Nationale Parken in Frankrijk

In deze paragraaf zullen wij enkele Nationale Parken in Frankrijk in het kort behandelen.

image447 

Zd Frans massief

Geologisch is dit gebied bijzonder interessant.

In het begin van de grote wereldwijde vloed, toen de grote scheur in de oceanen ontstond (meer dan 70.000 km) in slechts enkele uren tijds, zijn er enkele kleinere scheuren ontstaan evenwijdig aan de mid-Atlantische scheur. De Iers/Schotse uitvloeiingen hebben wij behandeld  in het boekje Basalt,
maar ook dit Zuid Franse Centrale Massief is ontstaan uit zo’n evenwijdige scheur in de aardkorst.

PuyDeDomebasaltDe eerste uitstromende lava is heel dun en vloeibaar, maar in latere stadia - als meer silicium is opgenomen - wordt de lava veel stijver en minder vloeibaar. Deaanvankelijke zeer vloeibare lava is onder water afgezet en gestold als basalt kolommen.

De Orgepijpen van Roudadou, Cantal

De latere uitstoten, vormden de vulkaan kegels zoals de Puy de Dome, maar ook de Cantal bergen, die grote hoogten konden bereiken omdat zij bestonden uit veel stijver materiaal. De lava die aan de lucht afkoelt is veel poreuser en bevat veel lucht cellen.

Puy de Dôme in de wintercausseGorgeTarnIn de bergruggen, die ontstonden onder water, door lava uitvloeiingen, trad ook afkoeling op. Door het krimpen van de ruggen in hun lengte richting, konden scheuren optreden, vaak dwars op de lengte richting van de bergrug. Dit zijn kloven. Men kan een koof van een gewone vallei gemakkelijk onderscheiden, omdat de wanden links en rechts, veelal nauwkeurig zouden kunnen aansluiten als men ze naar elkaar toe kon schuiven. Dat is kenmerkend voor een koof. Er zijn over de hele wereld talrijke kloven, denk aan de bekendste: de Grand Canyon (in de VS), maar ook in Zd Spanje (Andalucië) is een kloof bij Rondo, en in Roemenië vindt men er één bij Turda, in Turkije is er één dwars door het Taurus gebergte, waar de weg van Ankara naar Adana doorheen loopt, soms boven de rivier

Causse bij Millau                                                                                                                                                                                       Gorge du Tarn, Millau

Maar waarom stroomt er dan altijd water door een kloof? Waar komt dat vandaan? Dat komt omdat de plateaux aan weerszijden van de kloof – na afkalven van de randen – gaan afwateren op de kloof. Dit water stroomt meestal in de richting van grotere rivieren of de zee. Het komt ook voor, dat een kloof, gevormd aan het einde van de Vloed, een meer gaat afwateren.

Het woord "gorge" dat men hier tegenkomt voor kloof, betekent "vertikale wand" en het woord "causse" staat voor de hoogvlakte tussen de kloven (en rivierdalen) in. Zij zijn niet volledig vlak, maar vormen een zacht glooiiend landschap.

Chaos is de naam die men heeft gegeven aan het overblijfsel van een zeer grote, zogenaamde "super"vulkaan. Dit is een zeer grote vulkaan, met diverse gangen van lava, heet water, zwavelbronnen, maar waarvan de grond zelf voor een groot gedeelte is afgeërodeerd. Er blijft dan een min of meer vlak gebied, zwak golvend, over, waar men allerlei vulkanische activiteiten kan tegenkomen, en waar het uitkijken is geblazen. Bekend is de Chaos van de berg Montpellier.

Veruit de meeste grotten over de hele wereld, zijn ongeveer in dezelfde - zeer korte - tijd ontstaan, als een hete vloeibaar gesteente koepel die afkoelt en gasbel in het afkoelende gesteente, dat zojuist was opgeborreld uit de Aardkorst door een spleet of een gang heen. Soms breekt het gas door de buitenlaag of koepel heen, via een gat of een spleet. Als het gas explosief uit de koepel verdwijnt, dan stort de koepel vaak in. Gebeurt dit minder explosief, dan blijft het gewelf in tact.

Grotten vindt men vaak in kalksteengebergten, maar zij kunnen ook in andere gesteenten voorkomen.

In Frankrijk wordt het onderscheid gemaakt tussen een grot, die men van boven af in de holte kan binnen treden (een Aven) en een grot, die men van onder af kan binnenkomen (Grotte).

