Leren over de taal

Is het een moeilijke taal?                                                            Difficile? No, e' facile!!               

Of een taal moeilijk is of niet, kan niemand anders voor jou bepalen: jij vindt het moeilijk of makkelijk. Het is in elk geval niet moeilijker dan Frans of Spaans.

Net als Frans en Spaans is de Italiaanse taal een Romaanse taal. Het Italiaans is ontstaan uit het Latijn, maar het is zeker niet zo dat je Latijn zou moeten kennen om Italiaans te kunnen leren.
Als je al een beetje Frans of Spaans kent, zul je de Italiaanse taal
niet zo moeilijk vinden. Doordat deze 3 talen tot dezelfde taalfamilie behoren, lijken ze best veel op elkaar. Er wordt wel eens gezegd dat Italiaans makkelijker is dan Frans.

                                         ** L'italiano e' piu' facile del francese **

Soms denken mensen dat het een moeilijke taal is, omdat Italianen altijd zo snel lijken te praten. Dat 'snelle praten' valt echter reuze mee; het lijkt voor ons zo snel te gaan omdat wij de taal niet verstaan. Als je eenmaal een beetje Italiaans kent, zul je al snel merken dat deze taal niet echt sneller gesproken wordt dan het Nederlands. Wel is het zo dat Italianen vaak nogal luid praten en veel gebaren gebruiken. Door al die dingen samen, lijkt het dus veel sneller te gaan dan het is.

Verder is de Italiaanse taal in bepaalde opzichten een hele
'simpele' en logische taal: een taal met duidelijke, simpele regeltjes en niet heel erg veel uitzonderingen (dus dat leert lekker makkelijk!) en een taal waarbij je de letters gewoon uitspreekt zoals ze er staan.

Je hebt dus niet echt een talenknobbel of voorkennis nodig om deze leuke taal te leren: je kunt gewoon beginnen!

 

 

 

 
Wat kan ik er mee?

Een taal is in de eerste plaats een communicatiemiddel: als je een taal spreekt, kun je
spreken met mensen die die taal spreken, dingen in die taal lezen en mensen die die taal spreken verstaan.

Zoals je in de Presentatie al hebt gemerkt, zijn er veel leuke dingen die met ItaliŽ te maken hebben. Als je nu Italiaans leert, kun je informatie over al die dingen straks in de oorspronkelijk taal van het land begrijpen! Je kunt dan bijvoorbeeld de sportkrant La Gazzetta dello Sport lezen, Italiaanse recepten lezen, muziek van Italiaanse zangers verstaan, Italiaanse films kijken en verstaan, je vakantie in ItaliŽ zelf plannen en met Italiaanse mensen praten.

Taal is altijd een sleutel tot informatie: als je Italiaans leert, heb je toegang tot allerlei informatie die in het Italiaans beschikbaar is. Dit kan ontzettend handig zijn, bijvoorbeeld als je later Kunstgeschiedenis wilt gaan studeren of als je meer wilt weten over de vulkaan de Etna, of over de mafia.

Ook als je nog niet zo goed weet waar je Italiaans in de toekomst voor nodig zou kunnen hebben, is het leuk om Italiaans te leren: je leert dan namelijk een taal die lang niet iedereen kent en doet dus iets heel
bijzonders!

  Rechthoekige toelichting: Jij kunt straks iets bijzonders!!

 

 

 

 

Maar wat je er ook mee wilt gaan doen, het allerleukste is natuurlijk dat je met Italiaanse mensen kunt praten. Dus heb je Italiaanse kennissen, ga je wel eens naar een pizzeria waar echte Italianen werken, kom je wel eens in ItaliŽ, dan zou ik zeker Italiaans gaan leren! Al was het maar omdat de meeste Italianen bijna geen Engels spreken....

 

 
Ben je klaar voor je eerste echt les Italiaans?

                                                                                            Klik dan hier

 

 

Terug naar het overzicht van lesonderdelen