De Groene Leguaan

Zo om te beginnen krijg je een plaatje van de groene leguaan.

Algemeen:

De latijnse naam voor de groene leguaan is iguana iguana, deze is te herkennen aan zijn groene kleur ( wie had dat gedacht? ), de zak onder zijn keel, een kam op zijn kop en rug en zijn lange staart waarmee hij flinke klappen uit kan delen. De leguaan groeit ongeveer 3 jaar in de lengte de volgende 2 jaar zal hij nog iets dikker worden, dus na ongeveer 5 jaar is de leguaan volgroeid en volwassen. Sommige worden wel meer dan 2 meter lang, en sommige mannetjes wegen dan wel meer dan 5 kilo!!! De gemiddelde leeftijd wordt geschat op 15 jaar. Ze eten bladeren en vruchten en leven meestal hoog in de bomen. Ze zijn afkomstig uit zuid- en midden Amerika.

Voortplanting:

Na ongeveer 2 tot 3 jaar is de leguaan geslachtsrijp, ze leven in groepen met enkele dominante mannetjes. Deze mannetjes laten hun status in de groep weten door te knikken met de kop. Met dit knikken zal de leguaan ook proberen de vrouwtjes te imponeren. Aan het begin van een droog seizoen (in het gebied waar ze leven )zal het vrouwtje 14 tot 75 eieren leggen. Deze legt ze in goed vochtige grond. Na 60 tot 90 dagen zullen de eitjes uitkomen, de moeder is dan weg en dus moeten de baby-leguanen al meteen op eigen benen staan.

Geslacht:

Nou wil je natuurlijk ook weten als je een leguaan hebt of dat het nou een mannetje of een vrouwtje is. Nou het eerste jaar is dat zowiezo al moeilijk te zien, na ongeveer 2 jaar kan je het meestal wel zien. Behalve een dominanter gedrag hebben mannetjes namelijk hogere kammen op zijn kop en rug als het vrouwtje en het mannetje heeft ook grotere porieen op de binnenkant van zijn dijen staan.

 


mannetje

vrouwtje

 

Zelf leguanen houden:

Zijn deze beesten goed te houden? Ja, wel als je van te voren weet waar je aan begint en voldoende tijd en ruimte hebt.Heb je dat niet zou ik er niet aan beginnen. Veel mensen kopen een jong leguaantje van 15 cm en weten niet waar ze aan beginnen , maar na 1 tot 2 jaar worden ze echt groot (ongeveer 1,5 mtr ) en hebben ze de plaats er niet meer voor. Lees voor aanschaf ook wat boeken (of websites), of vraag het in een erkende dierenwinkel. Heb je de ruimte en tijd wel en weet je waar je aan begint zorg je eerst voor een terrarium voor je een leguaan koopt.

Het terrarium:

Ze hebben dus behoorlijk wat ruimte nodig.een bak van 1,5 meter breed , 1 meter diep en 2 meter hoog is echt niks te groot.Dan praat ik wel over de oudere leguanen. Voor een jong leguaantje is het beter een kleinere bak te nemen zodat hij beter aan de verzorger kan wennen. Neem hiervoor de leguaan regelmatig uit zijn bak, houd hem tegen je borst en praat er tegen. De dieren zullen zo het vlugst aan je gewend raken. In de bak moet een dag temperatuur liggen van 25 tot 30 graden, s'nachts zo'n 20 graden. Op een of meer plaatsen hang je een reflector-lamp waar het best een graad of 40 mag worden, de leguaan zal hier regelmatig onder liggen en gaan zonnen, zorg dus bij meer leguanen voor meer lampen. Zorg voor een tak of stronk waar hij op kan liggen onder de lamp. Verder kun je de bak inrichten met wat grote stenen en een kurkplaat tegen de achterwand. Echte planten in de bak is geen succes,deze worden dan hoogstwaarschijnlijk opgegeten, dus neem eventueel kunst-planten. Ook moet er nog een waterschaal in staan die wel zeer regelmatig ververst moet worden. De leguaan zal het drinkwater namelijk ook gebruiken om zijn ontlasting er in te laten. Verder zijn houtsnippers heel geschikt als bodemgrond of houtkrullen.Gebruik liever geen zand de leguaan kan hiervan eten, dit kan een darmverstopping geven. Maak de bak regelmatig schoon, je haalt gewoon alles uit de bak en schrobt de bak goed uit. Denk er wel aan dat je bij het weer inrichten van de bak wel alles weer op dezelfde plek terug zet, de leguaan kan hier anders gestresst van raken.

 

Voedsel:

Wat het voedsel betreft hebben leguanen best een gevarieerd dieet nodig. Hij heeft elke dag verse groenten nodig, maar niet alle soorten groenten zijn goed voor hem,er zijn groenten die zelfs tot dood kunnen leiden. Geef hem geen sla,aardappel,citrusvruchten en spinazie, hier zit nitraat in en daar kunnen ze dood van gaan. Wel goede en gezonde groenten zijn: andijvie,appel,koolsoorten,komkommer,taugé,perzik en nectarine. Ook heb je een soort van korrels ( bv. iguana dry formula, of fluker ) waar verschillende soorten vitaminen en voedingswaarden inzitten. Alleen niet alle leguanen vinden het lekker, de kans zit er dus in dat je leguaan het niet eet. Verder hebben ze ook graag dierlijke kost zoals krekels,sprinkhanen,meelwormen en als ze wat ouder zijn muisjes of jonge ratjes. Geef ze echter niet te vaak muizen of ratjes want hier kunnen ze nierklachten van krijgen en uiteindelijk dood aan gaan. ik zelf geef mijn leguaan 2x per week 1 à 2 muizen, dit levert geen enkel probleem. Het is ook belangrijk dat de kalk en het vitamine op peil is, strooi daarom op al het eten vitamine/kalk poeder. Dit heb je ook in vloeibare vorm, die kun je in het drinkwater doen of er eventueel inspuiten in je muisjes, met een injectienaald. ( deze kun je vragen bij je dierenarts) Kattevoer uit blik bevat ook veel kalk die kun je ook in kleine porties geven. Let hierbij wel op dat je de saus en het vet eerst onder warm water afspoelt.Geef net als bij de muizen en ratjes niet te vaak, tegen de nierklachten. Verder kun ook je om je leguaan extra kalk te geven stukjes "sepia" (dit zijn kalk-blokken voor in een vogelkooi ) over zijn eten strooien.

 

 

Wil je in mijn Gastenboek schrijven?

HOME !!