Ayurvedische voedingsadviezen.

Vatavoeding              Pitta voeding              Kapha voeding              Vlees of vegetarisch?

                                  Voeding in de seizoenen/dagdelen              Fruit;supervoedsel!                           

Cursus Vedisch koken                           Terug naar startpagina


         Algemene voedingsrichtlijnen

      •     Eet alleen als je trek hebt; de vorige maaltijd moet volledig verteerd zijn.
      •     Eet niet bij sterke emoties zoals boosheid, zorgen etc. Dit benadeeld het spijsverteringsvuur (agni) zodat het voedsel niet goed wordt verteerd.
      •     Eet niet te veel dingen door elkaar en vermijdt verkeerde voedselcombinaties. Vooral melk combineert niet goed met zoute dingen. Denk hierbij vooral
             aan zeevis. Ook met knoflook of radijs combineert melk slecht. Fruit en groente bij elkaar gist gemakkelijk.
      •     Overeet jezelf niet. Het beste is het dat de maag voor ¾ gevuld wordt. Eet rustig en kauw goed; verzadiging treedt dan sneller op.
      •     Eet in alle rust aan tafel en in prettig gezelschap. Geen radio of TV aan dus. Praat niet teveel tijdens het eten en voer zeker geen discussie. De aandacht
             wordt hierdoor van het eten afgeleid wat nadelig is voor de spijsvertering.
      •     Eet zoveel mogelijk vers bereid voedsel dat met aandacht moet worden klaargemaakt. Probeer kant en klaarvoedsel, kliekjes, voedsel uit blik, pot of
             diepvries tot een minimum te beperken. Dit bevat weinig voedingsstoffen en levenskracht.
      •     Gebruik liever geen magnetron of inductiekookplaat.
      •     Let op additieven en lees verpakkingen.
      •     Een vegetarische eetwijze verdient de voorkeur. Als u vlees wilt eten is kip of kalkoen de beste keuze, bij voorkeur biologisch vlees. Vlees is erg zwaar
             verteerbaar en zorgt voor het ontstaan van toxinen. Kies bij voorkeur voor biologisch geteelde groenten, zodat u geen restanten van bestrijdingsmiddelen
             binnen krijgt en een levenskrachtig produkt in huis haalt. Eet hoofdzakelijk de groenten die het seizoen biedt. Kies voor kwaliteit en niet voor kwantiteit!
             Voor biologische groenten, fruit en vlees kunt u meestal bij u in de buurt terecht. Zie hiervoor b.v. www.Odin.nl (Ook goede recepten!)
      •     Wees zuinig met gefrituurd of geraffineerd voedsel (vooral suiker en vet).
      •     Laat zgn ‘gezonde’fabrieksprodukten (Light producten;o% vet yoghurt, dieetmargarines etc.) links liggen.
      •     Drink gedurende de dag minstens twee liter water/ (kruiden)thee.
      •     Drink bij het eten sloksgewijs water(op kamertemperatuur), kruidenthee, of een glas rode wijn. Het nagerecht niet direct nemen en op kamertemperatuur.
      •     Eet zeer gevarieerd en gebruik liefst meerdere groenten in een gerecht. Hiernaast is een rijk scala aan noten, zaden, granen en fruit van belang.


Algemene anti Vata richtlijn

    -    Niet te veel soorten voedsel combineren. Zout en kruiden zijn prima. Eten in een rustige omgeving en met aandacht verdient de voorkeur.
    -    Vermijdt een hectische levenswijze en beperk de media.
    -    Slapen (niet overdag), relaxen en mediteren is goed.
    -    Veel drinken! (niet uit de koelkast) Vooral zure vruchtensappen.
    -    De smaken zoet, zuur, zout zijn goed. (vooral zoet) Bitter, wrang en scherp zijn minder geschikt
    -    Masseer dagelijks voorhoofd en voeten met wat koudgeperste (iets verwarmde)sesamolie.

