsma. Dinsdagavond kreeg ik het nieuwste nummer van de wijkkrant onder ogen en daar stond een zeer fraai stuk over onze schaakclub in. Prima werk van Henk Hartsuiker en nu stiekem hopen dat er in de wijk Bilgaard zich mensen bevinden die zich voelen aangetrokken om de stap te wagen om lid te worden van de club. Jullie zijn overigens allen lid van de wijkvereniging, dus neem dinsdag gerust een exemplaar mee. En omdat je lid bent mag je ook aan andere activiteiten meedoen! Deze staan in de wijkkrant. Ook op de website van wijkvereniging Bilgaard staat prima reclame voor de club. Twee leden hebben zich om uiteenlopende redenen moeten afmelden. Jan Kempenaar en Reitze van der Veen.

14/11                 Een hele klus gisteravond, 26 tafels klaarzetten. Toch doe ik het iedere keer met liefde. Henk was even na zevenen al aanwezig en heeft de stukken op de borden “extern” opgezet en zo tegen kwart over zeven druppelden de eerste spelers binnen. De zaal was inmiddels speelklaar. Altijd zit ik dan even buiten en ook ditmaal was ik een aandachtig toeschouwer bij Rinze die het op slot zetten van de fiets tot een ware kunst heeft verheven. “Thumbs up”. Nog even met Tjeerd gesproken over het Douwe Sijtsma Toernooi, hetgeen hem niet helemaal duidelijk is. Daarom, voor iedereen ….vind allemaal de broodnodige informatie door nevenstaande link te volgen: Deelnemers. Op die pagina word je doorverwezen naar de informatiepagina. Het tweede bezette het podium en boekte een verrassende winst op Jurjen Tolsma. Vooral de overwinning van Rudolf baart opzien want diens tegenstander won in de eerste ronde van Jeroen Weggen (2192) De tpr van Rudolf….2622. Als laatste zat Oscar te zweten (want oei, wat werd het gedurende de avond “bloody hot”). Een ingewikkelde, maar voor hem voordelige, stelling werd in winst omgezet en door de eerder geboekte remise van tc Leus, een fraaie 2,5-1,5. Ook het vierde deed van zich spreken. De dames wonnen hun partijen van spelers die toch beduidend hoger staan op de ratinglijst. Proficiat. De gedetailleerde uitslagen vinden jullie op de pagina extern. Siep heeft navigatieproblemen tijdens een bezoek aan de site. In het bovenste kader (uitklapmenu) vind je alle ter zake doende linkjes. Door op één van de vier teams (extern) te klikken vind je op zo’n pagina een linkje wedstrijdverslagen, hopelijk is met deze tip het probleem opgelost.

13/11                 De uitslagen en stand zijn bijgewerkt. Verheugend is te melden dat zowel het tweede als het vierde wisten te winnen en dat met het kleinst mogelijke verschil 2,5-1,5. Prima werk en morgen volgt zowel voor de interne als externe een verslag. Memorabel is dat de beide dames Renee en Corina hun partijen in winst omzetten……

13/11                 De negende speelronde is gepubliceerd. Een echt volle bak vanavond, in totaal 26 borden. Het tweede viertal speelt tegen Jurjen Tolsma en het vierde mag zich bewijzen tegen NEO 2. Voor de interne competitie meerdere interessante partijen. Let wel allemaal; Omdat er externe wedstrijden zijn worden de klokken om 19.45 uur in werking gesteld, dus graag tijdig aanwezig. Denken jullie er ook om je aan te melden voor het Douwe Sijtsma Toernooi. De lijst ligt op de bekende tafel.

