De Maine Coon

OORSPRONG

De Maine Coon is één van de oudste natuurlijke rassen van Noord-Amerika. In het noordoosten van Amerika, een gebied dat wij kennen als New England (de huidige staten Massachusetts, Maine, New Hampsire, Rhode Island, Vermont en Connecticut) werden de eerste Maine Coon katten aangetroffen.


Waar komen ze vandaan? Daar zijn vele verhalen over.


Men vermoedt oorspronkelijk afkomstig uit de staat Maine. Dit verklaart het eerste deel van de naam. Het tweede deel verwijst naar het populaire verhaal dat hij een produkt zou zijn uit een kruising van halfwilde huiskatten en wasbeertjes (raccoons in het Engels). Hoewel een tabby Maine Coon met zijn gestreepte volle staart wel iets weg heeft van een wasbeer, is dit biologisch niet mogelijk. Een andere, romantische, verklaring verwijst naar de import van halflanghaarkatten, meegenomen vanuit Europa naar de Nieuwe Wereld aan het einde van de achttiende eeuw. Een derde versie spreekt over Vikingen, die tijdens hun zeetochten over de Atlantische oceaan ook regelmatig Noord-Amerika hebben bezocht. Tijdens deze reizen waren zij vergezeld van katten. Namelijk de Noorse Boskat, deze katten zouden zich vermengd hebben met de aldaar wonende katten. Hoewel minder romantisch dan de reeds genoemde verhalen, is de meest pausibele verklaring te vinden bij moeder natuur: voorzover er weinig of geen katten in het oude Noord-Amerika waren, werden deze door koloniserende bezoekers meegenomen. Na aankomst bekommerden de mensen zich weinig over hun katten: zij hadden andere zaken aan hun hoofd. De katten vermenigvuldigden zich; de sterksten bleven over. Door deze natuurlijke selectie paste de kat zich aan het ruwe klimaat van dit gebied aan, en na verloop van vele generaties ontstond in en rondom de staat Maine een Maine Coon.

Een echte werkkat!!

Gespierd, robuust en gemiddeld tot groot van afmeting, op zijn hoede, maar geïnteresseerd in zijn omgeving. Hij werd door natuurlijke evolutie ontworpen om in staat te zijn te werken in een ruw klimaat, min of meer onafhankelijk van menselijke hulp. In de staat Maine werd van hem verwacht dat hij in zijn onderhoud kon voorzien; voor zijn talent als muizenjager kreeg hij dagelijks een portie melk. Deze kat moest in harmonie met andere dieren en de mens leven; vandaar zijn beminnelijke karakter. Hoewel hij in wezen vriendelijk is, is hij toch iets gereserveerd en aanvankelijk wat verlegen in vreemde situaties, een karakteristiek welke heeft bijgedragen aan zijn vaardigheid om te overleven in het strenge plattelandsleven.

KARAKTER EN UITERLIJK


Onder het misschien wat wilde uiterlijk van de Maine Coon verbergt zich een aanhankelijke kat met een zeer tolerant karakter. Hij is niet opdringerig, maar wel speels (sommigen apporteren ook) en intelligent. Van nature rustig van aard en goed gehumeurd zal hij niet gauw zijn nagels gebruiken en vechtpartijen bij voorkeur uit de weg gaan. U zult verbaasd zijn over het zachte stemgeluid als u voor het eerst een Maine Coon hoort miauwen. Katers zijn in het algemeen wat ondernemender dan poezen die vaak wat gereserveerder zijn tegenover vreemden. Het is een kat voor zowel de beginner als de ervaren kattenbezitter. Een kat zonder problemen.

Het zijn katten met een natuurlijk uiterlijk en een makkelijk te onderhouden vacht. Ze worden iets groter dan gewone huiskatten, katers zijn iets forser dan poezen. Omdat het ras zich betrekkelijk traag ontwikkelt, zijn ze pas met een jaar of vier volwassen en hebben dan pas hun volwassen grootte, type en vacht bereikt.

Ze maken een imposante verschijning door hun los uitstaande vacht, hoge benen en lange, volle staart en doen gespierd, stevig een krachtig aan. De brede kop heeft een vierkante snuit met een lichte welving in de neus, grote oren met haarpluizen eruit en het liefst kwastjes aan de punten. De kop wordt omlijst door een kraag. Na de schouders wordt de vacht aan de zijkanten op onregelmatige wijze langer. De lange pluimstaart wordt gebruikt om voeten en oren warm te houden als ze zich helemaal oprollen. De vacht is waterafstotend en klit niet of nauwelijks, omdat er weinig ondervacht aanwezig is en is dan ook een eenvoudige verzorging.

Één keer in de week kammen en borstelen is meestal voldoende, waarbij u vooral moet letten op de 4 "oksels" en de broek. Hoewel Black tabby de meest populaire kleur is, bestaat de Maine Coon in bijna alle kleuren, zoals smoke, bicolor en schildpad. Alleen de kleuren chocolate, lilac, cinnamon en fawn, de burmese kleuren en de siamese pointaftekeningen zijn niet toegestaan. Afhankelijk of de kat tabby, effen, blauw of zilver is, voelt de vacht stugger of zachter aan. De volgende twee vachtpatronen komen voor: gemarmerd (ook wel classic tabby of blotched tabby genoemd) en gestreept (ook wel mackerel tabby genoemd).Contact us: tel/fax: +31 (0)512 841842
of +31 (0) 610902622