Anti vata voeding

FRUIT
Het meeste is goed behalve gedroogd fruit. Fruit met mate eten, liefst seizoensfruit en niet te veel met ander voedsel gemengd. Sappig fruit is goed, meloen, en appel beperken.
GROENTEN
Liefst gekookt, zeer matig rauw. Het is het beste groenten met olie en kruiden te bereiden en te combineren met volkoren granen. Sesamolie, ghee, kaas, zure room, yoghurt en zout zijn zeer goed in combinatie met groenten. Salades zeer matig en met een geringe hoeveelheid oliedressing. Voorzichtig met Koolsoorten, mais en paddestoelen. Rauwe ui geeft veel gassen, maar is gekookt wel aanbevolen. (Rauwe ui NIET gebruiken) Aanbevolen: gekookte uien, aardappel, biet, wortel.
GRANEN
Volkoren granen zijn het beste, liever niet gedroogd. Bakkersgist is nogal vata verhogend dus zuurdesembrood zou het állerbeste zijn. Gedroogde graanprodukten zoals muesli en maischips zijn af te raden. Met name oppassen met mais! Aanbevolen: haver, bruine rijst, quinoa, boekweit.
PEULVRUCHTEN
In het algemeen mag dit slechts met mate worden gebruikt; bij voorkeur in combinatie met rijst en specerijen (zie onder)
NOTEN EN ZADEN
Noten zijn aanbevolen, vooral amandelen,walnoten en pijnboompitten. Noten altijd even licht roosteren, echter; drooggeroosterde noten zijn af te raden. Pijnboompitten kunnen rauw worden gegeten.
ZUIVELPRODUKTEN
Alle zuivel is goed; vooral boter en ghee. Ys is echter ronduit slecht voor vata’s. Zuivel kan het beste warm of met kruiden worden gebruikt. Melk alléén puur gebruiken, vol of halfvol.
DIERLIJK VOEDSEL
Vlees of vis mag; Het is echter tamasisch en vertroebelt de geest. Mensen die zich spiritueel willen ontwikkelen kunnen het daarom beter niet eten, Ook werkt het de vorming van toxinen in de hand. Vis,schaaldieren en eieren komen het meest in aanmerking. Varken, rund en lamsvlees met mate en liefst biologisch. OLIE EN VET
De meeste olieën zijn erg goed indien met mate gebruikt. Vooral sesamolie en ghee zijn aanbevolen; amandel en olijfolie komen op de 2e plaats. Saffloerolie, mais en soyaolie niet gebruiken. Margarine is eveneens slecht; gebruik liever echte (biologische) boter.
ZOETMIDDELEN
Over het algemeen zijn ze goed. Alleen natuurlijke suikers komen in aanmerking; geraffineerde suiker put de levenskrachten uit. Suiker ligt gevoelig in voedselcombinaties! Uiteraard zijn moderne suikervervangers als aspartaam niet aan te bevelen. Wel aanbevolen zijn : ruwe rietsuiker, honing, (mag niet worden verhit!) of Stevia.
SPECERIJEN
Alle specerijen zijn aanbevolen; vooral knoflook (niet rauw), cardamom, venkel en nootmuskaat. Echt hete kruiden als peper en mosterd kunnen óverstimuleren, dus met mate. Het gebruik van steenzout is uitstekend.
DRANKEN
Veel drinken is raadzaam. Voedende dranken als kruidenthee, zuivel of zure vruchtensappen hebben de voorkeur boven water. Alcohol mag met mate bij het eten, vooral rode wijn. Sterke dranken liever laten staan.
VITAMINEN EN MINERALEN
Vooral olieachtige vitaminen: A, D, E, F. Ook vit. C vanwege de zuurheid. Mineralen: zink, kalk(+ mg) samen met specerijen i.v.b.m de verteerbaarheid. Geen synthetisch bereide supplementen gebuiken.


Algemene anti Pitta richtlijn

Het voedsel moet bij voorkeur koel, rauw en niet te sterk gekruid zijn. Gefrituurd of lang gekookt voedsel is af te raden. Ook is het van belang op je gemak te eten en dat in een rustige omgeving te doen. Eet niet bij hevige emotie en ook niet s'avonds laat. De smaken bitter, wrang en zoet zijn erg goed. Bij zoute zure en scherpe smaken is voorzichtigheid geboden. Vermijdt te veel zon en warmte.

Anti Pitta voeding.

