Partikels & ander aas

Ongetwijfeld menen velen dat 'partikels' louter zou slaan op een reeks zaden en granen, en hoewel deze inderdaad een groot deel van het partikel-arsenaal uitmaken bestaat de groep (voedsel)deeltjes uit meer dan dat. Partikels, zeg maar kleine stukjes van een zelfde grootte en soort, omvatten immers eveneens zaken als lunchworst (luncheon meat), maden, kleine (stukjes) boilies, allerlei soorten deegwaren en stukjes aardappel om er maar enkele te noemen. Door de magische vangkracht die aan boilies wordt toegeschreven en de populariteit van deze deegknikkers die daarvan het directe gevolg is, worden partikels vaak, en dikwijl ten onrechte, al te stiefmoederlijk behandeld. Boilies op zich vormen geen garantie op succes. Ze maken evenwel efficiënte aasaanbiedingen mogelijk, doch deze aaspresentaties kunnen evengoed met partikels gerealiseerd worden. Vandaag worden partikels voornamelijk gebruikt ter ondersteuning van een voerplek waarop boilies gevist worden.

De reden waarom je partikels moet weken en koken:

Droge particals, als kikkererwten en kippenma´s, zijn nog klein van formaat, maar zodra je ze weekt en kookt zwellen ze wat op. Vooral kikkererwten, kunnen 2 tot zelfs 3 keer zo groot worden als ze geweekt en gekookt worden, vergeleken met de nog droge kikkererwten. De eerste reden om je particals te weken is, om ze geflavourd en gezoet te krijgen. Je doet namelijk wat flavour en/of sweetner in het water, waar de partikels in weken. De flavour en sweetner lost nu op in het water. De partikels nemen nu tijdens het opzwellen water op en dus ook de flavour en sweetner. Nu is dat verrekte handig, maar er is nog een reden. Namelijk, als je zou gaan vissen met nog droge partikels. Die dus nog klein zijn en er zou snel een karper langs komen die z'n buikje (In feite z'n slokdarm, want de karper heeft geen maag.) rond zou vreten aan die nog droge particals dan zouden die partikels pas na een tijdje gaan opzwellen in de slokdarm van de karper. Je kunt je voorstellen dat die slokdarm dan zowat zou exploderen. Nu zul je misschien hebben gedacht dat als je met partikels zou gaan vissen en de partikels dus in het water zouden komen ze gelijk zouden opzwellen en dat die karper dus geen gevaar zou lopen. Dit is een foute gedachte, want het opzwellen van partikels duurt ongeveer 24 tot 48 uur! De zin van koken is simpel, het zorgt er namelijk voor dat de schil van partikel wat zachter word en dat hij nog tot z'n uiterste opzwelt. Tevens word het binnen in de partikel dan wat kruimiger.

Als je net zo als ik geen zin hebt om steeds een dag voordat je een sessie begint, te gaan weken en koken, kun je het beste een grote hoeveelheid te gelijk weken, koken en daarna invriezen. Het is simpel, je neemt gewoon de hoeveelheid die je nodig hebt voor een sessie en de rest die je niet nodig hebt laat je gewoon in de vriezer. Zo gaat het ook met boilies, als je een grote hoeveelheid hebt gedraaid, gekookt en gedroogd doe je die gewoon in de vriezer en je haalt er later uit wat je nodig hebt. Het is wel verstandig om een koeltas mee te nemen om de extra hoeveelheid (Voor als je meerdere karpers vangt.) in te bewaren. Zodat je, als je die hoeveelheid toch nog over had, weer in de vriezer te doen. Doe in die koeltas wel een koelelement. Er zijn veel karpertassen met een koeltas.

Mais
De meest gebruikte partikel die er is en met een grote vangkracht,deze partikel kun je zo kant en klaar uit blik kopen. Het nadeel van deze aassoort is dat hij ook witvisgevoelig is je kunt ook kippemais gebruiken deze zijn grof gemalen.Bereiding en gebruik: Om mais te kunnen gebruiken laat je ze ongeveer 24 uur of langer wellen.Je kookt ze ongeveer 20 minuten.

