xbprev.jpg (521 bytes)xbtoc.jpg (529 bytes)xbnext.jpg (517 bytes)

Aansluiten van de kabels

Er zijn vier mogelijkheden om je eigen lokaal netwerkje te beginnen (zie onder voor een tabel met de benodigdheden voor elke mogelijkheid). Zelf raad ik 'Mogelijkheid 1' aan. Mogelijkheid 3 gebruikt een crosscable en die zijn niet zo gemakkelijk te krijgen en het wil nog weleens fout gaan, mogelijkheid 4 valt helemaal af te raden omdat anderen dan uw gegevens doorgeseind krijgen en omdat het met sommige hubs en/of modems niet werkt.

{ Alleen sommige klanten van @HOME kunnen mogelijkheid 4 kiezen, zij kunnen namelijk voor en tientje extra een extra IP-adres
krijgen. Alle instellingen van deze site en extra software is niet nodig in dat geval. Alleen een hub, kabels en een kaart in elke PC.}  

Mogelijkheid 1 (aanbevolen) (Lokaal netwerk met hub): Mogelijkheid 2 (Lokaal coax netwerkje, soms nogal traaag) Mogelijkheid 3 (Lokaal netwerkje met crosscable, goedkoop en snel, vooral als je voor een 100 Mbit kaart kiest): Mogelijkheid 4 (Lokaal netwerk met hub en maar één kaart in server-pc) NIET KIEZEN!!
1 Ethernet hub (10BASE-T of 10/100BASE-T). Heeft niet per se een 'uplink' poort nodig. 1 lange 10BASE-5 ethernet coax kabel (dit is *niet* die antennekabel van de doe-het-zelf zaak) 1 crosscable voor verbinding met je andere PC (dit moet PER SE een cross cable zijn - je kunt NIET een gewone kabel gebruiken, cross cables zijn trouwens ook moeilijk verkrijgbaar) 1 Ethernet hub (10BASE-T of 10/100BASE-T) MOET ook een uplink poort opzitten.
Drie UTP kabels: 1 voor verbinding kabelmodem met netwerkkaart, twee voor verbinding PC's met hub (Allemaal CAT5 UTP kabels)
3 Netwerkkaarten met BNC (COAX) aansluiting. Één kort normaal patchkabeltje voor verbinding kabelmodem met netwerkkaart. Een UTP kabeltje dat van de computer naar de hub loopt.
3  10-BASE-T netwerkkaarten (waaronder eentje voor kabelmodem). Liefst A-merk netwerkkaarten kopen (3-Com, Compaq/DEC/Digital...) 2  Terminators (Afsluitweerstanden voor coaxkabel: je bevestigt ze aan de T-stukjes) 2 10BASE-T netwerkkaarten (of 100BASE)
2 T-stukjes Langere UTP-kabel voor naar de andere computer.

Internetsoftware: WinRoute (http://www.winroute.nl), SyGate (http://www.sygate.com), WinGate (http://www.deerfield.com) of andere software (alleen deze drie worden voorlopig behandeld).

BTW: over de snelheid van internet : 
Meest goedkoop is 10 Megabits per seconde: dat is in de praktijk, met de beste netwerkkaart iets in de buurt van 1 MB per seconde.
Met 100 Megabits per seconde kom je in het gunstigste geval in de buurt van de 10 MB per seconde, maar meestal iets van 6 tot 8 MB per seconde. Ik zou het niet aanraden om te bezuinigen op netwerkkaarten, er is nogal verschil. 

Mogelijkheid 1 (klik voor een vergroting)
:
Het volgende plaatje laat zien hoe alles aangesloten moet worden:
xwiring.jpg (26939 bytes)

Mogelijkheid 2 (klik voor een vergroting):
xcoax.jpg (31168 bytes)
Verbindingen met coax kabels moeten altijd aan beide einden een afsluitweerstand hebben (=terminator). Vergeet je deze dan schijn je enorme storingen te kunnen krijgen met als gevolg dat alles erg traag wordt.

Mogelijkheid 3 (klik voor een vergroting):
xcross.jpg (25088 bytes)
Ook bestaat er de mogelijk om (als u twee computers heeft) ze direct aan elkaar vast te maken. Dit doet men met een zgn. crosscable. Het woord zegt het al; in de draad wisselen een paar draadjes van plaats; U MOET ER DAN WEL ZEKER VAN ZIJN DAT U DE JUISTE KABEL KOOPT. DE KABEL DIE IN HET ENECO-PAKKET ZIT IS GEEN CROSSCABLE ONDANKS DAT DE MODEM DIRECT OP DE ETHERNETKAART ZIT (het kruisen van de draadjes zit in dit geval al in de modem zelf). Zo dat is in ieder geval duidelijk :-).

Mogelijkheid 4 (NIET kiezen; klik voor een vergroting):
xuplink.jpg (21501 bytes)

ALLEEN @HOME GEBRUIKERS MET MEER DAN 1 IP-ADRES
ierboven mogelijkheid 4. Deze mogelijkheid kunt u  NIET kiezen. Het kan wel soms goedkoper zijn (maar één kaartje minder nodig) maar het levert ook een hoop overlast op voor overige kabelgebruikers in uw buurt. Uw data bestemd voor andere computers in uw netwerk kan zo via de kabelmodem naar de rest van de kabelgebruikers 'lekken'. En als u dan ook nog een aantal andere dingen (per ongeluk) vergeet in te stellen kunnen anderen zelfs ongestoord op uw harddisk rondbladeren. Geen goed idee dus. De overlast (constante stroom van datapakketjes) kan ertoe leiden dat mensen gaan klagen en het is ook zeker mogelijk dat uw account wordt beëindigd door uw provider.


Ik kreeg nog een aardige "budgettip" van iemand voor mensen die niet zoveel geld willen besteden:
Op de markt zijn bepaalde Trust pakketten verkrijgbaar met 2 netwerkkaarten. 1 kaart van dat pakket heeft een ingebouwde hub waarin je de extra PC kunt pluggen. Je hebt dan nog maar 1 extra kaart nodig voor de verbinding met de kabelmodem, maar... die had je al (is  meegeleverd met het ENECO pakket of je had gewoon al een andere erinzitten).

Nog een opmerking
Deze trust kaartjes (en vele andere kaarten) hebben een Realtek 8019 of 8029 chipset aan boord. 3-Com is natuurlijk sneller en kwalitatief beter dan Realtek, maar... - u ruikt het al - ook duurder! En de Realtek's voldoen toch aardig voor persoonlijk gebruik; zeker als het accent op internet ligt en niet op snel bestanden oversturen van Gigabytes van de ene PC naar de andere...

Realteks (in de meeste naamloze kaartjes van 40 piek of ietsje hoger) zijn niet zo erg snel... en hun Windows 2000 drivers zijn ook al niet al te best (verbinding valt na een paar uur surfen zomaar ineens weg, terwijl een andere kaart gewoon blijft functioneren onder precies dezelfde omstandigheden -- raadselachtig).  Ook al staat er een of ander merk op zo'n doos, heel vaak zit er gewoon een Realtek in.  Ik zou adviseren een A-merk te kopen :  bijvoorbeeld 3-COM, Digital ( DEC , nu Compaq geloof ik) of D-LINK. In ieder geval geen Realtek voorlopig. Ik heb het over de Realtek 8029 hier, misschien dat de RT8019 en andere produkten wel beter werken onder 2000 (iemand een idee?).xbprev.jpg (521 bytes)xbtoc.jpg (529 bytes)xbnext.jpg (517 bytes)