Schaak Combinatie Leeuwarden

 

Extern

 

Laatste wijziging: 15 november 2018, verslag SCL 2 – Jurjen Tolsma door Peter Leus (even omlaag scrollen)

 

Onderstaand vinden jullie het speelschema van onze vier teams. Eerstkomende wedstrijden:

Maandag 5 november: Mid Fryslan – SCL: 1,5-2,5 en Mid Fryslan 3 – SCL 3: 3-1. Dinsdag 13 november: SCL 2 – Jurjen Tolsma: 2,5-1,5 en SCL 4 – NEO 2: 2,5-1,5

 

1ste: Zahid Dzaferspahic, Jaap Bleekveld, Wesley Bloemsma en Michiel Takkebos

2de: René Wolfslag, Rudolf Spijkerman, Pravin Kumar en Peter Leus

3de: Siep Hoesma, Auke de Jong, Roelf Oving en Matijs van der Bij

4de: Corina Hofman, Renee Nagtegaal, Siebolt Visser en Henk Harsuiker.

Henk Kunnekes en Piet Vlieg kunnen pendelen tussen het 3de en 4de als daar iemand verhinderd is

 

 

 

S.C.L.

 

 

 

r1

di

09 okt

S.C.Leeuw.

Steenwijk

3

1

r2

ma

05 nov

Mid Fryslan

S.C.Leeuw.

1,5

2,5

r3

di

04 dec

S.C.Leeuw.

Philidor

 

 

r4

vr

11 jan

E.Lasker

S.C.Leeuw.

 

 

r5

di

05 feb

S.C.Leeuw.

Sneek

 

 

r6

do

07 mrt

Schaakwoude

S.C.Leeuw.

 

 

r7

di

16 apr

S.C.Leeuw.

Donger

 

 

 

S.C.Leeuw.

1795

Steenwijk

 

1921

3

1

1.

Jaap Bleekveld

1850

Dick Stavast

 

2063

1

0

2.

Zahid Dzaferspahic

1879

Auke van Urk

 

1929

˝

˝

3.

Wesley Bloemsma

1763

Matthijs Kuijpers

 

1888

1

0

4.

Michiel Takkebos

1689

Jon Derks

 

1805

˝

˝

 

Het  1e team van SCL is dit jaar ingedeeld in de zware hoofdklasse waar dit jaar spelers mogen uitkomen die ook actief zijn in de KNSB-competitie. Dit betekent dat we dit jaar bijvoorbeeld aan kunnen lopen tegen Fries kampioen Migchiel de Jong. Uiteraard biedt de nieuwe opzet veel sportieve uitdagingen, maar het brengt de aspiraties wel terug tot enkel handhaving.

Of toch niet?!

De tegenstander in de 1e ronde was Steenwijk, op papier een van de betere teams. Ik maakte me geen illusies over een eventuele winst en hoopte op een gelijkspel. Het pakte heel anders uit. De partij van Jaap Bleekveld heeft u al kunnen naspelen. Met speels gemak hield hij routinier en Fries kampioen 60+ Dick Stavast eronder. Zahid hield Auke van Urk met wit keurig tegen 60+ en maakte remise. De volgende verrassing was de winst van Wesley Bloemsma op Matthijs Kuipers. In een partij waarin Wesley in zijn geliefde Aljechin op vertrouwd terrein was, moest zijn tegenstander al gauw het antwoord schuldig blijven op de zwarte opzet. De techniek van Wesley was onorthodox maar doeltreffend genoeg. Hij gaf een kwaliteit weg, of offert deze zoals Wesley het uiteraard zal omschrijven, om een vrijpion te winnen en uiteindelijk de partij. Hierna was ik als laatste bezig met een voorsprong van 2,5- 0,5. Ik weet een totaal gewonnen stelling nog remise te laten lopen. Gelukkig kan ik het altijd handige excuus tijdnood als reden geven. Hiermee was de overwinning van SCL op Steenwijk een feit.  Een prachtig debuut  in de hoogste klasse van de FSB!

Michiel Takkebos

Mid Fryslan

1879

S.C.Leeuw.

1770

1.

Roelof Kroon

2142

Jaap Bleekveld

1819

˝

˝

2.

