English version

                              Origamic Architecture

'Origamic Architectuur' kaarten maken, een uit Japan afkomstige kunstvorm, is volgens sommigen een onderdeel van origami en volgens anderen nou net weer niet. De meningen zijn hierover dus verdeeld.  De verwarring ontstaat omdat vouwen een essentieel onderdeel is van het kaarten maken; zonder vouwen krijgt men de kaart namelijk niet in model. Echter in hoofdzaak snijdt men de kaarten. Masahiro Chatani (zie volgende alinea) geeft zijn boeken consequent 'Origamic Architecture' mee. Een Nederlandse vertaling voor 'Origamic Architecture' bestaat er volgens mij niet, 'Papier Architectuur' vind ik het meest in de buurt komen en zo noem ik het dan ook hierna.

Dit is de 'Hawk' uit: 'A Paradise of Origamic Architecture'  by Masahiro Chatani and Keiko Nakazawa.
Masahiro Chatani is een Japanner die zeer veel boeken met ontwerpen op zijn naam heeft staan. Er zijn nog een paar andere ontwerpers/sters maar, als ik me niet vergis, heeft hij de meeste boeken gemaakt en is hij de grondlegger van de papier architectuurkaarten. Een aantal boeken heeft hij samen met Keiko Nakazawa gemaakt maar ook met andere ontwerpers/sters heeft hij samengewerkt. De meeste papier architectuur beoefenaars werken hoofdzakelijk met Chatani's boeken. Er zijn een aantal boeken vertaald in het Engels; vertaald naar het Nederlands is er, naar mijn weten, maar 1, te weten: "Origami, modellen om zelf te maken", Masahiro Chatani, 1984.  Kennelijk is de interesse in Nederland te gering om meer vertaalde boeken vanuit het Japans te rechtvaardigen. Een samengestelde map om de beginselen van Papier Architectuur te leren zat in het assortiment van de Nederlandse vouwservice, helaas is deze zaak opgeheven.
Dit is de 'Butterfly' uit: 'Pop-Up Gift Cards' van Masahiro Chatani.
Voor het maken van papier architectuurkaarten kan men, helaas, maar beperkte materialen gebruiken; alleen eigenlijk dun karton zoals bijvoorbeeld ivoorkarton van zo rond de 250 gram. Chatani noemt in zijn boeken Kentpapier maar dat is in Nederland niet te krijgen en kennelijk in andere landen ook niet daar andere OA-ers, o.a. in Amerika, er zonder succes naar hebben gezocht. Keiko  Nakazawa (o.a. "Best Greeting Cards") noemt Duna papier maar hier geldt hetzelfde verhaal voor als voor het Kentpapier. Andere papiersoorten zijnal gauw te dun dan wel te dik om kaarten van te maken. Wat zijn nu papier architectuur kaarten? Laat me een poging wagen om hier een antwoord op te geven: in het kort gezegd zijn het een soort 'pop-up' kaarten die op verschillende manieren gemaakt kunnen worden. Meestal wordt het als volgt gedaan: een ontwerp uit een patronenboek wordt via een kopie (gescand en geprint of overtrokken of op een andere manier) met een stylus pen doorgedrukt op het ivoorkarton.
Dit model komt uit het boek 'Pop-Up Gift Cards' van Masahiro Chatani en is 'Wing' genoemd.
Verder worden er minuscule puntjes geplaatst daar waar een vouw aan de voor-  dan wel de achterkant moet komen (dal- en bergvouwen). Als het ontwerp overgenomen is op het karton wordt vervolgens het ontwerp, daar waar dat aangegeven is, voorzichtig en zorgvuldig uitgesneden en daarna met bovengenoemde dal- en bergvouwen in elkaar gevouwen. Als het een ontwerp is dat alleen uit rechte lijnen bestaat gaat het anders. Dan worden er aan het begin en eind van elke lijn een punt geplaatst, dit wordt met een soort pen met een hele scherpe punt gedaan die een minuscuul gaatje achterlaat op het papier. Op deze manier ontstaat een geperforeerd ontwerp op het dunne karton. De minuscule puntjes worden vervolgens met elkaar verbonden met behulp van een soort klein stanley mesje. Als alle lijnen gesneden zijn, is het vouwen aan de beurt en ontstaat langzaam de 'pop-up' kaart. Dit is in het kort en zeer simplistisch uitgelegd wat een papier architectuur kaart is.
 
