Zbigniew Kosc © photography
reviewsPhotographers who have ever attempted to work their way into a closed society in the search for exclusive images will sympathize with Zbigniew Kosc.
The British Journal of Photography


The Russian work of Zbigniew Kosc, rides the wonderfully thin line between humour and tragedy. From a warm portrait of a babuschka trying to sell her only rooster at the market in St. Petersburg (the rooster is perched atop an empty crate of Nefertiti (!) oranges) to a Bashkir teacher and her school choir waiting half-hopefully on a windy and desolate plain for the arrival of the Russian president, Kosc’s photographs are powerful documents of the places and people he sees, at the time he sees them.
Sam Garrett


Zijn werk heeft een poëtische inslag. Hij neemt de tijd om zorgvuldig de sfeer van de omgeving op zich te laten inwerken. Hij verbeeldt de grandeur van de monumentale architectuur in, wat hij vermoedt, het laatste stadium van hun bestaan. Kosc schetst een panorama van een absurde, nieuwe wereld op de resten van een eeuwenoud verleden.
FOTO


Sein Interesse für alte Kulturen ist zugleich das Interesse für die eigene Herkunft und die Linien, die aus der Vergangenheit in die ungewisse Zukunft führen.
Frankfurter Rundschau


Zbigniew Kosc, die seine Arbeit als eine form Archäologie sieht, will Gesichter alter Kulturen bewahren.
Frankfurter Neue Presse


Het zijn sfeervolle beelden van een exotische wereld, die voor de gemiddelde bezoeker grotendeels verborgen zal blijven. Zelden is op de foto's een mens te zien en toch weet Zbigniew Kosc door een bijzondere lichtwerking en uitgekiend standpunt de stenen overblijfselen tot leven te wekken.
Adriaan Monschouwer


Most of all, I liked his photographs. He preferred to photograph interiors, without people, only a few simple objects - a flower in a glass, flaking paint on a door frame, or a frayed rug. These objects were, as minor details sometimes happen to be, metaphors of things eternal, they stood for loneliness and the transitory nature of life.
Hanna Krall


Die Fotos von Zbigniew Kosc erheben, so der Fotograf, nicht den Anspruch einer objektiven Dokumentation des Mönchslebens. Vielmehr sind auch sie ein Annäherungsversuch: sozusagen aus dem abstrakten Helldunkel des ersten Schöpfungstages. Der Betrachter wird sich schwerlich entziehen
Ernst Halter


Klassiek mooi...
Groene Amsterdamer


Hij fotografeert de werkelijkheid, maar zijn benadering onthult gevoelens die achter de werkelijkheid schuilgaan. In die zware tonen gedrukte beelden, komt het meditatieve, het in zich gekeerde, van de religieuze gemeenschap van Athos sterk op de beschouwer over. Uit de beelden van Zbigniew Kosc spreekt heel duidelijk de geest van Athos. Indrukwekkend plaatwerk.
Peter Charpentier, P/F


Athos - een indrukwekkend boek.
Hans van Blomenstein, AVENUE


Hij poogt de religieuze sfeer op te roepen, die alles, van de donkere gewelfde gebouwen tot en met het dorre, rotsachtige landschap, doordringt. De beelden laten zowel wat zien van de naar binnen gekeerde religie, van de afgeslotenheid van de monniken-republiek waar nog steeds strenge toegangsbepalingen gehanteerd worden, als van de beschreven, maar onwillekeurig ook zichtbare achteruitgang door ontvolking van de kloosters en vergrijzing van hun bewoners. De druk, duotone, in vrij zware tinten, passend bij de opgeroepen religieuze sfeer, is uitstekend, het boek is mede daardoor tot een van de meest interessante boeken over Athos die verschenen zijn.
Edie Marsman/Wim Broekman-FOTO


Het signatuur van zijn als met een penseel bewerkte fotografie doet onmiddelijk denken aan de schilderkunst zelf. Het is niet het geblindeerde oog van de camera die de toon zet maar het eigen innerlijke oog van de fotograaf zelf die, om z'n eigen identiteit en plaatsbepaling in de wereld scherp te stellen, de scheppingsdaad in concreto en tot in de abstractie uitvoert. Deze eigenzinnige werkwijze resulteert in verrassende poëtische sferen; het realisme wordt opgelost in haar eigen paradox van het denkbeeldige.
Jan Hontscharenko


about ISLAMIC CAIRO in German
Badische Zeitung
Der Sontag
Regioartline Kunstmagazin
Stefan Talksdorf