Minitura's Groote Wolf

U bent van Harte Welkom om eens bij Perdok's Hoeve
een bakkie te komen halen.
Zie met eigen ogen dat ik helemaal lyrisch ben van
de Chihuahua.
En fok dus al 25 jaar dit lieflijke en huiselijke ras.
In mijn huis treft u zowel langhaar als
de korthaar Chihuahua.

Af en toe heb ik een nestje jonge hondjes.
Waar ik zo'n 9 tot 12 weken voor zorg.
Alle hondjes lopen bij mij vrij in huis.
Van kamer tot keuken.

Ik wil hieronder graag een stukje informatie kwijt over
de lang- en korthaar Chihuahua.
Zodat u zult zien dat er tussen die 2 variteiten toch
enkele verschillen merkbaar zijn.
Maar ook of mensen wel de juiste keuze maken bij
de aanschaf van een pup.
Want is het niet zo dat alle puppies er lief uitzien?
Neem dus alle tijd en denk er goed over na
alvorens u besluit tot het kopen van een pup/hond.

Hebt u na het lezen nog vragen of suggesties....

 Afkomst:
De Chihuahua komt oorspronkelijk uit Mexico, en is vernoemd naar de Mexicaanse provincie Chihuahua.
Dit kleine ras werd door de Tolteken ( een stam uit het huidige Mexico) in de negende eeuw voor Christus gefokt. Het ras heeft, waarschijnlijk doordat het al zolang bestaat, een groot weerstandsvermogen tegen allerlei ziektes en veranderingen in klimaat opgebouwd.

Uiterlijk:
De Chihuahua is misschien wel het kleinste hondenras dat er is. De schouderhoogte komt meestal niet boven de 25 cm uit. Het gewicht ligt gemiddeld tussen de 1,5 en 2,5 kilo. Natuurlijk zijn er uitzonderingen van rond de kilo tot ongeveer 3,5 kilo. Naar verhouding heeft dit ras een stevig en sterk gedrongen lichaam. Er zijn meerdere variëteiten van dit ras namelijk de kortharige en de langharige. De kortharige vacht is kort en dik. De langharige vacht is zacht en golvend en natuurlijk lang. Ook zijn er veel verschillende kleuren onder de Chihuahua's. ik noem er enkele:

Blond, Crème of Zandkleur
Zwart
Rood of Reekleur
Wit
Bruin of Chocoladekleur
Black and Tan
Tricolor
En zelfs Blauw


 

Karakter:
De Chihuahua is een uitermate geschikte gezelschapshond door het kleine formaat en de zachtaardige aard van het beestje. Zij hebben belangstelling voor van alles en nog wat en zijn ook waaks. Het grootste verschil tussen de beide variëteiten is volgens mij dat de korthaar iets feller kan zijn dan de langhaar. Maar er zijn altijd uitzonderingen. Wat ook sommige langharigen zijn erg fel of eigenzinnig.
Als de interesse gewekt is, gaan de oren staan. De hondjes zijn levendig en soms ook argwanend ten opzichte van vreemden. Wordt een Chihuahua sociaal opgevoed dan kan het een prima huisgenoot worden die met andere huisgenoten of soortgenoten op kan schieten. Ook in de omgang met kinderen.
Let wel op, de Chihuahua is klein maar geen speelgoed voor kinderen!
Bright Star of India

 

Opvoeding:
Bij de Chihuahua wordt de opvoeding wel eens vergeten. Het zijn schoothondjes en zijn ook erg leergierig. Binnenshuis krijgt dit ras in principe voldoende beweging, maar ook buiten spelen doet dit nogal speelse hondje graag. En een wandeling met de baas al helemaal. Dit is telkens een feestelijk gebeuren, al zou u dat niet altijd verwachten. Uiteraard verschilt de verzorging per vachttype. De kortharige moeten soms met een rubberen borstel worden geborsteld, maar de langharige vindt een kam of borstel regelmatig wel erg prettig.
In de winter kunnen de hondjes last krijgen van de kou, vergeet daarom niet om ze bij nat weer even droog te maken wanneer ze weer binnen komen. En als het vriest blijf dan niet te lang stilstaan want door het lopen blijven ze natuurlijk wel warm. Een jasje is dus niet nodig!


