Scut en tolwegen Portugal                                         
HOME

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Tolweg A22 snelweg Algarve

Vanaf 8 december 2011 is in Portugal op verschillende wegen Tol ingevoerd. Zo ook op de A22, de enige snelweg aan de Algarve, die van Vila Real de Santo Antonio(grens bij Spanje), tot aan Lagos loopt.
De tolweg heeft geen 'gewone' tolpoortjes. U kunt dus niet met Euros of een credit card betalen, met een hefboomsysteem dat open en dicht gaat, na de betaling. Op een aantal snelwegen in Portugal gebeurt de betaling van de tolgelden nu volledig elektronisch, wat iets gecompliceerder is, helaas. Dit werkt als volgt: langsrijdende voertuigen worden door een tolpunt bij de oprit van de wegen geregistreerd door camera's, die geinstalleerd zijn op zogenaamde tolpoorten, die op de gehele tolweg geplaatst zijn. U kunt de desbetreffende wegen herkennen door de melding “Electronic
toll only” bij de oprit.
De Portugese overheid heeft nog geen concrete oplossing aangeboden aan de autoverhuur bedrijven, die gevestigd zijn aan de Algarve. Onze huurauto´s hebben momenteel geen elektronische uitrusting, dat communiceert met het tolsysteem (transponder). De reden is dat de gebruiker/bestuurder van de huurauto van de A22 (snelweg aan de Algarve), in dit geval de klant, gebruik maakt van de service van deze tolweg en aansprakelijk is, voor de kosten hier van. Het elektronische systeem, dat de Portugese overheid heeft bedacht, heeft hier geen rekening mee gehouden en is dus onbruikbaar voor de autoverhuurbedrijven in Portugal. In het geval van een autoverhuurbedrijf, is de eigenaar van de huurauto, niet aansprakelijk voor het gebruik van de tolweg. De gebruiker, dus de klant, maakt gebruik van de service van de tolweg en is daarom degene die de rekening dient te voldoen.

Laatste nieuws hierover: Je betaald bij het verhuurbedrijf een vast bedrag boven op je huurbedrag, als je de auto weer inlevert wordt het verrekent met wat je aan tol hebt verbruikt .(ongeveer 1.50-2 euro per dag).


Hoe kunt u het gebruik van de tolweg aan de Algarve A22 betalen:
Volgens de Portugese wet, moet de klant van de huurauto de volgende procedure toepassen bij de door hem of haar gehuurde huurauto, indien deze gebruik wil maken van de tolweg A22:  zie ook
berichtje hierboven

U kunt de elektronische tol betalen in de zogenaamde 'payshops'. In veel plaatsen is dit ondergebracht in de lectuurshops (ook vaak de winkel van de loterijen e.d. ) en ziet u een bordje met payshop op het raam staan. Makkelijker is het om de rekening te betalen bij het plaatselijke postkantoor, omdat nog niet precies bekend is, waar deze payshops zijn.
Betaaltermijn: De betaling kan vanaf de 2e dag na het passeren van het tolpunt en gedurende 5 werkdagen worden voldaan.
U kunt dus gewoon gebruik maken van de snelweg A22 aan de Algarve en binnen 5 dagen kunt u de tol in deze payshops/ postkantoor, achteraf, betalen in iedere willekeurige plaats. Hoe: U geeft het kenteken van de huurauto door en dan krijgt u de rekening. De betaling wordt in de computer geregistreerd.
Het is wel handig om uw huurcontract mee te nemen. Dan kunt u laten zien vanaf welke datum u de auto gehuurd hebt.
Kosten: Het bedrag van het tolgeld (het referentietarief voor voertuigen van klasse 1 werd vastgelegd op € 0,06671 excl. IVA maar kan variëren met betrekking tot o.a.  het uur van de dag waarop de tol geïnd wordt, bijzondere zones, de klasse van het voertuig of regelmatige en frequente doorreizen van hetzelfde voertuig. De regering kan de tarieven jaarlijks in de maand januari aanpassen)+ administratiekosten (ter hoogte van 25 cent per tolbedrag dat men moet betalen, tot een maximum van 3 euro per betaalhandeling).
Belangrijk: Als de betaaltermijn is verlopen zonder betaling van het tolgeld, wordt dat gezien als overtreding en zal de bestuurder een boete worden opgelegd, verhoogd met administratiekosten.
Wanneer de door u gehuurde huurauto, gedurende de door u gehuurde periode op de tolweg rijdt, is het verhuurbedrijf waarbij u de auto gehuurd heeft, verplicht de klant/huurder te identificeren, indien deze niet geregistreerd staat.

Heeft u geen zin om achteraf voor verrassingen te staan kunt u het beste gewoon aan uw tolverplichting voldoen. Krijgt u een boete en betaalt u nog veel meer!

Verder hoorden we dat de kastjes bij de tolwegen ook de snelheden controleren!!, dus let op je snelheid.

Aangesloten wegen automatische tolheffing:
Kuststrook noorden
- A28 – Snelweg “Litoral Norte” (tussen Porto en Vilar de Mouros/Caminha)
Noorden
- A24 – Snelweg ”Interior norte” (tussen Viseu en Chaves)
De stad Porto en omstreken
- A4 – Snelweg Porto/Amarante (tussen Matosinhos en Águas Santas)
- A41 – Circular Regional Exterior (buitenste rondweg) van Porto
- A42 – Snelweg Alfena-Lousada
Centro (Aangesloten wegen in de Zilverkunst – Costa de Prata)
- A17 – Snelweg Litoral Centro (kuststreek centrum) (tussen Mira en Aveiro)
- A25 – alleen de trajecten tussen Esgueira en Angeja (gebied rond Aveiro)
- A29 – Snelweg van de Costa de Prata (tussen Estarreja en Vila Nova de Gaia)
Centro
- A25 - Snelweg Beira Litoral/Beira Alta (tussen Aveiro en Vilar Formoso)
Beira Interior
- A23 – Snelweg Beira interior (tussen Torres Novas en Guarda)
Regio Lisboa
- IC3 – tussen de snelweg A23 en Tomar, trajecten Atalaia, Asseiceira en Santa Cita
Algarve
- A22 – Via do Infante (tussen Lagos en Castro Marim)

Bron: Portugal forum.
Meer informatie kunt u verkrijgen bij:
CTT- Tel: 00351 707 26 26 26
[portagens.ctt.pt] of
Snelwegen van Portugal [www.estradas.pt]
 

 

Tolwegen in Portugal werken net als de tolweg in b.v Frankrijk, wel zie je steeds meer onbemande tolhuisjes, je  kunt dan betalen met munt/papiergeld of pin/creditkaart. Tolinformatie en bedragen Portugal