Rinze Douma

1840

Zahid Dzaferspahic

1879

1

0

3.

Peter Koning

1851

Wesley Bloemsma

1763

0

1

4.

Siard Eijzenga

1683

Michiel Takkebos

1621

0

1

 

 

 

 

S.C.L. 2

 

 

 

r1

di

16 okt

Westergoo

S.C.Leeuw. 2

1,5

2,5

r2

di

13 nov

S.C.Leeuw. 2

J. Tolsma

2,5

1,5

r3

vr

14 dec

DTK

S.C.Leeuw. 2

 

 

r4

di

15 jan

S.C.Leeuw. 2

Franeker

 

 

r5

di

12 feb

S.C.Leeuw. 2

Philidor 2

 

 

r6

vr

08 mrt

E. Lasker 2

S.C.Leeuw. 2

 

 

r7

 

 

S.C.Leeuw. 2

Schaakwoude 2

 

 

 

Westergoo

1740

S.C.Leeuw. 2

1670

1.

Jan Nota

1790

Pravin Kumar

1763

˝

˝

2.

Siebe de Jong

1753

René Wolfslag

1715

˝

˝

3.

Jos Dolle

1713

Peter Leus

1598

0

1

4.

Harm Jan Dijkstra

1706

Conrad Hendriks

1603

˝

˝

Net als alle andere teams zitten ook wij in een competitie met (op papier) veel  sterkere tegenstanders. We hebben er maar mee te dealen. En we moeten er het beste maar van maken.

Aan onze eerste tegenstander, Westergoo 1, hebben we goede herinneringen. Vorig jaar versloeg ons team hun achttal in Bolsward, waarmee de basis werd gelegd voor de uiteindelijke 2e plaats. Maar wat dat waard is, nu met viertallen en in andere samenstelling?

Conrad viel in voor Rudolf. Maar eigenlijk had Rudolf gewoon zelf mee kunnen doen. Hij had een kort dienstje, bleek achteraf. Op een of andere manier dacht ik; laten we het maar gewoon zo houden, Conrad op bord 4, prima invaller.

Onderweg naar Bolsward kwam er van alles voorbij:  andere teams, speelstijlen, openingen, angstgegners. Wel lekker ontspannen. Pravin vertelde dat hij na de eerste paar zetten altijd in slaap valt en pas wakker wordt in de tijdnoodfase. En dat gaat nog vaak goed ook!

Eenmaal achter de borden gezeten viel de stilte in. nou ja, tijdelijk dan. Omdat de koffie voor iedereen tegelijk aan tafel geserveerd werd, lagen er ook zo´n 30-tal koekjes, in verpakking te wachten om te worden geopend. Bij deze wil ik voorstellen dat de wedstrijdleider na het koffieschenken zijn moment neemt en aftelt, waarop iedereen tegelijk de koekjes van de verpakking ontdoet. Dit om mensen met het prikkelbare oorsyndroom enigzins te ontzien.

Goed; de partijen. Vier borden naast elkaar maakt het redelijk overzichtelijk om de stellingen bij te houden. Zo zag ik naast me Conrad wat onder druk komen te staan en verbaasde me erover dat hij toch goed stand hield. Bij Rene en Pravin leek het gelijk op te gaan en ikzelf had mijn stelling aardig onder controle en begon een beetje druk te zetten op de koningsvleugel van mijn tegenstander. Conrad kreeg een remise aanbod en Rene informeerde naar hoe te handelen bij een remiseaanbod. Bij beide zei ik dat ze zelf maar moesten beslissen, dat ik remises prima vond, er blijven altijd nog twee partijen over om iets in te doen. Dus dat werden twee remises. Bij Pravin, die ondanks een bak koffie wat ie nooit drinkt, toch in slaap was gesukkeld, was de stelling gelijk en onder controle. Bij mij begon het iets te kantelen. Mijn tegenstander kon een  open lijn krijgen, waar mogelijkheden lagen. Remiseaanbod gedaan. Dan zou het 2-2 kunnen eindigen. Maar Jos wilde begrijpelijk doorspelen. Vervolgens zag hij een vorkje over het hoofd, waardoor ik een kwaliteit voorkwam en in zekere zin de partij in mijn zak had, want zijn pionnenstelling was los zand. Nog heel lang probeerde Jos er iets van te maken, maar ik liet ´m niet meer in het spel komen. Partij gewonnen! Pravin had ongeveer tegelijkertijd remise geaccepteerd in een iets betere stand. De eindstand was bepaald: 1 1/2 - 2 1/2. Het eerste resultaat is binnen! Peter Leus

S.C.Leeuw. 2

1633

J. Tolsma

1748

1.

