Zonnevlammen

Nasa

Im301

Een foto van een zonnevlam gemaakt met de SOHO satelliet.

wat zijn zonnevlammen?

Een zonnevlam is een enorme explosie op de Zon, die ontstaat als in kronkelende magnetische velden opgeslagen energie (gewoonlijk boven zonnevlekken) plotseling zich ontlaadt.

In enkele minuten tijd verhitten zij materie tot enkele miljoenen graden en produceren zij een ontploffing van straling verspreid over het gehele elektromagnetische spectrum, inclusief radiogolven, röntgen- en gamma straling.

Wetenschappers classificeren zonnevlammen volgens de helderheid in de röntgenstraling. Er zijn drie categorieën: de X-klasse is zeer groot, het zijn enorme gebeurtenissen die de oorzaak kunnen zijn van radio storingen over de hele Aarde en veroorzaken langdurige stralingsstormen in de bovenste lagen van de atmosfeer.

M-klasse vlammen zijn middelmaat van grootte; zij veroorzaken korte radiostoringen voornamelijk op hoge noorder en zuider breedtegraden. Geringe stralingsstormen volgen soms na een M-klasse vlam.

I118

Vergeleken met X en M klasse gebeurtenissen zijn C klasse vlammen klein en nauwelijks merkbaar op Aarde.

Een zonnevlam

Zonnevlammen zijn niet hetzelfde als ‘coronale massa uitstoten’ (CME), waarvan men oorspronkelijk dacht dat zij werden voorafgegaan door zonnevlammen. CMEs zijn grote gasbellen waardoorheen draden lopen van magnetische veldlijnen die uit de zon worden gestoten gedurende enkele uren. Alhoewel enkele wel gepaard gaan met zonnevlammen, is het nu bekend geworden dat de meeste niet samengaan met zonnevlammen.

Dit is van belang voor het begrijpen en voorspellen van effecten van zonneactiviteit op Aarde en in de ruimte. Als een CME botst met de Aarde kan een geo-magnetische storm ontstaan.

Grote geo-magnetische stormen op Aarde waren de oorzaak van onder andere elektriciteit onderbrekingen en beschadigden communicatie satellieten. De energierijke stofdeeltjes die in de

I302

CME wolken voortgedreven worden, kunnen zowel elektronische apparaten storen maar ook gevaarlijk zijn voor astronauten en passagiers in hoogvliegende vliegtuigen.

Zonnevlammen, aan de andere kant, hebben directe invloed op de ionosfeer van de Aarde en op radio verbindingen, en brengen ook energie deeltjes in de ruimte.

Om het ruimte ‘weer’ te begrijpen en het effect van de zonneactiviteit op Aarde, is een goed begrip van zowel zonnevlammen als van CMEs noodzakelijk.

Zonnevlekken frequentie tussen 1978 en 2002. Een cyclus van ca 11 jaren is duidelijke te zien.

Index Antropologie Artikelen Astronomie Bijbellezen Bijbelse Geschiedenis  Biologie
Ouderdom Aarde Diverse Bronnen Filosofie Geologie Gods Handen Klimaat Milieu