Ontdekkingsreis naar het noordwesten van de VS van 1805 tot 1807.

Geschreven door Wayne Owen.

Vertaling Ir A. Hekstra

Het document dat voor mij ligt is een handout ontvangen in één van de vele toeristen centra in Oregon en Washington States in N.W. V.S. Het heet eenvoudigweg Beautiful, in het Nederlands Mooi. En dat is het echt: Mooi, voor driekwart gevuld met kleurenfoto’s van planten die de ontdekkingsreizigers in het gebied vonden, en die grotendeels toen nog onbekend waren.

image314President Thomas Jefferson had aan de Kapiteins Meriwether Lewis en William Clark opdracht gegeven om een uitgebreide studie te maken van Louisiana Territory, dat de V.S. Net hadden gekocht van de Fransen. Hun expeditie werd de Corps (Kor) of Discovery genoemd. Jefferson was zelf een wetenschapper en hij wilde meer weten over het gebruik van planten door de lokale Indianen stammen. Hij gaf vrij nauwkeurig aan wat hij allemaal wilde weten van iedere plantensoort.

Clarkia Pulchella (Beautiful clarkia) Het zijn net dansende poppetjes.

De volledige lijst van planten die de expeditie meenam is te vinden op de website:

http://chemlife.umd.edu/emeritus/reveal/PBIO/LnC/LnCpublic3.html#Clarkia

waar The Lewis and Clark Herbarium te vinden is. Het betreft ongeveer 300 planten.

Wil je meer weten over de avonturen van Lewis en Clark, dan kun je hun complete verslag lezen op de website http://xroads.virginia.edu/~hyper/journals/toc.html The Journals of Lewis and Clark.

Veel informatie geeft de website http://www.lewis-clark.org Ook wordt hier veel interessants geboden over de geschiedenis van het europese volk van de VS.

I315De interactieve kaart van het gebied waar de expeditie plaatsvond is hiernaast afgebeeld en is overgenomen uit http://www.pbs.org/lewisandclark/trailmap/index.html

Door op de staat te klikken in de oorspronkelijke kaart op de website, krijgt men informatie over welke indianen stammen in de staat leven, en wat het vogel embleem is van de betreffende staat. Er zijn werkelijk hele mooie vogeltjes bij. Ga maar eens kijken.

Interactieve kaart van het expeditie gebied van het N.W. Territories

I316

De expeditie maakte kennis met ca 50 indianenstammen die in het gebied wonen

Namen en woongebieden van de ca. 50 indianen-stammen waarmee de expeditie kennismaakte.


Index Antropologie Artikelen Astronomie Bijbellezen Bijbelse Geschiedenis  Biologie
Ouderdom Aarde Diverse Bronnen Filosofie Geologie Gods Handen Klimaat Milieu