Rudolf Spijkerman

1589

Piet Hoogland

1822

1

0

2.

René Wolfslag

1715

Bouke Woudstra

1831

0

1

3.

Peter Leus

1598

Andrew Weltevreden

1754

˝

˝

4.

Oscar van der Schaaf

1631

Joop Claus

1586

1

0

Zonder Pravin, maar met Oscar (met zijn clean sheet) als invaller, traden we aan tegen de matadoren uit Stiens. Met een gemiddelde van 115 ratingpunten meer, waren de gasten misschien licht favoriet. Maar ja, wat zegt het nou helemaal; op ons niveau is zo´n verschil met iets extra concentratie en wat mazzel goed te overbruggen.

Om tactische redenen speelde Rudolf op bord 1. Zijn spel kan de tegenstander nog wel eens ontregelen en dan kan er zo een bord vol verrassingen ontstaan. Rene, met wit op 2, rokeerde snel en lang en rukte met een contingent pionnen op, op de koningsvleugel van zijn tegenstander. Maar die rokeerde niet en zo keken Rene´s stukken afwachtend tegen de ruggen van zijn eigen verkenners.

Op bord 3 kwam er bij mij een klassiek damegambiet op tafel. Een lekkere rustige opbouw, waarna na pionnenruil, op de C en D lijn de meeste activiteit werd ontplooid. Oppassen geblazen en nauwkeurig rekenen. Bij Oscar op het 4e bord hoorde ik zijn tegenstander al snel ´dreech´! uitroepen, bij een bord waar zo´n beetje alles nog op stond en pionnen en stukken tegen elkaar aan aan het schurken waren.

Tijdens het passeren op het toilet vertelde Rudolf een beetje ontdaan ´geen plan´ te hebben en met een pion minder tegen Piet Hoogland, die de externe wedstrijd ervoor Jeroen Weggen (2192) nog aan de zegekar had gebonden, is dat een niet erg hoopgevende opmerking. Even later was ik getuige van een klassieke dame-koning vork op het bord van Wolf, die als een messteek aankwam. Rene gaf gelijk en begrijpelijk meteen op. Oef, zouden we er roemloos af gaan?

In de veronderstelling dat er voor mij niet meer dan remise in zat, bood ik dat aan mijn tegenstander aan. Hij reageerde met: ik moet wel door, want we staan gelijk!? Hoe dan? Nou, 3 zetten nadat Piet Hoogland een remiseaanbod had afgeslagen, gaf Rudolf mat. Piet´s koning kon niet wegkomen en Rudolf strafte dat terecht af en kwam daarmee natuurlijk goed weg! Ok, Andrew en ik rommelden wat door en toen er voor beiden nog 3 tegenover elkaar staande verbonden pionnen over waren en voor mij een paard tegen een loper voor hem, leek dat toch een soort potremise. Aldus besloten.

Oscar en Joop Claus mochten uitvechten welk team de winnaar zou worden. Oscar met toch wat minder tijd, maar een betere stelling. Ik was lekker bier aan het drinken op de winst  van Rudolf en rekende stilletjes op Oscar. Even later werd ik, als tc, gefeliciteerd met de overwinning. Wow, nooit op gerekend, toch binnen gesleept. Wat een euforie! Het externe seizoen is nu al geslaagd. Er valt eigenlijk niks meer te verliezen tegen al die met een veel hogere rating toegeruste tegenstanders. Alle winst komt als kado en da´s mooi. En mijn voorstel is om vanaf nu zo vaak mogelijk de externe wedstrijden op het podium te laten plaats vinden. Concentratie gaat iets gemakkelijker en het voelt speciaal! En bijgeloof doet de rest:)                     Peter Leus