De Chihuahua:
Het ras is zeldzaam, hoewel men de diertjes al enkele jaren op de tentoonstellingen tegenkomt. Ze zien er tenger en toch krachtig uit; zeer schrander. Middelgrote kop, gewelfde schedel, goed ontwikkelde achterkant van de schedel, bles, diepliggend neusbeen, vrij puntige neus, grote iets bolle ogen, die glanzend en donker zijn ( robijn rood), middelgrote oren, V-vormig of te wel op klok slag tien voor twee, en aan de punten omvallend. Wittige vacht, met gelige rug, nek en zijden. Wit om de hals. Sommige Chihuahua's zijn wit met zwart, driekleurig of staalblauw. Door de jaren heen zijn er meer kleuren ontstaan maar dit was oorspronkelijk de kleur van de Chihuahua.
De hoogte varieert momenteel van 16 tot 20 cm met een gewicht van 1,5 tot 3 kilo.


Een vriend voor het leven:
Of het nu een pup is van een Kampioen, of een ander jong hondje, het maakt niet uit. Een jonge pup is vaak zeer vertederend. De wil van de hond om zich aan te passen in onze samenleving, verklaart waarom hij al sinds eeuwen het meest geliefde huisdier is van de mens. Een hond brengt altijd veel verandering teweeg in het leven van zijn nieuwe baasje. De aanwezigheid van het nieuwe huisdiertje kan daarom veel vragen oproepen. Met deze site wil ik u ondersteunen en helpen, zodat de relatie tussen u en uw nieuwe vriend zo goed mogelijk verloopt. Let wel, alleen goede verzorging en respect voor de hond geven de garantie voor een wederzijds begrip.

Mocht u nog meer willen weten over bovenstaande informatie dan verwijs ik u door naar:
http://home.wanadoo.nl/samarik

 


Gezondheid en verzorging

Het schoonmaken van de ogen en oren:
De ogen wassen ( of een oogmedicatie toepassen) geeft geen problemen. Het schoonmaken van de ogen en met name de ooghoek, moet bij kleine honden regelmatig herhaald worden, aangezien hun ogen erg gevoelig zijn.
Gebruik bij voorkeur gedistilleerd of (afgekoeld) gekookt water. Met een vochtig gemaakt wattenschijfje 'draait' u dan makkelijk het gevormde oogslijm weg.
De oren van honden zijn zeer gevoelig. U kunt de oren het beste dagelijks controleren. Bij wijze van voorzorg moet de pup van jongs af aan gewend raken aan deze verzorging en aan het verwijderen van de haartjes in zijn oren.
Maak de oren met een droog wattenschijfje schoon, vooral voor honden met hangende oren. Dit ter voorkoming van oorontsteking. Uw dierenarts beschikt over milde oorreinigers die veilig zijn en ontstekingen helpen voorkomen.

Voor kleine rassen begint het omhoog staan van de oren veel vroeger, want hun groeiperiode is veel korter.
Verzorging van de nagels en voetkussentjes:
Afhankelijk van de ondergrond waarop hij meestal loopt kunnen de nagels onvoldoende slijten. Ook bij honden met verminderde activiteit kan dat voorkomen. Dit kan de manier van lopen beïnvloeden en ze kunnen hierdoor zelfs minder goed op hun benen staan. U kunt naar een trimmer of een dierenarts gaan. Dit uiteraard tegen een vergoeding. Het is van belang om een speciale tang te gebruiken die u bij een dierenspeciaalzaak zo kun aanschaffen om het vervolgens zelf te proberen.
Ook de voetkussentjes moet u goed in de gaten houden, 's zomers als de nagels erg warm zijn of bij heet asfalt, of s'winters als het gevroren heeft en er net is gestrooid. Pekel bijt erg en kan irritatie veroorzaken. Smeer voor iedere wandeling in de sneeuw de kussentjes in met vaseline of uiercrème. Spoel ze bij thuiskomst weer lekker schoon.

