Vragen & Tips van Lezers

Vraag 1: Tijdens het douchen krijg ik steeds  wisselende temperaturen van het  warmwater  wat kan  hier de oorzaak van zijn?

Het antwoord hierop is niet zo simpel;de vraag is heb je een combiketel of een geiser?  Wat je je zeker kunt afvragen is het volgende:

A)Is de cv druk voldoende: minimaal 1 bar?1) Nee, kijk dan op een van mijn andere pagina's hoe je de c.v moet bijvullen KLIK HIER VOOR PAGINA bijvullen         

B)Is het probleem ontstaan het plaatsen van een spaardouchekop?(bij veel combitoestellen werkt een spaardouchekop niet . De tapdrempel, dit is minimale hoeveelheid water die je moet tappen wil het toestel in bedrijf komen, komt door deze spaardouchekop onder deze drempel en schakelt het toestel uit                              

C)Is de hoeveelheid warmwater uit de kraan ook minder dan normaal?      Minder dan 5½liter/per minuut,de oorzaak kan dan ook  zijn; kalk in de douchekop, of in de zeefjes van de kranen. .                                                                                                           

D) Bij een  geiser (ouder dan 8 jaar) komt het veel voor dat er een scheurtje in het membraam ontstaat. Je merkt dit doordat je de warmwater kraan steeds verder open moet draaien wil de geiser nog aangaan.Dit gaat goed totdat het scheurtje in het membraam te groot is geworden en de geiser het helemaal niet meer doet.. 

Zoals je ziet zijn er wel enkele punten die je zelf kunt nakijken. Als je handig bent kun je ook wel enkele onderdelen zelf vervangen,  zoals bijv. een membraam. Zonder de juiste meetapparatuur wordt het toch heel lastig om de storing zelf op te zoeken.

Vraag 2: Hoe kom ik aan een gebruiksaanwijzing?  zeker bij de wat oudere toestellen wordt dit moeilijk, ook zijn er merken samen gegaan of verdwenen. Hieronder een link naar de adressen van de meeste ketelfabrikanten.  

Vraag 3: Ik wil mijn oude ketel vervangen door een combi toestel, welke is aan te raden? Bij de huidige gasprijs is er eigenlijk maar één goede keus; zeker als u dit over een langere periode bekijkt ,bijv voor de komende 15 jaar, (de gemiddelde levensduur van een ketel). De gasprijs zal in die periode zeker verdubbelen,aan te raden is dan ook om een HR combi ketel kiezen .

De meerprijs voor een combi HR ketel ten opzichten van een VR ketel is 300 euro,-. Deze kosten worden snel terug verdiend door het hogere rendement v/d HR ketel.   De VR ketel heeft een rendement van 81% terwijl de HR ketel een rendement heeft van 95% . Het verschil is 14% ;dit percentage bespaart u dus jaarlijks op uw stookkosten! Dit gedurende de levensduur van uw ketel. . Een belangrijk voordeel van een HR ketel is ook nog dat deze beter is voor het milieu door het minder gebruik aan gas en een betere verbranding.

Vraag 4:Welk merk nieuwe ketel zou u mij adviseren ?  Regelmatig worden door de consumentenbond cv-ketels getest. Aan deze test  zit één nadeel ; er wordt namelijk niet getest  op storinggevoeligheid en de kosten vooronderhoud . Ik heb zelf al 9 jaar een Agpo econforte HR  deze behoeft namelijk geen onderhoud,tenzij de ketel dit zelf aangeeft in de display ,ook is hij nog nooit in storing gevallen .In de praktijk komt dit neer op weinig onderhoud ,dus minimale onderhoudskosten. Nu zegt dit niet dan deze ketel beter is dan een ander merk ,maar het punt onderhoud  is zeker iets wat je wel mee moet nemen in de keuze van een ketel. 

Vraag 5:Hoe stook je zuiniger? Alle radiatoren in huis opendraaien, of alleen de radiatoren in de vertrekken waar je verblijft? Het meest comfortabele is als het in het  hele huis lekker warm is, maar comfort is duur. Je stookt voordeliger door alleen de radiatoren open te draaien in de vertrekken waar je verblijft. Aan te raden is, wel de gangradiator  te gebruiken,deze vangt namelijk de eerste kou op als de buitendeur open gaat.

Tip1: Heb je thuis een Hoog Rendement ketel dan krijg je het hoogste rendement door zo lang mogelijk met een lage watertemperatuur (dat is onder de 60 graden) de centrale verwarming te verwarmen. Een HR ketel is het  meest zuinig onder deze grens. Boven deze grens werkt de ketel als een VR ketel.

Tip 2: Hoe bereken ik de juiste capaciteit voor een radiator? druk op button

       Deze pagina zal (steeds) worden  bijgewerkt met antwoorden op de vragen van lezers. . laatst bijgewerkt maart 2003