 

 

S.C.L. 3

 

 

 

r1

di

09 okt

S.C.Leeuw. 3

Schaakwoude 3

0,5

2,5

r2

ma

05 nov

Mid Fryslan 3

S.C.Leeuw. 3

3

1

r3

di

04 dec

S.C.Leeuw. 3

Bakkeveen 2

 

 

r4

di

08 jan

Philidor 4

S.C.Leeuw. 3

 

 

r5

di

05 feb

S.C.Leeuw. 3

Heerenveen 2

 

 

r6

vr

15 mrt

DTK 2

S.C.Leeuw. 3

 

 

r7

 

 

S.C.Leeuw. 3

Vrij

 

 

 

S.C.Leeuw. 3

1522

Schaakwoude 3

1627

˝

1.

Auke de Jong

1566

Jan Torensma

1742

˝

˝

2.

Siep Hoeksma

1555

Christian Torensma

1565

0

1

3.

Roelf Oving

1503

Jaap Miedema

1745

0

1

4.

Piet Vlieg

1464

Dylan Torensma

1455

0

1

 

Mid Fryslan 3

1616

S.C.Leeuw. 3

1486

3

1

1.

Stefan Krist

1667

Roelf Oving

1503

0

1

2.

Geart Jacob de Jong

1693

Matijs van der Bij

1424

1

0

3.

Geert van der Velde

1626

Siep Hoeksma

1555

1

0

4.

Julian Frijlink

1478

Piet Vlieg

1464

1

0

 

 

 

 

S.C.L. 4

 

 

 

r1

ma

08 okt

Mid Fryslan 4

S.C.Leeuw. 4

4

0

r2

di

13 nov

S.C.Leeuw. 4

NEO 2

2,5

1,5

r3

ma

10 dec

DSC Drachten 4

S.C.Leeuw. 4

 

 

r4

 

 

S.C.Leeuw. 4

Vrij

 

 

r5

di

12 feb

S.C.Leeuw. 4

Bakkeveen 4

 

 

r6

ma

11 mrt

Heerenveen 3

S.C.Leeuw. 4

 

 

r7

 

 

S.C.Leeuw. 4

Steenwijk 4

 

 

 

Mid Fryslan 4

1303

S.C.Leeuw. 4

1174

4

0

1.

Julian Frijlink

1480

Henk Hartsuiker

1252

1

0

2.

Menno Steenstra

1367

Siebolt Visser

1043

1

0

3.

Bert Hassing

1345

Henk Kunnekes

1328

1

0

4.

Carlo de Moor

1020

Renee Nagtegaal

1072

1

0

 

Na een week van rouw dan toch maar een kort verslagje van onze wedstrijd tegen Mid Fryslan 4 op maandag 8 oktober. We gingen met 4-0 de boot in jammer genoeg. In mijn partij offerde ik een paard maar dit pakte niet goed uit. Mijn tegenstander Julian Frijlink trapte er niet in en daarna ging het bergafwaarts met mij. Mijn teamgenoten Siebolt, Renee en Henk hadden inmiddels allemaal verloren. Hoe heb ik niet kunnen zien, maar de dubbeltjes vielen allemaal de verkeerde kant op. Met een akelige 0 voor mijn team in het vooruitzicht speelde ik nog een tijdje door daar waar ik eigenlijk al had moeten opgeven. Helaas het mocht niet baten.

Als verzachtende omstandigheid kan ik aanvoeren dat drie van onze tegenstanders op papier (veel) sterker waren. De verschillen in rating in onze klasse zijn overigens gigantisch. Onze komende tegenstander NEO heeft een gemiddelde rating die 300 punten hoger ligt dan die van ons. Of dit het speelplezier ten goede komt kun je je afvragen. Voorlopig houd ik maar geen rekening met een kampioenschap.

S.C.Leeuw. 4

1130

NEO 2

1496

1.

Henk Hartsuiker

1252

Ronnie Hoekstra

1612

˝

˝

2.

Renee Nagtegaal

1072

John van der Linden

1518

1

0

3.

Corina Hofman

1155

Sybe van der Wal

1374

1

0

4.

Siebolt Visser

1043

Marc de Jager

1482

0

1