In kalksteengrotten heeft men verticale kolommen aangetroffen die uit kalk bestaan: stalactieten en stalagmieten. Zij ontstaan uit de zouten die in het door de koepel doorsijpelende water opgelost meegekomen zijn, en na verdamping van het water achterblijven en verharden. Meestal zijn de hangende stalactieten los van de staande stalagmieten, maar een enkele keer zijn zij ook aan elkaar gegroeid. Zij bestaan voornamelijk uit kalk, maar de bijmengingen (veelal ijzer oxiden) geven er bijzonder kleuren aan. Gidsen willen je graag doen geloven dat deze stalagtieten en stalagmieten honderdduizenden jaren oud kunnen zijn. Er is echter aangetoond, dat een laagje van 10 mm in een enkel jaar kan zijn gevormd. We zullen zien dat er bedrijven zijn die objecten voorzien van een kalklaagje via dit natuurlijke proces.

De Natuur Parken zijn allemaal gegroupeerd rondom één of enkele Natuur Monumenten of andere van belang zijnde punten (vaak historische punten).

De parken die wij opnemen zijn van bijzondere schoonheid en zijn ook zeer populair bij de Nederlandse vakantie gangers.

De bijzondere monumenten per park komen ook - maar apart - aan de orde.

De parken in volgorde van behandeling:

Image 448

Auvergne

KathedraalClermondimage 450De belangrijkste stad in dit gebied is Clermont-Ferrand. Deze stad heeft een Kathedraal, die gebouwd is van lava steen: een zwarte kerk.

Natuurmonumenten in dit gebied zijn de diverse puys, waarvan de Puy de Dôme (rechts) de meest bekende is en ook de grootste (top op 1465 m bboven zee-niveau). De Puy de Gercovie – ten zuiden van Clermont-Ferrand – heeft een grote vlakke top, die uitnodigt tot lange wandelingen. Ooit was het het toevluchtsoord van een aantal joodse studenten uit Straatsburg. Zij zijn later alle omgekomen, toen de Duitsers het gebied hadden veroverd.

Zwarte Kathedraal

Puy de Dome in de herfst

Verder zijn het bezoeken waard de Puy de Saucy (1885 m) en de plaatsen St Nectaire, La Bourboule, Le Mont Dore, Murol en Issoire. Ook de klim naar Besse/Super Besse loont de moeite. We zijn elders meer vertellen over de individuele Vinderafdrukken.

Auverge is ook de streek, waar de chansonnier George Brassens zijn liefde verklaarde aan een meisje uit Auvergne:

Elle est á toi, cette chanson,
Toi Auvergnate, qui sans façon
M’a donné quattre bouts de bois,
Quand dans ma vie il faissait froid.
Ce n’était rien qu’un peu de bois,
Mais dans mon coeur il brûle encore,
À la maniére dún grand festin.

Toi l’hotesse quand tu mourras,
Quand les crocs mort t’emporteront,
Qu’ils te conduissent á travers ciel,
au Pére Eternelle.

Cevennen

image451

HoofdvanChristusLinks, boven het midden van het kaartje, ziet men nog net de naam van een belangrijke stad in de Cevennen, Millau (uitspreken Mi-jo). Beroemd is de grote slanke brug, die recent is klaargekomen. Deze brug (tussen afritten 45 en 47 van de autoweg A75) trekt vele duizenden bezoekers, en schijnt een lucratieve bron van inkomsten te zijn. Het is ook niet niks, een brug, die hoger is dan de Eiffel toren in Parijs.

Het gebied kent vele Vingerafdrukken van God: In de eerste plaats de Gorges du Tarn. Op het kaartje zijn veel sterretjes geplaatst naast deze kloof, waar bijzonderheden zijn te zien. Ook is de weg nr D999 zeer bijzonder, met zijn tallaze passen en hellingen. Dan is er de absoluut mooiste grot: Aven Armand. De chaos de Montpellier-le-Vieux is zeer interessant, men kan er in een treintjes rond rijden, maar ook lange wandelingen maken door dit natuurgebied. De mont Aigoual is het bezoeken waard. Er zijn nog meer grotten te bezoeken: Les Demoiselles, Grotte de Clamouse.

Elders geven we aandacht aan de individuele plaatsen.

Hoofd van Christus

Ardêche

Image 452

BasaltJaujacDe Ardêche is genoemd naar de gelijknamige Gorges de l’Ardêche. Het is een populair vakantie gebied, met mogelijkheden tot kanoën en raften. Er zijn verschillende prachtige uitzichtspunten op de hoge oevers, één van de hoogtepunten is de Vallon Pont-d’Arc, een door de natuur gevormd boog over de rivier heen.

In Jaujac, aan de zuidkant van de Ardêche, kan men schitterende basalt kolommen bewonderen.

Het gebied is ook beroemd, om zijn talloze kleine Middeleeuwse stadjes en stadskernen, zoals in Viviers, St Montan, e.a. Het gebied grenst aan de Rhône vallei, met zijn talloze attracties. Zeker de moeite waard is een bezoek aan de grotten van Orgnac.

De kaarten zijn delen van de ANWB route kaart 2006.