 

11/11                 Iedereen snoepjes, fruit “or whatever” in huis? Sint Maarten vandaag, hoewel bij mij gister de eerste kindertjes al aanbelden. Ik had er geen rekening mee gehouden, maar snoepgoed heb ik altijd wel…..kleinkinderen he. Het Waling Dijkstra Toernooi bracht mij niet waar ik op hoopte. Je voelt dit eigenlijk tijdens de eerste ronde, een moeizame remise tegen Kees van Straten, een overwinning, verlies en een winstpartij. Pauze en denkend: “Vanmiddag dan maar 3,5 uit 4 scoren”. Tegen beter weten in, pendelend tussen de borden 6 en 12 werd het één uit vier. Mijn kompanen in de B-groep deden het fors beter. Wesley had lange tijd uitzicht op een goede klassering, maar scoorde de laatste drie ronden te weinig. Nee, dan Pravin. Die sprokkelde de punten regelmatig bijeen en sloot het toernooi af met een keurige tweede plaats. Proficiat!! Zahid speelde in de A-groep en verzamelde drie punten. Een goed resultaat in een zwaar bezette groep. Wim was verantwoordelijk voor de indeling en daarmee was de inbreng van SCL wel bekeken. Ik heb de eindstand nog niet kunnen ontwaren op de toernooisite, maar die zal zeker nog volgen.

07/11                 Tjeerd blijft verbazen. Ditmaal bond hij Wesley aan de zegekar. Extern gaat het laatstgenoemde voor de wind, maar intern wil het (nog) niet echt vlotten. Ernst beging een enorme blunder in de opening in zijn partij tegen Wim. Het ontlokte hem de woorden: “Zo, ben ik even vroeg thuis vanavond”. Hij toonde echter een tegenstander te zijn van wie je niet zomaar wint en laat op de avond, na een verkeerde ruil van Ykema, kon hij zowaar een vol punt bijschrijven. Het toont maar weer eens aan: “Gewonnen staan en winnen is een verschil”. Zelf had ik het moeilijk tegen Theo, maar een foutieve pionzet bracht mij de winst. Pravin speelde lang door tegen Herman, maar moest uiteindelijk toch capituleren. Herman wist een eindspel met toren en 2 pionnen tegen toren tot winst te voeren. Een waarlijk mooie partij speelde Henk Droogsma tegen Paul Cladder, de moeite waard om het aan de lezers te presenteren. Dat zal dan wel door de overwinnaar moeten gebeuren, want schakers hebben er een broertje dood aan verliespartijen aan het publiek te laten zien. Remco leende twee boeken uit onze bibliotheek en zal zich openingen bekwaam maken. Jullie zijn gewaarschuwd! Abe heeft zich prima hersteld van zijn verlies vorige week en liep als eerste door de zaal na Ton te hebben verslaan. Overigens dat vroege thuis zijn van Ernst liep even anders. Beide heren, ja ook Wim, zaten als laatsten nabij de bar. Volgende week spelen het tweede en vierde een thuiswedstrijd, graag tijdig aanwezig, om 19.45 uur starten de partijen.

06/11                 Uitslagen en stand zijn verwerkt en gepubliceerd. Morgen een verslag over deze toch verrassende avond

06/11                 De indeling voor de 8ste speelronde is gepubliceerd. Siebolt is “oneven”. Je kunt je nu alvast aanmelden voor het Douwe Sijtsma Toernooi. Deze zal verspeeld worden over drie avonden. Aanmelden kan via mail of op het formulier welk jullie vanaf vanavond in het speellokaal zullen vinden. Door te klikken op bovenstaande link kun je op die pagina doorklikken naar het reglement c.q. meer informatie omtrent dit fenomeen. De deelnemers zal ik invoeren op de voortschrijdingstabel. Hier vinden jullie tevens de speeldata. Met wisselend succes keerden het eerste en derde gisteravond (laat) terug uit Akkrum. Er werd gespeeld tegen resp. het eerste en derde team van Mid Fryslan. Ons vlaggenschip won met 1,5-2,5 terwijl het derde de punten in Akkrum moest laten 3-1. Op de pagina extern vind je de gedetailleerde uitslagen en binnenkort zullen de teamcaptains een smeuïg verslag over deze avond aanleveren. Tegen vijven vind je de indeling voor de achtste speelronde.