FRUIT;
Het meeste fruit is goed, vooral appels, peren, meloen, pruimen, druiven, dadels, vijgen. Liever geen grapefruits, voorzichtig met zuur fruit.
GROENTEN;
Alle groenten zijn geschikt, vooral bloemkool,selderij, broccoli, koolsoorten, paddestoelen, asperges, komkommers. Voorzichtigheid is geboden bij: rauwe ui, chiliepepers, tomaten en paprika's. Het is goed om regelmatig rauwe groenten te eten.
GRANEN;
Alle granen zijn prima zolang het om volkorenprodukten gaat. Rist goed kruiden met curcuma, kokossnippers, gember.
PEULVRUCHTEN:
Peulvruchten zijn aanbevolen, vooral Mung, Aduki, soyabonen(tofu), limabonen. Het is gezond wat komijn of karwijzaad mee te koken. Pinda's en linzen zijn minder geschikt.
NOTEN;
Noten worden voor pittamensen niet echt aanbevolen, vooral niet als ze geroosterd en/of gezouten zijn Een uitzondering geld voor kokosnoot en zonnebloem en pompoenpitten.
OLIEëN;
Wees matig met het gebruik van olie. Zonnebloem, soya of maisolie zijn het beste, maar nog beter zijn ghee of roomboter. Vooral mosterdolie en margarine zijn af te raden.
ZUIVELPRODUKTEN;
Vooral melk en room en ghee(*)zijn goed. Wees voorzichtig met zure melkprodukten en pittige/zoute kaassoorten.
VLEES;
Als u vlees wilt eten hebben witte vleessoorten de voorkeur. Rode soorten als biefstuk of lamsvlees versterken pitta te veel. Wees zuinig met zeevis, zoetwatervis is beter. Een vegetarische eetwijze verdient voor pittamensen altijd de voorkeur.
ZOETMIDDELEN;
Zoet is in het algemeen goed. Rietsuiker, vruchtsuiker en honing (niet ouder dan 6 maanden) zijn prima. Geen witte suiker gebruiken.
SPECERIJEN;
Wees zuinig met zout en voorzichtig met pepersoorten, knoflook, mosterd en mierikswortel. Venkel, korianderzaad, geelwortel (curcuma), komijn, kaneel en peterselie zijn aanbevolen.
DRANKEN;
Veel drinken, vooral bronwater en thee. Weinig koffie, alcohol en (rode!) wijn! Drink liever vruchtensappen, vooral ananassap. Zure sappen zijn minder geschikt.

      (*) GHEE. Dit is geklaarde boter. Heel gemakkelijk zelf te maken. Zie recept onder.


Algemene anti kapha richtlijn.

Een warm ,licht en droog dieet is het beste voor kapha mensen. Eet matig en nooit uit gewoonte. De beste tijd om te eten ligt tussen 10:00 en 18: 00 uur. Gebruik de hoofdmaaltijd het liefst tussen de middag. Het overslaan van het ontbijt is prima, evenals een dag in de week vasten. De smaken scherp, bitter en wrang moeten ruim vertegenwoordigd zijn in de voeding; het gebruik van kruiden en specerijen is daarom sterk aanbevolen. Zoet, zout en zuur zijn minder geschikt en dan m.n. zoet. Slaap nooit na het eten of overdag!

Anti Kapha voeding.

FRUIT
Matig fruit eten en zeker geen zoet fruit. Gedroogd fruit kan wel, en vers zijn appels en peren de beste keuze. Bananen en dadels zijn af te raden.
GROENTEN
Groenten zijn in het algemeen erg goed, vooral broccoli, koolsoorten, selderij, wortelen, paddestoelen, spinazie, bloemkool, pepers, aubergines. Af te raden zijn; Zoete aardappelen, komkommer, tomaten en verse mais. Kook de groenten kort. Bij warm weer mogen ze ook rauw worden gegeten.
GRANEN
Bij graanprodukten moet u altijd voor volkoren kiezen. Wees matig met brood; dit mag eigenlijk liever niet al te vers zijn. Vermijdt het slappe brood van bakkers en supermarkten. Biologisch zuurdesembrood is aan te bevelen. Afraders zijn tarwe, alle rijstsoorten en couscous. Betere granen zijn quinoa, mais, gerst, gierst en boekweit.
PEULVRUCHTEN
Alle soorten zijn aanbevolen. (Ook als vervangende eiwitbron!) Vooral Soja, limabonen, nierbonen, spliterwten.
NOTEN/ZADEN
Wees zeer matig met alle soorten noten. Pompoen en zonnebloempitten zijn prima.
OLIE EN VET
Zéér matig gebruiken. Dierlijke vetten liever helemaal niet. Lichte plantaardige oliën als mosterd of zonnebloemolie zijn het beste. Ook saffloer, mais en sojaolie komen in aanmerking. Boter, margarine, sesam en olijfolie liever niet.
ZUIVELPRODUKTEN
Zuivelprodukten (van koemelk) moeten zeer matig worden gebruikt, met name ijs, kaas, room, boter, melk en yoghurt. Karnemelk is altijd prima. Ook kunnen geitenmelkprodukten worden gebruikt. Sojamelkprodukten vormen eveneens een uitstekend alternatief.
VLEES EN VIS
Een vegetarisch dieet is het allerbeste; dierlijke vetten zijn in elk geval niet aan te bevelen. Kip en kalkoen kunnen desgewenst met mate worden gebruikt.
ZOETMIDDELEN
Zoet is de minst gunstige smaak voor kapha’s. Met name suiker is af te raden. Het enige goede alternatief is honing. Die mag nooit verhit worden.
ZOUT EN KRUIDEN
Wees met zout zéér matig. Kruiden en specerijen moeten ruim worden toegepast. Vooral peper, mosterd, mierikswortel,knoflook, gember, kruidnagel, kaneel, koriander en nootmuskaat.
DRANKEN
Matig drinken. Vermijdt echter koude dranken en ijs. (Kruiden)thee is uitmuntend (gember, kaneel, munt). Koffie met mate. Liever geen suiker en/of melk gebruiken in dranken.


