Ontvangst van de Maand

Sponsor Link

Hier uw link?

mail ons!

Shipplotter:

Het ontvangen van AIS gegevens kan op verschillende manieren. De meest gebruikte manieren zullen we hier bespreken. Bij deze vorm van AIS ontvangst maken je gebruik van het programma Shipplotter. De download van Shipplotter is een trail-versie met alle mogelijkheden voor je eigen AIS ontvangst wil je echter ook gegevens van anderen kunnen ontvangen dien je je versie te registreren, de kosten hiervoor liggen rond de 30,00 euro en dan heb je een licentie voor het leven.

Installeer Shipplotter:

De installatie van Shipplotter wijst zich eigenlijk vanzelf. Lees even goed wat er staat en na afloop van de installatie kan je er voor kiezen het programma automatisch te laten starten. Shipplotter zal starten met het scherm 'raw- signal'. In dit scherm laat Shipplotter het ontvangen signaal zien maar aangezien je verder nog geen ontvanger hebt geïnstalleerd zal je hier alleen een horizontale groene lijn zien.

 

Ontvangst met een scanner en geluidskaart:

Zorg er voor dat je scanner is voorzien van een zogenaamde discriminator uitgang. Dit is een uitgang die in plaats van het gefilterde en afgezwakte signaal, wat je normaal uit je koptelefoon aansluiting krijgt, het 'raw-signaal' naar je geluidskaart stuurt. Het merk en/of type van de scanner maakt niet uit maar deze discriminator uitgang is wel erg belangrijk maar zit niet standaard op een scanner. Wij gaan er vanuit dat je scanner is voorzien van de discriminator uitgang zo niet verwijzen we je naar de site www.discriminator.nl . Hier staat voor nagenoeg elke scanner omschreven hoe je de discriminator uitgang in je scanner kan monteren.

Sluit de discriminator uitgang aan op de microfoon aansluiting van je geluidskaart, dit omdat deze aansluiting gevoeliger is dan de line-in en dus een beter te regelen signaal zal opleveren.

Controleer of in Shipplotter de juiste geluidskaart staat ingesteld:

Opties > Geluid > Geluidskaart

Als je één geluidskaart in je computer hebt geïnstalleerd kan je kiezen voor auto bij meerder geluidskaarten kies je voor degene waar je de scanner op hebt aangesloten.

 

Controleer met de optie geluidsmixer of de juiste opname ingang is geselecteerd:

Opties > Geluid > Geluidsmixer

 

Na het selecteren van Geluidsmixer zal er een en scherm openen waar je je microfoon aansluiting kan selecteren. Na het selecteren van de microfoon aansluiting schuif je de volume balk naar ongeveer een derde van het maximum.

 

Stel nu je scanner in op de juiste frequentie. Je kan kiezen uit twee frequenties die beide het zelfde ontvangen. De scanner mag absoluut niet op scannen staan maar moet continu vast staan op één van de beide frequenties om geen gegevens te missen. de frequenties zijn:

1:    161.9750 Mhz

2:    162.0250 Mhz

Zodra je dit gedaan hebt druk je op de opname knop in de menubalk van Shipplotter en het ontvangen van de gegevens zal beginnen.

 

controleer nu in het scherm 'raw-signal' of je ontvangst van mooie en goeie kwaliteit is en niet te piekerig en te hoekig. is dit goed ga dan naar de kaart optie (1). na het klikken op deze knop krijg je waarschijnlijk een blauw scherm met daar in de tekst 'selecteer een kaart'  dit doe je door middel van het klikken op het icoontje met de openstaande map (2). selecteer in dit scherm globe.jpg en er zal een wereld bol tevoorschijn komen. Als er inmiddels schepen zijn geplot op deze kaart selecteer je één van deze schepen door op één van de schepen te klikken en dan kan je met de knop + (3) in te zoomen op de regio waar jou schepen ontvangen zijn. druk op het icoontje dat lijkt op een wereldbol (4) en er zal een sataliet afbeelding gedownload worden.

1:      2:      3:      4:

na deze stappen gevolgd te hebben zou je als het goed is ongeveer het volgende resultaat te zien moeten krijgen:

 

We hopen dat we je met deze omschrijving verder hebben geholpen en we hopen dat je ons wil helpen om je ontvangst door te sturen naar één van onze AIS gerelateerde partners. Hoe je dit moet doen lees je in de omschrijvingen per partner. zie hiervoor het menu links bovenaan deze pagina. je kan kiezen om je gegevens door te sturen naar één of meerdere van onze partners. Standaard zit in shipplotter de mogelijkheid om 6 servers te voorzien van jou gegevens.

 

 

mouseover