WERK

 

 

 

 

Werk

Sinds half november zit ik niet meer op school want ik ben nu twintig jaar. Ik werk.

Maandag; Ik werk in Elburg bij de Bibliotheek en dat doe ik met veel plezier. Ik begroet eerst al mijn collega’s. En dan ga ik vlug beginnen. Mijn eerste taak is boeken opruimen die op de opruimplank liggen. Als dat gebeurt is ga ik datumkaartjes stempelen. Na het stempelen ruim ik de tijdschriften op. De tijdschriften hebben ieder een eigen plek. De kleutertijdschriften op de kleuterplank. De tijdschriften voor de oudere kinderen zoals de Penny, Donald Duck, Yes, Kijk, Voetbal en Kids for animals. In de jongere tijdschriftenkast. De tijdschriften voor de volwassenen gaan op Volwassenenplank. En dan is het koffietijd. Na de koffie zijn er heel veel boeken die afgeprijsd moeten worden voor de  verkoop. Kras met de potlood door het Label, Label in het boek eruit scheuren, de datum er in stempelen en de stempel afgeschreven in het boek zetten. En als laatste een gekleurde stikker opplakken zodat de kopers kunnen zien hoe duur ze zijn. Soms controleer ik de prentenboeken of ze op de goede volgorde staan. De Jongerenkast met een rode J op de boeken controleren of ze netjes bij elkaar staan. Een keurig stapeltje maken van de tijdschriften en de BC boeken controleren op alfabet. Als het kwart over 11 is ga ik weer naar huis.

Dinsdag; Eerst begin ik met een lekker ontbijtje met een glas melk of een lekker vruchtensapje. Daarna ga ik aan de tafel zitten om Folders te vouwen. Hier help ik mijn zusje mee die een folderwijk heeft.  Mijn moeder doet het eerst voor en daarna doe ik het verder alleen. Het vouwen van de Folders duurt wel een tijdje, wel tot tussen de middag en ik krijg het niet altijd af. Dan eet ik een lekker broodje. En daarna ga ik achter mijn Laptop verhalen schrijven. Uiterlijk kwart voor 2 stop ik mijn Bibliotheekboeken in een tas en trek ik mijn jas aan om te gaan werken op de rijdende Bibliotheekbus. Die komt elke Dinsdagmiddag bij de school waar mijn vader werkt. Soms komen er wel heel weinig mensen en heb ik bijna niets meer te doen. Maar als er veel mensen komen heb ik het razend druk. Ik help mensen met hun boeken die ze in komen leveren of juist mee willen nemen. Soms zijn er kinderen die geen leuke boeken kunnen vinden. En geef ik ze advies welke boeken leuk en niet leuk zijn om mee naar huis te nemen. Ik zoek zelf mijn eigen boeken uit. Om 4 uur ben ik klaar met werken.

Woensdag; Mijn enige vrije dag terwijl de anderen naar school gaan of moeten werken zoals mijn vader en moeder en mijn oudere zus. Die werken alle 3 in het onderwijs. Eerst slaap ik een poosje uit. Daarna sta ik op en ga ik lekker ontbijten. Dan ga ik een poosje achter internet zitten. En trek ik daarna mijn jas aan om een wandelingetje te maken met de folders. En de rest van de dag houdt ik het rustig. Schrijven en zo doe ik natuurlijk ook. Soms kook ik, dat ben ik aan het leren.

Donderdag; Met de taxi wordt ik weggebracht naar Vierhouten waar ik werk in het Philadelphiakantoor.

Daar begin ik eerst met een kopje thee of ik loop alvast mee met de koffieronde om koffie rond de delen onder de Collega’s. Dan werk ik een poosje in de keuken. Dan doe ik de vieze kopjes in afwasmachine om ze te laten afwassen en daarna droog ik ze af en zet ik ze terug waar ze horen. Of het gaat op koffiekar voor het volgende rondje. Dan komt de grote ontvangsthal aan de beurt of de Serre. Dan vul ik een emmer water en ga ik met 1 van mijn keukencollega’s de ontvangsthal schoonmaken. De tafels en stoelen goed schoonmaken en als dat klaar is ga ik stofzuigen. Als dat ook is gebeurd gaan we weer gezellig thee of koffie drinken en wordt er weer koffie rondgedeeld. Na de koffie en de thee worden de kopjes van de andere collega’s opgehaald en in de afwasmachine gezet. Om half 1 gaan we Lunchen. Dat doen we altijd gezamenlijk. Om 1 uur wordt het oud papier opgehaald en weer een koffierondje gelopen. En gaan wij (keukenpersoneel) bij elkaar zitten voor het laatste kopje koffie en thee. En dan ga ik naar huis en gaan zij weer aan het werk.

Vrijdag; Hetzelfde als op de Donderdag maar dan weer van voor af aan. 

Over een poosje gaat ons kantoor verhuizen naar een ander gebouw. Dan krijg ik ook ander werk erbij. Ik kom dan bij de balie te zitten en dan moet ik ook mensen ontvangen en de weg wijzen. Dat lijkt me heel erg leuk.