* Ghee bereiden
Volg deze instruktie nauwgezet op! Ghee bereiden is een precies werkje. Neem 2 pakjes ongezouten boter (liefst biologies) en laat die rustig smelten in een roestvrijstalen pan. Als de boter geheel gesmolten is gaat het na een tijdje koken. Laat het pruttelen op laag vuur in een open pan en schep met een schuimspaan het schuim eraf. Na ongeveer 15 minuten is al het vocht uit de boter verdampt; op dat moment zal de temperatuur snel omhoog schieten en als je niet oppast verbrand de ghee. Op het moment dat je dus lichtbruine korreltjes op de bodem ziet verschijnen moet je de ghee direct van het vuur halen en zeven door een schone linnen doek. Giet de ghee in een pot en laat hem stollen. De kleur hoort honingkleurig te zijn met een geur als die van boterbabbelaars. Het is niet nodig de ghee in de koelkast te bewaren; wel donker en niet al te warm. Ghee blijft minstens 100 jaar goed en de kwaliteiten ervan worden bij het verouderen steeds beter.

Vlees of vegetarisch?

Het eten van vlees is meestal geen bewuste keuze; de meeste mensen krijgen het met de “paplepel ingegoten” en staan er verder niet zo bij stil. Is vlees nou goed of slecht? Vanuit Ayurvedisch perspectief heeft alles slechts ‘kwaliteiten’ en wordt nergens een goed/ slechtoordeel aan gehangen. Wat voor de een goed is kan voor de ander niet goed zijn.
Eén ding staat wel vast; de mate waarin vlees wordt gegeten in het Westen is voor velen niet zo gezond. Ook zitten er ethische kanten aan vlees eten die we vaak liever vergeten. De bio- industrie brengt een enorm dierenleed teweeg; de milieuvervuiling (verzuring) door de bio-industrie is enorm. Een ander nadeel is dat vee bij de slacht bomvol stresshormoon zit. Bij onderzoek is gebleken dat er een verband is tussen vlees eten en agressie. Het verhaal over hormonen en antibiotica is bekend, om maar niet te spreken van allerlei veeziekten die ook de mens bedreigen. Derde wereldlanden worden gedwongen graan te exporteren wat de basis voor veevoer (dus vlees) vormt. De beste hulp aan deze landen is dus geen vlees etc. Spiritueel gezien is vlees erg ‘tamasisch’ en vertroebelt het de geest. (het bewustzijn).

Vlees is hoe dan ook dood voedsel, inerte energie, net als ingeblikte groenten en fruit en opgewarmde kliekjes. Verse groenten en fruit hebben juist een levende energie. Het verschil hiertussen is gemakkelijk aan te tonen; neem een bloem in knop en een stukje vlees en leg ze beiden in een glas kraanwater gedurende 3 dagen. De bloem gaat bloeien; het vlees gaat rotten. Het zelfde gebeurt ook in ons lichaam (alleen maken de controlerende instanties zich er dan niet meer zo druk over!) Vlees is moeilijk verteerbaar, belast enorm de spijsvertering en wordt dan ook meestal onvolledig verteerd. Door vlees te eten stijgt het gehalte toxinen, zoals urinezuur in het bloed, wat allerlei aandoeningen veroorzaakt. Veel mensen zouden direct met maagtabletten kunnen stoppen als ze geen vlees meer zouden eten.