01/11                 De ratinglijst per 01/11 is bijgewerkt. Voor enkelen heeft dit een negatief gevolg. Ik heb de resultaten van de interne niet verstuurd. Immers dat betreft slechts twee ronden in de maand september. Ik mis ook nog enkele namen en zal navragen waarom zij niet zijn opgenomen in de ratinglijst. De resultaten die wel verwerkt zijn komen door een externe wedstrijd bij de KNSB en het deelnemen aan een toernooi. Klik in het bovenste kader op “rating”. Eind december stuur ik de resultaten in de interne competitie in en die zullen dan verwerkt zijn op de ratinglijst die op 01/02 gepubliceerd wordt.

31/10                 Dinsdag 30 oktober liet de herfst zich van haar beste kant zien. Althans in de avonduren en tijdens de fietstocht naar huis. Regen, harde wind en vele natte bladeren op het wegdek. Toch weer 38 spelers die de weg naar het clublokaal wisten te vinden. Tijdens het zien van de indeling zal hij me vast (heel even) vervloekt hebben…..toch Johan, een prima prestatie door Herman een half af te snoepen, met zelfs een betere stelling. Jan Willem kent een prima seizoen, nu bedwong hij Pravin. Nieuwkomer Remco vermaakte zich prima deze avond en luisterde dat gevoel op met een winstpartij op Menno. Remco heeft te kennen gegeven lid te worden en uiteraard heb ik hem inmiddels aangemeld bij de bond. Paul was de koning te rijk met zijn overwinning op Abe, temeer opmerkelijk omdat hij aan het begin liet weten zeer vermoeid te zijn.

31/10                 Net op de valreep van dinsdag/woensdag staan de uitslagen en stand op de site. Jullie weten inmiddels dat je daartoe in het bovenste kader moeten wezen….intern….Morgen een verslag en ik kan verklappen dat de 50 officiële leden gehaald zijn. Remco…van harte welkom!! Voor leden die kunnen duimdraaien, hier de link van de WK match, de klok tikt, nog negen dagen vanaf nu.

30/10                 Vanavond de zevende speelronde. Lieuwe is “oneven”. Remco Keizer maakt zijn opwachting bij de club en ik ga ervan uit dat ‘ie zich als een vis in het water zal voelen tussen al die schakers. Komende maandag reist zowel het eerste als het derde naar Akkrum om de plaatselijke club te bestrijden. De teamcaptains hebben inmiddels hun teams rond.

28/10                 Onze clubgenoten zullen niet met een tevreden gevoel terugkijken op hun prestaties tijdens het in Hoogeveen gehouden toernooi. Michiel scoorde dan wel 50% maar levert verscheidene ratingpunten in. Jaap speelde niet alle wedstrijden….werk? Beide mannen kwamen uit in de Amateur 1- groep. De groep waar spelers de voorkeur aan gaven indien ze in de middaguren wilden spelen. Er was ook een ochtendsessie namelijk. 65 spelers tijdens de ochtendeditie en 90 gedurende de middagsessie. Daarnaast was er ook een open-groep (82 spelers), “de toppers” zeg maar en een vierkamp, alwaar slechts één partij in winst werd omgezet. Uiteraard kun je alles nalezen op de site van het schaaktoernooi. Komende dinsdag komt Remco Keizer om eens sfeer te proeven en een partij te spelen. Remco is een “online” speler, maar zet nu de stap om bij een club te schaken. Indien hij lid wordt staan we dan eindelijk op 50 leden. Sinds de oprichting zitten we qua ledental ieder jaar net onder de “50 leden grens”.

