Boilie Ingrediënten

bereiding:

 • breek de eieren en meng ze in een kom 
 • voeg vloeibare kleur- en geurstoffen en andere vloeibare toevoegingen toe aan de eieren
 • meng de eieren en de toevoegingen goed met elkaar
 • neem nu alle droge ingrediŽnten en meng deze goed met elkaar
 • voeg nu geleidelijk de droge mix met de eieren tot je een deeg bekomt
 • laat het deeg een kwartiertje rusten
 • nu kan je beginnen met het rollen van de boilies dit doe je met de hand of met een deegspuit en een roltafel
 • eenmaal de boilies gerold zijn kan je ze koken. De kooktijd verschilt naargelang de samenstelling; eiwitrijke boilies(mix met ingrediŽnten zoals caseÔne) moet je niet zolang koken als boilies met een meer koolhydraatrijke samenstelling (mix met bestanddelen zoals maÔsmeel, polentabloem,...)
 • tijdens het koken gaan de boilies drijven laat ze dan nog 1 minutje koken en haal ze dan uit het water
 • leg ze eerst op een droge krant (om het water van het koken op te nemen) en laat ze dan drogen op een keukenhanddoek. Zet je boilies best buiten en uit de zon om te drogen
 • de duur van het droogproces bepaal je zelf ik laat ze steeds een nachtje door drogen
 • na het drogen kan je ze best bewaren in de diepvriezer of vismeelboilies kan je ook een tijdje op zout bewaren
tips bij het gebruik van boilies
 • bij het vissen op stromend water plat je de boilies best wat af zodat ze niet met de stroming worden meegenomen.
 • als je met boilies voert breek er dan ook enkele open, deze laten de geur stoffen vlugger vrij en dit zorgt ervoor dat de karper het aas vlugger kan opmerken
 • op water waar er dressuur is op boilies kan je eens proberen met een groter of kleiner formaat boilies te vissen, of met een andere kleur of geur
 • heb geen schrik van experimenteren met je mixen vismeel en strawberrie flavour klinkt misschien raar om samen te gebruiken maar het kan de karper misschien verleiden

 

Karperkorrels
Deze korrels worden in viskwekerijen gebruikt voor het opfokken van karpers. Net zoals de forelkorrel, bevat deze karperkorrel alle noodzakelijke bouwstoffen die vriend karper zich maar kan bedenken. Het hoofdbestanddeel is natuurlijk vismeel, maar ook diverse suikers en een goed eiwitpatroon maken van deze karperkorrel een ingrediënt dat zeker de moeite waard is om uit te proberen. Het is een relatief goedkoop product dat in de beginjaren der karpervisserij zeer populair was.
Eiwitgehalte: 33 %
Koolhydraatgehalte: 22%
Vetgehalte: 7%
Uitharding: goed
Verwerkbaarheid: zeer goed

Rijstgluten
We zouden kunnen stellen dat dit in feite de eiwitten van de rijstkorrel zijn. Net zoals bij maïsgluten is de bindkracht van rijstgluten bijna te verwaarlozen, de uitharding daarentegen is optimaal.
Eiwitgehalte: 65%
Koolhydraatgehalte: 0%
Vetgehalte: 0%
Uitharding: goed
Verwerkbaarheid: goed

Rijstkreem
Rijstkreem is in wezen een synoniem voor rijst-griesmeel. Fijn gemalen rijstkorrels die in de voedingsindustrie vooral gebruikt worden als toevoegsel in pudding en soortgelijke nagerechten. Het is vrij zwaar wat soortelijk gewicht betreft, en een ideaal ingrediënt om in een licht gekleurde samenstelling te gebruiken. Het is bovendien een zeer goedkoop product dat als bulk dienst kan doen.
Max.% te verwerken: 40%
Eiwitgehalte: 8%
Koolhydraatgehalte: 78%
Vetgehalte: 1 %
Uitharding: zeer goed
Verwerkbaarheid: zeer goed

