This Press Release in English


Hilversum, 24-02-2005


PERSBERICHT


Rioolfestival in Hilversum!


In de mediastad Hilversum vindt binnenkort een primeur plaats: het rioolfestival!
Dit is een uniek geluidsproject, hoorbaar via het riool. Van 18 tot 21 mei 2005 zal uit de waterafvoerputjes in het centrum van Hilversum geluid gaan klinken.
Tijdens dit vierdaagse project zal Hilversum (in geluid) een ondergronds metronetwerk rijk zijn, inclusief metrostation en metromuzikanten, want dat zijn de geluiden waarmee gewerkt gaat worden.
Het project, dat de naam ‘rioolFest©H’sum2005’ draagt, is een wereldpremière.


Het geluidsproject ‘rioolFest©H’sum2005’ is een idee van Willem Davids, die ook voor de realisatie verantwoordelijk is. “De geluidsbron, het hart van het festival, is een speciale luidsprekerconstructie die in een hoofdbuis van het riool is geplaatst. Het geluid in die buis kan geen kant op en zal zich moeten verplaatsen door het rioolsysteem, om op te stijgen uit alle hierop aangesloten afvoerputjes. Die gaan als luidsprekers fungeren, want het is een zogenaamd open systeem. Zo simpel is het, maar tegelijkertijd heel uniek.”

Mediastad met bijzonder rioolsysteem
De Hilversumse radiomaker Willem Davids (52) maakt ruim 30 jaar radio programma’s voor de publieke omroep en werkt intussen al geruime tijd als documentairemaker voor de RVU-Educatieve Omroep. Liefde voor geluid, experimenteerdrang en het karakter van Hilversum (een mediastad met een bijzonder rioolsysteem), vormden de belangrijkste inspiratiebronnen voor dit project.
Davids: “Niet voor niets moet het rioolfest in het centrum van Hilversum van de grond komen, of: úit de grond. Ik woon hier en het is de mediastad.”

Volgens Davids kan het geluidsproject op verschillende manieren worden ervaren. "In de eerste plaats door publiek dat al winkelend verrast zal worden door de ondergrondse geluiden die opstijgen, of je kunt er even speciaal voor gaan zitten, bijvoorbeeld rondom één van de vele putjes, om even te genieten van een denkbeeldig groots metrostation met alles erop en eraan.” Davids ziet in heel Europa rioolfestivalmogelijkheden.

Het rioolfestival ‘rioolFest©H’sum2005’ wordt ondersteund door de Gemeente Hilversum. De gemeente werkt ook mee op het gebied van publiciteit en technische voorzieningen.

Mede ondersteuning:
geluidstechniek: ‘JanSfax’, Rotterdam
technisch onderdak: café ‘Het Wapen van Hilversum’
Dienst Waterbeheer en Riolering (DWR)

---
 
Website: www.rioolfest.nl
 E-mail: info@rioolfest.nl  This Press Release in English

Info voor de redactie, niet voor publicatie.
Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met:
Willem Davids, organisatie, mail: rioolfest@chello.nl, tel: 035 6850075, mob: 0624806282