Karperboeken

Het Grote Karperboek: Rini Groothuis Uitgeverij: Het goede boek. ISBN: 90 240 1021 7 Jaar van release: 1990
Rini's laatste publicatie waar stukken zijn terug te vinden die ook al eerder verschenen in z'n vorige boeken. Een geüpdate versie van zijn in '79 uitgegeven Karper

Karper: Rini Groothuis. Uitgeverij: Interdijk BV Jaar van release: 1979
Ik durf sterk te betwijfelen of er een andere karpervisser meer invloed heeft gehad op onze manier van vissen dan Groothuis. 

Op Jacht naar Grote Karper: Rini Groothuis. Uitgeverij: Het Spectrum BV. ISBN: 90274 19655 Jaar van release: 1988.
Het was bijna tien jaar wachten alvorens Groothuis met een nieuwe boek op de proppen kwam. De Nederlandstalig kapergemeenschap liep dan ook storm voor dit boek. Naast Rini's stukken zijn er ook magistraal inspirerende hoofdstukken over Cassien van Sjef Van de Hoven en de toen erg succesvolle Belg Harry Laurrysen. Deze hoofdstukken zorgden mede voor een storm van Nederlandse en Belgische karpervissers richting Zuid-Frankrijk

Evert Aalten & Ruud Jongens. Uitgeverij:Beter Fishing Tackle, Den Haag ISBN: 90 240 1023 3 Jaar van release: 1991.
Er is geen enkel karperboek is dat zulke geweldige reacties heeft uitgelokt als deze eersteling van Evert Aalten, hier in co-auteurschap met Ruud Jongens. De polemieken die hier rond zijn ontstaan.
Het draaide allemaal om de voor de gemiddelde karpervisser behoorlijk ingewikkelde tabellen met procenten eiwitten, koolhydraten en vetten en de eraan verboden conclusies.
Ook de 'afroomtheorie' was voor sommigen een punt van discussie. Geheel onterecht, al klopt ze nooit voor de volle 100% maar welke wet in het karpervissen doet dat trouwens wel? Hoe dan ook, het is en blijft een verdienstelijk boek waar duidelijk (eigen aan deze auteurs) flink wat research is aan voorafgegaan. Dat hun bevindingen vatbaar zijn voor discussie en in twijfel trekking vind ik eigenlijk zoveel jaren na datum van ondergeschikt belang. De gevolgen van dit boek en zijn beweringen zijn immers van groot belang geweest voor een flink deel van de karpervissers in België en Nederland.