 
 
'Stag Beetle' uit: 'Four Seasons of Origamic Architecture', Masahiro Chatani. Het patronenboek waaruit dit ontwerp komt is in het Japans zodat ik de naam van het patroon en de titel van het boek niet kan vermelden.

Ik heb begrepen van contacten met andere OA-ers dat er meerdere manieren zijn om de kaarten te maken, iedereen ontwikkeld zijn eigen manier hierin.. Een hele snelle wijze is om direct door de kopie van het patroon heen te snijden. Bij deze methode wordt de procedure van het puntjes zetten in zijn geheel overgeslagen en dat kan een aanzienlijke tijd schelen zeker als het een groot ontwerp is. Deze methode is bij velen niet erg populair, niet op de laatste plaats omdat de kopie kwetsbaarder wordt naarmate er meerdere snedes zijn gemaakt en dan kan gaan schuiven.   Als men de formule van de ontwerpen van deze kaarten eenmaal doorheeft , daar bedoel ik mee de verhoudingen van het uitgesnedene ten opzichte van de middenvouw en andere verhoudingen van de vouwen onderling, dan zou men zelf ontwerpen kunnen maken. Ik ben daar inmiddels een aantal jaar geleden mee begonnen en dat was niet eenvoudig moet ik zeggen. Het begon met een eenvoudig ontwerp waar ik zeker een week werk aan het gehad.

In dit model uit 'A Paradise of Origamic Architecture'  heb ik een kleine wijziging aangebracht:  in het boek van Chatani staan er twee kinderen onder de bomenboog, ik heb daar een boeddha afbeelding voor in de plaats gezet.
Gelukkig werd ik gaandeweg bedrevener in het ontwerpen en dat stimuleerde me om door te gaan. In de loop der jaren heb ik nu verschillende, voornamelijk Amsterdamse, gebouwen ontworpen waarvan de grootste; het Centraal Station. Hier heb ik zes weken aan gewerkt. Van deze ontwerpen heb ik een page op Internet staan die te bereiken is via de volgende link: Papier Architectuur .Voor het snijden en vouwen van de papier architectuurkaarten is veel geduld en concentratie nodig, het luistert namelijk nogal  nauw; even te ver door of een verkeert lijntje gesneden en je hele kaart is verknalt en dat is behoorlijk vervelend als de kaart al voor de helft of meer gesneden is en er al een hoop tijd en energie in zit. Een kleine eenvoudige kaart is wel binnen een uurtje te snijden maar voor de wat grotere en uitgebreidere kaart is men al gauw een paar uur kwijt. Sommige kaarten kunnen zelfs een paar dagen in beslag nemen. Dus een hoop vrije tijd is ook gewenst.
 
 
 
Rechts: 'Globe' uit 'Origami, modellen om zelf te maken' van Masahiro Chatani.
globe.gif (113777 bytes)
Rechts: 'Snow House' uit 'Pattern Sheets of Origamic Architecture' by Masahiro Chatani.
snowhous.gif (124076 bytes)
Links: 'Flowergarden' uit: 'Best Greetings Card' door Masahiro Chatani.

 

Dan bestaan er verder nog de kaarten die zeer moeilijk zijn (en dus heel veel tijd kosten) maar tevens wel, naar mijn mening en die van anderen, de aantrekkelijkste kaarten zijn. Deze kaarten namelijk zitten met draadjes aan de onderkant vast. Vaak pyramide.gif (51710 bytes)bestaan deze kaarten uit vele segmenten die men dus eerst allemaal overtrekt, (of op een andere manier kopieert) vervolgens op karton overdrukt of perforeert en daarna uitsnijdt.