Verzorging van tanden
Kijk de tanden zorgvuldig na. Wacht zeker niet op een slechte adem of tandsteenvorming. Dit komt erg vaak voor bij dit kleine ras. Om dit te laatste te voorkomen moet u naar uw dierenarts om het gebit te laten reinigen.Dit gebeurt onder algehele narcose. Tandsteen kan tanduitval en pijnlijke tandvleesontstekingen veroorzaken. Er zijn diverse gebitverzorging artikelen verkrijgbaar bij uw dierenspeciaalzaak. U kunt zelf het gebit verzorgen, maar de pup moet hiermee van jongs af aan mee vertrouwd raken. Op deze manier kunt u de vorming van tandsteen en tandplak tegen gaan. Doe dit met een kleine tandborstel of heel voorzichtig met uw nagels. Eenmaal een pijnlijke situatie en uw hond is voorgoed genezen en kunt u het vergeten om dit voortaan zelf te doen. Secuur te werk gaan is dus geboden.


De tanden
Een volwassen hond heeft normaal gesproken 42 tanden, een jonge hond heeft slechts 32.
Zie hier de chronologische ontwikkeling van het gebit:

doorkomen van de snijtanden
alle snijtanden doorgekomen
doorkomen van de uiteindelijke snijtanden
doorkomen van de uiteindelijke hoektanden

Na 7 maanden heeft de pup zijn uiteindelijke gebit. Soms blijven de melktanden staan, deze moeten dan door de dierenarts worden verwijderd. De melktanden vallen er gemakkelijk uit; u hoeft zich geen zorgen te maken; u moet ook niet proberen ze te zoeken ( de hond slikt ze meestal door). Soms kunt u merken dat de volwassen tanden doorkomen. Ze duwen de melktanden weg, die daardoor uitvallen. Let bij een pup goed op het wisselen. Wat veel voorkomt bij de Chihuahua is dat zij dubbele hoektandjes krijgen. Dit doordat de melktandjes niet door de nieuwe worden weggedrukt. Dit zal dan helaas operatief moeten worden verwijderd. Een kleine ingreep die ervoor zorgt dat het volwassen gebit nu mooi verder kan groeien. Zo ontstaat er dus geen vergroeiing in het bekje.


Samen oud worden

Samen oud worden:
De levensverwachting van de mens stijgt, maar dat geldt niet alleen van ons. Ook onze huisdieren blijven steeds langer dan een decennium samen met hun baasjes. De band wordt sterker, vooral met dieren die ouder zijn.
Volgens de statistieken gaat het goed met onze huisdieren, ze worden steeds ouder. De levensverwachting van de kat is in slechts 20 jaar bijna verdubbeld, een hele prestatie! In diezelfde periode kwam er voor de hond ruim 3 jaar bij. Deze vooruitgang heeft echter niet alleen te maken met betere kwaliteit van voeding, regelmatige bezoekjes aan de dierenarts en preventieve gezondheidszorg door inentingen, al vormen deze zaken wel een heel belangrijk onderdeel. Ook beweging, sport en spel en veel aandacht houden het dier fit. We geven u 10 waardevolle tips voor een lang huisdierenleven.

 

let op ziektesymptomen bij uw huisdier; gewichtsverlies, extreme dorst en gedragsveranderingen kunnen bijvoorbeeld aanwijzingen zijn. Hoe eerder een ziekte wordt herkend, hoe groter de kans op een succesvolle behandeling.
ga regelmatig met uw hond of kat naar de dierenarts, tenminste eenmaal per jaar voor controle. Ouder dieren ( vanaf 7 jaar)bij voorkeur eens in het half jaar laten controleren.
zorg dat het dier regelmatig beweging krijgt door met hem te wandelen en met hem te spelen. Fit blijven kan hartstikke leuk zijn!
gecastreerde en gesteriliseerde dieren leven doorgaans veel langer dan dieren die niet geholpen zijn.
geef het dier gezonde voeding die aanzijn behoeften voldoet. De keuze is enorm.
voorkom dat het dier te dik wordt. Oudere honden hebben meestal minder calorieën nodig en horen dan seniorvoeding te krijgen.
poets regelmatig de het gebit van je huisdier begin hier zo jong mogelijk mee dan is het beestje immers gewend.
langharige onder hen moeten vaak geborsteld worden. Ook huidplooien, ooghoeken en pootjes vragen om bijzondere aandacht.
voorkom stress. Vooral oudere dieren hebben behoefte aan regelmaat. Houdt u zich dus aan vaste voertijden, wandeltijden en speeltijden.
stimuleer ook de geest van uw huisdier door gehoorzaamheidsoefeningen en spelletjes te doen. Zo voorkomt u veel ouderdomsverschijnselen.

( uit Pet´s Place Magazine nr 4 oktober 2001)