Carnivoren hebben een sterke spijsvertering (katten 10 x sterker als mensen!) en een kort spijsverteringskanaal. Het voedsel moet snel verwerkt kunnen worden en het restant moet snel het lichaam uit. Bovendien slapen katten 10 uur na een maaltijd, zodat alle energie beschikbaar is voor het verteringsproces. En dan nóg eten de meeste carnivoren alleen vers gedood, dus in feite nog levend vlees.
Voor de mens zijn planten daarom het meest geschikte voedsel, o.a. omdat ze het dichtst bij de basis van de voedselketen staan. En hoe dichter bij de bron, hoe puurder de substantie. In die zin is vlees als het ware 2e hands energie.
Het spijsverteringskanaal van de mens is veel langer dan dat van vleeseters, maar weer korter dan die van veel herbivoren. Een mens verteert dus zowel vlees alswel rauwe planten niet erg goed. (Dit geld met name voor vata en kapha-mensen.) Om de celwanden van planten af te breken is hitte nodig. Dit kan uit 2 verschillende bronnen komen; het fornuis of de spijsvertering. Kort gekookt vegetarisch voedsel geeft daarom de minste weerstand, kost het minst energie en wordt het beste verteerd.

Als u wat vaker vegetarisch wilt eten maar niet goed weet waar te beginnen, dan zijn de recepten op de website van ODIN een aanrader. Tien tegen één dat u lekkerder én gezonder gaat eten, overigens zonder langer in de keuken te staan. Zie www.Odin.nl

Zoetmiddelen.

Zoet en zout domineren het Westerse dieet. Witte suiker in al z’n vormen is sterk tamasisch. Rietsuiker is nog het beste omdat daar natuurlijke, ongeraffineerde melasse in voorkomt. Ook honing is een prima zoetmiddel, maar het mag nooit verhit worden, dus bijvoorbeeld niet in de thee doen. De bijenwas in de honing oxideert door de hitte waarbij toxinen vrijkomen. Vanzelfsprekend moet honig koudgeslingerd zijn. Suiker is de puurste energievorm; als je het in een vuur gooit brand het meteen. Bij overmatig suikergebruik kan deze hitte de lever beschadigen wat je vooral ziet bij alcoholisten. (De alcohol wordt in suiker omgezet) Suiker is voedsel voor de hersenen maar versterkt elke mentale staat. Een kind met verdriet moet je dus geen snoepje geven en iemand met een verwarde geest moet dus zeker geen suiker nemen! Bij chronische spanningen kan suiker wél van belang zijn. 2 Thl. in een glas lauw water met het sap van een citroen is een goed sedativum. Bij weglating van suiker uit het dieet verminderd boosheid en spanning. Ook kunnen de natuurlijke smaken van het voedsel weer worden ervaren.

Verkeerde voedselcombinaties.

Sommige soorten voedsel die op zich gezond zijn, zijn dat gecombineerd met elkaar niet. Melk heeft de meeste zgn. antagonisten en moet niet worden gecombineerd met banaan, citroen, knoflook, olie, radijs, zout (zeevis!), geroosterde gesuikerde sesam of yoghurt. Yoghurt mag niet worden gecombineerd met melk, banaan, warme thee of heet voedsel in het algemeen. Ook karnemelk mag niet met banaan samen worden genomen. Honing mag niet worden verhit en dus niet in hete gerechten worden gedaan of meegekookt.

Voeding in de seizoenen/ dagdelen.