24/10                 Steevast krijg ik eens in de twee weken van het barduo Hennie/Jan de vraag: “Hoeveel mensen komen er?” Elke keer als ik net onder de veertig personen meld (gisteravond was dat 38), steevast het antwoord: “Da’s niet veel”. Ach, zij kennen de schaakwereld niet en weten niet half hoe de opkomst bij andere verenigingen is. Overigens kan ik mij niet aan de indruk onttrekken dat andere activiteiten in het wijkcentrum nou niet echt overlopen van een bruisende opkomst. Neem onze buren “de jokeraars”. Jaren geleden meer dan vijftig leden, aldus één van de dames en nu nog slechts zo’n achttal. Iedere week wel vleesprijzen overigens……Mijn cluppie speelde gisteravond een wedstrijd in het kader van de Champions League. Redelijk afgeleid als ik was liet ik uiteindelijk een “te houden stelling” verzanden…dat moet je nou net tegen Zahid niet doen. Van Jan Willem kreeg ik de toezegging dat hij mij de partij die hij vorige week speelde tegen Jaap mailt. Deze zal binnenkort op de site verschijnen. Zeer zeker de moeite waard om na te spelen. Oscar deed weer eens van zich spreken en bond Hylke aan de zegekar. Eigenlijk weinig verrassingen, of denkt iemand daar anders over? Mail gerust een impressie over jou partij of hoe jij zo’n schaakavond beleeft. Vandaag speelt Michiel (in Hoogeveen) tegen Stef van Kesteren. Stef is voorheen lid geweest bij De Burght en staat bekend als een goed schaker. Van Jaap verwacht ik dat hij wint van een 1600+ speler.

23/10                 De uitslagen en stand na de zesde speelronde zijn zichtbaar. Uiteraard schrijf ik woensdagochtend een verslag over deze avond!

23/10                 De indeling voor speelronde zes is gepubliceerd. In Hoogeveen gaat het voor Jaap en Michiel niet helemaal volgens verwachting, maar er zijn nog vier/vijf ronden te spelen. Na een drukke periode maakt Oscar vanavond zijn opwachting op de club. Nu maar eens zien of ‘ie nog even scherp speelt als eind vorig seizoen! Misschien speel ik mee, 90% kans, maar indien er meerderen zijn die willen spelen op het Waling Dijkstra, klik voor meer informatie…..

21/10                 Jaap en Michiel spelen deze week in Hoogeveen in de amateur 1 groep, een groep die in de middaguren haar wedstrijden speelt. Michiel boekte een overwinning in de eerste ronde die zaterdag verspeeld werd, terwijl Jaap onderuit ging tegen een lid van de schaakfamilie bij uitstek, Nanne van Foreest. Succes heren bij het verdere verloop van dit toernooi!

17/10                 Oei, oei, wat heeft Jan Willem een kans gemist om de eerste plaats van Jaap over te nemen en wat een mooie partij. Jaap in hevige tijdnood, een oppermachtige stelling van JW, poeh, menigeen zou hebben opgegeven indien in Jaap’s schoenen staande. Zo niet Jaap, stoïcijns voerde hij de zetten uit, (z)wetende dat het bijltje zou vallen, 9 seconden op de klok, 15 erbij, zo ging dat gedurende vijf zetten en zijn tegenstander had toch zeker vijf minuten meer, maar verslikte zich in de winstvarianten, die waren er legio, zelfs damewinst, De vlag van JW viel als eerste……Sta je even buiten en kijk ik toe hoeveel tijd Rinze nodig heeft om zijn fiets van het slot te doen. Eén ding is zeker, die stelen ze echt niet. Tegen elven kwam er een bericht uit Bolsward dat ons tweede een waar huzarenstukje had uitgehaald, winst op Westergoo, voorwaar een prima resultaat in een loodzware klasse. Peter Leus heeft er een leuk leesbaar stukje over geschreven. Dan, beste mensen, we zijn een bloeiende club met een volle speelzaal. Probeer rekening te houden met anderen en als de partijen begonnen zijn, hou je dan aan de regels en start een gesprek bij de bar “or whatever”, maar niet in de speelzaal. Ook analyseren kun je in de belendende ruimte doen. Respect naar elkaar dus. Okidoki?

17/10                 Nacht, alweer, om jullie de nieuwste stand en uitslagen te doen zien. Maarrrrrr, voorwaarrr…., het tweede wist de volle buit te pakken in Bolsward. Eén winst en drie halfjes. Proficiat mannen!!! Goed, alles staat weer op de site, de cijfers, morgen, uuuuh, deze dag eigenlijk, verhaal ik over de dinsdagschaakavond.