Robin Red - concentraat
Dit is een product waar we wat doseren betreft zeker mee moeten uitkijken. Het is zeer sterk spul, niet enkel inzake smaak... ook wat kleur betreft. Het wordt gebruikt in vogelvoeders om kanarievogels op kleur te houden. Het is niet te vergelijken met een eivoer dat meer als krachtvoer wordt gebruikt. Dit concentraat is eigenlijk slechts een onderdeel van het eivoer. Het is zeer kruidig en kleurt de boilies mooi rood, dank zij de rode kleurstof carophyl. Zeker nier meer dan 10% in een mix gebruiken. Er is nogal wat verschil wat kwaliteit betreft, en wij hebben verschillende uitvoeringen die onder de benaming "Robin Red" te koop zijn, getest. Er is er maar één echte en die komt van de Engelse fabrikant Haith's die tevens ook nog andere vogelvoeders maakt zoals Nectarblend,
Max.% te verwerken: 10%
Eiwitgehalte: 0%
Koolhydraatgehalte: 0%
Vetgehalte: 8%
Uitharding: goed
Verwerkbaarheid: zeer goed
lnstant-response: zeer goed

Roggebloem
Roggebloem is voor de bakkers onder ons een alledaags product om het dagelijkse brood te bakken. Karpervissers gebruiken het reeds jaren met succes als bulkproduct. Het heeft een zeer goede instant response en is dus heel zeker goed van smaak. Wij hebben de ervaring dat het deeg na het rollen of spuiten van worsten dikwijls begint te zwellen en zo het rollen van de boilies een stuk moeilijker maakt. Roggebloem bevat iets minder eiwitten dan roggemeel, maar heeft dan weer meer koolhydraten. De laatste jaren vervangen wij de roggebloem door meer-granen-meel dat b.v. gebruikt wordt om 6-granenbrood te bakken.
Max.% te verwerken: 30%
Eiwitgehalte: 8%
Koolhydraatgehalte: 73%
Vetgehalte: 1 %
Uitharding: redelijk
Verwerkbaarheid: goed

Roggemeel
Net zoals roggebloem is roggemeel een veel gebruikt ingrediënt in karperaas. Persoonlijk verkiezen wij het boven bijvoorbeeld roggebloem. Roggemeel bevat wel meer vezelstoffen en dat is mooi meegenomen, maar het allerbelangrijkste vinden wij dat het deeg minder hard zwelt en dat is zeer handig bij het rollen. Qua prijs ligt roggemeel in de buurt van roggebloem en tarwebloem of tarwemeel, Karper lust het bijzonder graag, daar kan je zeker van zijn. Het laat zich perfect met andere producten zoals griesmeel, caseïne of gelijk wat verwerken. Echt een aanrader te gebruiken in gelijk welke samenstelling.
Max.% te verwerken: 30%
Eiwitgehalte: 10%
Koolhydraatgehalte: 55%
Vetgehalte: 2%
Uitharding: goed
Verwerkbaarheid: zeer goed

Sardienmeel
U kent ze wel de kleine, zilverkleurige visjes die een echte lekkernij zijn (als je een visliefhebber bent tenminste)... wel, karper is er bepaald niet vies van. Wij hebben het hier over de gedroogde, gemalen versie. Het gaat dus over een bepaald soort vismeel dat een redelijk hoog vetgehalte bezit en perfect kan gecombineerd worden met andere soorten vismeel. Het heeft net zoals de andere vismelen een uitgesproken geur die direct herkenbaar is door vriend karper. In combinatie met een "stinker" van een flavour (geur- smaakstof) is succes verzekerd.
Max.% te verwerken: 20
Eiwitgehalte: 60%
Koolhydraatgehalte: 0%
Vetgehalte: 11 %
Uitharding: redelijk
Verwerkbaarheid: goed

