Home

Alden House


Aids in Thailand
Imagoprobleem
Toerisme
Drugsgebruik

Projecten

Kom in actie!

Donaties

Contact

 

Aids in Thailand

Aids de belangrijkste doodsoorzaak
Sinds eind 2001 is AIDS de belangrijkste doodsoorzaak in Thailand. EÚn op de vijftig Thai is ge´nfecteerd met het HIV virus, wat neerkomt op de onvoorstelbare aantal van 1,2 miljoen besmette mensen. Sommige overheidsbronnen en non-profit organisaties schatten het aantal besmettingen zelfs op 1,5 miljoen, omdat er vaak een andere doodsoorzaak wordt opgeven. Ook de illegale Birmezen in de grensgebieden worden meestal niet meegeteld.

De Thaise maatschappij, met haar wankele economie en inadequate gezondheidssector, is er niet op ingesteld zulke aantallen besmette mensen te verzorgen. De injecterende druggebruikers komen daarom op de laatste plaats als het op medische behandeling aankomt, onder meer omdat het gebruik van drugs illegaal is in Thailand.

Bijna een kwart van alle nieuwe besmettingen onder volwassenen zullen echter het resultaat zijn van verspreiding via de injectienaald (Wereldbankcijfers). HIV blijft niet beperkt tot het verslaafden-circuit, maar verspreidt zich ook naar prostituees en de vaste partners van gebruikers, en nu via moeder-op-kind overdracht naar pasgeboren babies. Aandacht voor de moeilijke situatie van de druggebruikers is daarom cruciaal voor het verdere verloop van de AIDS epidemie in Thailand. Sterker nog, volgens de Wereldbank kan het AIDSprobleem alleen worden aangepakt als er geen structurele aandacht komt voor preventie onder druggebruikers. Dit houdt onder meer in dat de wettelijke situatie snel zal moeten veranderen.

De Thaise politiek heeft gekozen voor een zero-tolerantiebeleid, waarbij druggebruik met harde hand wordt aangepakt. Dit heeft verslaafden ondergronds gejaagd. Hierdoor is er geen zicht op deze groep en is hulpverlening, en het stoppen van de epidemie, vrijwel onmogelijk. Om blijvend effect te hebben op de epidemie zal dezelfde drastische aanpak nodig zijn die is gebruikt voor AIDSpreventie in de seksindustrie. Druggebruikers zijn tot nu toe echter nooit een prioriteit geweest voor beleidsmakers in Thailand. Alden House brengt AIDSpreventie onder druggebruikers op de politieke agenda. .