English version
 
 

                                                      Origami
 
 

Origami is de kunst van het vouwen, naar Japanse traditie die teruggaat tot de 12e eeuw. Een prettig boekje om de beginselen van Origami te leren is: "De kunst van het vouwen" van Everdien Tiggelaar, uitgeverij: Cantecleer bv.  In dit boekje wordt duidelijk en overzichtelijk de basisvormen - begeleid door visuele voorbeelden - uitgelegd. Origami is een relatief goedkope hobby omdat in hoofdzaak papier het materiaal is wat je voor deze hobby nodig hebt. Toch kan het aardig wat gaan kosten omdat door deze hobby de liefde voor papier meer en meer groeit en er veel prachtig papier verkrijgbaar is. Ik heb door het beoefenen van Origami dan ook een aardige papier collectie opgebouwd en ben ik in het gelukkige bezit van vele soorten en maten papier. Naast papier is voor het beoefenen van Origami niet veel nodig; eigenlijk alleen een snijmesje en een vouwbeen. Hierboven en onderstaand zijn wat voorbeelden van wat ik in de loop der tijd gevouwen heb.

Doos in doos in doos
Slechts drie hier
Maar met meer papier
Zijn de variaties eindeloos

Jarenlang heb ik mij toegelegd op het vouwen van doosjes en dat was dan ook het enigste wat ik vouwde. Het probleem daarbij is dat, zeker als je zelf het papier niet wilt snijden, je nogal wat problemen kunt ondervinden met het bij elkaar krijgen van verschillende soorten passende of eendere papiertjes omdat doosjes over het algemeen uit meerdere segmenten bestaan. Ik ken maar één boek met doosjes gevouwen uit één segment. Verder kan het moeilijk zijn motieven en/of kleuren op elkaar af te stemmen.  Vaak ben ik, mijns inziens, veel te lang bezig met het voorbereidende werk i.p.v. met het vouwen van het eigenlijke doosje. Over het algemeen vouw ik de doosjes zeer klein, slechts een paar centimeter groot, meer miniatuur dus. Veel van de doosjes die ik gemaakt heb komen uit de boeken van de Japanse Tomoko Fuse, een van de beste, zo niet de beste Origami doosjes ontwerpster die er is. In ieder geval heeft zij veel doosjes boeken op haar naam staan. De laatste tijd ben ik wat afgeweken van het eenzijdige doosjes vouwen en maak nu ook andere thema's. Ik ben zelf geen Origami ontwerpster dus vouw ik naar voorbeeld uit boeken afkomstig zowel uit Nederland als uit Japan. Als je bekend bent met de algemeen geldende vouwafspraken zijn de modellen uit de Japanse boeken goed te doen en dat is ook wel nodig want een Nederlandse vertaling van deze boeken is er veelal niet. Kennelijk is de belangstelling voor Origami  in Nederland toch te gering om meer vertalingen van de Japanse boeken te rechtvaardigen.

Haar wortels verdronken
Haar bloem aan 't licht geschonken
Is ze met zichzelf in strijd
In een eeuwige dualiteit
 
 

Dit is mijn vertaling van de lelie.
De lelie (eigenlijk 'roos' genoemd omdat ze zonder blad het ontwerp van een roos is) en het blad heb ik naar voorbeelden uit de boeken, maar deze samenvoeging van beiden is mijn eigen idee. Het ontwerp voor de roos kan in verschillende boeken gevonden worden, o.a. in: "De Kunst van het vouwen" van Everdien Tiggelaar. De bladeren zijn, als variatie, van ivoorkarton gevouwen.
 

Deze bloeiende tentakels der bomen,
normaliter takken genoemd,
in de herfst tot sterven gedoemd,
kunnen gevouwen danig op leeftijd komen.
 