Tijgernoten

Een aassoort die na enig voorweken aan mini-aardappeltjes doet denken. Zelfs na om het even welke kooktijd blijven de noten hard en krokant. Vroeger stelden wij ons vragen betreffende de vangkracht van het aas omdat we vangkracht koppelden aan voedingswaarde. De troef van 'tijgers' ligt waarschijnlijk in hun krokante hardheid. Karpers kraken de noten tussen hun keeltanden en hebben hierbij dezelfde en voor hen ongetwijfeld zalige ervaring als bij het consumeren van natuurlijk voedsel zoals slakjes en mosseltjes. Karpers nemen de noten zonder problemen na een (mini) voercampagne.


Maplepeas

Of te wel esdoornzaad (Acer) is erg populair en waarschijnlijk was dit de eerste partikel waarmee op grote schaal werd gevist. maplepeas zijn zaden die op erwten lijken.
En daarom is het zeker de moeite waard om ze om je eigen water te proberen. Bereiding en gebruik: week ze ongeveer 12-16 uur in koud water breng ze aan de kook en kook ze ongeveer 20 minuten en laat ze afkoelen. en ze zijn klaar voor gebruik.

Kikkererwten

Bereiding en gebruik: Laat kikkererwten 12 uur weken en kook ze ongeveer 20 minuten, men kan ze tijdens het koken kleuren en/of flavouren

Duivenvoer
Kemp(Hennep)

Door zijn vorm, formaat en hardheid doet hennep aan natuurlijk voedsel denken. Het verschilt danig van boilies door het onnoemelijk groot aantal korreltjes per kilogram waardoor de vissen op de stek zullen blijven rondscharrelen zonder echt hun honger te stillen. Het is moeilijk om de kleine zaadjes over enige afstand weg te zetten. Een bait-dropper (zie punt 5.4 hierna) brengt oplossing.
Flavouren van kemp is nagenoeg onmogelijk, doch dat behoeft geen probleem te zijn daar kemp genoeg geur en smaak van zichzelf bezit. TwaalfAdzuki Beans

Zwart Oog bonen

Blackies zijn zwart/wit, niet enkel qua kleur doch eveneens wat de zachtheidgraad van de bonen betreft. Ofwel zijn ze te hard ofwel uiterst zacht, reden waarom deze partikel vooral ingezet wordt als lokaas of bij de penvisserij, in welke functies de bonen uitstekend voldoen. Flavour en sweetener worden makkelijk opgenomen. De prijs van de bonen ligt aan de hoge kant.

Crushed Hemp

Together with groats, hemp seed is probably the best mass bait going. It attracts not nly carp butr also all types of coarse fish.

 

Kikkererwten Boekweit Sago Maples Havermout Amandelen Black-eye-beans Rood raapzaad Hazelnoten Red kidney beans Zwart raapzaad Cashewnoten Tarwe Japanse gierst Pistachenoten Tauge bonen Rode gierst Zoete lupinen Esdoornerwten Witte gierst Mini-esdoornerwten Haver Lijnzaad Bruine bonen Pinda's Rijst Sojabonen Voederwikke Gerst Limabonen Witte bonen Macaroni

Aardappel:

Aardappel, een verrukkelijk aasje voor het penvissen. De karper is er verzot op. Neem een stuk of 8 aardappelen, schil ze en doe ze in een pan met water zodat ze net onder water komen. Doe er een scheut suiker bij en laat de aardappelen 5 minuten koken. Neem dan de ene helft uit de pan en laat de andere helft nog eens 5 minuten koken. De ene helft die in totaal een 10 tal minuten gekookt is, prak je tot kruim. De andere helft snij je tot blokjes van plus minus 2.5 cm bij 2,5 cm. Laat ze even afkoelen en vissen maar! De kruim gebruik je om los bij te voeren en de blokjes gebruik je om aan de haak te doen en om er een paar los bij te gooien. Een haak, maat 4 of 6 kun je het beste helemaal verstoppen in het blokje. Haakmaat 2 of groter zal het blokje doe splijten. Brasem en zeelt zul je helaas af en toe ook aan de haak krijgen, maar ja, voor uit dan maar.

