BannerESA

Hoe maak je de zon transparant?

1 december 2005.

Vertaling Ir A.Hekstra

op het zichtbare oppervlak van de zon gaan elke ongeveer 5 minuten, golven op en neer als grote oceaan golven. Speciale instrumenten in de SOHO satelliet, gemaakt door Amerikanen, Fransen en Zwitsers, kijken speciaal naar deze golven en openen het binnenste van de zon voor inspectie.

De oppervlakte golven, die door geluidsgolven, die door de zon heengaan, worden veroorzaakt, kunnen worden vergeleken met Aardbevingen, die hier op Aarde de geheimen van onze planeet blootleggen. Wetenschappers noemen deze wetenschap ‘helioseismologie’.

Veel van het spraakmakende nieuws van SOHO gedurende de afgelopen 10 jaren, had te maken met ontdekkingen van wat onder het vurige zonsoppervlak gebeurd. In dit onderzoek heeft de Michelson Doppler Imager (MDI), van de Stanford Universiteit de leiding gegeven.

De MDI brengt grote stromen gas onder het oppervlak in kaart, vergelijkbaar met stromingen in de diepe oceanen op Aarde. Het laat zien hoe hete gassen uit de diepte omhoog komen en door magnetische wervels gedreven om de relatief koele rimpels in het oppervlak veroorzaken, die wij zien als de zonnevlekken.

Image 277

image278

SOHO MDI beelden van 12 november. Links de zichtbare kant, rechts de achterkant.

Toen wetenschappers de waarnemingen met de SOHO en een netwerk van grondstations geleid door de VS, genaamd GONG, combineerden, ontdekten zij de hartkloppingen van de zon, met gasstromen die versnelden en weer trager werden zoals het bloed in de menselijke aderen.

image 279

Zij volgden de variërende stromen meer dan 200.000 km diep onder het oppervlak. Wat ze verbaasde was de hartslag, niet eens in de 11 uur zoals te verwachten zou zijn, maar om de 16 maanden.

Het meest spectaculair was het feit, dat SOHO door de zon heen kan kijken om de zonnevlekken aan de andere kant te zien. Behalve het indrukken van het zonneoppervlak, versnellen de magnetische velden ook de geluidsgolven.

SOHO’s Swan instrumentarium ziet Lyman-alpha emissie.

 

Het resultaat is dat de wetenschappers de aankomst van de geluidsgolven aan het zichtbare oppervlak eerder horen aankomen van de andere kant van de zon, dan vergelijkbare golven van zonnevlek vrije gebieden. Zo kunnen zij de zon transparant maken. Omdat de zon draait om zijn as, worden zonnevlekken zichtbaar en bedreigen de bijhorende magnetische explosies de Aardse omgeving. Omdat de vlekken met deze methode al te zien zijn aan de andere kant van de zon, is er de mogelijkheid van vroegtijdige waarschuwing van enkele dagen, als problemen worden verwacht.

Een andere instrument detecteert de stormen aan de andere kant van de zon, door het waarnemen van de UV straling die door de stormen worden uitgestraald en het waterstofgas in de ruimte achter de zon verlicht, alsof het een vuurtoren licht betreft.


Index Antropologie Artikelen Astronomie Bijbellezen Bijbelse Geschiedenis  Biologie
Ouderdom Aarde Diverse Bronnen Filosofie Geologie Gods Handen Klimaat Milieu