Mijn CubareisOp het bovenstaande kaartje kun je de route zien die wij gemaakt hebben. Na aankomst in Havana,zijn we de volgende dag meteen doorgevlogen naar Santiago de Cuba.Dit bleek later voor ons de meest bruisende stad van Cuba te zijn.Er zijn daar nog weinig toeristen en het contact met de mensen is nog heel puur.
We vielen met onze neus in de boter want het was de tijd van het carnaval.Veel kleur en dans dus.Overal speelden bandjes heerlijke muziek.Met clandestiene taxi's scheurden we door de smalle straatjes.De cadilacs zakten zowat door hun voegen maar zagen er prachtig uit.
De armoede is schrijnend maar de mensen zijn altijd vrolijk.
Ook hebben we de Moncada kazerne bezocht waar Fidel, op 26 juli 1953, geschiedenis maakte met zijn bestorming.


In de Sierra Maestra,een dicht bebost berggebied, zouden we de plek bezoeken waar de rebellen zich schuil hebben gehouden. Om de plek te bereiken moesten wij ,net als de bevolking, verder reizen met een vrachtauto.De bus kon deze route niet rijden. Je hebt geen idee hoeveel mensen er wel niet op zo'n vrachtwagen kunnen staan.Voor ons een spannende ervaring,voor de bevolking bittere werkelijkheid. Ze staan vaak uren te wachten om een plekje te kunnen bemachtigen.

In de hutjes,waar we sliepen,hielden de kakkerlakken[wel 3 cm groot],kikkers en hagedisjes een feestje.Maar ook dat hoort er bij.
Richting Camaquey kom je langs suikerrietplantages en uitgestrekte weides waar de Cubaanse cowboys met grote kuddes ronddwalen.
In iedere stad is wel een "casa de la trova" te vinden. Dit is de plak waar de Cubanen samen komen om muziek te maken en te dansen.

De reis gaat verder naar Remedios.Dit is een van de acht eerst gestichte steden van Cuba.Het is ook een van de best bewaarde koloniale stadjes .In dit plattelandstadje is het alsof de tijd heeft stilgestaan.Alles gaat daar in de lage versnelling.De mensen zitten gezellig bijeen op het centrale plein.Je kan daar een praatje maken en een slokje rum meedrinken.
Vanuit Remedios maken we een een tochtje naar de kust.Daar bevindt zich een keten van cayo's{koraaleilandjes} .Wij bezoeken Cayo las Brujas.Er is een prachtig strand.Delen van het strand zijn omgeven door mangrovebossen.We hebben daar ook flamingo's gezien.Aan gezien het toerisme nu nummer 1 van inkomsten is voor Cuba,was ook hier al een klein vliegveld aangelegd en waren ze bezig met het bouwen van de hotels.

Santa Clara,de stad van Che Quevara.Hier vond de beslissense slag van 1959 tegen het leger van Batista plaats.Enkele dagen later kon Fidel Castro zich tot president uitroepen.Ik denk dat Che zich flink in zijn graf zou omdraaien als hij zou zien wat er nu nog van hun mooie ideeen is overgebleven. Hier is ook het kolosale grafmonument en een museum over het leven van Che.Na jaren lang touwtrekken tussen Cuba,Bolivia en de VS Zijn de stoffelijke resten van Che en zijn 12 medestrijders, in 1997, overgebracht naar Santa Clara.
Door het hele land zie je trouwens grote afbeeldingen van Che.
Via een kronkelige weg door de Sierra de Escambray,rijden we richting Trinidad.We komen door tropisch nevelwoud afgewisseld door koffieplantages.Zodra we weer afdalen naar de vallei,zien we ruines van tientallen suikerfabrieken.Op de hacienda Manaca staat nog een 44 meter hoge wachttoren,die vroeger diende om de slaven in de gaten te houden.

Naar deel 2
Naar mijn Homepage