Deze noem ik 'Piramides'. Ik weet niet uit welk boek dit model is omdat ik dit patroon heb afgehaald van een Japanse site. Wel begreep ik dat het een ontwerp van M. Chatani is. Bij deze kaart heb ik gewerkt met laagjes papier over elkaar.
Deze segmenten worden met kleine stukjes washi (handgeschept papier) aan elkaar bevestigd met lijm. Daarna worden er, op de daarvoor aangegeven plaatsen, kleine draadjes bevestigd aan de segmenten. Dit wordt ook met washi gedaan. Deze draadjes worden daarna door de 'back-up' kaart heen gestoken en aan de onderkant met lijm en washi vastgezet. Op deze manier trekt het model zichzelf in vorm elke keer als de kaart geopend wordt. Hierboven (boven de 'Piramides') zie je hier drie voorbeelden van. Bij deze kaarten is het vooral de kunst om de washipapiertjes heel klein en in dezelfde kleur te houden en zo onzichtbaar mogelijk aan te brengen. Het is tevens de bedoeling de gaatjes op de kaart waarduomom.gif (53984 bytes) de draadjes doorheen moeten, zo klein mogelijk te houden en het is vaak een heel gedoe de draadjes door deze kleine gaatjes te wurmen. Ik heb vele van deze kaarten gemaakt; bloemen, huisjes, figuren en het mooiste en grootste, een soort pagode van drie verdiepingen waar ik minimaal een week aan heb gewerkt.
'Milano Duomo' uit 'Paper Magic, Pop-up Paper Craft'  van Masahiro Chatani.
Tot mijn grote spijt zijn de meeste van deze kaarten kapot gegaan omdat uiteindelijk van allen de lijm heeft losgelaten. In de boeken raadt men fotolijm aan en die heb ik ook gebruikt (van verschillende merken). Heel lang heb ik deze kaarten met draadjes niet meer willen maken omdat ze zo arbeidsintensief waren en na langere of kortere tijd kapot gingen. Maar uiteindelijk won de aantrekkelijkheid van deze kaarten het en ben ik er weer mee begonnen. Wel heb ik informatie ingewonnen over lijm bij andere OA-ers en heb ik zelf experimenten gedaan met verschillende soorten lijm. Uiteindelijk bleek doorzichtige PVC lijm het allerbeste, alle modellen die ik met deze lijm heb gemaakt, zitten nog keurig in elkaar en ik heb goede hoop dat dit ook zo blijft. De door de boeken genoemde fotolijm verdroogd erg snel is mij gebleken en daardoor laat het waarschijnlijk los na verloop van tijd..
 
 
 
 Links: naamloze boom uit ' A Paradise of Origamic Architecture' door Masahiro Chatani.
 
 

Rechts: 'New Louvre' uit 'Origamic Architecture Goes Modern Building Masterpieces' door Masahiro Chatani.

Links: 'Bridge of Fantasy' uit 'Pattern Sheets of Origamic Architecture vol. 2' door Masahiro Chatani.
Links: 'The Togets-Kyo bridge' uit 'Tour of Kyoto'  van Keiko Nakazawa en Masahiro Chatani.
 
 

Rechts: '5 Storeyed Pagoda Tower'  uit 'Origamic Architecture Goes Modern Building Masterpieces'  van Masahiro Chatani.

 

Tot zover deze site. Bedankt voor je interesse in deze page. En mocht je interesse hebben, zie dan  ook mijn Origami page en mijnPapier Architectuur en Escher page met speciale kaarten in Escher stijl.

  
Rest mij nog het benoemen van een aantal interessante sites Papier Architectuur als onderwerp hebbende:
http://webpages.charter.net/gstormer/ gemaakt door Gerry Stormer.
Drie sites van de hand van Marivi Garrido te weten haar algemene pages:
http://marivi_10.tripod.com/index.html en
http://www.geocities.com/vanesa_yo/index.html  en haar wapenschild page:
http://marivi_heraldry.tripod.com/index.html/ 
Van Selena Kim's hand; http://members.aol.com/kselena/  
en als laatste de page van Jun Mitani: http://www.page.sannet.ne.jp/jun_m/index-eng.html

 

Ingrid.
 
  1999 Ingrid S. Alles in deze page is auteursrechtelijk beschermd. Niets van deze page mag gedownload, geprint of anderszins vermenigvuldigd worden zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur.