Sashimi

 

 

 

 

Sashimi is Japans voor "dun gesneden rauwe vis".

 

Zeevoedsel dat je uitstekend rauw kunt eten is bijvoorbeeld zalm, tonijn, makreel, horsmakreel, griet, haring, surfmosselen en St. Jacobschelpen.

Vooral de meeste vette vis, zoals zalm, maar ook de vette variant tonijn en makreel, zijn rauw erg lekker en bevredigend.

 

Je kan natuurlijk van rauwe vis ook zelf sushi maken (gerold in witte plakrijst). Hier is een van de vele webpagina's met instructies (in het Engels). Ook zijn er genoeg boeken hierover in het Nederlands.  

Zorg er wel altijd voor dat je na het eten van rauwe vis (of rauw eigeel) de eerste 2 uren geen voedsel eet dat vezels bevat, want dan kan je last krijgen van vergassing van de eiwitten. Je mag dan bijvoorbeeld wel sinaasappelsap drinken, of sappen uit de sapcentrifuge, maar geen sappen uit de blender of mixer, want daarbij worden de vezels alleen maar in stukjes gehakt.

 

Voor alle duidelijkheid: vis uit blik is NOOIT rauw, maar juist ‘zo bereid als het maar kan’.
Rauwe vis eten is volstrekt ongevaarlijk als je jezelf aan een aantal regels houdt. Zo mag je nooit de ingewanden van de vis eten, mag je de vis niet zelf vangen, maar moet je deze bij de visboer halen, (nooit bij de supermarkt!) en kan je het beste kweekzalm of rode tonijn kopen. Je kunt natuurlijk ook sashimi eten in een Japans restaurant. Houdt je jezelf aan deze regels, dan heb je geen gevaar van parasieten te duchten. (Zie "Parasieten" onderaan deze pagina


Miljoenen jaren lang heeft de mens rauwe vis gegeten, en in Hawaï en Azië, en dan met name in Japan, is het sinds mensenheugenis nog steeds een deel van hun cultuur. Eet je verse rauwe vis, en doe je dat regelmatig, dan kan je lichaam uitstekend omgaan met de natuurlijke, kleine hoeveelheden bacteriën die er in zitten, en ben je juist beter beschermd mocht je ooit eens per ongeluk iets anders eten dat bedorven is. 

Vreemd eigenlijk, dat men ophef maakt over het uiterst minieme gevaar van parasieten en bacteriën in rauw dierlijk voedsel, terwijl het risico van kankerverwekkende stoffen in bereid voedsel elke dag weer 100% is… En vandaar, natuurlijk, dat kanker tegenwoordig zo normaal is (Zie www.13.waisays.com/cancer.htm)

Voor een lijst van de Japanse restaurants in jouw stad (en in het buitenland), zie http://www.sushi.infogate.de/  
Je moet jezelf er wel van bewust zijn dat de meeste vis die in Japanse restaurants geserveerd wordt, helemaal niet rauw is. Zelfs als je sashimi besteld, wat officieel alleen maar rauwe vis is, gebeurt het nog wel eens dat je zowel rauwe (tonijn, zalm) als bereide vis (zoals inktvis en garnalen) voorgeschoteld krijgt. Maak dus van tevoren heel erg goed duidelijk dat je echt alleen maar rauwe vis wilt wanneer je sashimi bestelt. Soms kan je bijvoorbeeld wel degelijk echt rauwe inktvis (Ika) krijgen (maar de tentakels worden normaal wel altijd bereid), en ook rauwe garnalen (zoete, roze garnalen; Ama Ebi)


Vis wordt nogal eens al op zee diepgevroren, om bederf te voorkomen. dit gaat echter wel ten koste van de smaak. Dit geldt meestal ook voor tonijn, waardoor deze vaak een beetje 'waterig' / 'flauw' is.

Rauwe haring is (net als kabeljauw) overigens altijd eerst bevroren geweest, omdat dit wettelijk verplicht is (Want haring kan nogal eens haringworm bevatten, welke onschadelijk gemaakt wordt door de vis 24 uur diep te vriezen). 

Het verschil tussen echt rauwe vis en vis die bevroren is geweest, is duidelijk te proeven als je al een tijdje rauw eet, omdat je smaak zich dan verfijnt heeft, door het ontbreken van dagelijkse hoeveelheden ‘smaakverneukers’ in je voedsel. (zout, peper, kruiden, ‘smaakversterkers’, bewaarzuren) Vis die bevroren is geweest is smaaklozer, wateriger en plakkeriger. Test het, en laat iemand anders jou twee stukken zalm voorzetten, waarvan 1 stuk in de vriezer is geweest (en nu weer op temperatuur is). Zorg er wel voor dat je voor die tijd geen alcohol drinkt en niet kort ervoor gerookt hebt. 