 

De bloemen van deze takken zijn wederom gevouwen naar voorbeeld,  maar verwerkt op deze manier in takken is aan mijn eigen fantasie ontsproten. Het ontwerp voor de bloemen is onder andere te vinden in: "Origami, paper folding fun in colour" van Zülal Aytüre-Scheele. Daar waar het  moeilijk is motieven en soorten papier op elkaar af te stemmen met het vouwen van doosjes, vindt men dat probleem geenszins bij deze takken; hoe bonter hoe beter, niets lijkt in tegenspraak met elkaar, integendeel. Echter de bloemen op de tak bevestigen is een hele klus. Dit heb ik uiteindelijk voor elkaar gekregen door om de uiteinden van de bloemen heel dun ijzerdraad te wikkelen en die vervolgens ook om de takken heen te draaien en deze daarna met een bruin bloemenband te bekleden zodat het ijzerdraad niet meer zichtbaar is. Voor de tak zelf heb ik anjerdraad gebruikt. Het aan elkaar bevestigen van de bloemen ging gemakkelijker bij het volgende vouwsel dat ik maakte voor het diner van een huwelijksfeest.Ook hier heb ik gebruik gemaakt van heel dun ijzerdraad om de bloemen aan elkaar te bevestigen. Om de bloemen op deze manier te schikken was mijn eigen idee.Vroeger betrok ik mijn papier van het Japanse winkeltje in Amsterdam en van de Nederlandse vouwservice te Warffum. Deze laatste is helaas opgeheven en het Japanse Winkeltje is vrij beperkt naar mijn mening. Sinds een tijd koop ik nu veel papier bij  Fascinating Folds in Amerika. Ze zijn niet altijd even klantvriendelijk maar ze hebben de grootste collectie papier die ik ooit tegengekomen ben. Wel is het importeren van het papier behoorlijk duur te noemen; buiten de aanschaf van het papier zijn er ook nog de verzendkosten waar rekening mee gehouden dient te worden en deze zijn niet mis! Wel wordt de levering, naar ik tot twee maal toe mocht ondervinden, binnen een maand geleverd.Veel papier is overal en nergens te krijgen maar vooral bij Vlieger (heel erg goed gesorteerd) en de Bijenkorf in Amsterdam. In de Bijenkorf is vooral heel veel soorten en maten inpakpapier te vinden en dat vindt ik persoonlijk het prettigste papier om te vouwen. Het voordeel van dit papier is dat er hele scherpe vouwen in te maken zijn en het is verkrijgbaar in beeldschone motieven en kleuren en bovendien trendgevoelig. Wel is een nadeel dat sommige soorten van dit inpakpapier juist op deze scherpe vouwen haar kleur verliest en wit wordt.
 
 

De bloem der bloemen
De Roos
Tijdloos
En eeuwig mooi te noemen
 
 
 
 

Washi (handgeschept papier), dat onder andere te verkrijgen is bij het Japanse winkeltje in Amsterdam, geldt in origamiland als het mooiste papier dat er is en het is ook heel erg mooi  en bijzonder maar ik vind het in veel gevallen niet echt makkelijk te bewerken; voor erg scherpe vouwsels vind ik het zeker niet geschikt. De roos tenslotte (zie foto links boven), is in vele maten, soorten en van allerhande papier te vouwen; van een soort witte gebubbeld behangpapier (de witte roos links op de foto) tot, zeer verfijnt, geaderd doorzichtig papier (de rode rechts op de foto).

Tot zover deze site. Zeer welkom zijn reacties op deze site en van tevoren al geef ik hiervoor mijn dank. Mocht je interesse hebben, zie dan ook mijn drie andere pagina's die over Origamic Architecture gaan: oaned.htm (met kaarten van ontwerpen van Keiko Nakazawa en Masahiro Chatani) en gebned.htm (kaarten van mijn eigen ontwerpen met als onderwerp in hoofdzaak Amsterdamse gebouwen) en mijn Escherpage (in de stijl die Escher hanteerde, ook van mijn eigen ontwerpen).

Met vriendelijke groeten,

Ingrid.

©1999 Ingrid S. Alles in deze page is auteursrechtelijk beschermd. Niets van deze page mag gedownload, geprint of anderszins vermenigvuldigd worden zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur. Geregistreerd werk.