Houden van jezelf

Houden van jezelf betekent jezelf accepteren zoals je op dit moment bent. Het is een overeenkomst met jezelf om diegene die je nu op dit moment bent te waarderen, te bevestigen, te accepteren en te steunen. Het betekent leven in het hier en nu.
Kijk niet terug in je leven naar al die dingen die je anders had kunnen doen. Je deed op dat moment dat gene dat je dacht dat het beste was. Maar je verandert en groeit voortdurend en je bent niet meer dezelfde die je toen was. Houden van jezelf betekent schuldgevoelens loslaten.

Je kunt ook teveel naar de toekomst kijken en door het ideale beeld dat je van je zelf hebt, vind je jezelf nu (nog) lang niet goed genoeg. Het verleden kan je helpen als je jezelf die keren herinnert dat je succes had, daardoor schep je positieve herinneringen. En de toekomst kan je helpen als je ziet dat je door je de toekomst voor te stellen een visie van de volgende stap creŽert. Veroordeel jezelf niet omdat je het nog niet hebt bereikt.

Alles wat er in je leven gebeurt kan je helpen meer van jezelf te houden. Als er dingen zijn die tegen lijken te zitten, gebeuren ze alleen om je blokkade in de macht die je kunt gebruiken te laten zien. Als ik je zou vragen een lijst te maken met dingen om te doen die ervan getuigen dat je van jezelf houdt, kun je er vast veel bedenken. Er kan een deel van je zijn dat je er aan herinnert dat je die dingen niet uitvoert en dan begint de strijd. Deze innerlijke strijd kan uitputtend zijn, en van jezelf denken dat je niet goed genoeg bent of zelfs slecht en is verkeerd gebruik van energie. Ieder van ons is een uniek wezen. Iedereen is totaal anders. Iedereen is bijzonder en mooi en enig in zijn soort, zoals ieder kristal. Iedereen heeft net als kristal, vele facetten. Iedereen heeft zijn eigen talenten, vermogens en doelen. Als je je eigen uniek- zijn kunt zien, kun je zien dat jouw pad anders is dan dat van ieder ander en dan is het ook gemakkelijker om je los te maken van de gezichtspunten van anderen om je eigen richtsnoer te volgen

Een van de manieren om meer van jezelf te houden is ophouden jezelf te vergelijken met anderen. Je bent een deel ven het geheel maar je bent ook een individu met een eigen pad. De overtuigingen die je hebt overgenomen van de groep waarin je leeft, je familie, je kennissen, vrienden, en collega kunnen een obstakel zijn voor je eigenliefde. Misschien is het in jou familie de gewoonte om zondags naar de kerk te gaan en jij voelt je schuldig omdat je dat niet doet. Misschien, aan de andere kant, willen jou vrienden en misschien je partner iedere zaterdagavond naar de bar en jij wilt dat niet, maar je gaat toch omdat je bang bent er niet meer bij te horen. Misschien voel jij je schuldig omdat je geen werk hebt en van een uitkering moet leven, terwijl iedereen om je heen werkt voor zijn geld. De uitdaging van houden van jezelf is afstand nemen van alles wat je is verteld en te vragen: "Past dit bij mij? . Brengt dit mij vreugde? Voel ik mij goed als ik het doe?" De verleiding bestaat om iemand anders, of een boek tot autoriteit te maken, en niet zelf te beslissen wat je wilt geloven. Ook dit wat ik nu schrijf hoef je niet zomaar aan te nemen, maar je afvragen: voelt dit goed? Ben ik bereid dit als mijn waarheid te aanvaarden? Neem aan wat je denkt dat waar is en goed voor jou voelt en laat alles wat niet goed voelt liggen.

van jezelf houden betekent afstappen van schuldgevoel.
Veel relaties tussen mensen komen vanuit de zonnevlecht, het machtscentrum van waaruit mensen elkaar proberen te overtuigen, te overreden, te beheersen en manipuleren. Houden van jezelf betekent je ontdoen van deze relaties en daarvoor moet je je ontdoen van schuldgevoelens. Als je niet hetzelfde spelletje speelt als de mensen om je heen, merk je misschien dat ze zich bedreigt voelen. Ze willen dat je op een bepaalde manier reageert, denkt en doet zodat je aan hun beeld beantwoordt van hoe je zou moeten zijn, dus proberen ze macht over je te krijgen door schuldgevoelens op te roepen. Vaak weten ouders geen andere weg om de situatie meester te zijn, om baas te blijven over hun kinderen Ze gebruiken schuldgevoel, boosheid, en het onthouden van liefde om hun kinderen te domineren. Als jij je sterk voelt en verantwoordelijk bent, handel je vanuit je hart. Als je een gemis aan verantwoordelijkheid voelt merk je dat je moet manipuleren, je in machtsstrubbelingen begeven om te krijgen wat je wilt. Je verzint uitvluchten en leugentjes en excuses om de gevoelens van anderen te sparen. Als je dat doet ben je niet liefdevol voor jezelf, in plaats daarvan stuur je een boodschap naar je onderbewuste dat degene die je bent niet goed genoeg of acceptabel is voor andere mensen. Als je vrij wilt zijn, is het niet de weg om anderen te manipuleren maar hen ook vrij te laten. Als je bereid bent anderen te laten zien wie je bent, open je voor hen een deur om ook hun echte zelf te laten zien. Dit schept een heel nieuw niveau van eerlijkheid en liefde. En je kunt leren afstand te nemen van de reacties van anderen en je eigen emoties.