Schapenkorrel - schapenbix
Vijftien jaar geleden één van de meest gebruikte ingrediënten. Het was goedkoop en dat was op de eerste plaats belangrijk. Het rolde als een trein, het rook voor de karper blijkbaar zeer goed om nog maar van de smaak te zwijgen. Het was perfect met gelijk welk ingrediënt uit die tijd te verwerken. Het had slechts een nadeel: de lokwerking (aantrekkingskracht) van schapenbix was vrij snel uitgewerkt. Misschien lag het ook wel aan het feit dat in die bepaalde periode werd overgeschakeld op boilies met een hoger eiwitgehalte, en deze lekkernijen drukten eigenlijk de boilies met een laag eiwitgehalte de kop in. Wij hebben er goede resultaten mee geboekt, zeker in de periode dat we met "de platte bol" visten en dat staat voor zacht deeg.
Max.% te verwerken: 30%
Eiwitgehalte: 17 %
Koolhydraatgehalte: 20%
Vetgehalte: 4%
Uitharding: goed
Verwerkbaarheid: goed

Soja-isolaat
Dat brengt ons bij een ingrediënt met een hoog eiwitgehalte. Dit isolaat wordt ook gewoon soja-eiwit genoemd en is inderdaad het eiwit van de soja. Het is een zeer stoffige bloem, met een vrij hoog soortelijk gewicht. Het is ideaal om het eiwitgehalte van de boilie een beetje op te krikken, helaas is de prijs eveneens opgekrikt, maar dat zijn we gewend van ingrediënten met een hoog eiwitgehalte.
Max.% te verwerken: 20%
Eiwitgehalte: 85%
Koolhydraatgehalte: 0%
Vetgehalte: 0%
Uitharding: goed
Verwerkbaarheid: goed

Sojameel - ontvet
Ook wel sojabloem
genoemd. Sojameel of -bloem is in boilies waarschijnlijk het meest gebruikte bestanddeel. Het zit bijna in elke kant-en-klaar mix die in de handel wordt aangeboden. Sojameel -ontvet is in de meeste gevallen getoast. Het meel heeft een kortstondige verhitting ondergaan, Het is iets donkerder van kleur dan vet sojameel en heeft een uitgesproken, lekkere smaak. Telkens we met dit ingrediënt aan de slag gaan, heb ik moeite om er af te blijven, Dit ontvet sojameel bevat iets meer eiwitten dan de vette versie en ook het koolhydraatgehalte ligt iets hoger. Men moet wel opletten met de versheids datum, omdat sojameel vrij snel bederft. Het gevaarlijke is dat je dat niet meteen ziet of ruikt. Maar, de vangsten vallen drastisch terug en eindigen bij een absoluut minimum met de ene "blank" na de andere als gevolg, het is dus uitkijken geblazen.
Max.% te verwerken: 40%
Eiwitgehalte: 47%
Koolhydraatgehalte: 30%
Vetgehalte: 1 %
Uitharding: goed
Verwerkbaarheid: zeer goed

Sojameel - vet
De ene karpervisser geeft de voorkeur aan vet sojameel, de andere houdt het op ontvet sojameel. Op gebied van eigenschappen zijn beide sojamelen aan elkaar gelijk. Het grote verschil zit hoofdzakelijk in het soortelijk gewicht. Vet sojameel is minder zwaar. Net zoals ontvet sojameel is het vette even gevaarlijk als het over bederven gaat. Beide sojamelen laten zich in de meeste samenstellingen perfect verwerken.
Max.% te verwerken: 40%
Eiwitgehalte: 40%
Koolhydraatgehalte: 25%
Vetgehalte: 25%
Uitharding: goed
Verwerkbaarheid: zeer goed

Sojaschroot
De naam zegt het zelf, dit meel bekomt men na het onttrekken van de olie aan het binnenste van de sojaboon. Het is eigenlijk enkel en alleen de mantel van de sojaboon die vermalen wordt. Het eiwitgehalte ligt een stuk lager dan bij de twee bovenstaande melen. De laatste tijd wordt dit product echter nog weinig verkocht in tegenstelling met een tiental jaar geleden. Toen was sojaschroot een hoofdbestanddeel in menige karpermix.
Max.% te verwerken: 30%
Eiwitgehalte: 35%
Koolhydraatgehalte: 25%
Vetgehalte: 1 %
Uitharding: goed
Verwerkbaarheid: goed