16/10                 De indeling voor speelronde vijf is gepubliceerd. Helaas, een oneven paring ditmaal, Henk Kunnekes valt “de eer” te beurt. Toch, van harte welkom, het kan zijn dat er iemand onverhoeds niet komt opdagen. Het tweede team reist naar Bolsward om te spelen tegen Westergoo. Niet echt kansloos, maar het zal geen gemakkelijke avond  worden voor de mannen van Leus. Inmiddels heeft HH een verslag aangeleverd over hun treffen met het vierde van Mid Fryslan. Vorige week heb ik Koos Stolk gevraagd mij het herziene reglement (1 januari 2018) van de FIDE te sturen en zie, één dag later had ik het in huis. Dit dient, conform de reglementen, aanwezig te zijn tijdens een avond met externe wedstrijden. Inclusief het reglement van de FSB zijn we weer bepakt en bezakt.

15/10                 Ik ben bezig geweest de pagina “externe verhalen” etc. te verfraaien. Overzichtelijker maken zeg maar. Daarnaast is het leuk te vermelden dat de leden hun partijen bezig zijn het daglicht te doen zien. Zo gaat het de goede kant uit. Meer partijen zijn welkom. Michiel is de eerste die een verslag heeft aangeleverd omtrent het eerste.

12/10                 Op zaterdag 10 november a.s. organiseert KSC Philidor 1847 voor de 36e keer het Waling Dijkstra rapidtoernooi, weer in de prachtige speelzaal in de Friese Provinciale Bibliotheek Tresoar. Alle informatie over het toernooi is te vinden op de toernooisite www.philidor-tresoar.nl. Het toernooi is geschikt voor schakers van alle sterkten.

10/10                 Het podium in gebruik, de plek waar het eerste team toch wel verrassend won van Steenwijk en achteraf lijkt het wel of dat met speels gemak gebeurde. Natuurlijk is dat niet zo want het uitspelende team vertegenwoordigde een macht ratingpunten meer. Een compliment voor de mannen van tc Takkebos. Inmiddels heb ik alle uitslagen verwerkt en deze vinden jullie op de pagina “extern”. Doordat ook het derde een thuiswedstrijd had, 0,5-3,5 tegen Schaakwoude 3 een speelzaal met maar liefst 48 schakers. Een ware weelde. Intern waren er teleurstellingen te bemerken, maar ook euforie. Een remise van Peter Leus op Wietse de Jong en eerstgenoemde liet doorschemeren te hadden moeten winnen, maar om van de kampioen te winnen moet je hem 3x verslaan. Herman liet vorige week weten vanaf gisteravond te beginnen aan een opmars en zie….hij wist te winnen en geeft dat gestaag gestalte. Snelste partij…..Theo – René…..kwart over acht, remise. Langste partij…..Abe – Marinus, waarbij Abe een laat eindspel wist te winnen. De beide dames zetten hun partij ook in een vol punt om. Conrad kwam laat binnen, een tukje na de genoten maaltijd was hier debet aan, dit fenomeen speelde ook achter het bord en Rinze maakte er dankbaar gebruik van. Rudolf’s eerste partij van het seizoen werd geen succes: “Goeie speler die Henk”, liet hij me weten. De ranglijst laat een verrassend beeld zien en misschien zijn dat de verhoudingen op dit moment…..Volgende week reist het tweede naar Bolsward

09/10                 Vanavond de vierde speelronde en meer dan 20 borden op de tafels. Mede door de komst van een viertal uit Steenwijk, dat ons eerste team ontmoet en een team uit Damwoude, dat ons derde team mag bestrijden, overigens is dat tegen het derde van de bezoekers. Mooi volle zaal alwaar, indien mogelijk, het eerste op het podium speelt.