Blikma´s:

Zeker weten het beste aas voor waar de karpers nog niet achterdochtig is en dit aas vergelijkt met pijn in de bek. Zo'n blik is immers zo open en er hoeft totaal niks worden gekookt of geflavourt. Simpeler kan het niet. En zo'n blik is al te koop voor 50 cent. Een haak, maat 4 of 6 is perfect. Blikma´s kan worden gebruikt bij het afstand vissen met de optonic, temminste als de afstand niet al te ver is. Daarmee bedoel ik dus niet dat er gevist moet worden met een brok lood van 80 gram. Vissen met 50 gram is bij blikma´s toch echt wel het maximum. Maar als je met mais wil vissen tijdens het afstand vissen met de optonic kun je beter geweekte en gekookte kippenma´s nemen dan blikma´s. Kippenma´s vliegt er namelijk minder snel af. Het laat zich tevens prima aan de hair rijgen. Hoe dan ook, blikma´s word toch het meeste gebruikt voor de penvisserij, zoals ik ook alijd doe. Simpel een pennetje, een paar loodhageltjes een haakmaatje 6. De haak volledig vol rijgen met maisjes en dan nog een handje of 3 bijvoeren. Witvis word er helaas ook mee gevangen, maar dat maakt niet uit, want karper is er werkelijk verzot op.

Broodkorst:

De broodkorst is een perfect drijvend aas, voor als de karper tijdens de hete zomerdagen aan het oppervlak drijft. Neem van een witte boterham of van een lichte bruine een stuk korst en rijg die aan een haak, maat 1/0 of 1 en maak dan de korst een beetje vochtig. Gooi die dan uit en afwachten maar. Bijvoeren doe je door enkele korstjes op je stek te gooien. Als je een karper ziet zonnen aan de opppervlakte moet je proberen de broodkorst achter de karper te gooien en dan vlak voor de bek te slepen. Met wat geluk neemt de karper de korst. Om de wat grotere afstanden te bereiken moet je een buldo (Waterdobber.), of speciale drijvend-aas-dobber nemen en die aan de lijn bevestigen, zo gooi je verder. Als je met zo'n dobber vist maak dan de kost niet nat anders vliegt hij van de haak. Witvis word met zo'n grote haak gelukkig amper gevangen.


Caster:

De casters is een typische witvis aas, maar word ook veel gebruikt door de karpervisser die met de vaste hengel aan het vissen zijn op karper. Zij vissen dan in een karper kwekerij of in een speciaal aangelegde karpervijver waar de karpertjes niet veel groter groeien dan een pond of 6. Geen geweldig aas voor de karpervisser die het alleen heeft gemunt op karper, grote karper. Maar voor die gene die met de vaste zitten te vissen op de kleine karper. Een haak, maat 10, 12, 14 of 16 is groot of liever gezegt klein genoeg. Bijvoeren is simpel, meng een paar caster door een speciaal te kopen, kant-en-klaar karper lokvoer (Of zelf gemaakt karper lokvoer.), maak het voer dan vochtig. Rol het vochtige voer dan tot ballen ter groote van een kippenei en voer enkele bij.


Deeg:

Karperdeeg, het is inmiddels verkrijgbaar in alle soorten kleuren en smaken. In potjes en in tubes. De smaken lopen uiteen van vanille tot aardbei. Maar als ik eerlijk mag zijn, verkoopt het niet zo geweldig. Karperdeeg is ook simpel zelf te maken, door een paar witte snede brood onder water te dompellen tot ze goed doorweekt zijn. Leg het prutje daarna in een theedoek en wring die goed uit, het prutje is nu minder nat en wat beter bij elkaar blijvend. Kneed nu het goedje met wat honing door elkaar, tot het net stopverf lijkt en klaar is je karperdeeg. De oude rotten in het karpervisvak vissen er nog steeds mee, maar de nieuwelingen vissen er haast nooit mee. Het is een aas dat zowel met het penvissen word gebruikt als bij het vissen met de vaste stok. Het gaat simpel, je neem een tube, je spuit er een beetje uit een kneed dat om de haak. Simpeler kan het haast niet. Tijdens het vissen een paar balletje deeg bijvoeren. Brasem en zeelt bijt er helaas ook regelmatig in. Een haakmaat 4 of 6 is bij het penvissen voldoende. Bij het vissen met de vaste stok, word een haak, maat 10, 12, 14 of 16 gebruikt. Met een vaste stok word alleen op speciaal op karper gevist in karper kwekerijen en in speciaal aangelegde karpervijvertjes, waar de karper niet groter groeit dan een pond of 6.


