Gods schepping

Alpen-landschap op de maan.

Vallis Alpes op de maan gezien door Smart-1

Schrijver: Bernard H. Foing, op 16 september 2005

ESA SMART-1 Project Scientist, E-mail: bernard.foing @ esa.int

Vertaling: Ir A.Hekstra

 

D

eze foto werd genomen door het Advanced Moon Micro-Imager Experiment (AMIE) aan boord van ESA’s SMART-1 satelliet, toont de maan-Alpen. Amie maakte deze foto van een afstand van ongeveer 3.000 km, met een resolutie van 300 m per pixel. Men ziet ongeveer 150 km, en is gecentreerd op een gebied op ongeveer 48,5° Noord en 3,2° Oost.

De Europese Alpen werden gevormdimage121 tijdens de Vloed, door het botsen van de Afrikaanse aardkorst-schots tegen de Europese. De maan-Alpen ontstonden door een botsing van groot object, zoals een asteroïde (grote meteoor) ook tijdens de Vloed op Aarde. Het zou niet verbazen als de geleerden ontdekken dat deze asteroïde afkomstig is van de Aarde). Zie op http://home.hetnet.nl/~genesis het boek "Fonteinen van de afgrond" een vertaling van http://www.creationscience.com "In the beginning", van Prof. Walter Brown.

De botsing vormde een geweldig grote botsing, ongeveer 1000 km groot. De krater vulde zich met donker basaltische lava dat de donkere ronde krater vormde, genoemd Mare Imbrium (Zee van Regens). Na de explosieve botsing vielen stukken rots en stof terug op het oppervlak. Alhoewel men het nog niet over eens is wat de concentrische ringen vormt, is men het er wel over eens dat het geen ‘terugvallend materiaal’ is. Enkele wetenschappers denken, dat de botsing er de oorzaak van was, dat de lagere lagen als vloeistof werden en dat de ringen daarna op hun plaats verankerden. Een lava-vloed vulde de binnenste ring, maar de buiten ring blijft als een serie bergruggen in boogvorm.

Op sommige plaatsen bereiken deze bergen hoogten van 3.000 m. De binnen hellingen zijn steil en duidelijk van vorm, maar de buitenhellingen zijn minder steil, meer verbrokkeld op lager hoogten weg van de botsingsplaats. De eerdere astronauten noemden deze gebergten naar bekend bergruggen op Aarde: zoals de Jura, de Apennijnen en de Alpen.

In deze foto is de zogenaamde Vallis Alpes (Alpiene vallei) duidelijk zichtbaar, Hij snijdt door de Montes Alpes rug. Deze vallei werd in 1727 ontdekt door Francesco Bianchini. Hij loopt 166 km vanaf Mare Imbrium naar het noordoosten naar de rand van de Mare Frigoris (Koude Zee). De vallei is smal aan beide uiteinden en verbreedt zich in het midden tot ongeveer 10 km. De bodem is vlak en gevuld met lava en heeft smalle geul in het midden. Het wordt beschouwd als een vallei, tussen twee evenwijdige ruggen en die lager ligt dan de omgeving. Men denkt dat deze vallei is gevormd na de vorming van het basin, maar voor de volledige maria lava stromen. De midden-geul lijkt op een lava-tunnel die in een latere periode is gevormd door snelle stroming van vloeibare lava met lage viscositeit (viscositeit is een maat voor de stroperigheid van een vloeistof). (Vertaler: op de foto gezien, lijkt het eerder op een krimpscheur na het afkoelen van de lava.)

"SMART-1 bestudeerd de tekenen van gewelddadige processen die plaatsvonden gedurende de formatie van deze reusachtige botsingsbassins, en de volgorde van de late vulkanische geschiedenis van het maan-oppervlak" zei ESA’s SMART-1 Project Scientist Bernard Foing.

Voor meer informatie:

Bernard H. Foing, ESA SMART-1 Project Scientist
E-mail: bernard.foing@esa.int 

Index Antropologie Artikelen Astronomie Bijbellezen Bijbelse Geschiedenis  Biologie
Ouderdom Aarde Diverse Bronnen Filosofie Geologie Gods Handen Klimaat Milieu