Speculaas - gemalen
Dat dit lekker kruidig krokant koekje eveneens op het menu van vriend karper staat, is eigenlijk niet verwonderlijk. Het bevat veel suiker en dat de karper daar gek op is, hebben we reeds eerder gehoord, Het behoort eigenlijk tot de familie van de koekjesmelen en is in droge toestand vrij licht. Wanneer we het echter bevochtigen wordt het redelijk zwaar, en in combinatie met wat caseïne, soja, maïsmeel, roggemeel en een beetje griesmeel, geeft gemalen speculaas een goed te rollen boilie. Voorzien van een aangepaste smaakstof (bv speculaaskruiden) zal deze boilie voor de nodige actie zorgen.
Max.% te verwerken: 30%
Eiwitgehalte: 7%
Koolhydraatgehalte: 70%
Vetgehalte: 20%
Uitharding: goed
Verwerkbaarheid: goed

Tarwebloem
Zo zitten we weer bij de granen of het hoofdbestanddeel van ons dagelijks stukje brood.Tarwebloem is een ingrediënt dat we zeer veel gebruiken. Het heeft eigenlijk weinig of geen negatieve eigenschappen. Het rolt zeer goed, is erg goedkoop en karper is er gek op vanwege de smaak. Kan in gelijk welke mix bv roggebloem vervangen om het zwellen na het koken te verminderen. Zeker geschikt als basis in een HNV mix in combinatie met caseïne, maïsmeel, griesmeel en vismeel of vleesmeel, of beide.
Max.% te verwerken: 30%
Eiwitgehalte: 11 %
Koolhydraatgehalte: 70%
Vetgehalte: 1 %
Uitharding: goed
Verwerkbaarheid: zeer goed

Tarwegluten
In zeer veel oudere boeken over de karpervisserij was dit product het wondermiddel bij uitstek. Gelijk welke mix die slecht of nauwelijks te rollen viel, zou bij gebruik van tarwegluten "van de roltafel vliegen". Laat ons het zo stellen, dat in sommige gevallen tarwegluten echt een klein mirakel kunnen verrichten. Dat zullen we dus niet ontkennen. Maar, dat het elke mix zou omtoveren tot "bruikbaar" is een beetje overdreven. Hoofdzakelijk maakt het uw deeg minder kort, dwz wanneer uw deeg te brokkelig is, zal door het gebruik van tarwegluten het deeg beter bij elkaar blijven en het rollen vergemakkelijkt worden. Bij een te hoge dosis is het deeg gewoon niet meer te verwerken en lijkt het meer op een stugge massa, te vergelijken met stopverf. Net zoals bij de andere gluten, is het eiwitgehalte van tarwegluten zeer hoog.
Max.% te verwerken: 15%
Eiwitgehalte: 90%
Koolhydraatgehalte: 0%
Vetgehalte: 0%
Uitharding: goed
Verwerkbaarheid: goed tot zeer goed

Caseine
Caseine bevat meer dan 80% eiwit met een goed aminozuurpatroon en is het hoofdbestanddeel uit melk. Caseine lost niet in koud water maar wel in warm water op. Na verhitting en afkoeling krijgt het een zeer harde structuur. Caseine heeft geen enkele bindende werking en moet dus altijd in combinatie met binders worden gebruikt. Het is een vrij zwaar ingrediënt en het deeg is moeilijk te rollen bij grote hoeveelheden caseïne. Caseïne heeft geen lekkere smaak, het smaakt nergens naar. Caseïne is verkrijgbaar in verschillende korrelgroottes: 30 mesh is het grofste en het gemakkelijkste bij het rollen van de boilies, de fijne 80 mesh maakt de boilie van binnen zacht en sponsachtig.