Garnaal:

Vooral in Frankrijk word het vaak gebruikt. Een levende garnaal aan een blote haak, maat 1. Het gaat als volgt, je vangt een paar zoetwater garnalen in een riviertje of aan de oever van een meertje. Of je koopt ze ergens, levend. Daarna pak je een haak die je in de rug van het beest steekt en dat hij net achter de kop er weer uit komt. Als het goed is zit de haaksteel nu in z'n geheel in het ruggetje. Als je dat eenmaal hebt gedaan Stap je het water in tot dat je op een afstandje van de plaats staat waar de karper vreet. Dan werp je het garnaaltje in, vlak voor de plaats waar de karper aan het wroeten is. Het garnaaltje zal er een beetje rond stappen, totdat de karper hem pakt. Zoetwatergarnalen zijn namelijk een van de natuurlijke aas soorten van de karper. Ook kun je gaan vissen op plaatsen waar veel wier groeit, en waar je de karper niet ziet, het ganaaltje zakt of kruipt wel naar de bodem, waar de karper is. Je moet alleen wel op gevoel vissen, dat wil zeggen dat je geen pen of lood en optonic gebruikt, maar gewoon vrije lijn geeft die je een beetje strak trekt. Die lijn leg je achter je wijsvinger, als de karper het garnaaltje neemt, neemt hij gelijk een beetje lijn mee en dat voel je dan aan je wijsvinger. Barbeel kun je zo ook verwachten.

Hennep:

Gekiemde hennep, de karper is er verzot op, maar helaas is witvis dat ook. Hoe dan ook, hennep is zo'n beetje overal goed voor namelijk, om een bedje onder de boilie van te maken, hierdoor heb je minder boilies nodig en eten de schuwe, achterdochtige karpers de hennep, (Waar ze gek op zijn.) waardoor ze vanzelf de boilies mee eten. Ook is met het afstand vissen en de optonic te gebruiken, namelijk door de gekiemde hennep zaadjes op een 3 paar nylon lijntjes van 5 cm te lijmen en die aan de haak bocht en steel te binden van een haak, maat 6. Bijvoeren, doe je door met een voerschep of baitrocket een hoop gekiemde hennep op je stek te deponeren, op een andere manier is amper te voeren, hennep is namelijk klein en licht in gewicht. Denk er wel om hennep is alleen een goed aas op wateren waar maar weinig stroming is, anders spoelt alle hennep weg. Op diezelfde manier, die met de nylon lijntjes op de haak, is ook te gebruiken bij het penvissen. Maar het word ook veel gebruikt bij het vissen met de vaste hengel op karper, in karper kwekerijen of in speciaal aan gelegde karpervijvertjes waar karpertjes niet groter worden dan 6 pond. Gekiemde hennep word dan aan een haak, maat 10, 12, 14 of 16 geprikt. Bijvoeren gaat makkelijk namelijk door, een handje gekiemde hennep door een speciaal te kopen, kant-en-klaar karper lokvoer (Of zelf gemaakt karper lokvoer.) te mengen, maak het voer dan vochtig. Rol het vochtige voer dan tot ballen ter groote van een kippenei en voer enkele bij. Om hennep te kunnen gebruiken moet je ze 24 uur weken, in een emmer met water dat een waarvan het water een decimeter boven de hennep staat, kook ze daarna 30 minuten in het zelfde water. Als je de hennep een flavour en/of sweetner wilt geven, moet je op 1 kilo hennep 7,5 ml flavour doen en 4 ml sweetner. Doe dit bij de hennep als je gaat weken.


Hondenbrok:

Hierbij, zweer ik nou dat het het beste oppervlakte aas is voor karper! Heeft u een hond? Ja, dan neem je 250 gram brokjes, van hond en doe die in een diepvrieszak met een inhoud van circa 2,5 liter. voeg er daarna 60 ml water aan toe. neem de uiteinde van de zak, het open deel, in de handpalm en sluit je wijsvinger en duim erom. zodat het uiteinde goed dicht zit. Blaas nu de zak op met het uiteinde nog in de handpalm met vinger en duim erop. Hou hem als hij vol met lucht zit stevig dicht, zoals hierboven beschreven. Schud nu de zak enkele minuten goed, er mag nog steeds geen lucht uit. Stop met schudden als de zek van binnen weer doorzichtig is. Sluit nu de zak goed af met een knoop, zodat hij nog vol met lucht is. Laat hem zo 1 of 2 uur staan. Schud tijdens die 1 of 2 uur af en toe een keer een minuutje, zodat ze niet aan elkaar blijven plakken. Na die tijd lijken de brokjes wel van rubber. Nu kun je de brokjes gewoon op de haak prikken, maat 4. De haak moet een rechte steel en een rechte punt hebben. Om bij te voeren gooi je gewoon enkele brokjes op je stek. Een buldo (waterdobber) of drijvend-aas-dobber vergroot de uitwerp afstand. Als je een karper ziet zonnen aan de opppervlakte moet je proberen de haak, met hondebrokken, achter de karper te gooien en die dan vlak voor de bek te slepen.

