Wolfverslag

15 november 2017

Huilen doe ik wel alleen (Jannes)

Het is alweer ruim anderhalf jaar geleden dat we met ons eerste team in het krakerige achterafzaaltje te Akkrum hardhandig werden afgedroogd door de heren van "Streekschaakvereniging" (wie heeft dat bedacht?) Mid Fryslân. (De heren die ik toentertijd betitelde als "De acht versleten spijkerbroeken van de Kromme Knilles", maar ach.. dat was pure rancune.. wel een mooie naam voor een album van Suske en Wiske overigens!) Ikzelf werd er toen (als eerste) in een stief kwartiertje afgebeukt door Renze Douma, maar "de K-avond in de Kromme Knilles" (zoals die avond bij ons is blijven heten) blijft ons vooral bij door de onterechte opgave van Jaap. Zahid keek verbijsterd toe en zei:“Wat is probleem?” waarop Zahid, ter demonstratie (en tot grote ontsteltenis van Jaap, die bleek wegtrok), liet zien dat de toren simpelweg kon worden teruggezet naar de onderste rij!! brrrrrrr….. Maar goed, tijden veranderen. Jaap is inmiddels nóg beter gaan schaken en de prachtige (grootmeesterlijke) partij tegen Pravin (zie geplaatste partijen), laat zien dat hij zeer terecht in de top van ons klassement staat. En ja... Afgelopen zaterdag won Jaap de B-groep van het Waling Dijkstra Toernooi! Proficiat, kerel! (Over versleten spijkerbroeken gesproken: Epishin won de A-groep. Ook voor hem natuurlijk mijn welgemeende felicitaties!)

'Misschien is die "K-avond in de Kromme Knilles" de reden dat we er nog steeds op gebrand zijn het tweede team van Mid Fryslân, dat afgelopen dinsdag op bezoek kwam (met het jongste team van de FSB-competitie: 23,3 lentes!) een lesje te leren. Tsja, het werd huilen geblazen voor de jonkies, die ons (soms tot grote ergernis) voortdurend met U aanspraken! (vreemd, we zijn gemiddeld maar 35 jaar ouder!) Mijn tegenstander Jelmer Steenstra, die overigens een broer heeft met dezelfde achternaam, maar dan (blijkens het ingevulde uitslagenformulier) heel anders geschreven! Knap staaltje werk! Goed, Jelmer bood behoorlijk wat tegenstand, maar nadat hij een venijnig schaakje op h2 over het hoofd had gezien, was het snel afgelopen. Van de overige partijen heb ik bijzonder weinig meegekregen, omdat ik met de heren van de Kromme Knilles aan de bar zat. Supergezellig! Mocht jullie club ooit (in de verre toekomst) ter ziele gaan, dan zijn jullie van harte welkom! Onze penningmeester heeft ermee ingestemd dat jullie iedere dinsdag opgehaald worden uit Akkrum, met een limousine! (Of een buskaartje, daar moest ie nog even over nadenken) En, eerlijk is eerlijk, er werd niet gehuild achteraf, ook niet na het (toch wel) behoorlijke pak slaag. Integendeel: Met drie remises hadden ze het - naar eigen zeggen - juist heel goed gedaan! Klasse instelling! Tot zover een kleine impressie van de dinsdagavond. Yes! We staan bovenaan!

WOLF

14 oktober 2017

 

Persoonlijk interesseert het me geen zier dat we volgend jaar bij externe wedstrijden met viertallen moeten schaken. Boeien… Hoe minder zielen, hoe meer vreugd, zei mijn opa altijd. Hoe dan ook, het treffen tussen ons eerste en tweede team voor de externe competitie (volgens Peter B. “Een spektakelstuk van de bovenste plank!”) ontaardde dinsdagavond in een “stevig pak slaag” (zie bijvoorbeeld mijn miniatuurpartij tegen Marinus: auw!…). Of, met andere woorden: https://www.youtube.com/watch?v=CvXzuOpdi7Q

 

Tak, de ranglijstaanvoerder, speelde remise tegen Theo (onze voorzitter in ruste), maar Tak miste spijtig genoeg een (simpele?) voortzetting tot winst (Tc3!! Wat ik je brom..). We hadden met ons eerste dus bijna met 7,5 - 0,5 gewonnen! (Een uitslag waar Oranje van droomde dinsdagavond!)

 

Ook in de interne competitie werd (in een bloedhete zaal, het leek de schaakzaal in Burgum wel! ;-)) volop strijd geleverd. Ons oudste ‘mannelijke lid’ (ahum..) speelde tegen ons oudste vrouwelijke lid, en ons jongste mannelijke lid speelde tegen ons jongste vrouwelijke lid. Volgt u het nog? Later op de avond, in de (ook bloedhete) kantine, heerste zoals altijd een ongedwongen sfeer met veel Hertog-Jannen, Amstels en Radlers (soms een chocolademelk met een rietje), waarbij de aanwezige vrouwen, als absoluut hoogtepunt, hun fraaie tatoeages lieten zien! (en ja, ook op plaatsen waar de zon niet schijnt!). Een goede reden om u aan te melden bij SCL!