Zomervoedsel; Vegetarisch voedsel moet in een koud klimaat warmte verschaffen. Aan te bevelen zijn zwarte peper, paprika, ui, knoflook, noten, aardappelen, wortel en tomaten.
Warm weer voedsel; Drink veel gezonde drankjes. In de winter wordt vet opgeslagen als bescherming tegen de kou, maar bij het aanbreken van de zomer komt dit weer vrij. Hierbij komt warmte vrij, wat uitdroging veroorzaakt. Het bloed wordt daardoor dikker. Fruit is ideaal voor de zomer (vaak sattvisch) Ook bladgroenten zijn van belang vanwege de mineralen. Waterkers en komkommer zijn erg gezond! Het is erg aan te bevelen zomers veel yoghurt te eten, vanwege de verkoelende werking. Ook munt koelt het systeem. Allerlei kiemen zijn ook érg gezond. Matig met specerijen, maar komijn en koriander zijn prima.
Zomerdrankje; Verdun Tamarinde met water en filter dit door een doek. Voeg een klein beetje zout, munt en enkele rozijnen toe, evenals wat honing. Wat komijn of kaneelpoeder kan er ook bij. Dit drankje is ook prima tegen neerslachtigheid.
Yoghurt in de zomer; Yoghurt is zeer gezond en verkoelend in de zomer. Zelf maken (curd)van rauwe biologische verse melk is het beste. Yoghurt moet in glas of RVS worden bereid, nooit in aluminium!
Voedsel voor de ochtend De ochtend is de meest Sattvische tijd van de dag. Wat men dan eet is cruciaal. In het algemeen zijn granen zeer geschikt als ontbijt, vooral gecombineerd met noten, rozijnen, dadels en vijgen. Eventueel geelwortel en koriander gebruiken. Noten dienen geroosterd te worden i.v.b.m. de verteerbaarheid. Pijnboompitten zijn zéér geschikt en kunnen rauw worden gegeten. Ook kokos is erg sattvisch. Een kokosontbijt gedurende 40 dagen verhelpt elk maagprobleem. Als regel dienen melk en citrusvruchten te worden vermeden. Citrusvruchten zijn zuur (koud) en de radjaskwaliteit maakt hypersensitief.
Voedsel voor de middag Yoghurt en fruit zijn vooral goed, maar niet combineren met thee. Ook moet yoghurt nooit met banaan worden gemengd.
Voedsel voor de avond; Licht en gemakkelijk verteerbaar voedsel is voor de avond het beste. Ook nu weer geen citrusfruit (althans na 19:00 uur) omdat dit de urineproduktie stimuleert wat nachtelijke onrust teweeg kan brengen. (Dit geld overigens voor elk zuur voedsel). Ook rijst en yoghurt moeten worden vermeden. Het meest geschikt zijn groenten. Dadels of rozijnen in melk gekookt en ’s avonds gedronken, verzekeren de volgende ochtend een goede stoelgang.
Granen; Tarwe is een zeer goed basisvoedsel. Het dient eerst 4 maanden opgeslagen te worden omdat anders de zonnekracht (hitte) nog té veel is voor het systeem. (Het is om deze reden dat vers opgeslagen graan kan ontploffen! Rijst is qua voeding nét zo goed als tarwe maar geeft darmgassen. Mensen met gastritis of constipatie moeten dit dus niet eten. Bruine rijst geeft het meeste problemen. Witte rijst valt daarom te prefereren, mits er voldoende tarwe en/of mungbonen in het dieet voorkomen. Rijst is zoet en koel en moet dan ook altijd worden bereid met verwarmende specerijen. Kruidnagel, geelwortel en geraspte kokos in rijst gaan gasvorming tegen.

Fruit; Supervoedsel!