Imitatiebrok:

De imitatiebrok, is het aas om vliegvissend op karper te gaan. Het is nog simpel te maken ook. Dit doe je door vliegvishaak met rechte steel en een neerstaand oog te nemen, maat 10, 8 of 6. Daarna pak je een hondenbrok, maak in die hondenbrok een gleuf met een scherp mes. Zet daarna de hondenbrok vast, met de gleuf op de achterkant van de steel met secondenlijm. Je kunt een stek aan leggen met geweekte hondenbrokken en die dan bevissen met de vlieghengel.  Ook kun je naar zonnende karpers gaan zoeken, tijdens die hete zomerdagen en dan met de vlieghengel het haakje met de imitatiebrok achter de karper te gooien en die dan voor de bek te slepen.

Kaas:

Kaas is een aas dat niet gebruikt kan worden voor het afstand vissen met de optonic. Maar alleen geschikt is voor de penvisserij. Een groot blokje jonge kaas aan een haak, maat 4 of 6. Verstop de haak in z'n geheel in de kaas. Een blokje van 2,5 cm bij 2,5 cm is voldoende. Helaas zijn witvissen er ook verzot op, vooral brasem en zeelt. Een voerplek is zo aan gelegd, door enkele blokjes kaas op je stek te gooien.

Kidney-bean:

Volgens vele de koningin der particles. Toch is er een nadeel aan, witvis lust het ook wel. Dat geeft niet, want karper vreet het maar al te graag. Het is uitermate geschikt voor het afstand vissen met de optonic, het laat zich namelijk goed en stevig op de hair zetten en het blijft er bij de ingooi ook goed opzitten. Een haak, maat 4 is perfect. Bijvoeren doe je door simpelweg een tapijt van kidney-beans aan te leggen op je stek. De penvisserij weet er wel raad mee. Zet bij het penvissen de kidney-beans op een haak, maat 4 of 6 en voer wat bij, je kunt goed ver werpen, want het vliegt er niet tot amper van de haak. Om met kidney-beans te gaan vissen moet je ze eerst 24 uur weken, in een emmer water waarvan het water een decimeter boven de kidney-beans staat, kook ze daarna 25 minuten in het zelfde water. Als je wat flavour en/of sweetner wilt toe voegen doe je dat gewoon bij de kidney-beans als je gaat weken, hou je gewoon aan de aanbevolen hoeveelheid, die op het flesje staat.

Kippenma´s:

Als je mais wilt gebruiken voor het afstand vissen kun je beter kippenma´s dan blikma´s gebruiken. Dit komt doordat kippenma´s harder is dan blikma´s is en ook beter op de hair te zetten is en blijft. Witvis is er redelijk gek op. Ik en enkele andere karperaars gebruiken kippenma´s niet als haak aas voor het afstand vissen met de optonic, maar voor een bedje onder een twintigtal boilies. Met op de hair een boilie. Hier door vreet de schuwe en achterdochtige karper de mais en eet uiteindelijk de boilie mee, als die mais er niet zou liggen dan zou die schuwe en achterdochtige karper de boilie niet nemen omdat hij de boilie niet herkent als voedsel. Natuurlijk kan kippenma´s ook dienen als bedje onder een hoop tijgernoten of kidney-beans enzovoorts. Ik gebruik kippenma´s liever dan blikma´s voor een bedje, omdat kippenma´s harder en zwaarder is, waardoor het makelijker weg te schieten of gooien is. Als je kippenma´s toch als haak aas gebruikt bij het afstand vissen is een haak, maat 6 of 8 het beste. Kippenma´s word eigenlijk nooit gebruikt voor het penvissen, want het is opzich zo hard, terwijl blikma´s zo lekker zacht en makkelijk aan de haak te prikken is. Om met kippenma´s te gaan vissen moet je ze eerst 48 uur weken, in een emmer water waarvan het water een decimeter boven de kippenma´s staat, kook ze daarna 45 minuten in het zelfde water. Als je wat flavour en/of sweetner wilt toe voegen doe je dat gewoon bij de kippenma´s als je gaat weken, hou je gewoon aan de aanbevolen hoeveelheid, die op het flesje staat.

