D e  R i v e r  F e a l e

 

 

 

De Feale is een uitstekende rivier om op zalm, bruine forel en zeeforel te vissen. De rivier ontspringt in de bergen van de Provincie Cork en stroomt in westelijke richting door de stadjes Abbeyfeale en Listowel. De Feale is een z.g. “spate”-rivier. Deze engelse term houdt in dat de hoogte van het water sterk afhangt van regenval.Bij laag water is de rivier glashelder, bij regenval krijgt hij een bruine tint. Het is een grote rivier met een bodem van kiezel en op vele plaatsen een hoge oever. Deze oevers zijn goed te bevissen, maar een waadpak en waadstaf zijn wel aan te raden, zeker als je de rivier over wilt want er zijn nauwelijks bruggen.Ondanks zijn goede visstand is deze rivier nauwelijks bekend. Hier kom je op een dag maximaal 1 visser tegen, lekker rustig dus!   
 

 

Zalm

   

 


In het laagste gedeelte van de rivier, vanaf Abbeyfeale stroomafwaarts, bevinden zich vele “pools”. Deze diepe putten houden de zal vast bij laag water; na een regenbui, als het water stijgt, trekt de zalm verder de rivier op richting paaigronden.  

In een goed seizoen worden op de Feale ca. 1500 zalmen gevangen. De zalm is goed te vangen vanaf de eerste dag van het visseizoen, 1 maart. Zalmen die vroeg de rivier optrekken zijn z.g “springers”. Ze zijn over het algemeen groot, ca. 9 pond. Deze “springers” komen tot ongeveer eind april de rivier op, afhankelijk van de waterhoogte. De”grilse”, jonge volwassen zalmen, zijn wat kleiner, ca. 5 pond. Deze komen half juli de rivier op zwemmen.  

Het beste gedeelte om op zalm te vissen is vanaf Abbeyfeale stroomafwaarts.Je mag in de rivier met de spinner, worm en de vlieg vissen, garnalen zijn verboden!

Daar ik voor de Vliegvisser schrijf, raad ik de volgende vliegen aan: Garry Dog, Blue Charm, Lemon and Grey, Hairy Mary en Wilkinson (experimenteren  werkt!). In het voorjaar gebruik je het beste grote vliegen, maat 6-10; in de zomer ga je kleiner, maat 10-14. Gebruik minimaal een leader van 0.30.

 

    Zeeforel

 

  

   


De zeeforel begint in mei de rivier op te trekken en weegt tussen de 0,5 en 6 pond. De grotere vissen komen meestal  half juni de rivier op.  Deze trek duurt tot eind augustus. Het beste gedeelte voor zeeforel is vanaf Abbeyfeale stroomopwaarts. ‘s Nachts vissen is toegestaan en erg effectief.  

Goede zeeforel vliegen zijn: de Teal Blue and Silver, Stoatstail, Muddlers, Zulu en Butcher. Haakmaten voor zeeforel: 8-16. Vis niet te licht, met een te dunne leader. Ik kreeg eens een zalm op een Teal Blue and Silver, maatje 14: Ping! Voor zeeforel gebruik je puntje 0.18. Leaderschuw zijn deze vissen toch niet, er is nauwelijks hengeldruk op deze rivier.  

 

 

 Bruine forel   

 

 

 


De bruine forel is op de gehele rivier goed te vangen en er zitten grote exemplaren tussen! Experimenteren met diverse vliegen is aanbevolen!

 

Visvergunningen 

 

 


Voor het vissen in Ierland is een staatsvergunning nodig. Deze kost voor heel Ierland IR £ 25,-- voor het gehele jaar. Wil je 3 weken vissen, dan kost dat je IR £ 10,--.  Daarnaast moet je bij één van de visclubs een dagvergunning halen ad IR £ 15,--. De beste stukken van de rivier zijn van deze clubs, te weten:  


Killocrim/Finuge Angling Club. Deze bezit 6,5 km viswater, stroomafwaarts van Listowel, goed voor zalm en grilse, minder voor zeeforel. Dagvergunning te verkrijgen bij Dan Joy, Listowel, nabij Finuque Bridge, tel.: 068-40310.  

North Kerry Anglers Association. Deze bezit 15 km water naast het stadje Listowel en de zijrivier de Smearlagh. Het is goed vissen op zalm en zeeforel. Het gedeelte in Listowel heeft een paar speciaal aangelegde zalm “pools” die erg mooi en effectief zijn. Dagvergunningen te verkrijgen via Jim Horgan in het winkeltje Mary’s Delicatessen, Six Square, Listowel, tel.: 068-21504.  


Tralee & District Anglers Association. Deze bezit 3 km rivier, stroomafwaarts van Kilmorna Bridge, erg goed voor zalm en zeeforel. Vergunningen via Joe O’Keeffe, Kilmorna, tel.: 068-45189 of Mat Doodey, Abbeyfeale, tel.: 068-31983.  

Abbeyfeale Anglers Association. Totaal 8km rivier, stroomafwaarts van Abbeyfeale. Goed vissen op zeeforel en grilse vanaf juni. Vergunningen te verkrijgen bij Ryan Bros. Tackleshop, New Street, Abbeyfeale. Tel.: 068-31411 of Dennis Dennison, tel.: 068-31118.

Mountcollins-Brosna Angling Club. Deze club bezit 13 km rivier, stroomopwaarts van Abbeyfeale, redelijk voor zalm, maar erg goed voor zeeforel. Vergunningen te halen bij Pat Danaher, Mountcollins, tel.: 068-44281.  

De staatsvergunningen kun je halen bij Jim Halpin Angling Supplies, 6 Dirha Street, Listowel.  

Als je echt eens tot rust wilt komen, dan is de Feale de rivier om eens lekker te ontspannen. Veel vis, een mooie omgeving en geen mensen. Waarom zou je naar zo’n bekende rivier gaan, waar je voor een dagje vissen bijna je hele maandsalaris neerlegt!  

Denk er wel om dat je te gast bent, gedraag je netjes, laat niets slingeren en respecteer de regels en de natuur (want je loopt over de velden van de lokale boeren). Je zult dan altijd welkom zijn bij deze zeer vriendelijke bevolking!


 

Meer informatie of vragen, stuur dan een mailtje naar: 

johanscholten@freeler.nl

TIGHT LINES!    Johan Scholten

[ index ][ English ][ Links ]