 

Tenslotte zal ik wederom een prangende kwestie aan de orde stellen, waar veel te weinig over wordt geschreven: Het beschamende toiletbezoek van schakers! Het volgende gebeurde een paar jaar geleden op een schaaktoernooi in Vlissingen:

 

In de toiletruimte was een wc tot nader orde gesloten omdat een schaker daar "een ontlastende verklaring had afgelegd" (als u begrijpt wat ik bedoel). Het was zó ranzig, dat de schoonmakers spontaan in staking waren gegaan. Dit ging zelfs hun te ver! De toernooileiding plakte vervolgens een briefje op de deur met de tekst: DO NOT USE! Op die plek was het (de plaats delict) waar ik de beroemde G.M. Sveshnikov voor het eerst ontmoette. Hij wandelde de toiletruimte binnen, net toen ik mijn handen stond te wassen. Met een blik van afschuw en walging kneep hij zijn neus dicht, terwijl hij mij  – ten onrechte! – beschuldigend aankeek. Dat was mijn moment met de grote Sveshnikov. De ranzige geur die daar hing! Brrr...Ik hoop het nooit meer mee te hoeven maken.

WOLF

 

 

21 september 2017

 

Belangrijke mededelingen vooraf

Zolang ik me kan herinneren heb ik Kapitein Iglo een extreem ranzige kerel gevonden. Het heeft me er evenwel nooit van weerhouden gruwelijk veel vissticks te eten. Zo heb ik me er ook (jawel, een bruggetje!) nooit van laten weerhouden lid te worden van een schaakclub. Met een stel ranzige kerels gruwelijk veel schaken, is immers het mooiste dat er is!

 

Met andere woorden: Welkom terug, beste schaakvrienden! De eerste algemene ledenvergadering is (gelukkig) weer achter de rug. Na zo’n hemeltergend saaie bijeenkomst kan het alleen maar bergopwaarts gaan. Voor de afwezigen de highlights: * Er was een gratis consumptie in de pauze. * Er is een nieuwe voorzitter (H. Hartsuiker) en een nieuw algemeen lid (Tak) (sterkte, heren!) * De kascommissie adviseerde de leden het bestuur wederom “decharge” te verlenen (geen flauw idee wat het is, het zal wel weer een uitheemse schaakterm zijn, zoals “j'adoube”, “Überdekkung” of een “vorkje de familia”, oké die laatste heb ik zelf verzonnen).

 

We hebben alweer afscheid moeten nemen van een gewaardeerd lid van SCL. Na een kort ziekbed overleed op 29 augustus Anne de Jong. Onze nieuwe voorzitter vatte het mooi samen: "Een zeer gemoedelijke man zonder koude drukte".

 

De 1e speelavond

Laten we eerlijk zijn, een openingsavond bij SCL is geen openingsavond bij SCL als de mobiel van Ton van Spanje niet is afgegaan. Hij stelde ons niet teleur. Ieder jaar - ook bij de Burght al! - zegt hij korzelig: “Ik weet niet hoe dat rotding uit moet!” (de 1e twee Euro is binnen, penningmeester!) Goed, ik moest aantreden tegen Hylke Bron, het oudste lid van de jongste (!) schaakclub van Friesland. Vorig jaar overrompelde hij in een verloren stelling Pistolen Paultje Cladder met een Dolle Toren-actie, dus ik was op mijn qui-vive. Het werd een vluggertje. Na zijn geniale openingszet d2-d3 was ik helemaal van mijn ŕ propos! Om een lang verhaal kort te maken: Hij speelde een tandeloze “Leeuw”, en nadat ik mijn lange rokade decharge had verleend, en Hylke aldus een misplaatste loper verloor, schudde hij mij (vrolijk, dat dan weer wel) de hand.

 

Aan de belendende tafel remiseerde nieuwkomer Herman de Vries met zijn oude clubkompaan Marinus (SC Knudde, in 1978!!). Was ik maar bij moeder (in Franeker) thuisgebleven, Herman? Ach, geen paniek, jouw winstpartijen komen nog wel (behalve tegen mij, uiteraard ;-)) Wat ik je brom! 

 

Jefta verloor in een heroďsch gevecht van Tak. (De mooiste partij van de avond wat mij betreft, publicabelwaardig!) Zenuwen? Geďntimideerd door de veel hogere rating van zijn tegenstander? Hoe dan ook, op het cruciale moment in de partij miste Jefta de zet Pxh3, waarna Tak “de stukken in het doosje” had kunnen opbergen. Tsja, zo blijkt maar weer: Het moeilijkste is een gewonnen stelling te winnen! (Dr. Emanuel Lasker)

 

Good Old Martijn Heere was ook weer van de partij! Welkom terug, kerel! Hij bouwde een onneembaar fort tegen een taaie Lieuwe, die pas laat in de avond “de vlag streek”.

 

Of ik volgende week weer fit op de clubavond zal verschijnen is maar zeer de vraag. De kans bestaat dat ik een zware verkoudheid onder de leden heb! Brrrr… Na mijn partij ben ik gaan vluggeren met Zahid (de snelste speler van Friesland), die snipverkouden was en voortdurend recht in mijn gezicht zat te hoesten! Toen ik hem vroeg om daar mee op te houden, antwoordde hij: “Wat is probleem?” Haha.. mooi.. het schaakseizoen is weer begonnen! (het werd overigens 10-2 voor Zahid).   

WOLF