Abrikozen zijn goed bij constipatie en een uitstekende combinatie met melk (dit wordt héél goed verteerd).
Bananen zijn prima tegen dysenterie, diarree, chronische indigestie en een zwak spijsverteringsvuur. Het is een heel goede enegiebron bij zwakte en zeer gunstig bij diabetes. Bananendrank is prima bij elke soort hoest. Bananen zijn rijk aan kalium en voor iedereen gemakkelijk verteerbaar. Bananenpuree met honing (en ev. wat saffraan )ondersteund het hart en kan zelfs levensreddend zijn! Dit mengsel is zéér sattvisch.
Dadels zijn heet en droog en genezen vata en slijmziekten. Ze geven energie , vooral indien gecombineerd met karnemelk. Dit wordt als heilig voedsel beschouwd. Bij uitputting en depressie is het belangrijk gedurende 40 dagen 15 a 20 dadels per dag te eten met ½ liter melk. Ook fysieke oefeningen zijn van belang. Dadels zijn alkalisch van aard en zeer goed voor de darmflora.
Vijgen zijn zoet en koud. Ze zijn laxerend, geven energie en zijn uitstekend tegen bloedarmoede vanwege het hoge ijzergehalte. Vijgen zijn goed tegen hoest en verminderen vata en pitta.
Druiven reinigen de darmen. De schil dient goed gekauwd te worden. Vasten met druiven en melk is uitzonderlijk reinigend. Doe dit gedurende 4 tot 6 dagen, waarbij 1 a 2 kg druiven per dag wordt gegeten. Bij zwakte van de darmen en een zwak spijsverteringsvuur is wijnazijn erg goed, evenals bij rheuma/arthritis.
Grapefruits bevorderen de eetlust. Drie dagen vasten met op grapefruit reinigt maag en darmen. Grapefruit is zomers erg goed in salades met ui, tomaat en sla.
Citroenen worden zéér hoog aangeslagen als het om de helende kwaliteiten gaat. Citroen is verkoelend, verzacht een geïrriteerde maag en geneest misselijkheid. Het is een goed sedativum en goed tegen indigestie, diarree en zuurbranden. Ook is het goed voor het hart, met name tegen hartkloppingen. Citroenen zijn ook alkalisch en dus van belang is bij alle verzuringsziekten, zoals rheuma. Het dood parasieten en gaat in het gehele lichaam steenvorming tegen. Met lauw water in de ochtend ingenomen verhelpt het constipatie. Specifiek de pitten helpen tegen misselijkheid en braken. Hiervoor moeten de pitten worden gepeld, gemalen en met wat honing vermeng worden ingenomen. Een week vasten op citroenwater geneest alle ziekten van de ingewanden.
Een verfrissende citroendrank(Shikunji) voor hete dagen maak je als volgt;
Neem ¼ l. water;sap van 1 citroen;4 thl. Sucanat;1 paplepel ongeroosterde komijn;1 paplepel geroosterde komijn;mespunt gemalen kruidnagel; zaden van 2 zwarte en 2 groene cardamom bollen gemalen. Beetje zwart zout. Alles goed mengen, in glazen schenken en ev. met wat van het kruidenmengsel bestrooien.
Mango's bezitten een verhittende kwaliteit en produceren (indien rijp)bloed. Met melk gecombineerd geven ze veel energie, vooral aan de ingewanden. Ook activeren ze het zenuwgestel, zijn vochtafdrijvend en helpen tegen vroegtijdige veroudering. Mango met melk helpt tegen constipatie en een gebrekkig spijsverteringsvuur. Mangos moeten nooit op een lege maag worden gegeten. Draderige mangos zijn goed te verteren, vlezige moeilijker.
Papaya's zijn goed bij lever, hart en darmziekten, maar vooral bij wormen (komt véél meer voor dan menigeen denkt!) zijn ze aan te raden. Ook voor de alvleesklier zijn papayas erg goed en bij bij indigestie en winderigheid. Ze werken vochtafdrijvend. Rauwe papaya veranderd melk in kaas, (érg lekker!) en bevordert de menstruatie, omdat ze de contractie van de baarmoederspieren stimuleren. Daarom moet Papaya niet bij zwangerschap worden gegeten! Als ontbijt is papaya erg gezond met noten, zaden en room.
Perziken hebben een koude kwaliteit en zijn aanbevolen bij eetlustverlies door overmatig vuur. 1 Perzik elk uur bij koorts geeft energie. Perziken zijn lekker in een salade met honing en noten.
Ananas is koel van aard en geneest angst en hartzeer. Slijmbevorderend, dus niet bij verkoudheid.
Pruimen ziin een goed anti-pittafruit omdat ze een koele kwaliteit hebben. De enigszins laxerende werking is bekend. Granaatappels zijn licht, wrang, koud en bevochtigend, en brengen vata en pitta in balans. Ze zijn heel goed tegen spijsverteringsstoornissen en zeer reinigend. De pitjes moeten heel worden doorgeslikt. Werkt bij overmatig gebruik constiperend. Rozijnen geven direct energie en warmte. Het is de allerbeste glucosebron. In het algemeen verbeteren rozijnen de bloedchemie; en omdat ze alkalisch zijn verbeteren ze ook de zuurgraad van het lichaam. Vooral bij klachten door verhoogde vata zijn ze aan te raden (bloeddruk). Ze zorgen voor extra bloedproduktie vanwege het hoge ijzergehalte. Gemixed met noten zijn ze goed voor het geheugen (studentenhaver!). Er moeten dan géén pinda’s in het mengsel zitten omdat die erg tamasisch zijn, terwijl de rest juist erg sattvisch van aard is. Grote rozijnen gekookt in melk en voor het slapen gaan ingenomen verhelpen constipatie. Rozijnen vormen een goede combinatie met yoghurt of melk; ze vullen elkaar van nature aan.

Terug naar boven.

Terug naar startpagina