De Aarde ’s nachts verlicht.

Auteur en vertaler: Ir A.Hekstra

Image 307

onze Aarde is Uniek. Nergens anders is tot nu toe een planeet gevonden als de Aarde, met zijn verschillende kleuren, blauw voor de zeeën, bruin voor droge gronden groen voor de tropische vegetatie gordels en wit voor de wolken.

Een prachtig thuis, Dank U God.

Dat de Aarde uniek is, blijkt ook wel uit Genesis 1:

1 In het begin schiep God de hemel en de aarde. 2 De aarde was nog woest en doods, en duisternis lag over de oervloed, maar Gods geest zweefde over het water. God zei: ‘Er moet licht komen,’ en er was licht. 4 God zag dat het licht goed was, en hij scheidde het licht van de duisternis; 5 het licht noemde hij dag, de duisternis noemde hij nacht. Het werd avond en het werd morgen. De eerste dag.

Dit deed God op de eerste dag. Pas later werden de hemellichamen geschapen:

14 God zei: ‘Er moeten lichten aan het hemelgewelf komen om de dag te scheiden van de nacht. Ze moeten de seizoenen aangeven en de dagen en de jaren, 15 en ze moeten dienen als lampen aan het hemelgewelf, om licht te geven op de aarde.’ En zo gebeurde het. 16 God maakte de twee grote lichten, het grootste om over de dag te heersen, het kleinere om over de nacht te heersen, en ook de sterren. 17 Hij plaatste ze aan het hemelgewelf om licht te geven op de aarde, 18 om te heersen over de dag en de nacht en om het licht te scheiden van de duisternis. En God zag dat het goed was. 19 Het werd avond en het werd morgen. De vierde dag.

Velen verwerpen deze volgorde. Zij zeggen: Dat kan toch niet, dat de Aarde er eerder was dan de zon en de andere planeten ? Dat is toch niet logisch? Nee, als je hardnekkig blijft vasthouden aan de gedachte, dat de dagen van Gensis 1, geen dagen van 24 uur waren, maar van miljarden jaren, dan is het niet logisch. Wat zou er van al het water op Aarde over zijn na miljarden jaren van verdamping, en niet in evenwicht werd gehouden door de zon, de maan en de planeten?

Ik moet er niet aan denken dat de temperatuur op Aarde 360 0C is zoals op Venus, of- 200 0C zoals op Mars. We zouden dan wel een heel diep hol moeten graven om op de gewenste temperatuur te blijven.

De nachtelijke verlichting van de Aarde.

Er is geen enkele andere planeet of ander hemellichaam dat door zijn bewoners ’s nachts wordt verlicht. Kijk maar naar de fotos.

Dat is toch uniek, Mars en Venus hebben ’s nachts geen electrische lichtjes, want er woont ook niemand. God heeft mensen alleen op de Aarde gemaakt, nergens anders.

Deze foto’s zijn samengesteld uit meerdere foro’s genomen vanuit satelieten van Nasa.

Image 308

Image309

Op de linker foto  zie je noord en zuid Amerika, met het sterk verlichte oostelijke deel van de VS en Canada. Ook Californië is duidelijk te herkennen. Verder zie je een groot deel van Mexico, Venezuela en Columbia, en in het oosten de kust strook van Brazilië. Leuk is ook het feit dat verschillende eilanden in de Stille Oceaan ook hun lampen aan hebben. Zoek Hawai maar eens op

Op de rechter foto zijn Europa, het Middenoosten, Iran, India, China en Japan, maar ook Johannesburg en Pretoria en omgeving duidelijk te herkenen. Ook delen van Thailand, en het eiland Java, zijn terug te vinden. Kun je Kaapstad vinden?

Wat hierna volgt heb ik  (Ir A.Hekstra) vertaald en werd geschreven door: Ben Harder.

Nee, helemaal donker is het nooit.

I310

I311

Links: Lucht-verlichting vanuit Moab, Utah en Grand Junction, Colorado, verlicht de hemel boven Arches National Park

Rechts: Verlichting door Las Vegas en Los Angeles basin in Race Track Valley (Death Valley) De Melkweg (boog) is nog net zichtbaar.

Foto Durisca et al./NPS.

Image312In het tijdschrift Science News van 18 maart, 2006 (Vol. 169, No. 11 , p. 170) werden bovenstaande foto’s gepubliceerd. Zij werden genomen door Chad Moore in nationale parken in het westen van de VS, waarvan men dacht dat die wel absoluut donker zouden zijn gedurende de nachten. De foto’s werden genomen met digitale fotocamera’s.

De fotos tonen duidelijk dat kunstlicht diep in de verste afgelegen wildernis kan doordringen. Dit kunstlicht kan voor dieren, die gewend zijn in het donker te leven een verstoring beteken.

Het meeste van dit licht komt van straat- en gebouwen verlichting. Het weerkaatst van vochtdeeltjes in de lucht, waardoor het ‘lucht-gloeien’ ontstaat. Soms is dat zo sterk dat de sterren niet meer zijn te zien. Het gloeien van de lucht, afhankelijk van de intensiteit en bewolkingsgraad, is vaak te zien over honderden kilometers afstand. Zo bereikt het stadslicht van Las Vegas een aantal van de Nationale Parken die werden onderzocht. Enkele foto’s gemaakt door Moore en Driscoe zijn te vinden op de website http://www2.nature.nps.gov/air/lightscapes

Zij maakten hun opnames met een eenvoudige astronomie digitale camera vanuit een stationaire positie. Hun camera neemt – ronddraaiend - ieder half uur 45 overlappende foto’s, die zij dan op hun pc tot één geheel samenvoegen.

Volgens de onderzoekers zijn sommige soorten slangen al verdwenen, als gevolg van het nachtelijke kunstlicht.

I312

Volle Koepel.

Samengestelde foto’s van de hele hemel omcirkeld door de horizon, toont het licht van Las Vegas in drie nationale Parken. Van links naar rechts:

Duriscoe et al./NPS

Dat het kunstlicht de schuldige factor is blijkt wel uit het feit, dat de onderzoekers twee groepen slangen vonden, in bijzonder - door een combinatie van topografie en afstand - beschaduwde plaatsen.

Referenties:

- Perry, G., and R.N. Fisher. 2006. Night lights and reptiles: Observed and potential effects. In Ecological Consequences of Artificial Night Lighting. Rich, C. and T. Longcore, eds. Washington, D.C.:Island Press. See http://www.islandpress.org/books/detail.html/SKU/1-55963-128-7 .

- Wise, S.E., and B.W. Buchanan. 2006. Influence of artificial illumination on the nocturnal behavior and physiology of salamanders. In Ecological Consequences of Artificial Night Lighting. Rich, C. and T. Longcore, eds. Washington, D.C.:Island Press. See http://www.islandpress.org/books/detail.html/SKU/1-55963-128-7 .


Index Antropologie Artikelen Astronomie Bijbellezen Bijbelse Geschiedenis  Biologie
Ouderdom Aarde Diverse Bronnen Filosofie Geologie Gods Handen Klimaat Milieu