Het wapen van de graven van Holland


Een schild van goud, met daarop een leeuw van rood, getongd en genageld van blauw;
de helm gekroond met een natuurlijke pauwenstaart als helmteken.

Het wapen van de graven van Holland


Over de oorsprong van het wapen van de Graven van Holland bestond een legende.

De leeuw zou het koninklijke wapen van Troje zijn en de Merovingers zouden afstammelingen zijn geweest van koning Priamus van Troje die een rode leeuw in goud voerde.

Nadat Pepijn de Merovingers van de troon gestoten had zou een tak van dat huis in Aquitanië gebleven zijn met de titel van hertog.

Diederik, een jongere zoon van de hertog van Aquitanië, zou in 863 door Karel de Kale (823-877) met het graafschap Holland beleend zijn.

Thans is echter bekend dat de akte waarop deze schenking vermeld staat onjuist gedateerd was. Hij blijkt niet uit 863 te zijn maar van 15 juni 922. Hierdoor is niet Karel de Kale de oorkonder maar Karel de Eenvoudige (879-929).

De Hollandse leeuw is voor het eerst op de zegel van Dirk VII in 1198 te vinden.

Zijn broer Willem I heeft een gelijk zegel, echter nu met op de helm een leeuw. Op zijn tegenzegel staat het Hollandse schild vastgehouden door een zwaan.

Zijn zoon Floris IV laat dit schild ondersteunen door een arend.

Floris V en zijn zoon Jan I laten op het tegenzegel ook de arend het schild ondersteunen. Op de zegels heeft de helm nu echter geen leeuw maar een figuur die soms op een pauwenstaart, en dan weer op een waaier lijkt.

Er zijn ook personen die van mening zijn dat de namen Holland en Zeeland van Scandinavische oorsprong zijn.

De Zweedse provincie Halland of Holland (in het zuid-westen van Zweden) voert namelijk een bijna gelijk wapen; een leeuw van zilver op een veld van blauw.


Terug naar de START-pagina

Verstuur hier uw E-mail