Koolhydraten of Eiwitten?

 

Enige tijd geleden had ik een discussie met enkele ervaren karpervissers over dit onderwerp, mijn conlusies over het aas van de karper:

1. Karpers kunnen geen onderscheid maken tussen koolhydraten en eiwitten tijdens hun voedselopname. En kan dus niet onderscheiden wat nou goed voor hem is of niet slecht voor hem is. Nog 1 voorbeeld om mij conclusie te onderbouwen is het voorbeeld pinda´s. We weten allemaal dat dit aas heel erg slecht kan zijn voor de karper. Als de karper zoals sommige beweren het verschil zou weten tussen wat goed en slecht voor hem is, dan zou het toch zichzelf toch niet letterlijk dood vreten aan dit aas? Karpers kunnen geen voedselbronnen analyseren. Zelfs de mens kan geen onderscheid maken tussen koolhydraten en eiwitten tijdens hun voedselopname.

2. Koolhydraten komen in het water heel weinig voor. Doordat het deze tegenkomt in de aas van de visser kan het een ENERGIE impuls krijgen wat leidt tot meer azen

3. Koolhydraten worden door het spijsverteringsysteem van de karper vele malen sneller verteerd dan eiwitten. Het afbreken van eiwitten kost veel meer energie en duurt vele malen langer. Koolhydraten worden sneller afgebroken wat kan leiden dat karpers geneigd zouden kunnen zijn om sneller weer te gaan azen/eten.

4. Het met hoogwaardige eiwitrijke boilies voeren heeft weinig zin aangezien dit in het water voldoende voorkomt in de natuurlijke voedselbronnen van de vis. Het is geld in het water gooien. De vis zal nooit van deze natuurlijke voedselbronnen afstappen.

Nog enkele van mijn uitspraken waar ik achter sta:

Als ik nu eens de mens als vooreld neem, waarbij het gewoon bewezen is dat mensen die vitamines slikken daar profijt van hebben, maar op het moment dat die mensen met die vitamines stoppen ze daar lichamelijk reacties en klachten van krijgen. Het zelfde geldt ook voor dieren. Het is in diverse onderzoeken bewezen dat bij stopzetten van toediening van diverse voedingstoffen in het lichaam van dieren negatieve reacties teweeg kan brengen omdat het lichaam gewend raakt aan die hoogwaardige voedingsstoffen. Het stopzetten van dit soort stoffen lijdt meestal tot lichamelijke klachten en afwijkingen in hun fysieke en inwendig systeem.

Hetzelfde geldt voor het voer wat de karper krijgt voorgeschoteld van de karpervisser. Ik ga niet eens in op al die stoffen die in het voer gestopt worden om zogenaamd een verhouding eiwit-koolhydraten percentages te krijgen. De vis raakt gewoon gewend aan dit soort hoogwaardig voedsel en op het moment dat het niet meer in het water voorkomt zal dit gewoon een slechte zaak zijn voor de karper en met name hun afweersystemen.

Het hele idee van de karpervisserij om alleen met eiwitrijke boilies te vissen is ooit in Engeland ontstaan door een visser Fred Wilton. De karpervisserij is een mode wereld daar mee wil ik zeggen dat men alles klakkeloos overneemt. Deze theorie van meneer Wilton was er op gebaseerd om de karper een aas voor te schotelen dat gelijk was aan kwaliteiten van het natuurlijke voer van de karper die in het water voorkwam en dat betekende een aas met een zo een hoog mogelijk eiwitgehalte. Voor de karpervisserij is dit eigenlijk onzin omdat een karper toch nooit van zijn natuurlijk voedsel zal afstappen. Waarom dan dure eiwitrijke boilies in het water gooien? Als een karper moet kiezen tussen een mosselbank vol met mosselen of boilies pakt hij altijd de mosselen…..Je kunt dan beter gewoon koolhydraatrijke boilies in het water gooien, die eiwitten komt de karper toch wel tegen in het natuurlijk voedsel waardoor er een mooi natuurlijk evenwicht is.

Alles wat hierboven staat is mijn persoonlijk mening. Mocht je ge´nteresseerd zijn in heel deze discussie dan kun je deze lezen op 

Tjander