03/10                 De derde ronde leverde een nieuwe koploper op. In navolging van Jan Willem en Wietse, mag Jaap zich nu de nr. 1 noemen. In een direct duel versloeg Jaap Wietse. Niet zonder slag of stoot, dat waren de heren het tijdens de analyse wel eens. Michiel wist René te verschalken. Laatstgenoemde liep nog een half uur te mokken na de partij, maar toen klaarde de lucht toch weer redelijk op. Theo snoepte middels een “offer” op f7 een halfje af van Zahid. Eeuwig schaak……”Corina speelde met  wit een prima partij tegen mij. Ik zweette peentjes maar had in het late eindspel geluk doordat Corina haar toren weggaf,” aldus Rinze Hettema. Daarmee is hij de eerste die een stukje aanlevert. Keurig. Een impressie van de avond op welke manier of schrijfwijze dan ook, kan natuurlijk ook.

02/10                 Uitslagen en stand zijn gepubliceerd. Beweeg daartoe de muis in het bovenste kader op intern en een uitklapmenu volgt. Meld het nu niet meer hoor….Morgen volgt een verslag van deze druk bezette avond. Overigens, mocht iemand zich genegen voelen…..lever zelf een verslag aan. Altijd leuk!!!

02/10                 De eerste avond in het kader van de Douwe Sijtsma Competitie zal plaatsvinden op 18 december. Begin november vinden jullie de intekenlijst alwaar je je deelname bekend kunt maken. Hou in elk geval 18 december vrij!! Vorig seizoen bleek het een waar succes te zijn, vandaar dat besloten is om de opzet “in viertallen” te handhaven. De indeling voor de 3de speelronde is gepubliceerd. Hidde is “oneven”. Uiteraard licht ik hem daar telefonisch nog over in.

26/09                 Uitslagen en stand na ronde 2 zijn gepubliceerd. Glijd de muis daartoe in het kader bovenstaand aan de pagina bij intern, dit is een “uitklaplink” . Uiteraard licht ik morgen de verrassingen er weer uit…..en die zijn er zeker. Verder ben ik bezig de teamcaptains de relevante gegevens te doen toekomen, maar ook dat komt goed. Verheugend…..Abe Willemsma komt weer spelen, vanaf volgende week kan ik hem indelen, hetgeen de (sub)top meer dan goed zal doen!! Liefst 20 borden, een mooi aantal voor de tweede speelronde. Verrassingen?? Nou, Tjeerd verraste zeker, met zijn winstpartij op Auke. Voor iemand die mij enkele weken geleden liet weten af en toe te hebben geschaakt een prima prestatie. Jaap heeft snode plannen dit seizoen en wil zich mengen in de strijd om het kampioenschap. Een ware bedreiging voor het duo Cornelissen en de Jong, die tot nu toe geen concurrentie duldden. Ernst boekte een overwinning op Herman en is een aanwinst om regelmatig tegen “top 10” spelers uit te komen. Hylke hield Paul op remise en was na afloop duidelijk tevreden daarmee. Rinze en Matijs speelden de langste partij, qua speelduur, waarbij laatstgenoemde de wedstrijdpunten binnensleepte. Henk Droogsma versloeg andere Henk, Kunnekes, daarmee is zijn eerste overwinning bij SCL een feit.

25/09                 De indeling voor ronde 2 is gepubliceerd. Een mooi even aantal, zoals jullie weten kan een speler maximaal éénmaal per seizoen “oneven” zijn.

21/09                 De externe competitie heb ik, in een overzichtelijk geheel, gepubliceerd. Het speeltempo wat we tijdens thuiswedstrijden hanteren is 1.15 uur, met daarnaast 30 seconden per zet toegevoegd. Tijdens uitwedstrijden is die 1.15 uur, 1.30 uur. De teamcaptains zijn: 1ste: Michiel Takkebos, 2de :Peter Leus, 3de :Matijs van der Bij en het 4de: Henk Hartsuiker. De deelnemende spelers vind je door te klikken op de link twee regels hierboven. Ik adviseer iedereen om het vernieuwde FSB reglement even door te lezen. Dit vind je uiteraard op de FSB site

