maandag 6 maart 1995

'Wij zijn geen gevaarlijke sekte. Alhoewel, ha, ha, ha.'

KOERT VAN DER VELDE

Ook stoere tattoo-binken en pittige grunge-meiden gaan uit hun dak met Jezus. Ze deinen heen en weer, de handen vol verlangen de lucht in gestoken: 'Vader, kom nu in mijn hart. Nu.'

Stevige rock dendert door de donkere theaterzaal in de Utrechtse God's Pleasure-kerk. Met muziek, zang en getuigenis proberen zo'n tweehonderd reli-heffo's een punt te zetten achter de affaire waarin hun kerk verstrikt is geraakt.

Edwin Ogenio, de charismatische leider van de kerk, likte zaterdag tijdens de preek eerst nog even zijn wonden. "Als ze het nu recht in je gezicht zeggen: 'Edwin je bent een ontzettend grote hufter en we willen niets meer met je te maken hebben'. Maar ze liepen naar de EO, om die hun gore leugens te laten uitzenden."

Oké, ook Edwin heeft fouten gemaakt, dat wil hij best toegeven. Maar fouten zijn menselijk. De satan lacht in zijn vuistje. Die zorgde ervoor dat ex-leden het ergste deden wat ze konden doen: de vuile was buiten hangen.

De kerkgangers vinden Edwin geen grote hufter. Punkmeisjes met opgeschoren kopjes, lieftallige hippie-meisjes met lange haren en heavy rockers, - allemaal moeten ze lachen bij het idee alleen al. Edwin is een toffe peer. "We moeten het nuchter bekijken, ons niet laten meeslepen door emoties. Wij zijn geen gevaarlijke sekte. Alhoewel, ha, ha, ha." De zaal lacht mee. Edwin zelf heeft zijn emoties goed in de hand. Geroutineerd laat hij zijn lach door de zaal schetteren, gevolgd door een verontwaardigde schreeuw die doodse stilte veroorzaakt of een zoet fluistertoontje, dat de meiden aan het giechelen maakt. "De vreemdste verhalen doen de ronde. Ik zou een huis hebben verkocht en er met zeven ton vandoor zijn gegaan. Hier ben ik. Waar zijn de zeven ton?" Niemand weet het. "Tjeerd", roept hij. "Ga eens staan. Moest jij van mij op het podium in een emmer kotsen toen ik je een homofiel noemde, zoals de Telegraaf beweerde? Moest jij kotsen, jongen? Kotsen?" schreeuwt Ogenio. Tjeerd moest helemaal niet kotsen. De goeie jongen is homo af, en pas getrouwd met Jolanda.

Edwin Ogenio trekt het boetekleed aan. "De pers schreef dat ik jullie opriep je ouders geestelijk dood te verklaren. Dat werd uit de context gerukt, maar ik had genuanceerder moeten zijn. Ik wilde alleen vertolken wat Jezus zei: dat je alles moet opgeven om Hem te volgen."

Ogenio snapt wel hoe het komt. "Mij is hetzelfde overkomen als Jozef. Die bracht de waarheid ook te eigenwijs. Dat kun je hebben als je bekeerd bent." De zaal luistert ademloos, totdat Ogenio voordoet hoe de vrouw van Potifar Jozef probeerde te verleiden. "Psst, kom hier, psst. Hé, pssst." Sissend kijkt hij de zaal door. De meiden op de voorste rijen lachen alsof een onzichtbare hand hen kietelt.

Preken is heerlijk, maar Ogenio moet er een eind aan breien. "'Waar rook is, is vuur', zegt de buitenwereld. Maar ook over Jezus hebben ze heel lelijke dingen gezegd. Onthoud dat. Sommige christenen doen ontzettend naar tegen ons. Dat komt door de balk in hun ogen. Die balk is niet zomaar te verwijderen. Een splinter zou nog wel lukken, maar een balk!" Dat juist evangelisch en zwaar christelijk Nederland het vuur openden op God's Pleasure-kerk snapt 'pastor' Rudy van Diermen van evangelisatiegemeente 'De Deur' in Arnhem best. "Ze zijn gewoon jaloers. Ook zij hadden Gods vuur kunnen grijpen."

Toen Rudy twee maanden geleden van de zaak hoorde, trok de Heilige Geest hem zonder dralen naar God's Pleasure-kerk, en hij voelde ook daar diens heilige kracht. Ogenio vroeg hem een tegenrapport te schrijven. Pastor Rudy is zelf inmiddels ook niet meer van onbesproken gedrag. Hij heeft van het Nederlands Dagblad 'volkomen onterecht' een pak slaag gekregen. Natuurlijk manipuleert hij zijn volgelingen niet. Rudy zal wraak nemen in een nog te verschijnen boekje.

