Wedda

 

 

Hoofdmenu

KlimaatGeografieReligieStedenReceptenDiversen

 

 DE HOLLANDSE PERIODE

In 1658 begon de heerschappij van de Hollanders over Ceylon, maar al in 1600 had het Hollandse zeilschip 'de leeuw' uit Middelburg het eiland aangedaan. Thuisgekomen vertelde de kapitein dat het eiland 'Zeilon' een rijk land was. Dit door de hoeveelheid edelstenen zoals saffieren en robijnen, maar ook door de overweldigende flora en fauna.

Hoewel de Hollandse heerschappij maar 140 jaar duurde is zij toch van grote invloed geweest. Ceylon was in die tijd na Indonesie de belangrijkste VOC-vestiging in Azie. De Hollanders bouwden verschillende forten om hun handel te beschermen.

Uit India lieten de Hollanders Tamil-slaven overkomen voor het werk op de rijstvelden. Ze lieten wegen en kanalen aanleggen, voerden een bestuursregeling in en vestigden hun macht over de kustgebieden, ondanks de voortdurende moeilijkheden met de koning van Kandy. In 1734 kwamen er uit Holland gtote troepenversterkingen naar Ceylon; er dreigde een opstand toen de arbeiders op de kaneelplantages in staking waren gegaan om verbetering in de slechte arbeidsvoorwaarden voor de inlandse bevolking.

In 1741 kwam er een stroom Boeddhistische monniken uit Burma naar Ceylon om het Boeddhisme te hervormen. De oude tempels werden herstel en het boeddhisme ging een nieuwe bloeiperiode tegemoet.

In de tweede helft van de 18e eeuw namen de botsingen met de Hollandse troepen toe, er kwamen uitingen van ontevredenheid over de heerschappij van de Hollanders. In 1766 behaalden de Hollanders een grote overwinning; ze kregen alle kustgebieden in handen en de koning van Kandy werd verboden met andere buitenlandse machten betrekkingen te onderhouden. Ondanks dit verbod trad de koning toch in kontakt met de engelse gouverneur in India en in 1872 landden onverwachts engelse troepen bij Trincomalee. Zij veroverden de havenstad en begonnen de onderhandelingen met de koning van Kandy. Een jaar later werd deze stad door de Fransen veroverd en aan de Hollanders teruggegeven. De vrede van Amiens in 1802 bracht het officiele einde van de Hollandse periode op Ceylon, dat een engelse kroonkolonie werd.

 

Er is nog veel te vinden op het eiland wat nog herinnert aan het bewind van de Hollanders. Wegen, kanalen, forten, vestingen met namen als Delft, Leiden en Akersloot. Wat te denken van de kerkhoven met nederlandse namen en opschriften op de grafzerken.

 

De Singalese taal kent in verbasterde vorm ook nog een aanntal nederlandse woorden zoals kerk, kerkhof, pakhuis, aardappel, strijkijzer en kakhuis. Kakhuis (wc) wordt hier uitgesproken al kakoosieje, aardappel als aart-teppel en strijkijzer als stierkiezer.

 

Sinds 1982 worden vele Hollandse monumenten met financiele hulp van onder anderen de Srilankaanse overheid gerestaureerd.