Lunchworst:

Lunchworst, is voor de karper een ware tractatie, ook de barbeel vreet het maar al te graag. Het is alleen geschikt voor de penvisserij, waarbij een haak, maat 4 of 6, het beste uitkomt. Blokjes van 2,5 cm bij 2,5 cm zijn goed, waarbij de haak niet meer te zien moet zijn. Voeren gaat weer met gemak, je kunt namelijk een aantal blokjes op je stek gooien.

Made:

Het oerbekende aas voor witvis, er is totaal geen zoetwatervis die dit niet lust, zelfs snoek(baars) eet het, dus ook de karper eet het. Je hoeft het eigenlijk niet te proberen om er speciaal mee op karper te vissen, want de witvis is hem toch wel voor. Maar op karper kwekerijen en speciaal aangelegde karpervijvertjes waar de karper niet groter dan 6 pond, vangt het maar al te goed karper. Een stuk of 3 maden op een haak, maat 10, 12, 14 of 16 is goed. Om de made levendig te houden moet je de haakpunt tussen de twee oogjes stekken, een stukje door het lijfje halen en een eindje verder er weer uit laten komen. Bijvoeren is simpel, meng een paar made door een speciaal te kopen, kant-en-klaar karper lokvoer (Of zelf gemaakt karper lokvoer.), maak het voer dan vochtig. Rol het vochtige voer dan tot ballen ter groote van een kippenei en voer enkele bij.

Maples:

De esdoornbessen, oftewel de maples, is een maar weinig gebruikte particle. Het is ook maar her en der verkrijgbaar en het is moeilijk aan de hair te krijgen. Hier voor is wel een oplossing, namelijk "Bogey: paticles gel". Met deze plakkerige gel kun je ballen maken en op die ballen kun je de maples plakken, zo'n beplakte bal is goed en stevig op de hair te zetten. Gebruik dan een haak, waar van de haakbocht ongeveer even groot is als de bal van gel en maples zelf. Door die gel is afstand vissen met de optonic en maples mogelijk word. Maples zijn redelijk goed inzetbaar voor de penvisserij. Haak, maat 4 of 6, leent zich het beste voor de maples. Bijvoeren die je door hoop losse maples op je stek te werpen. Witvis, is er wel dol op. Om met maples te gaan vissen moet je ze eerst 24 uur weken, in een emmer water waarvan het water een decimeter boven de maples staat, kook ze daarna 25 minuten in het zelfde water. Als je wat flavour en/of sweetner wilt toe voegen doe je dat gewoon bij de maples als je gaat weken, hou je gewoon aan de aanbevolen hoeveelheid, die op het flesje staat.

Mestpier:

Het mestpiertje, gewild aas door brasem en zeelt. Ook de karper vind het heerlijk, toch is het niet het proberen waard om te gaan penvissen met pieren de kans dat je een brasem of zeelt vangt is toch echt wel veel groter. Met de vaste hengel op een karper kwekerij of een speciaal aan gelegd karpervijvertje waar de karpers niet groter zijn dan 6 pond, is het wel het proberen waard. Je kunt het beste een haak, maat 10, 12, 14 of 16, nemen. Het voeren gaat als volgt meng een paar door geknipt pieren door een speciaal te kopen, kant-en-klaar karper lokvoer (Of zelf gemaakt karper lokvoer.), maak het voer dan vochtig. Rol het vochtige voer dan tot ballen ter groote van een kippenei en voer enkele bij.

Muggelarf:

Een aas dat vooral in het Noorden van Nederland bekend staat als een goed vangend witvis aas. De muggelarf is uitsluitend geschikkend, als je gericht op karper vist, voor de vaste hengel. Je moet dan wel vissen in een karper kwekerij of in een speciaal aangelegd karpervijvertje waar de karpers niet groter zijn dan 6 pond. Een haak, maat 10, 12, 14 of 16, is het beste. Bijvoeren is simpel, meng een paar muggelarven door een speciaal te kopen, kant-en-klaar karper lokvoer (Of zelf gemaakt karper lokvoer.), maak het voer dan vochtig. Rol het vochtige voer dan tot ballen ter groote van een kippenei en voer enkele bij.