We hebben nu een aantal dingen gehad om van jezelf te houden: accepteren van jezelf, je eigen autoriteit worden, het afstappen van schuldgevoelens. De volgende is kritiek. Iedere keer dat je oordeelt, verdeel je.
Als je iemand veroordeelt of een bepaalde mening over hem of haar vormt; die is zus of zo, geef je het onderbewuste een boodschap dat je jezelf alleen onder bepaalde voorwaarden accepteert. Dit leidt tot een innerlijke dialoog van zelfkritiek. Het kan ook veel negatieve beelden uit de buitenwereld bij je oproepen, want als je die beelden eenmaal uitgezonden hebt komen ze bij je terug. Kijk eens naar de berichten die je andere mensen stuurt. Aanvaard je hen liefdevol zoals ze zijn, zonder kritiek of afkeuring, glimlach je tegen hen, ben je vriendelijk, zorg je dat ze zich goed voelen over zichzelf? . Of zit je erbij zonder hen te accepteren.
Als je hen accepteert, zul je merken dat andere mensen jou ook vriendelijk accepteren. Als je bijvoorbeeld denkt: "iedereen houdt van mij omdat ik ben wie ik ben "zul je dat creŽren.

Als je denkt dat de wereld koud en liefdeloos is, of dat je erg je best moet doen voor alles wat je hebben wilt, is dat een blokkade tussen jou en de liefde voor jezelf. Een overtuiging is wat jij beschouwd als de waarheid over de werkelijkheid. En je krijgt precies wat je verwacht en gelooft te krijgen.

Alles wat je moet doen is veranderen wat je verwacht dat er zal gebeuren en je zult een andere wereld ervaren.

De volgende eigenschap van zelfliefde is vergeving.
Soms blijf je heel lang bezig met oude kwesties en voel je steeds weer boosheid. Misschien is het een irritatie over jezelf of over een ander die je in de steek liet. Als er iets is dat je vasthoudt, woede of gekwetstheid, een negatief gevoel over een ander, houd je dat in je aura. De persoon waar je kwaad op bent wordt er door beÔnvloedt maar jijzelf het meest. Alles wat je tegen een ander in je meedraagt zit in je aura en werkt als een magneet om meer van hetzelfde aan te trekken. Er is dus een goede reden voor vergeven; het reinigt je aura.

De volgende is bescheidenheid. Bescheidenheid is zelfexpressie vanuit je harten niet vanuit je ego. Bescheidenheid zegt; ik sta open. Ik wil luisteren. Ik heb misschien wel niet alle antwoorden. Bescheidenheid is een van de eigenschappen waardoor je meer kunt ontvangen, want bescheidenheid impliceert openheid. Niet een gebrek aan zelfvertrouwen, maar een grote hoeveelheid zelfvertrouwen en geloof in jezelf. Allen zij, die een goed gevoel over zichzelf hebben, kunnen zich bescheiden tonen. Mensen die arrogant, koud en zelfverzekerd handelen, proberen die eigenschappen te tonen die ze juist missen. Mensen die van zichzelf houden komen als liefdevol, vrijgevig en vriendelijk over: zij uiten hun zelfvertrouwen door bescheidenheid, vergevingsgezindheid en het niet uitsluiten van anderen. Als je mensen tegen komt die heel wijs lijken en toch anderen kleineren, vrienden afwijzen, zorgen dat mensen zich minderwaardig voelen, kun je ervan verzekerd zijn dat deze mensen niet van zichzelf houden. Houden van jezelf betekent loyaliteit en vertrouwen en geloof in wie je bent en de bereidwilligheid om daar naar te handelen.

De fundamentele uitdaging van liefde voor jezelf is er naar te handelen, vrijuit tegen mensen te spreken en in de wereld je hemel op aarde te scheppen Het is niet genoeg om alleen liefde te geven en uit te stralen. Je moet het ook kunnen ontvangen. Als je iedereen liefde geeft en niemand kan het ontvangen, kan die liefde nergens heen, Je bewijst ieder mens een grote dienst door bereid te zijn haar of zijn liefde te ontvangen. Een van de grootste gave die je een ander kunt geven is openstaan voor hun liefde voor jou. In iedere relatie tussen mensen zal de relatie slagen in de mate waarin ieder de liefde van de ander kan ontvangen. Om meer liefde in je leven te ervaren, moet je bereid zijn gaven van de anderen te ontvangen.

Aanbevolen boek
Leven in vreugde ---Sanaya Roman

Aafje