De karperwereld en Status

 

Ja iedereen die deze topic ziet zal wel weer denken…zeker na mij voorgaande topic. IK kan er helaas niks anders van maken. Dit keer niet over de troep die karpervissers langs de kant maken of hun achterlijke voer-gedrag maar de STATUS die heleboel karpervissers denken te krijgen na vangst van een paar karpers. Ik wilde hier zeker iets over schrijven na de berichten op diverse forums en de positie die sommige vissers denken te kunnen innemen na vangst van een paar karpertjes…ja ik noem het maar karpertjes.

Welke factoren bepalen succes voor het regelmatig vangen van grote karpers?
1. tijdsfactor
2. financiële middelen
3. persoonlijk situatie
4. werk
5. welke wateren bevist de persoon in kwestie
6. zitten er wel grote karper in dat water
7. heeft de visser in kwestie geluk dat punt 5 + 6 zich in zijn directe omgeving bevinden?
8. intelligentie van de visser
9. hoeveel intelligentie heb je nodig om een karper te vangen met een zelfhaaksysteem?
10. punt tien ga ik nog over nadenken

Om op punt 1 terug te komen. Sommige vissers doen hun hele leven niks anders dan bijna heel de dag vissen. De echte kanjerkoningen die we tegenwoordig in elk blad tegenkomen worden in sommige gevallen door hengelsport fabrikanten daarvoor ook nog is betaald om dag in en dag uit aan de waterkant te zitten. Is het dan een grote prestatie ten opzichte van andere vissers die minder tijd hebben dat zij een grote karper vangen? Het zijn vaak de mensen die het meest aan de waterkant doorbrengen die de grote vissen vangen. Dit heeft volgens mij heel weinig met hengelkunde en kennis te maken. Hoeveel kunde heb je trouwens nodig om een simpel dier als een karper te vangen? In mij optiek heel weinig na bijna 24 jaar op karper gevist te hebben…….zo moeilijk is het vangen van een vis niet en helemaal niet meer na de invoering van de zelfhaak-systemen.

Om op punt 2 terug te komen
Financiële middelen. Het zijn vaak de mensen met de meeste financiële middelen die de grootste karpers vangen. Waarom? Zij kunnen de grootste voerplekken aanleggen en de meeste tijd aan de waterkant doorbrengen. Hoewel ook een hoop werklozen zich dit kunnen permitteren alleen gaat hun geld dan ook helemaal op aan het karpervissen, dit is geen verwijt, iedereen moet zijn leven inrichten zoals hij dat wilt. Ik heb het hier nog altijd over hoe vang ik grote karpers…weet u nog wel? Tijd en geld dus.

Persoonlijke situatie. Heleboel karpervissers zijn zo door het karpervirus gepakt dat ze nog maar aan 1 ding denken: een grote vis vangen om zo een bepaalde status te krijgen in hun leven. Het geeft ze een gevoel dat ze wat bereikt hebben in hun leven. Mijn visie hierover: wat heb je nou eigenlijk bereikt? Je hebt een vis uit het water gehaald die toevallig langs zwom en jou aas pakte. Toevallig? Nee geen toeval. Als iemand zoveel tijd op een water doorbrengt dat kan het geen toeval zijn dat die vis ooit een keer langs je aas komt en die dan pakt, of je moet geluk hebben dat je als eerste bent die een water aanpakt. Is dat een bijzondere prestatie? Ik vind van niet.

Ooit ging ik met mij neefje van 12 in het Kralingse bos in Rotterdam vissen. Het was de eerste keer dat hij op karper ging vissen. Hij kreeg 2 hengels van mij en mocht er mee doen wat hij wilde, ik bemoeide me er helemaal niet mee. 2 uur later had hij een 36 ponder op het droge….. Moest ik hem nou een status geven van een grote karpervisser? Was het kunde? Ik denk het niet…ik denk dat de meeste grote karpers gevangen worden op puur geluk. Hoeveel wetenschap heb je nodig om een grote karper te vangen?Volgens mij heel weinig.....Degene die van het karpervissen een wetenschap maken raad ik even aan om aan hun voorhoofd te voelen. We weten nu allemaal wel waar we moeten vissen en hoe we moeten vissen…....en dan kom ik weer terug op de factor tijd en geld…en dat die karper op het moment suprème ook aanwezig is als jij vist, dat het weer mee zit, dat de water temperatuur goed is, de wind goed is en zo kan ik nog wel even doorgaan. Allemaal geluksfactoren die je moet hebben op het moment dat jij aan het vissen bent en dat een andere karpervisser thuis zit….. En dan wil ik helemaal niet weer over het aas gaan zeuren, want als een karper aan het azen is pakt hij alles wat hij tegenkomt is mij conclusie na 24 jaar karpervissen. En dan gaat die karper heus niet controleren welke rig hij nu weer tegenkomt.......

Als ik ergens lees dat iemand een dertiger of een veertiger in Frankrijk heeft gevangen …dan vraag ik me af: ja en? Wat is daar dan bijzonders aan? De meeste karpers in dat soort landen is gemiddeld van dat kaliber…..Wat is daar nou bijzonder aan dan. Als ik tegenwoordig elke site bekijk, dan kom ik bijna overal 20 dertigers  en 10 veertigers tegen en karpervissers met hun grootse verhalen dat ze die hebben gevangen. Het is voor mij helemaal niets bijzonders meer dat er dertigers en veertigers worden gevangen. Dus voortaan alleen reportages, boekjes, en internetsites van vijftigers en hoger…dat is het enige nog waar ik van onder de indruk kan raken na 1000den sites en boeken bekeken te hebben. Misschien krijgen dan minder karpervissers status…want op dit moment heeft heel karpervissend Nederland en Belgie status.