Welkom bij de

JazzFocus Big Band


De JazzFocus Big Band in het welbekende theatercafé Toomler.
Boven: De JazzFocus Big Band in het welbekende theatercafé Toomler (8 maart 2009).

JazzFocus Big Band cd presentatie

Eindelijk is het dan zo ver; de cd presentatie staat op stapel!

Eind oktober zijn we een kleine twee dagen druk geweest met het opnemen, en nu willen we het eindproduct graag aan u aanbieden. Wij hopen u dan ook op zondag 20 januari vanaf 14:00 (terug) te zien in het Bimhuis, alwaar u stukken van de cd live kunt horen om vervolgens als een van de eersten de cd aan te schaffen. Andersom mag natuurlijk ook. :) Voor een sonisch voorproefje klikt u nu door naar de menu-optie CD...

We hebben overigens een geweldig voorprogramma in de vorm van de Jazzmania Big Band!

JazzFocus Big Band bespeelt de Amsterdamse Uitmarkt

Op 25 augustus spelen we - dankzij de trip naar Riva del Garda van grote broer Jazzmania Big Band - op de Amsterdamse Uitmarkt. Vanaf 17:30 zijn we te horen in het restaurant Fifteen van de beroemde kok Jamie Oliver. Het is gesitueerd in een oud pakhuis in het Oostelijk havengebied in het centrum van de Uitmarktlocatie, op enkele minuten afstand van het Bimhuis, vlak voor de brug naar het Java-eiland. Tijdens de Uitmarkt zal het restaurant omgetoverd zijn tot jazzclub, zodat wij helemaal goed tot ons recht komen!
Weest u allen wel op tijd? We hebben (helaas) maar een half uurtje. (Voor ons speelt overigens Carmen Gomes; een reden te meer om er vroeg bij te zijn!)

Dutch Big and Contest 2007 levert eerste prijs op in 2007

Nog geen drie jaar geleden wonnen we ons eerste concours in Enschede. Dit jaar waren we weer van de partij tijdens de vijfde editie. Nu, verspreid over twee dagen, is het concours onderdeel geworden van het International Jazz Festival. In de categorie ´Amateur en muziekschool big bands´ mochten we het deze keer opnemen tegen 16 (internationale) concurrenten. Niettemin was ook deze keer de jury - bestaande uit Jeroen Rol, Allard Buwalda, Laurens van der Heijden, Johan Plomp en Hans Dekker - het er unaniem over eens dat de JazzFocus de eerste prijs mee naar Amsterdam mocht nemen;
Het zijn jonge talenten die in de gaten gehouden moeten worden. de JazzFocus Big Band; klik voor groot formaat

Als onderdeel van onze prijs in 2004 waren drie optredens in het vooruitzicht gesteld. Het heeft even geduurd voordat deze konden worden georganiseerd, maar uiteindelijk is het toch gelukt. Zo speelden we o.a. op 5 mei tijdens het bevijdingsfestival in Enschede en tijdens het festival voor en na (wat eigenlijk ook weer voor was) het Metropool Orkest (met als gast John Scofield).

JazzFocus weer eens nummer één!

Reclame poster voor het PCC Fast forward naar 2006; de laatste editie van het Prinses Christina Concours bracht een lading prijzen naar Amsterdam. Tot ons genoegen en vooraleerst was er natuurlijk de eerste prijs voor de JazzFocus Big Band, maar daar hield het niet mee op. de JazzFocus Big Band tijdens de finale

Moesten we twee jaar geleden genoegen nemen met een tweede plek achter onze Friese 'concurrenten' de Bogerman Big Band, dit keer waren de rollen omgedraaid. De jury - Albert Beltman, Martin Fondse en Koos van der Hout - waren het er tijdens de voorronden al unaniem over eens dat de JazzFocus Big Band als enige big band sowieso in de finale moest spelen. Na de finale in een practisch uitverkocht Muziekgebouw aan 't IJ, hoefden ze hun mening niet meer bij te stellen, waardoor we binnenkort een cd mogen gaan opnemen in studio Dudok van het Conservatorium van Amsterdam. Niet gek, gezien het feit dat de helft van de band door omstandigheden op een andere positie speelde dan gewend en we enkele invallers in ons midden hadden...

Er was dus meer; diverse spelers uit de JazzFocus Big Band traden ook op in andere bezettingen. En niet zonder succes:

het AM-sextet neemt applaus in ontvangst De stal van Peter Guidi heeft zich weer eens van zijn beste kant laten zien!

Gidon wint eerste prijs!

De Jazz Juniorstijdens het PCC Afgelopen zondag op het Prinses Christina Concours was het weer raak. Maar wel op een andere manier dan gehoopt. Gidon won een eerste prijs, maar helaas niet als solist met de JazzFocus Big Band als begeleiders. Eigenlijk was hij een concurrent van zichzelf, want hij won de prijs met het jonge en uitstekende octet 'de Jazz Juniors' in de categorie 'ensembles en solisten, 12 t/m 15 jaar'. Zij verdienden hiermee een optreden tijdens het North Sea Jazz Festival 2005!
Behalve deze eerste prijs kreeg Gidon (trompet) bovendien een eervolle vermelding. Al met al een geslaagdedag in de geschiedenis van de JazzFocus Big Band.