Koop je vis bij de visboer, laat hem dan de vis voor jouw fileren. Hij weet beter hoe dat moet, en is natuurlijk veel sneller. Maar heb je veel gasten te eten, dan kan je natuurlijk ook een hele vis kopen, en het zelf doen (gebruik nooit de ingewanden). Is de vis vers, dan is de slijmlaag nog intact. De kieuwen zijn dan nog vochtig en helder rood (behalve bij makreel, waarvan de kieuwen bruin zijn). De schubben moeten heel zijn en glimmen (bij vis die bevroren is geweest staan de schubben trouwens meer open), en nog stevig aan de vis vastzitten. De snijranden moeten fris ruiken en vochtig zijn. En als je met je vinger in het vlees van de vis prikt, moet deze terugveren. Verse vis heeft bolvormige ogen die niet bloederig zijn, maar helderwit, met glimmende zwarte pupillen. En… verse vis stinkt niet natuurlijk!

Oesters kan je in principe ook rauw eten, maar ze bevatten erg weinig vet en juist weer teveel koper en vooral veel te veel zink. (Tot maar liefst 160 mg per 100 gram). Ben je gevoelig voor acne, dan kan je hierdoor gigantische ontstekingen krijgen omdat een teveel aan zink je huid strak en dicht doet trekken; een soort ‘plastificeereffect’.

De hoeveelheid vis die je nodig hebt is niet zo groot omdat je maar heel weinig B12 nodig hebt. Vis bevat ook onmisbare omega-3 vetzuren.  

Ben je toevallig iemand die veel cholesterol nodig heeft (als je gemakkelijk depressief wordt of slecht slaapt), dan kan je het beste ook regelmatig vers rauw eigeel eten. Over het algemeen geldt dat als je elke dag veel vruchten en een beetje rauwe vis (of eigeel) eet, je gelijk heel ruim in je voedingsstoffen zit. 

Het is waar dat rauwe vis thiaminase bevat, en dat wanneer je dat stuk rauwe vis opeet, de dan ‘vrijkomende’ thiaminase de vitamine B1 afbreekt die ook in dat stuk vis in je mond aanwezig is. De hoeveelheid vitamine B1 die dan verloren gaat is echter maar klein; door slechts 1 stuk fruit te eten heb je dat verlies al weer goed gemaakt (en bij dit dieet is er aan fruit geen tekort).


Een paar drupjes sojasaus zijn al genoeg om van rauwe vis een heerlijke maaltijd te maken. Mayonaise of gember is er ook heerlijk bij. 

Je kan natuurlijk ook plakrijst maken en de vis daar in rollen.. 
Zorg er wel voor dat je geen heel fruit, shake (van de mixer / blender) of salade consumeert binnen 2 uur na (voor is prima) het eten van rauwe vis, want dat kan gasvorming en buikkrampen veroorzaken. Sappen (van de citruspers of sapcentrifuge; dus zonder vezels) zijn echter prima.

  

 

Parasieten

De meeste mensen weten wel dat bepaalde rauwe vis, net als rauw vlees, parasieten kan bevatten. Wat men meestal niet weet, is dat als je eenmaal weet wat je doet, er helemaal geen gevaar is.
Er zijn drie soorten parasieten die in vis aanwezig kunnen zijn; trematoden, nematoden en lintworm (cestoden).

Trematoden in vis zijn te groot om onopgemerkt te blijven. Ze zijn ook extreem zeldzaam, en kunnen niet overleven in ons lichaam.

Nematoden kunnen ook niet overleven in ons lichaam, maar kunnen in de tussentijd wel kort even voor problemen zorgen; zoals gasvorming, buikkrampen en diaree. Vishandelaren kunnen dergelijke nematoden gemakkelijk ontdekken met behulp van een geluidsgolvenapparaatje. De nematoden die je in vis aan kan treffen lijken op korte (2,5 tot 15 cm lange), dikke (2 mm dik) mensenharen. In het vlees van de vis liggen ze haaks ten opzichte van de lengterichting van het spierweefsel, en zijn witdoorzichtig van kleur (niet verwarren met graten!). Tonijn (normale, blauwe-vin tonijn) bevat geen nematoden, maar gele-staart tonijn kan wel heel soms nematoden bevatten. Met name wilde zalm kan nematoden bevatten, kweekzalm vrijwel nooit (de zalm in de winkel is bijna altijd kweekzalm; wilde zalm is i.p.v. roze meer rood van kleur, minder vet, en dus minder lekker).

Lintworm is de enige die in ons lichaam kan blijven leven, maar gelukkig kan je gemakkelijk voorkomen dat je er eentje binnen krijgt. Lintwormen zijn namelijk alleen maar aanwezig in de inwendige organen en lichaamsholtes van de vis. Je bent dus absoluut veilig als je het fileren en schoonmaken aan de visboer overlaat en alleen maar visfilet koopt. Tonijn bevat overigens nooit lintworm. Zou je desondanks toch ooit eens onvoorzichtig zijn en een lintworm oplopen; medicijnen verhelpen dit snel en effectief.

Samenvattend: Koop geen hele vis, maar slechts de filet van kweekzalm of rode tonijn, en je kan natuurlijk ook sashimi in een Japans restaurant eten. 

Dan zit je altijd veilig.
 

 

 

 

 

 

© 2005 Copyright Artists Cooperative Groove Union U.A.