Pluimpje:

Een pluimpje is niets anders dan een stukje brood dat, aan de achterkant fijn geknepen stukje brood vaarvan de voorkant nog normaal en er als een pluimpje uit ziet. Het pluimpje alleen gescikt voor de vaste hengel als je speciaal op karper vist. Je moet dan wel vissen in een karper kwekerij of in een speciaal aangelegd karpervijvertje waar de karpers niet groter zijn dan 6 pond. Als je dat niet doet, vissen in een water waar allen karper zwemt, zul je eigenlijk geen karper vangen, want witvis zal hem wel voor zijn. Een haak, maat 10, 12, 14 of 16, verstopt in het plat geknepen deel, is het beste. Bijvoeren doe je door een paar sneden bruin brood, zonder korst, te vermengen met brinta of havermout. Dat alles maak je vochtig en rol je tot ballen ter groote van een kippenei. Enkele ballen gooi je op je stek.

Roggebrood:

Roggebrood, is toch wel het typische karper aas van vroeger, toen er nog nooit iemand van boilies of optonics had gehoord. Het is ook simpel te bereiden Namelijk door een paar plakje roggebrood te verkruimelen en te vermengen met stroop, schenkstroop. Rol er daarna redelijk kleine balletjes, ter grootte van een boilie. Laat ze een uurtje intrekken en verstop er een haak, maat 4 of 6. Roggebrood is alleen geschikt voor de penvisserij. Bij afstand vissen met de optonic zouden de roggebrood balletjes van de hair vliegen. Bijvoeren gaat simpel, je gooit namelijk enkele balletjes bij je stek. Brasem en zeelt kun je af en toe ook eens aan de haak aan treffen, maar meestal is het karper.

Spek:

Spek is een aas dat voor de karper en barbeel een lekkernij is. Spek is alleen te gebruiken bij het penvissen. Verstop een haak, maat 4 of 6, in een blokje spek. Het blokje moet ongeveer 2,5 cm bij 2,5 cm zijn. De geur schijnd zich goed door het water te verspreiden. Wat bijvoeren is aan te raden.

Worm:

Een weinig gebruikt aas voor karper. De worm word veel vaker gebruikt voor brasem en zeelt. Terwijl een flinke tros wormen op een haak, maat 4 of 6, een goede verleiding is voor de karper. Afstand vissen met de optonic en een tros wormen is eigenlijk onmogelijk, want de pieren spatten op het water oppervlak kapot bij verre afstande met zwaar lood. Penvissen op karper met een tros pier gaat goed. Bijvoeren doe je door een tapijt van gekiemde hennep aan te leggen. Witvis kun je vangen, maar dat zijn vooral de grote brasem, zeelt, baars en paling. Het is zeker het proberen waard, want het over grote deel, de kleine witvisjes (kleine vorentjes en bliekjes), krijgen het niet naar binnen, zo'n grote tros pieren.

Zwartoogboon:

Dit lichte aas is goed te gebruiken in wateren waar er maar weinig stroming is. Anders spoelen de zwartoogbonen allemaal weg. Ze zijn redelijk goed op de hair te zetten, waardoor afstand vissen met de optonic mogelijk word, gebruik wel een haak, maat 4. Ook kun je zwartoogbonen gebruiken bij het penvissen. Rijg een aantal zwartoogbonen op een haak, maat 4 of 6. Bijvoeren kun je onder andere doen door een tapijt van zwartoogbonen aan te leggen. Er is een enorm nadeel aan deze bonen, namelijk dat witvis er stapel gek op is. Om met zwartoogbonen te gaan vissen moet je ze eerst 24 uur weken, in een emmer water waarvan het water een decimeter boven de zwartoogbonen staat, kook ze daarna 25 minuten in het zelfde water. Als je wat flavour en/of sweetner wilt toe voegen doe je dat gewoon bij de zwartoogbonen als je gaat weken, hou je gewoon aan de aanbevolen hoeveelheid, die op het flesje staat
.