Prinses Christina Concours 2004

Het volgende concours waar de JazzFocus aantreedt is het Prinses Christina Concours. Op zondag 28 november spelen we om 10:30 in het 'Gebouw voor Kunsten en Wetenschappen' in Utrecht (ofwel het plaatselijke conservatorium). Dit keer in de categorie... jazz-solisten!!!
Hoe dat zit? Minstens 75% van de band moet jonger zijn dan 20 jaar om mee te dingen in de categorie big band, en dàt halen we nét niet. :o) Daarom gaat onze trompettist Gidon als solist, begeleid door de JazzFocus Big Band...

Extra optreden op 12 september

Heet uit de mail-box: Zondag 12 september speelt de JazzFocus een paar speciale arrangementen met een aantal zanger(es)s(en) en een drumband! Dit alles in het kader van 'Freestyle Fusion' tijdens het festival 'De Rode Loper'(zie de aankondiging hieronder).
Hoe laat en waar? Om 16:00 beginnen we op het buitenpodium aan de Polderweg. We worden afgelost door de New Cool Collective... Komt dat zien!

Het festival 'De Rode Loper'

Logo van het 'De Rode Loper' festival Hoewel de zomervakantie nog twee weken duurt, en nog niet iedereen terug is van vakantie, staat het eerste optreden van de JazzFocus Big Band alweer om de hoek.
Op 10, 11 & 12 september vindt voor de vierde keer het festival 'De Rode Loper' plaats. Dit gratis toegankelijke festival geeft uitgebreid weer wat er zich op kunst en cultureel gebied afspeelt in Amsterdam Oost/Watergraafsmeer. Natuurlijk mag de JazzFocus Big Band hier niet ontbreken. Op zaterdag 11 september treden we op van 20:00 tot ca. 20:45 in het Muiderpoorttheater.
Wij staan te popelen om weer voor u te spelen; tot dan!.

P.S.: Meer jazz tijdens dit festival is er op zondag van o.a. Joke Bruijs, Olaf Hoeks en de New Cool Collective.

JazzFocus Big Band in het Bimhuis

De JazzFocus Big Band in het Bimhuis in 2003 Op zondagavond 13 juni was het Bimhuis weer het domein van de jazz afdeling van de muziekschool Amsterdam. Een avond vol jazz met o.a. grotere broer Jazzmania Big Band en als jongste telgen de succesvolle 'Jazz Juniors'. De JazzFocus sloot - al bijna traditioneel - de elk jaar langer wordende avond onder luid applaus af. Het was al ver na 'Round Midnight' toen het laatste akkoord door het Bimhuis weerklonk, en het enthousiaste publiek naar huis ging.
Wat wellicht niet iedereen beseft heeft, is dat het de laatste keer was dat deze presentatie aan de Oude Schans plaats vond. Volgend jaar dus in het nieuwe Bim aan de Piet Heinkade 3. Hopelijk weten dan minstens zoveel mensen weer de juiste plek te vinden...

Eerste prijs Internationale Ensemble- en Solistenwedstrijd 2004

Op 6 juni 2004 vond in Kerkrade de Internationale Ensemble- en Solistenwedstrijd voor jong muzikaal talent plaats. Dit nieuwe onderdeel van het wereldberoemde Wereld Muziek Concours Kerkrade kent ook een categorie Big Band. Na de ervaring in Enschede ging de JazzFocus Big Band vol goede moed op pad. Als amateur big band mochten we met drie concurrenten uitkomen in de topklasse. Na het optreden in de 'Aula Major' van het congres centrum Rolduc en een optreden in het stadspark, was het tijd voor de prijsuitreiking. Hier bleek dat de bands aan elkaar gewaagd waren; we behaalden een nipte overwinning op de sterk spelende big band 'De Nieuwe Veste' uit Breda.
Het juryrapport stond boordevol lovende woorden:

Peter Guidi met zijn muziekschool big band laat weer horen wat een belangrijke functie hij vervult op jazz gebied in de Randstad […] De band speelt met de juiste dynamiek vooral in de begeleiding van de solisten
Henk Meutgeert
De band heeft een goede drive en heeft een lekkere sound. Ook goede energie.
Jan Formannoy
Deze band straalt liefde uit! […] Goede ruimte voor solisten, interactie, en enthousiasme! […] Wat een jong talent met een geweldige coach!
Ruud Breuls
Een tweede eerste prijs in één week tijd... Op naar de volgende!

Winnaar Dutch Big Band Contest

JazzFocus speelt zich naar de eerste prijs Op 31 mei 2004 werd in Enschede voor de tweede keer het Dutch Big Band Contest gehouden. Voor de JazzFocus Big Band werd het eerste concours waaraan zij mee deed een succes; de juryleden Jan Oosthof (Metropole Orkest) en Ludwig Nuss (WDR Big Band) bestempelde de JazzFocus tot de beste van de zeven deelnemende amateur big bands. Onder andere het goede samenspel tussen de secties, dynamiek, en de repertoire keuze waren voor de jury doorslaggevend. Maar bovenal vonden ze de JazzFocus de meest swingende van de zeven big bands!

Het magische getal van vandaag is...: