Het bedrijf.

Linoleum is een uitvinding uit 1863 van de Schot Frederick Walton.

Het product – vervaardigd van voornamelijk natuurlijke en onuitputtelijke grondstoffen als lijnolie, harsen, kurkmeel, kalksteen en jute – maakte snel grote furore.

Het was licht, gemakkelijk schoon te houden en bovendien goedkoop.

In 1898 tekende de Zaanse ondernemer (vader)Pieter Hendrik en zijn zoons Willem en Pieter Hendrik jr. Kaars Sijpesteijn een contract  met Walton voor de vervaardiging in licentie van linoleum in Krommenie.

 

Een jaar later werd de  Nederlandse Linoleum-fabriek N.V.opgericht en ging de productie van het succesvolle artikel van start. Hiervoor werd een oprichtings brief opgesteld en ondertekend door Pieter Hendrik en zijn zoons Willem en Pieter Hendrik jr. Kaars Sijpesteijn.

De onderneming werd nationaal en internationaal een begrip en is thans de grootste linoleumfabriek ter wereld, meteen export van ca. 70% van de totale productie.                                                                                                  

Het bedrijf levert linoleum in de vorm van vloerbedekkingen, wandbekleding, meubelafwerking en ondervloermateriaal, verschillende soortenverend vinyl, vinyl voor projekten en tapijt voor projekten, alsmede afwerkingsmaterialen en hulpmiddelen voor verwerking en onderhoud.

 

In vroeger jaren was het uitbreken van brand in het bedrijf een allerminst denkbeeldig risico. Op 1 november 1928 werd dan ook de eigen bedrijfsbrandweer ingesteld.

 

De bedrijfsbrandweer

 

De voordelen van zo'n bedrijfsbrandweerkorps zijn evident: de brandweerlieden die dezelfde opleiding gevolgd hebben als de reguliere brandweer, aangevuld met een gespecialiseerde opleiding zijn onmiddellijk ter plaatse bij calamiteiten, het materieel is afgestemd op de risico's die het bedrijf met zich meebrengt en het eigen korps heeft kennis van de productieprocessen en de stoffen waarmee wordt gewerkt.

 

De alarmering naar de alarmcentrale (AC) van de regionale brandweer zaanstreek waterland (RBZW) wordt gedaan door de beveiliging van de Forbo-Flooring, door middel van een telefoon met keuzetoetsen of via de nieuwe C2000 portofoon, deze toestellen staan in de beveiligingsloge bij de hoofdingang.

 

De AC  alarmeerd de korpsleden d.m.v. de melding te sturen naar de P2000 pagers.

Bij de alarmen "Klein alarm", "Middel alarm", "Groot alarm" en "Grensoverschrijdende emissies" dient de betrokken algmeen directeur geďnformeerd te worden.

 

Dit alarm wordt gegeven in geval van een kleine brand of hulpverlening welke door de bedrijfsbrandweer bestreden of verleend kan worden.
 

Indien blijkt dat de eigen krachten en middelen welke ingezet zijn bij de bestrijding van de noodsituatie, te kort schieten of te kort lijken te schieten, wordt door de Bevelvoerder Bedrijfsbrandweer het Middel Alarm ingesteld.

De (AC) zal dan het benodigde materiaal van het brandweer corps Zaanstad

Oproepen. (1 TAS + Officier van Dienst (OVD))

 

Wanneer mede door terreingrensover-schrijdende effecten gevaar voor de omgeving bestaan, wordt de volgende fase van de alarmering, t.w. Groot Alarm, ingesteld.

De OVD schaalt de brand op naar “grote brand” de (AC) zal dan meer materiaal van het brandweer corps Zaanstad oproepen.
In deze fase dienen ook de buurbedrijven gealarmeerd te worden.