Van Diermen zegt dat de opsteller van een kritisch rapport van de Vereniging landelijk platform van de Pinkster- en Volle Evangelie Gemeenten in Nederland, vroeger volgeling van Ogenio was. Deze afvallige noemde God's Pleasure-kerk uit wraak 'een destructieve sekte'.

Wat is er eigenlijk aan de hand? Om de onrust de kop in te drukken kwam Ogenio met een verklaring: "We hebben hier te maken met een demonische macht die tot taak heeft de gemeente van Christus te vernietigen. Deze macht wordt vertegenwoordigd door een vrouw die de tekenen van Izébel draagt: liegen, manipuleren, theatraal gedrag en aandacht trekken." Deze vrouw heeft met een groep ex-leden de media gemobiliseerd tegen God's Pleasure. "Halverwege 1994 werd onze gemeente geïnfiltreerd door twee satanisten", aldus Ogenio's verklaring. "De satanskerk verklaarde ons tijdens een telefoongesprek de oorlog. Inmiddels zijn de twee infiltranten ontmaskerd."

Ex-leden hebben een minder cryptische lezing van de feiten. God's Pleasure zou beschikken over tien statige panden, waarin leden tegen woekerprijzen kamers huren. Werkeloze leden doen vrijwilligerswerk voor God, voor de kerk en voor vastgoedhandelaar R. Kooijmans. Kooijmans doet op zijn beurt regelmatig een schenking aan de kerk. De kerk zegt dat de belastingdienst en de sociale dienst inmiddels langs zijn geweest en niets oneerbaars hebben ontdekt.

Critici die moeite hebben met Ogenio's vele vakantiereisjes en met zijn verdiensten uit kippenhandel met het vroegere Oostblok, hebben evenmin juridische grond voor hun bezwaren. De critici melden ook dat Ogenio samen met zijn vrouw Annemarie 'relatiecursussen' geeft, waarin gemeenteleden worden gekoppeld, of juist uit elkaar gehaald. "Wij ervaren onrust over jullie relatie", zeggen ze in het laatste geval. Ogenio beroept zich op de bijbel: "De voorgangers waken over de zielen van de gemeenteleden. Hebreeën 13 vers 17. Vanuit deze verantwoordelijkheid geeft de leiding soms adviezen over relaties."

God's Pleasure-leden masturberen niet, hebben geen seks voor het huwelijk en zijn niet homoseksueel, want daar heeft Ogenio een hekel aan. In feite hebben velen alles gedaan wat God verboden heeft. Maar ze zijn ermee gestopt.

Bertuel grijpt de microfoon voor zijn getuigenis. "Ik was een smeerpijp: ik belde 06-lijnen, las seksblaadjes. En ondertussen ging ik ook nog naar de kerk - mijn vader is predikant. In de puberteit ben je extra vatbaar voor de satan. Ik dacht zelfs dat ik homo was. Bah, wat was ik een viezerik. Gelukkig heeft God me vrijgekocht met het bloed van Jezus." Beschaamd loopt hij naar de bar, waar vrienden hem omhelzen.

"Snel, steek je hand op als je de Heer tot je hart toelaat. Snel. Nu kan het nog. Snel." Pastor Rudy kijkt verwachtingsvol de zaal in, maar bijna niemand reageert. Iedereen is al in de Heer. Collega Piet heeft meer succes: "Iedereen die in Jezus gelooft gaat nu staan." De zaal veert op. Ogenio komt met een nieuwtje. "Bij de deur staat iemand die zijn excuses aanbiedt voor wat hij ons heeft aangedaan." Gejuich in de zaal, maar beneden blijkt de vogel alweer gevlogen.

Een meisje vertelt dat deze criminele ex-satanist op de EO-televisie is geweest en dat hij haar herhaaldelijk heeft bedreigd en ruiten bij de kerk heeft ingegooid.

De affaire heeft ook een positief effect gehad. Sinds enige maanden vallen mensen tijdens de dienst van hun stoel, gaan ze zomaar lachen, huilen en 'shaken'. "Na een periode van vervolging en kettinggebed was het er opeens... de Heilige Geest", schrijft de God's Pleasure-nieuwsbrief. Tjeerd vertelt dat hij laatst ineens op de vloer lag te spartelen. "Het was niet fijn en niet naar. Ik zie het als iets van de Heer, die ons een hart onder de riem steekt."

Copyright: Trouw


 

<< Terug naar vorige pagina