PROGRAMMAATJES

Een aantal handige programma's om op je computer te hebben worden hier genoemd. Als je computer altijd verbinding met het Internet heeft, zijn er twee soorten progjes onontbeerlijk: een firewall en een virusscanner. Je kan natuurlijk altijd in de winkel zoiets kopen, maar er is ook gratis software te downloaden.

BEVEILIGING:

Als firewall gebruiken we hier "Outpost" van Agnitum. Dit bedrijf heeft een gratis en een betaal versie. Versie 1 wordt niet meer verder ontwikkeld, maar voldoet meer dan voldoende en is bij ons thuis nog nooit vastgelopen. Je moet wel een beetje engels begrijpen en een beetje snappen hoe je pc verbinding met het internet maakt. Versie 2 moet je voor betalen, is veel uitgebreider en moderner qua look, maar vergt al wat meer van je computer. Deze versie is wel vertaald naar het Nederlands en dat maakt het instellen wel een stuk makkelijker.

De virusscanner thuis is van Grisoft en heet "AVG Anti-Virus". Ook hier weer een gratis versie en eentje waar je voor moet dokken. De gratis versie is net aangepast van versie 6 naar versie 7 en ik moet zeggen; uitstekend pakket! AVG Anti-Virus heeft bij ons nog nooit een steekje laten vallen, scant alles wat je download, je in- en uitgaande e-mail en controleert dagelijks of er nieuwe virussen bekend zijn. (En dat allemaal voor niets!) Ook dit pakket belast de pc niet teveel en kan gerust op een pc met een Pentium 3 of een Amd K6 processor geïnstalleerd worden. Toppertje!

Even voor de goede orde: Norton en McAfee en ZoneAlarm en dergelijke zijn ook allemaal prima progjes, maar je moet er toch voor betalen en ieder jaar maar weer een "abonnement" afsluiten en op oudere computers veroorzaken ze zoveel vertraging dat het niet leuk meer is.

Wanneer je een virusscanner en een firewall op je pc hebt gezet is je computer stukken minder gevoelig voor storingen door virussen of e-mail wormen. Je zal zien dat alles veel sneller blijft draaien en dat je ook niet zoveel junk e-mail krijgt.


BEELDBEWERKING:

Gratis beeldbewerking programma's zijn er tegenwoordig niet veel meer. Je kan wel overal probeerversies downloaden, maar deze geven er meestal na 30 dagen de brui aan... Met microsoft Paint valt niet veel te doen, dus stip ik er hier een paar aan waar ik graag mee werk:

Als eerste wil ik "IrfanView" noemen, gemaakt door Irfan Skiljan. Met dit programma kan je werkelijk ALLES bekijken, zelfs de meest vreemde afbeeldingstypen worden herkend. Ook is dit programma zeer geschikt om foto's aan te passen en te bewerken, of om stukjes uit de ene foto te knippen en eenvoudig in een andere te plakken. IrfanView neemt weinig ruimte op de harddisk in beslag en werkt zeer snel! Klik hier om naar de IrfanView pagina te gaan.