Calciumcaseinaat
Calciumcaseinaat is gemodificeerd caseine en heeft een iets hoger eiwitpercentage en ongeveer hetzelfde aminozuurpatroon. Het bindt wel wat beter dan caseïne, maar wordt minder hard na verhitting en afkoelen. Natriumcaseinaat is een produkt om het eiwitpercentage van koolhydraatrijke boiliesamenstellingen wat op te krikken. De boiliemix is goed te verwerken en de boilies harden goed uit.

Natriumcaseinaat
Natriumcaseinaat of sodiumcaseinaat heeft ongeveer hetzelfde eiwitpercentage en aminozuurpatroon als calciumcaseinaat. Bij kleine hoeveelheden natriumcaseinaat als bindmiddel is het deeg wat makkelijker te rollen. Natriumcaseinaat is zeer licht van gewicht, ideaal om lichte boilies van te maken, om toe te passen bij bv. wierbedden en zachte bodem. De kooktijd van dit produkt mag niet te lang zijn, omdat het caseinaat wegsmelt en de boilies opzwellen tijdens het koken.

Lactalbumine (melkalbumine)
Melkalbumine heeft een eiwitpercentage van ongeveer 85%. Het bindt erg goed en hard ook goed uit. Het produkt is wat gelig van kleur en heeft van de melkeiwitten de meest aangename geur en smaak. Het is een duur produkt en is dus slechts als binder geschikt tot een percentage van 25%. Als bulk-ingredient is het verstandiger om caseine toe te passen. Wat gewicht betreft is het een neutraal bestanddeel in de boiliemix.

Kalveropfokmelk
Het is een soort van vervangmaaltijd voor kalveren. Het meel is een zoetachtig produkt met hoogwaardige eiwitten en veel vetten en vitamines. Perfect voor de smaak en geur van de boiliemix. Niet te grote hoeveelheden toepassen omdat het totaal niet uithardt. Bekende merken zijn bv. Vitamealo, Topfok S, Milkivit

Ei (kip)
Een ei is een schaal waarin de kiem van - in dit geval - een vogel aanwezig is. Om de kiem is er de eidooier het wit. De eidooier bevat erg veel eiwit en al het vet. De vetten bestaan uit lecithine als emulgator (= een binder tussen olie en water) en cholesterol.

Ei-albumine
Ei-albumine bestaat uit meer dan 80% zuiver eiwit van zeer goede kwaliteit. Het wordt gemaakt van het eiwit uit het eiwit. Het is net als melkalbumine een zeer goede binder en ongelofelijke hardingseigenschappen. Het produkt om boilies taai en duurzaam te maken, echter nadeel zijn de zeer hoge prijs en het ontbreken van overige voedingsstoffen.

Eidooierpoeder
Eidooierpoeder is uitsluitend gemaakt van de dooier en is dus zeer vet.

Eipoeder
Eipoeder bestaat uit 50% eiwitten van goede kwaliteit. Het poeder is veel geler van kleur dan de ei-albumine omdat het is gemaakt van het wit en de dooier van het kippeei. Eipoeder heeft een wat zwavelachtige geur en heeft ongeveer dezelfde eigenschappen van ei-albumine. Echter het is vetter en minder hardend. Als binder goed toepasbaar tot zo'n 30% van de boiliemix.

Een ei is en blijft makkelijker te verwerken in een boiliemix dan de beschreven poeders. Poeders zijn tevens een kostbaar middel, vanwege de benodigde hoge doseringen en de hoge prijs.

Eivoer (voor vogels)
Dit is een opfokvoer voor vogels, meestal kanaries. Hoewel de naam anders zou vermoeden, een laag eiwitpercentage zo'n 15%. Het is een voer samengesteld uit onder andere: eieren, tarwebloem, suiker, honing, zaden, vitaminen en mineralen. Het bevat uitsluitend natuurlijke grondstoffen. Een zeer interessant produkt voor onze boiliemix, het maakt de boilie goed van smaak, en hij wordt kruimig en krokant van binnen. Het bevat de nodige vezels voor een goede vertering. De boiliemix is nog goed te verwerken tot ongeveer een kwart deel van de mix aan eivoer. Het is goed te verwerken en hardt ook goed uit. Bekende merken zijn o.a. Cede, Sluis, Orlux

Aardappelzetmeel
Dit blauwwitachtige meel poeder dat kraakt en glinstert, wordt in de keuken gebruikt om sauzen te binden. Het is een ideaal ingredient om uw koolhydraatgehalte in de boiliemix te verhogen. Als binder toe te passen in slechts kleine hoeveelheden.

