Wat zijn haren ?

Haren zijn uitgroeisels van de bovenste huidlaag, de opperlaag. Haren bestaat uit dode cellen, daarom voel je ook niks als je een haar tussen je vingers afbreekt. Haren zijn schuin in de huid ingeplant. Een haar is ingeplant in een haarzakje, in het haarzakje zit een haarpapil.

Wat is droog haar ?

Haar wat weinig talg (sebum) bevat en minder vocht bevat dan gemiddeld, dan kan je spreken over droog haar. Van droog haar is bekend: het word snel statisch, en voelt droog en broos aan, raakt snel in de klit en bevat veel gespleten haarpunten.   

Hoe verzorg ik droog haar ?

De aanmaak van talgvet is een lichamelijk proces dat niet van buitenaf te beïnvloeden is. Wel kan men droog haar zo goed mogelijk verzorgen. De beschadigde haarschubben zijn te beschermen tegen verdere schade van buitenaf door het gebruik van een conditioner of crèmebehandeling. Gespleten haarpunten zullen met een conditioner of crèmebehandeling niet verdwijnen maar het verder splijten wordt hiermee wel zoveel mogelijk tegengegaan. Beter is het de gespleten haarpunten af te knippen.
Naast het optimaliseren van het vetgehalte van het haar is ook het vochtgehalte van belang.

U kunt droog haar, zo vaak als wenselijk, wassen. Gebruik hiervoor shampoos en conditioners “voor droog haar”. Deze bevatten meestal positief geladen moleculen. Dit is van belang omdat beschadigde haarplekken extra negatief geladen zijn. De positief geladen moleculen van de shampoo en de conditioner binden zich aan de negatief geladen plekken van het haar en bieden op die wijze bescherming. Daarnaast wordt het haar makkelijker te kammen en in model te brengen.