Karpervissen, Avontuur en Passie: Evert Aalten & Ruud Jongens. Uitgever: Boilie Builder Broup & Media Serv'BV. ISBN: 90-8014 13-6-4 (uitverkocht) Jaar van release: 1996.
Het tweede boek van Aalten en Jongens. Min of meer een vervolg op hun eerste boek. In hetzelfde kader geschreven. Ook talrijke foto's van de latere Nederlandse recordhouder Joop Butselaar. Werpt ook een blik op de kanaalvisserij
Speurtocht naar Giganten: Evert Aalten Uitgeverij: Degen Holding. ISBN: 90-803402-3-5 Jaar van release: 1998.
Het voorlopig laatste boek in de rij van Everts drie. Evert deed meer dan twee jaar onophoudelijk research en achterhaalde tal van tot dan toe ultra geheim gebleven Nederlandse topvangsten. Ze staan stuk voor stuk gebundeld in het meeslepende Speurtocht naar Giganten. Een boek dat misschien voor het eerst komaf maakt met het taboe van namedropping in Nederland. Naast een prachtig geïllustreerd en met vakmanschap geschreven is het daarom ook een moedig boek. (AD)
Carp Fever: Kevin Maddocks Uitgeverij: Beekay Publishers.
ISBN: 0 947674 12 8. Jaar van release: 1981.
Het best verkochte karperboek ooit. Volgens Maddocks zelf, zijn er meer dan 100000 exemplaren van verkocht. Het is vertaald in het Nederlands, Duits, Frans en Italiaans. Een boek dat in de jaren tachtig zowat de karperbijbel was.
De Dunne Lijn: Luc de Baets. Uitgever: Luc De Baets. ISBN: 90 9013 528 6 Jaar van release: 2000.
Dat Luc vijf jaar geleden stopte met het intensief bevissen van karper betekent niet dat het boek niet up-to-date zou zijn of al evenmin dat het de nieuwe en jonge generatie van karpervissers niet zou kunnen boeien, wel integendeel. De kennis en ervaring die hij door de jaren heen opbouwde en waardoor hij mijlenver op de 'concurrentie' voorlag zijn beslist indrukwekkend. Bijleren over karpers en over de visserij erop primeerden voor Luc immers boven de banale visjesvangerij op een water eens de geheimen ervan ontsluierd waren.
Alijn Danau. Uitgeverij: Degen Holding. ISBN: 90-803402-4-3 Jaar van release: 1999. Uitverkocht, collectors item.Van de hand van Alijn Danau verscheen onlangs het boek Karper-blues.
Titel en cover laten iets bijzonders verwachten. Dat is het ook.
Als meesterverteller verhaalt Alijn zijn wedervaren op een aantal Belgische en Franse topwaters en leidt de lezer in en uit hun kar-perschat. Wie van grote vissen houdt, komt ruimschoots aan bod. Het boek druipt van de grote spiegels en schubs; er zwemmen om-zeggens geen jonkies in rond.
Zwaargewichten: Cees van Kempen & Jacques Schouten. Uitgeverij: Jacques Schouten & Cees Van Kempen. ISBN: 90 9001 861 1. Jaar van release: 1987
Lang voor Jacques Schouten de wereld rondreisde om exotische zoetwatervissen achter de schubben te zitten was hij op een blauwe maandag ook nog eens karpervisser. En een heel succesvolle op de koop toe. Hij speelde het in ''87 klaar om 30 twintigponders en 2 dertigers (hoofdzakelijk met de pen) te vangen. En dat in Nederland!
Stille Wateren: Gerard Schaaf & Paul van de Logt. Uitgeverij: Vipmedia. ISBN: 90-70206-60-9. Jaar van release: 1998
Stille Wateren laat je niet los. Het leest vlot en sommige hoofdstukken zijn op het scherpst van de snede geschreven.
Karpertips: Dick Langhenkel & Nico de Boer.. Uitgeverij: B.V.Uitgeversmaatschappij Elsevier Focus g. ISBN: 90 10 01823 7 Jaar van release: 1981. Uit de uiterst succesvol 200-tips reeks. Naast deze verschenen er o.a. ook nog 200 Ierlandtips, 200 Palingtips, 200 Brasemtips enz.
Sluimerend Dynamiet: A van Onck & J van Beurden
Karpervissen in de Lage Landen in de jaren "stillekes'
Karpervissen: Thomas Lont. Uitgeverij: Media Publishing. ISBN: 90 801413-3-X Jaar van release: 1995
Logboek van een Karpervisser: Henny Mattemaker Uitgeverij: Media Publishing. ISBN: 90 76020-02-7 Jaar van release: 1997. Een door Hans Roestenburg en Henny Hoefakker opgetekend levensverhaal van de controversiële en legendarische karpervisser uit Enschede, Henny Mattemaker
The Beekay Guide to Carp Rigs Uitgeverij: Beekay Publishers.
ISBN: 0-947674 45 4. Jaar van release: 1997.
Uitgebreid rigboek samengesteld door Julian Cundif en Kevin Maddocks. Vooral handig voor beginende karpervissers. Het boek behandeld zowat alles wat met rigs en onderlijnen te maken heeft
To Big Carp Fishing: Andy little Uitgeverij: The Hamlyn Publishing
Group. ISBN: 0 600 55709 X. Jaar van release: 1988
Een uitgave van Anglers Mail, een Brits alround vissersmagazine en enkel en alleen bestemd voor de beginnende karpervissen. Van boilies zelf maken tot het leggen van knopen en de te gebruiken materialen.
The Carp Strikes Back: Rod Hutchinson Uitgeverij: Wonderdog Publications. ISBN: 0-9508865-2-1. Jaar van release: 1983. Drie herdrukken.
Een klassieker! Engelands meest tot de verbeelding sprekende boek over het karpervissen in de jaren '80. Stukken over Waveney, Savay en Harefield
Quest For Carp: Jack Hilton Uitgeverij: Pelham Books. ISBN: 07207 0582 7. Release: 1972. Meerdere herdrukken.
Voor vele auteurs een van de beste boeken ooit. Collectors item.
Lang voor de vooraanstaande jaren '70 karpervissersheld Jack Hilton getuige van Jehova werd was hij in Engeland de numero uno. Zijn succesen op Redmire en Ashlea Pool maakten hem ook hier op het vaste land bekend. Zovele jaren na datum nog steeds een schitterend boek!
Korda Advanced Rig Book. Uitgever: Korda Developments
Interessant rigboekje van Korda

Casting at the Sun: Chris Yates Uitgeverij: Pelham Books.
ISBN: 07207 1662 4. Jaar van release: 1986
Yates was voor een ganse generatie karpervissers een inspiratie. Had lange tijd het Engelse record op zijn naam staan. Z'n boeken zijn van een meer literaire aard. De man was ook een van de meest excentrieke karpervissers die ooit hebben rondgelopen. Geeft heden ten dage een stichtend all round magazine uit. Dit boek mag in geen enkele verzameling ontbreken!

Andy Little:(Crowood 1992). Cub. Dura, 208 pags. ISBN 1 85223 690 6