Promtamil
Is een zeer fijn poeder dat bestaat uit geconcentreerd aardappeleiwit. Ongeveer 80% hoogwaardig eiwit met een zeer goed aminozuurpatroon. Als hoogwaardig eiwitconcentraat is het relatief goedkoop, ongeveer de helft van caseine.

Tarwemeel-volkoren
Bestaat uit een procent of 15 matig eiwit. De karper is er gek op, de instant-respons is dus goed. De geur en smaak zijn goed en de bindende en hardende eigenschappen ook. Alleen in volkorenmeel komen de van nature voorkomende bestanddelen van de tarwekorrel in hun natuurlijke verhouding voor. Bij alle andere tarwemelen zijn de kiemen en de schildelen geheel of gedeeltelijk verwijderd. Tarwemeel is verkrijgbaar in verschillende versies, bv. het meergranenmeel van zes, zeven of wel tien granen.

Tarwegriesmeel
Griesmeel bestaat uit de griezen (de wat kleinere delen van het meellichaam) vermengt met kleine zemeldelen. Ongeveer 10% laagwaardig eiwit. De karper lust het erg graag. Het draait perfect en hard goed uit. Ook de kostprijs is laag. Griesmeel heeft een hoog soortelijk gewicht en ideaal voor het maken van harde en zware boilies, tot zo'n 25% toe te passen in de boiliemix.

Tarwebloem
Bestaat uit het behoorlijk verkleinde meellichaam, zonder zemeldelen. Is dus weer fijner als griesmeel. Het is minder geschikt voor puur gebruik, en hard ook minder uit dan griesmeel. Goedkoop en smaakt goed.

Tarwegluten
Zijn de eiwitten uit het graan zo'n 80% maar met een zwak aminozuurpatroon. Tarwegluten bindt uitstekend echter bij grote hoeveelheden worden de boilies rubberachtig. De smaak wordt door de karper zeer gewaardeerd.

Tarwekiemen
Zijn een overblijfsel na het malen van de tarwekorrel. Een interresant produkt, het eiwitpercentage schommelt zo rond de 30% van uitstekende kwaliteit. Bovendien is het rijk aan vitamine B. De karpers vinden het zeer smakelijk en het wordt goed verteerd zelfs bij lage temperaturen. De bindende eigenschappen zijn goed, maar bij grotere hoeveelheden harden de boilies nauwelijks uit.

Tarwezemelen
Dit zijn de pelletjes of de huid van de tarwekorrel. Zemelen worden verkregen na het pletten van de tarwekorrel. Na het onttrekken van de bloem, blijven de zemelen over. Een op zich vrij licht product dat zeer slecht uithardt. Niet echt geschikt voor een boiliemix.

Koekjesmeel
Wordt gemaakt door koekjes fijn te malen. Het is lekker zoetig van smaak en ruikt ook voortreffelijk. Wordt ook door de karper zeer gewaardeerd. Het bevat weinig eiwitten, veel suikers en vet waardoor het prima verwerkbaar is. Echter het hard niet goed uit. Een goedkoop produkt om een lekker smakende boilie te verkrijgen.

Broodmeel
Gemalen gedroogd brood met een goede smaak. Het is goed verwerkbaar en rolt als een trein. De uitharding is gewoonweg slecht. Een goedkoop produkt met laag eiwitgehalte.

Maismeel
Maismeel wordt verkregen door maiskorrels fijn te malen. Het heeft een laag eiwitpercentage zo'n 15% met een matig aminozuurpatroon. Het is een vrij grof ingredient en de uitharding is goed. De smaak wordt erg gewaardeerd door de karper. Een boilie met grote hoeveelheden maismeel blijft gewoon vangen. Een goed alternatief voor mais als partikel. Dan is er ook nog de gezoete versie. Deze bindt iets beter en heeft een zeer fijne, zoetige geur. Hardt iets minder uit dan het gewone maismeel.

