3.1.7 Breadboard Task done
Wat is een breadboard?
Nee, geen broodplank. Een breadboard is een experimenteer bordje, waarop je eenvoudig en makkelijk elektronische componenten in kan steken om iets te bouwen en testen. Zodra je helemaal klaar bent met de klus is de volgende stap altijd om de geteste project over te zetten naar een permanente printplaat. Het principe van een breadboard is simpel: een plank met gaatjes met daarin metalen klemmetjes. Aan de onderkant zijn die klemmetjes verticaal met elkaar doorverbonden. Je "prikt" een electronische component aan de bovenkant met zijn voetjes in de gaatjes, en vervolgens kun je een andere component daarmee verbinden door hem in een ander gaatje van dezelfde rij te prikken. Deze doorverbonden rijen bevinden zich verticaal, als je het breadboard in de breedte voor je legt. Het handigste is om horizontaal georiënteerd te werken. Wil je bijvoorbeeld een transistor in  het breadboard prikken, dan zorg je ervoor dat de drie pootjes horizontaal in drie aparte kolommen gaatjes terecht komen.
Voor verbindingen die je niet op die manier kunt of wilt maken, gebruik je een dun draadje. Je kunt er ook voor kiezen om een setje speciale patch kabeltjes te kopen, speciaal voor breadboard gebruik. Kost niet veel, voor een paar Euro heb je een zak vol.
Een breadboard bevat vrijwel altijd ook twee of meer horizontaal doorverbonden rijen, voor de voedings spanning.  Dit wordt meestal gemarkeerd met een + en - teken, en soms ook nog met tekst en/of kleur. De bedoeling is dat je een voedingsspanning aansluit op deze spanningsbus, en vervolgens over de hele breedte van het breadboard eenvoudig kunt aansluiten hierop.
het handigste is het om electronische componenten niet rechtstreeks in de spanningsbus te prikken, maar door middel van draadjes aan te sluiten. Dit houdt het bord overzichtelijker.
Sommige grotere breadboards hebben zowel boven als onder spanningsbussen. Deze zijn standaard niet met elkaar verbonden; wil je dat toch, dan kan dat natuurlijk heel makkelijk met 2 draadjes.
Let op! Sommige grotere breadboards hebben een verrassing aan boord, die mijzelf al eens een avondje puzzelen heeft bezorgd.
In mijn breadboard lijkt het alsof de spanningsbussen helemaal van links naar rechts doorlopen, maar in feite doen ze dat niet: ze zijn in het midden van het breadboard onderbroken! Kan handig zijn (als je het weet) omdat je op deze manier op 1 bord twee electrisch gescheiden voedingssystemen kunt aansluiten.Maar als je het niet weet kun je je kleurenblind zoeken, waarom de linkerhelft van je bord wel spanning heeft, en de rechterhelft niet…


graphic
(dank aan Hans Man voor zijn bijdrage aan deze uitleg. j.h.man@hccnet.nl )
Als je voldoende hebt ge-experimenteerd heeft het de voorkeur om het geheel op te bouwen op een gaatjesprint.
graphic