19/09                 DE verrassing van de avond was natuurlijk de remise die Roelf boekte op William. Rinze deed het tegen Jaap prima en laatstgenoemde zat peentjes te zweten. In het late eindspel ging Rinze de fout in, tijdnoodfase, maar wat heeft ‘ie een kans gehad deze partij in winst om te zetten. Hylke hield Theo in bedwang en nieuwkomer Tjeerd lukte hetzelfde bij Siep. Voor het overige wisten de favorieten het droog te houden. Inmiddels heb ik de teamcaptains een voorzetje gegeven v.w.b. de indeling van de teams. Deze week informeer ik jullie daarover via deze rubriek. Overigens vinden jullie op de “info-extern pagina” een overzicht van de poules en het schema van de eerste speelronde. Dawid Sokalov heeft te kennen gegeven te moeten stoppen met schaken vanwege een druk studieschema. Ik wens onze “kaartvirtuoos” heel veel succes, daarnaast heeft Tjeerd Popma te kennen gegeven lid te worden.

19/09                 De eerste ronde is gespeeld hierbij de uitslagen en stand. Morgen licht ik de verrassingen eruit! Klik op de link “intern” boven deze pagina voor de cijfers. Het kan zijn dat je even functietoets F5 moet gebruiken, browsergeschiedenis verwijderen of met een muisklik vernieuwen moet, moest ik ook, maar dan komt de huidige stand in beeld.

18/09                 De eerste  speelronde van het nieuwe seizoen vanavond. Vorige week hebben we na een lange warme zomer hernieuwd kennis gemaakt tijdens de ALV. Daar kwamen geen schokkende elementen uit voort. Enkel het nieuwe speeltempo welk de FSB van plan is te gaan hanteren (1.30 uur en 30 seconden per zet erbij per persoon) en de klassenindeling van de FSB (enkel nog viertallen) is toch wel de grootste verandering. Tijdens de ALV van de FSB op 19 september zal ik dit aankaarten, gezien wij als gebruiker van de speelzaal de zaal hebben tot 23.30 uur (officiëel het tijdstip van de laatste ronde). Daarbij zijn we afhankelijk van de vrijwilligers of ze bereid zijn iets langer open te blijven, maar dit is geen zekerheidje. Tot nu toe doet het personeel niet moeilijk, maar we zullen er terdege rekening mee moeten houden. Ik heb de deelnemerslijst aangepast en in de laatste kolom vinden jullie de bereidheid om extern te gaan spelen. Hier staat een ja of nee, maar ook nog enkele lege plekken. Zij hebben vanavond nog de mogelijkheid zich aan te melden want deze week dien ik de teamsamenstellingen te mailen naar de cl van de FSB. Vanavond zoals je al onderstaand kunt lezen een handmatige indeling. Graag zie ik iedereen tussen 19.30 en 19.45 uur binnendruppelen, zodat de partijen op tijd kunnen beginnen.

11/09                 Vanavond vindt de ALV plaats. Ieder’s komst is uiteraard gewenst. Ik heb inmiddels elke deelnemer aan de interne competitie ingevoerd in het keizersysteem. Hierbij de voorlopige deelnemerslijst, inclusief de “startrating”. Nieuwe leden adviseer ik om het reglement van de club op hun gemak eens door te lezen. Deze vind je op de indexpagina door op de link “spelregels” te klikken die je bovenaan deze pagina vindt. Volgende week, ik begrijp dat iedereen weer brandt van verlangen, begint de eerste speelronde van seizoen 2018-2019. Deze ronde zal gewoontegetrouw handmatig ingedeeld worden op basis van de ratinglijst van 1 augustus. Bijv. 1-20, 2-21, etc. Vooraf wordt door de kampioen geloot met welke kleur hij speelt. Loot hij wit, dan heeft de nummer 2 zwart, de nummer 3 wit, enz.

31/08                 Voor degenen die geen mail ontvangen hebben (of de mailbox niet geopend hebben)  hierbij de uitnodiging en agenda voor de Algemene Ledenvergadering die gehouden wordt op 11 september, aanvang 20.00 uur. Lasker organiseert volgende week zaterdag het FK snelschaak 2018. Bij interesse kunnen jullie eerst de uitgebreide informatie lezen