Maisgluten
Een vrij hoog eiwitgehalte zo'n 50%, maar van matige kwaliteit. Het is een harde grove korrel van donkere kleur. De smaak is minder dan de geur, wat zurig. Het produkt bindt totaal niet maar hardt wel goed uit. Het wordt goed verteert door de karper.

Maizena
Maïszetmeel bevat net zoals aardappelzetmeel geen eiwitten. De uitharding is niet bepaald slecht te noemen en de instant-response is uitstekend. Een product waar we in geen geval mee mogen overdrijven omdat bij overdosering de boilie kan stuk koken. Een ideaal ingrediënt om het koolhydraatgehalte van een mix wat op te schroeven. Gebruik als binder.

Polenta
Polenta is griesmeel van de maiskorrel. Het bevat dus fijne en grove griezen. Het bindt iets beter dan gewoon maismeel maar hardt minder uit. Polenta is een voorgekookte maissoort met een zachte geur en smaak. Een smaakmaker en goedkoop produkt.

Rijstebloem
Rijstebloem zijn rijstkorrels gemalen in poedervorm zonder zemel of kiem. Het heeft een laag eiwitpercentage van lage kwaliteit. Het is een goedkoop alternatief voor griesmeel. Het is een zeer fijn wit meel met eigen smaak. Het bindt en hardt goed uit.

Havermoutmeel
Een laag eiwitgehalte van lage kwaliteit. Verwerkt goed in de boiliemix, hardt goed uit. De smaak wordt zeer gewaardeerd door de karper. Goedkoop. Pas op bij grote hoeveelheden zwelt de boilie op tijdens het koken.

Sojameel
Wordt gemaakt van de ontvliesde, geplette en geroosterde sojaanboon. Een perfect produkt om toe te passen in de boiliemix. Het is goedkoop, goed van smaak, bindt goed en hardt redelijk uit. Het eiwitpercentage ligt rond de 50% en is van goede kwaliteit. Voedingstechnisch een van de betere produkten.

Sojabloem
Een eiwitpercentage van zo'n 50% met een goed aminozuurpatroon. Bevat een ruime hoeveelheid vet van goede kwaliteit en maakt het kneden en rollen van de boiliemix een stuk eenvoudiger. Wordt echter na het koken niet erg hard, en is alleen goed bruikbaar bij ingredienten die wel goed uitharden.

Soja-isolaat
Soja-isolaat bestaat uit 85% eiwitten van goede kwaliteit. Als produkt in boiliemixen niet geschikt vanwege de slecht bindende eigenschap, het opzwellen bij het koken en weinig hardende eigenschappen. Niet te gebruiken in combinatie met natriumcaseinaat omdat de boilies dan oplossen bij het koken. Het soortelijk gewicht is hoog, de prijs ook.

Pindameel
Een topper wat vangsten betreft. Heeft een hoog eiwitgehalte van boven de 40%. Het is erg olieachtig en grof meel met een typische geur. Bindt niet echt super maar hardt wel goed uit. Flavouren is overbodig.
Pas op met pinda's of pindameel van slechte kwaliteit! De aangeboden pinda's in viswinkels kunnen wel eens van slechte kwaliteit zijn en zitten soms al onder de schimmel. Niet kopen dus. Meestal zijn het afgekeurde pinda's voor de voedingsindustrie die goedkoop aangeboden worden. Een zeer goed alternatief zijn geroosterde pinda's. Voor het malen de pinda's in heet water wassen en een paar uur uit laten drogen. Dit voor het hoge vetgehalte. Doordat de pinda's zo'n hoog oliegehalte hebben draait het wel als een trein.

Cacaopoeder
Wordt gemaakt van vermalen zaden van de cacaoboom. Als het puur wordt gebruikt is het bitter van smaak en bevat het veel ruwe celstof. De smaak wordt door de karper zeer gewaardeerd. Het is slecht verwerkbaar in de boiliemix maar is perfect als smaakmaker. Maakt de boilie mooi donker van kleur.
Hennepzaad (gemalen)
Is de gemalen korrel van de hennepplant. Het vezelgehalte en vetgehalte liggen hoog. Hennepkorrels worden veel toegepast in vogelvoeren. De werking van de hennep is verslavend bij karpers, ze blijven er van eten. Door het hoge oliegehalte tot een kwart deel toe te passen in de boiliemix.

Bloedmeel
Het is een donkerrood poeder met een verschrikkelijke geur. Een hoog eiwitgehalte van matige kwaliteit. Alleen als geur- en/of kleurstof bruikbaar.

Vismeel
Vismeel bevat eiwitten van een goede kwaliteit zo'n 65% . Het bevat voor de karper alle voedingsstoffen die hij nodig heeft. Een populair produkt, het vangt onvoorstelbaar goed zowel instant als bij langer gehouden voercampagnes. De boilies blijven stinken ook na uren in het water te hebben gelegen. Vismeel bevat een hoog oliegehalte en is dus niet in grote hoeveelheden toepasbaar.

Trouvit
Is een forellenopfokvoer dat voor een flink deel uit vismeel bestaat en een weinig bloedmeel. Eiwitpercentage van zo'n 45% van goede kwaliteit. Ook weer zo'n populair bestanddeel dat al veel karpervissers hebben gebruikt en nog gebruiken. Het is verkrijgbaar in verschillende korrelgroottes en ook in gemalen vorm. De verwerking in de boiliemix is goed en de boilies harden vrij goed uit.


Garnalenmeel
Garnalenmeel is de vermalen harde pel die bij de garnaal als huid dienst doet. Het bevat een vrij hoog eiwitgehalte, met een erg laag soortelijk gewicht. Ideaal om lichte boilies van te maken. Het meel ruikt erg goed en de karper is er gek op. Het is redelijk verwerkbaar maar hardt erg slecht uit.


Vleesmeel
Vleesmeel of vleesbeendermeel is een ingredient met puur dierlijke eiwitten zo'n 50%. Het produkt is goed toepasbaar in samenwerking met vismeel. Geeft de mix een wat kruidig karakter. Het is goed verwerkbaar en hard redelijk uit.

Honde- en kattebrokken(gemalen)
Deze zijn in verschillende variaties en van diverse merken te koop. Omdat het een vrij goedkoop bestanddeel is, zijn de brokken nog steeds enorm populair. Ze bevatten namelijk alle mogelijke bouwstoffen om er een volwaardig aas mee te vervaardigen. Het eiwitpercentage schommelt zo rond de 30%. De werking is vrij instant, de boilies worden vlot genomen. De boilies harden na het koken goed uit en hebben een lange levensduur.

Biggenmeel
Dit opfokvoer voor biggetjes bestaat onder meer uit gerstemeel, magere melkpoeder, sojameel, maismeel, tarwegries en dierlijk vet. Dit produkt is goedkoop en ideaal om in een boiliemix te gebruiken. Buiten een goed eiwit-gehalte 20% en de nodige dosis koolhydraten bevat dit meel een heleboel vitaminen en mineralen. Het enige nadeel van het biggenmeel is de minder goede instant-respons, maar wanneer we de karper er lang genoeg aan laten wennen, is dit zeker een aanrader. Biggenmeel is nog goed te verwerken in een boiliemix tot zo'n 35%. De hardende eigenschap is vrij goed.

Biergist
Gist is een klein eencellig organisme en functioneert als splitser van suikers tot alcohol en koolzuurgas. Biergist wordt gebruikt voor de alcoholistische gisting van bieren en wijn. Het biergist in poedervorm heeft een hoog eiwitgehalte en is zeer rijk aan vitamen en mineralen. Biergist is duur en doet alleen dienst als supplement(toevoeging). Te denken valt aan enkele theelepels per kilo boiliemix